Breaking News

Sarah J. Maas: Üvegtrón


Sarah J. Maas: Üvegtrón



A blogturnéról

Az Üvegtrón Szeptember 18-án jelenik meg kis hazánkban, hála a Könyvmolyképző kiadónak. Hogy ezt megünnepeljük, kilenc blogger fogott össze, hogy egy blog turné keretében bemutassa Celaena Sardothien, Adarlan legjobb bérgyilkosának történetét a leendő olvasóknak. 

Szeptember 7-től, 15-ig minden nap egy új blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve minden állomáson bemutatásra kerül egy-egy fontos karakter és néhány érdekességet is megtudhattok, ha velünk tartotok.

Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de nyerhettek is! Bizony, a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából, a turné végén kisorsolunk 3 (!) példányt az Üvegtrónból! A bejegyzések végén találtok egy Rafflecopter dobozt, aminek egyszeri, helyes kitöltésével versenybe szállhattok a könyvekért (nem kell minden állomáson kitölteni!)



A mai nap az enyém, szóval csapjunk is bele!

A könyvről

A történetről:
Az Üvegtrón egy olyan regény, amit nehéz néhány mondatban összefoglalni, de azért megpróbálom. 
A történet főhőse a 18 éves Celaena Sardothien, aki fiatal kora ellenére a királyság leghírhedtebb orgyilkosa. Egy éve tölti az Adarlan királya által rá kirótt büntetését rabszolgaként Távolvég sóbányáiban, amikor is váratlanul megjelenik a király fia, Dorian, és kiutat kínál neki a pokolból. Amennyiben beleegyezik, hogy a király bajnoka lesz az elkövetkező négy évre, megváltja szabadságát. Ezt a jogot azonban előbb ki kell vívnia, ugyanis a király főnemesei mind kiállítanak egy-egy bajnokjelöltet, akiknek mindenféle próbában kell összemérniük képességeiket, míg végül csak egy marad, aki azzal, hogy bebizonyította bátorságát és felkészültségét, a király bajnokává válik. Celaenának esze ágában sincs a gyűlölt királyt szolgálni, de nincs más választása, így beleegyezik, hogy ő lesz a koronaherceg, Dorian bajnokjelöltje. A tréning hamarosan el is kezdődik, Chaol, a testőrkapitány vezetésével, aki mellesleg a herceg jó barátja. A verseny azonban egyáltalán nem úgy alakul, ahogyan Celaena várja. Nem csak új barátokra, szövetségekre és szerelemre talál, hanem egy olyan rejtélyre, amiben a rég elfeledett varázslatok is szerepet kapnak. A bajnokjelölteket ugyanis valaki különös kegyetlenséggel sorra gyilkolja, és a lánynak rá kell jönnie, mi történik, mielőtt ő is áldozatul esik.


Véleményem:
Ezt a könyvet egyszerűen imádtam! Kicsit olyan érzésem volt, mintha összegyúrták volna a Gracelinget meg a Trónok harcát és adtak volna hozzá még valami egészen egyedi stílust, ami miatt az ember képtelen abbahagyni az olvasást. És itt szeretném megjegyezni, hogy aki egyébként nem szereti a vörös pöttyös könyveket, azt se ijessze meg a vörös pöttyöcske a könyvborítón, mert szerintem ez a könyv kicsit kilóg ezeknek a young adult történeteknek a sorából. Bár fiatalok a szereplők, nem nevezném igazán young adult történetnek, inkább fantasy, szóval férfiak és idősebbek is élvezhetik.

Ami nagyon látszik, hogy ez a világ elképesztő módon ki van találva. Nem csak a nevek igazán jó fantasy nevek, külön kiejtési kalauzzal (amire egyébként szükség is van, szóval: http://sarahjmaas.com/wp-content/uploads/2012/05/Throne-of-Glass-Pronunciation-Guide.jpg), hanem megvannak a külön vallási ünnepek, az istenek, a csillagzatok, a régi uralkodók történetei és persze jó fantasyhez híven a világ térképe. (Megsúgom, a térkép magyar változata benne lesz a könyvben.) A divat kedvelői pedig külön élvezni fogják a ruhákat, Celaena öltözetei az utolsó ráncig le vannak írva. Ezektől az egész valóságosnak hat, az ember tényleg elhiszi, hogy a világ létezik, hiszen megvannak a részletek, az apróságok, amelyek ezt bizonyítják.

