Breaking News

Andy Weir: A ​Hail Mary-küldetés {Értékelés}

Andy Weir: A ​Hail Mary-küldetés

Kapcsolódó bejegyzések:



Kiadó: Fumax
Oldalszám: 512
Fordító: Rusznyák Csaba
ISBN: 9789634701941 
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,59)
Olvass bele!
Megrendelési link
Ryland ​Grace egyedül maradt: az utolsó esélyként indított küldetés egyetlen túlélőjeként nem vallhat kudarcot, különben az egész Föld és vele az emberiség is elpusztul. Csakhogy éppenséggel ezt ő maga sem tudja. A saját nevére sem emlékszik, nemhogy arra, hogy hol van, és mit is kéne tennie.

Csak annyit tud, hogy évekig tartó öntudatlanságból ébresztik fel, sok millió kilométerre az otthonától, két holttest társaságában.

Rylandnak lépésről lépésre kell feltárnia a múltját. Így apránként szembesül az előtte álló lehetetlen feladattal: a bolygó kormányai összefogásában sebtiben összetákolt, majd az űr mélyébe kilőtt hajó fedélzetén egymagában kell elhárítania az emberiség kihalásával fenyegető, felfoghatatlan súlyú katasztrófát.

Ha beszámítjuk a képletbe váratlan szövetségesét, talán még sikerrel is járhat.

A hazánkban is lehengerlő sikert aratott A marsi – Mentőexpedíció és az Artemis után a #1 New York Times-bestsellerszerző Andy Weir ismét lélegzetelállító útra hív a világegyetem mélyére eddigi talán legizgalmasabb könyvében.





Az első mondat:


"Mennyi kettő meg kettő?"

Véleményem


Azt nem különösebben titkoltam a blogon, hogy nagyon-nagyon szerettem Andy Weir A marsi című regényét, ami azóta is óriási kedvencem - könyvben és filmben is egyébként.
A szerző második könyve valahogy nem szippantott úgy be, viszont amikor a A Hail Mary küldetés fülszövegét elolvastam, éreztem, hogy nekem ez kell. Először picit olyannak tűnt, mint A marsi, aztán eljutottam a "nem emlékszik" csavarig, ez pedig már kellőképpen megbirizgálta a kíváncsiságom.

Viszont szeretném rögtön leszögezni, mielőtt innen továbbmegyek: ez a regény a fülszövegében nagyon hasonlít A marsira, viszont maga a regény már nem annyira. Persze, vannak hasonlóságok, viszont a történet nagyon eltér attól, ami a fülszövegből kiderül - csak nagyon-nagyon-nagyon nehéz spoilerek nélkül beszélni a történetről, így az, amiben főként eltér A marsitól, szükségképpen nem derülhet ki a fülszövegből.

Na de vissza az elejére!

Amikor a Fumax kihozta a beleolvasót, azt is rögtön elolvastam, és azonnal olvastam volna tovább - de ki kellett várnom, amíg megérkezik a párom előrendelése. (És igen, rögtön rávetettem magam a könyvre, amikor megjött.) Valamivel hamarabb nekiállhattam volna angolul, de ez tipikusan az a könyv, aminek az esetében rettentő hálás vagyok a fordításért, ezt ugyanis nem hiszem, hogy igazán tudnám élvezni angolul, a rengeteg tudományos kifejezés miatt.

A történet főszereplője Ryland Grace, aki a regény elején egy számára ismeretlen helyen ébred, egy robottal a szobában, és nem emlékszik még arra sem, ki ő. Persze rövid úton rájön a leglényegesebb dolgokra: egy űrhajón van, a robot azt a célt szolgálta, hogy életben tartsa őt, amíg kómában volt, és bár volt két utastársa is, ők már meghaltak. Így hát Ryland egyedül van egy űrhajón - nem tudja, pontosan hol, nem tudja, mi célból és azt sem, hogyan működik az űrhajó.

A szerencse az, hogy azért fokozatosan visszanyeri az emlékeit. 





A regény így tulajdonképpen két szálon fut, ebben a tekintetben kicsit hasonló A marsihoz. Van egy szálunk, ami a Földön játszódik, relatíve sok szereplővel, tudósokkal, akik valamilyen probléma megoldásán dolgoznak. És van egy szálunk, ami a főszereplőnk űrbéli túlélésére épül. A marsihoz képest viszont lényeges különbség, hogy itt a földi szál apránként adagolódik, múltbéli emlékekből, a jelenbéli szálon pedig Ryland még sokkal inkább földi segítség nélkül marad, mint Mark Watney, ugyanis Markkal szemben Ryland nem is reménykedhet benne, hogy távolsági kapcsolatot teremthet a Földdel.

A tétek is nagyobbak. Míg ugyanis A marsi esetében tulajdonképpen csupán Mark Watney túlélése a cél, Ryland vállát az egész emberiség sorsa nyomja.

