Breaking News

TOP5 Wednesday - SFF írók, akiknek automatikusan megveszed a könyveit

Bár kicsit késő este érkezik, jelentem: most szerdán is sikerült elhoznom nektek az aktuális téma TOP5-ös listáját! Yay!




A mostani témánk kifejezetten tetszik nekem: írók, akiknek automatikusan megveszed a könyveit - de egy csavarral, ugyanis SFF, azaz sci-fi és fantasy zsánerekre szűkítve.
Vagyis olyan szerzők, akiknél nem gondolkozol, nem olvasol fülszöveget - ha jön könyve, megveszed, kérdések nélkül. 

Nos, az az igazság, hogy nálam nagyon sok ilyen szerző van, ha általánosságban nézzük. Egyesek azért, mert annyira imádom őket. Aztán vannak ebben a kategóriában olyanok is, akik olyan témákban, zsánerekben alkotnak, amikben nem nagyon lehet óriásit hibázni, így bátran veszem meg a könyveiket újra meg újra - függetlenül attól, hogy nem feltétlen nevezném őket kedvencnek. (Nálam tipikusan ilyen egy sor történelmi romantikus szerző, de tulajdonképpen még egy rakat NA szerző is.)

A sci-fi-fantasy szűkítés viszont bevallom, kicsit bonyolítja a helyzetet, már csak azért is, mert sok olyan szerzőt olvasok, aki alkot természetfeletti szálas sztorikat meg "sima" romantikusokat is, vagy épp fordítva. Ők most minek számítanak? Vagy csak a fantasysztorijaikra szűkítünk? (Én mindenesetre így értelmeztem.)

Akárhogy is: kiderült, bajban vagyok. Van több olyan szerző is, akinek ha jönne következő könyve, sorozata, olvasni szeretném azt. Viszont olyan, akikre rányomnám a címkét, hogy semmi sem tarthatna vissza, nos, az már bajos.

Szóval összeszedtem egy listát, de azért... kicsit sántít.


De azért csapjunk bele a lecsóba!

5. Robin LaFevers



Robin LaFevers A halál szépséges szolgálóleányai sorozatba annak idején annyira beleszerettem, hogy gyakorlatilag bármit hajlandó lennék elolvasni az írónőtől. A világa felépítése és az, ahogy a valós történelmet összeszövi a korban gyökerező természetfelettivel, teljesen lenyűgözött, ebbe a helyszínbe pedig belehelyezett erős nőket, jó kis szerelmi szálakkal.
Nagyon szeretnék még sok ehhez hasonló sorozatot olvasni, de viszonylag kevés van belőlük, nagyon meg kell becsülni őket. 


4. Rick Riordan



Nem haladok félelmetesen gyorsan Rick Riordan sorozataival, de az egy pillanatra sem lehetett kérdés, hogy mindet olvasnom kell. Nagyon érdekelnek a mitológiák, különösen a görög mitológia, tehát nálam Riordan betalált. Minden könyvét olvasni szeretném, amint időm engedi - függetlenül attól, melyik mitológia és pontosan mi a sztori.


3. J. K. Rowling



Sokat gondolkoztam, Rowlingot feltegyem-e a listára és ha igen, hová. Ugyanis óriási HP rajongóként nyilván az első név volt, ami beugrott. Csakhogy nem fogok hazudni: a HP utáni első könyve nekem csalódás volt, a krimisorozata pedig ugyanis érdekes, és szerintem majd valamikor el fogom még olvasni, nem annyira az én világom.
Viszont ha szigorúan fantasy témákban gondolkozunk, abban nem okozott csalódást még soha - igaz, egy világról beszélünk. De ha Rowling bejelentené, hogy új fantasysorozatot ír, nem a HP világában (vagy a HP világában :D), hat pár söröslóval sem lehetne visszatartani. (Pirospont annak, aki tudja, miből idéztem.)


2. On Sai



On Sainak szerepelnie kellett ezen a listán, az egyértelmű. Igaz, nem vagyok nagy novellaolvasó, így ez kicsit kilóg a sorból, de nagyon szerettem a Calderont is, a Scart is és az Apa, randizhatok egy lovaggal?-t is, és egyébként akár szeretem őket, akár nem úgy általánosságban, a novellákon is jól szórakoztam. 


1. Cassandra Clare



Hát, nem hiszem, hogy ez bárkit meglep. És nem feltétlenül azért került a lista elejére, mert jobban szeretem a mögötte szereplőknél - mert általánosságban nehezebb lenne a kedvenc író kérdése.
Viszont Cassandra Clare már bizonyította, hogy több világban, helyszínen és korban is tud úgy mozogni, hogy nekem tessen. Lehet kritizálni, amiért ennyire ragaszkodik az Árnyvadász világához, abban viszont zseniális ugrásokat hajt végre, és ugyanúgy tudom imádni a viktoriánus korban játszódó történeteit, mint ahogy a mában játszódókat, és már most csorgatom a nyálam az Edward korabeli sztorira. 
Emellett azért - Holly Black ide vagy oda - csak előrukkolt a Magisztérium sorozattal, ami kicsit döcögősebben indult, viszont minden kötettel egyre jobb, és bizonyította, hogy van még ott, ahonnan az Árnyvadászok jöttek.
És már azt is tudjuk, hogy a következő projektje egy felnőtt fantasy sorozat lesz - amit alig várok.
És nem kérdés: minden kell, ami tőle jön.



A többi TOP 5 Szerda listázót megtaláljátok a Molyzónában.

Nincsenek megjegyzések