Ugyanígy a valósághűséghez járul hozzá a dolog másik oldala. Hiába a fantasyvilág, a szereplők jórészt mégiscsak emberek, emberi érzésekkel, biológiával, és ez nagyon hihetően és átgondoltan megjelenik itt is. Gondolok például az olyan jelenetekre, amikor Celaena rosszul lesz, amikor először eszik normális ételt, aztán futás közben, mert az erőnléte nem a régi, vagy arra, amikor újra menstruálni kezd, mert az éhezés után visszaáll a szervezete a régi rendre. Ezek apróságok, de az írónő nem próbálja megszépíteni a dolgokat, és látszik, hogy ezeket is jól átgondolta, hiszen így reális.

Az egész regény alaphangulata is magába szippant. Gondolok itt a leírásokra, amelyek pont a kellő mértékben részletesek, az ember szinte látja maga előtt az épületeket, a tájakat, az embereket, de ezen felül más érzékekre is hat. Csodálatosan leírta az illatokat, a szagokat, a fájdalmat, a ruhaanyagok érintését, a hangokat... Elég sok a leírás, ez kétségtelen, de szerintem annyira jól eltalálta minden alkalommal a mértéket és a hangulatot, hogy egyáltalán nem zavaróak, pedig én általában érzékeny vagyok a sok leírásra.

És akkor térjünk rá a szereplőkre!  Celaena a főszereplőnk, és már az, hogy egy fiatal lányról van szó, aki orgyilkos, teremt egyfajta kettősséget a hősnőnkben. Egyrészt ott van ez az erős harcos, aki soha nem adja fel és bármire képes a túlélése érdekében, akár pénzért embert öl. Másrészt ott a fiatal lány, akit megtört az élet, főleg a rabszolgaként töltött egy év, és aki most újra felfedezi, hogy milyen igazán élni. Élvezheti a szép ruhákat, az új barátokat, a bőséges reggeliket és vacsorákat, na és persze a szerelmet. Celaena emiatt a kettősség miatt is egy nagyon érdekes és összetett karakter, és szerintem nem lehet nem megkedvelni. 

A két férfi főszereplő Dorian és Chaol, és én mindkettőt imádtam. Dorian elkényeztetett hercegnek tűnhet, de ha az ember odafigyel, rájön, hogy egy börtönben él, és szíve szerint szabadulna a királyi kelepcéből, de nem teheti. Persze, megvan az arrogáns oldala is, de hamar rájövünk, hogy ennél sokkal több. Egyik családtagjához sem fűzi igazán szoros kapcsolat, így gyakorlatilag a legjobb barátja az egyetlen, aki elválasztja a magánytól. Ezért meg is tenne érte mindent. A legjobb barát pedig nem más, mint Chaol, aki sok szempontból pontosan Dorian ellentéte. Visszafogott és szilárd erkölcsökkel bír, körültekintő és megfontolt, amit a forrófejű Dorian nem mindig mondhat el magáról. Ha hasonlatot akarnék keresni, azt mondanám, Dorian a tűz, Chaol pedig a föld, a szilárd talaj az ember lába alatt.

És ezzel meg is született egy roppant kínzó szerelmi háromszög... Na nem az az idegesítő fajta, amikor a lány hol ide húz, hol oda, hanem az az igazán mélyről kínzó fajta, amikor senki sem hibás és senki sem hülye. Egyszerűen csak... így alakult. Néha bepillantást nyerhetünk a két fiú szemszögébe is, ez még közelebb hozza őket az olvasókhoz. (Na jó, ha muszáj választani... Team Dorian! De Chaolnak is happy endet!)