Rövid úton kiderül ugyanis, hogy Rylandet és két társát a Föld megmentése miatt küldték az űrbe, ráadásul nem egy amolyan "mindent kitaláltunk a Földön, nektek csak végre kell hajtani pontról pontra" módon - ennél sokkal több múlik a legénységen, illetve annak maradékán, tehát Rylanden.

A marsiban Mark Watney humorát és a váratlan fordulatokat szerettem a legjobban. Ami a humort illeti, abból itt is van, de azért nem olyan töménységben, mint Mark Watney esetében. Mark az olvasmányaim egyik legsziporkázóbb karaktere, Ryland humora az övéhez képest sokkal lassabb és ritkább - de azért szerencsére van neki. 

Váratlan fordulatokból szintén akad jó pár, bár kissé máshogy adagolva, mint Mark esetében. A marsiban a fordulatok nagy része úgy nézett ki, hogy valami jól alakult, aztán elromlott, aztán megint jól alakult és megint elromlott, újabb és újabb kihívást állítva Mark elé. 
Ryland történetében ennél sokkal nagyszabásúbb csavarok vannak, a történet egésze pedig sokkal inkább egy lassú nyomozásra hasonlít, ráadásul két szálon is. Ryland egyrészt fokozatosan visszafejti az emlékeiből, hogy tulajdonképpen hogyan is került a hajóra, másrészt viszont az űrhajó helyi kérdésein kívül megoldást kell találnia a nagy rejtélyre is, vagyis arra, mégis hogyan mentheti meg a Földet. 

Van nekünk még egy nagyon fontos szereplőnk a könyvben, akiről valamelyest rébuszokban tudok csak beszélni, de egyszerűen elkerülhetetlen, spoiler ide vagy oda, hogy írjak róla, mert az egyik legjobb dolog a regényben. 

Rocky fura figura. Ő tulajdonképpen a regény harmadik nagy rejtélye, akit szintén nyomozómunkával, fokról fokra kell megfejteni. Viszont nagyon megéri végigvinni ezt a nyomozást, ugyanis Ryland és Rocky kapcsolata az egyik legjobb dolog, amiről az utóbbi időben olvastam - de szerintem összességében is toplistások lennének nálam a legjobb párosok listáján. Talán azt is ki merem jelenteni már most, hogy nagy eséllyel az év végi összefoglaló posztom legjobb párosának járó díjat már most kioszthatom nekik. És akkor maradjunk is ennyinél, mert tényleg nem akarok spoilerezni.

Ami a tudományos részeket illeti, abból rengeteg van. Sok-sok kémia és fizika, meg még néhány tudományos nyalánkság, például a klímaváltozásról, a naphőerőművekről, az űrhajók működéséről, és még sorolhatnám. Szerencsére ezt Andy Weirnek ezúttal is sikerül úgy adagolnia, hogy abszolút fogyasztható legyen, és megértse az átlagolvasó is. Mindezt úgy, hogy a regénybe is belepasszol, és nem igazán éreztem, hogy természetesellenes lenne a magyarázat a szövegkörnyezetében - mindig sikerült olyan helyzeteket teremtenie a magyarázatoknak Weirnek, hogy vagy tényleg volt egy olyan szereplő, akinek szüksége volt a magyarázatra csakúgy, mint nekünk, vagy épp valami olyan agyalás ment, amiben teljesen logikus volt, hogy a szereplők a nulláról végigrágnak sorban minden aspektust. Újfent elszomorodtam kicsit, mennyire eltávolodtam a tudománytól azóta, hogy vegyész akartam lenni általános iskolában, és elgondolkoztam rajta, milyen érdekes, hogy a mindennapokban a humán tárgyak mennyivel jobban az életem szerves részeit képezik, mint a tudományosak. Valahogy teljesen természetes, hogy szembejönnek velem művészeti alkotások, írok egy fogalmazást, használom az angoltudásom - mint az, hogy elmerengjek az atomokon...

Összességében azt tudom mondani, hogy IMÁDTAM ezt a könyvet, meg merem kockáztatni, hogy egy fokkal még jobban, mint A marsit. Sok-sok tudomány, némi humor, sok izgalom és fordulat, egy elképesztő barátság, emellett pedig ez a sztori aztán bőven ad lehetőséget, hogy az ember elmerengjen olyan témákon, mint például, hogy milyenek vagyunk mi, emberek, hogy vajon van-e élet a Földön kívül, hogy milyen kicsik vagyunk a világban... Nagyon nehezen tudtam letenni a könyvet már az elején is, de az utolsó 250 oldalt egyhuzamban olvastam végig, munkanapon, hajnali negyed 1-ig - ez önmagában is sokat mond.

KEDVENC LETT

U.i.: Kicsit azért haragszom a borítóra, mert egész végig rágtam a körmöm, mikor jön el az a jelenet, amikor véletlenül ellebeg a főszereplő az űrben, miközben...

Nincsenek megjegyzések