A mellékszereplők hasonlóan érdekesek, bár sokukról még keveset tudtunk meg, de érezni, hogy a jövőben még nagy szerepük lesz. Ilyen a kegyetlen király, Nehemia hercegnő, Kaltain, Nox és még olyanok is, akik eddig csak említés szintjén szerepeltek: Dorian hisztis öccse, Arobynn, az orgyilkosok vezetője vagy éppen egy bizonyos Sam Celaena múltjából. Annak ellenére, hogy néhányan közülük csak epizódszereplők, mindnek megvan a maga története. (A szereplőkről a blogturné egyes állomásain olvashattok részletesebben.)

Az Üvegtrón tele van izgalmakkal, rejtélyekkel és akcióval (nekem pont elég volt), rengeteg érdekes szereplővel és egy olyan világban játszódik, ami teljesen magába szippant. Engem teljesen megfogott, szóval...


KEDVENC LETT


A regényhez kétféle könyvelőzetes is készült, érdekes, hogy hangulatában mennyire más a kettő, az egyes borítókhoz is illeszkedve:






És ezzel még mindig nincs vége a posztnak, jöjjön az izgi rész!


Ismerjétek meg Adarlan királyát! (a.k.a. Dorian apja :D)





Zsarnok-hódítója sok királyságnak, aki még mindig eltökélten próbálja meghódítani Erilea többi részét. Az emberek szerte a kontinensen még mindig azt találgatják, miként tehetett szert ekkora hatalomra tíz évvel ezelőtt - épp mielőtt bevonult Terrasenbe, hogy megkezdje hódításait. Perrington Herceg kivételével senki sem tud a terveiről és valódi szándékairól - bár korrekt azt feltételezni, hogy nem lesznek kellemesek.

Amit szeret: Zsarnokoskodni. Az egész világot a rabszolgájává tenni. Életek és Királyságok elpusztítása. És a kardját, melynek neve Nothung.

Amit nem szeret: Szinte semmit.


Kiegészítő novellák


A sorozat első részéhez, az Üvegtrónhoz öt kiegészítő novella is íródott, amelyek ebook formátumban jelentek meg. Mindegyik a regény ideje előtt játszódik. 




Ezek közül az elsőről, a The Assassin and the Pirate Lord címűről írt értékelésemet (természetesen a rövid tartalomismertetéssel együtt) elolvashatjátok itt:


Rendeljétek meg a könyvet már most!

A képre kattintva megtaláljátok a könyv hivatalos fülszövegét és előrendelhetitek a könyvet:



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Fordító: Varga Csaba
ISBN: 9789633731802
Várható megjelenés: 2013.09.18

Ár: 2.999 Ft/3.999 Ft (puha/kemény kötés)




 



 
Hasznos linkek



Nyereményjáték

Ígértünk nyereményjátékot, nehogy azt higgyétek, hogy elfelejtettük!
Töltsetek ki minden sort a Rafflecopterben, mert minden kitöltött sorral tovább nő az esélyetek a nyereményre! 
Fontos! Az összes kérdésre megtaláljátok a választ a fülszövegben vagy a blogturnéban résztvevő blogokon a karakterleírásokban! Úgyhogy nincs is más dolgotok, mint elolvasni minden bejegyzést. :)

a Rafflecopter giveaway
 
A blogturné állomásai:


9. 09/15 Függővég - Ismerd meg Celaenat!

Nézzetek be mindenhová!


Deszy a Blogturné Klub tagja 

4 megjegyzés:

  1. Mikor várható ebookos prc formátumban? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó kérdés, egyelőre nem tudom, hogy kiadják-e ebookban is és ha igen, mikor.

      Törlés
  2. Szia Deszy!
    Lehet tudni valamit a 4. kötet magyar nyelvű megjelenéséről? Nézelődtem de egyenlőre semmi pozitívat nem találtam :(! Előre is Köszöni a választ :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Jelenleg is fordítják, szeretnék kiadni karácsonyra. Ha elkészül, akkor jön, ha nem, akkor jövőre.
      Viszont jön Maas másik könyve, a Tüskék és rózsák udvara, az biztos. :)

      Törlés