Breaking News

A kedvenc könyves anyukám




Az volt a tervem, hogy Anyák napja alkalmából összeállítok egy listát a kedvenc könyves anyukáimból. Viszont ahogy gondolkozni kezdtem, egy kivétellel senki nem akart beugrani. Nem volt senki, akiről az jutott eszembe: na igen, ő egy nagyon jó anya. Aztán végigfuttattam az eddig olvasott könyveim listáját, és bár biztos vagyok benne, hogy számtalan nagyon jó anyuka szerepelt bennük, egyik könyv látványa sem kiáltozta azt felém, hogy ebben a könyvben volt egy anyuka, akit imádtam. 

Belegondolva ez elég szomorú. Persze főként fiataloknak szóló könyveket olvasok, ez pedig ugye a függetlenedés időszaka, de szerintem szomorú, hogy mennyire háttérbe szorulnak az anyukák. Ha pedig mégsem, akkor szinte garantált, hogy valamilyen negatív szerepben tűnnek fel. 

Mindenesetre úgy gondoltam, teljesen nem tűnhet el a poszt és ez az egy bizonyos anyuka bőven megérdemel egy saját posztot. 

Lássuk, kire gondoltam:



Ó, igen, Mrs. Weasley-ről van szó a Harry Potter sorozatból.
Sokan a szemére vetik, hogy szembemegy a feminizmus minden vívmányával, mert csak egy otthon robotoló anyuka. Szerintem ez marhaság. Nézzük, miért gondolom azt, hogy Molly Weasley olyasvalaki, aki bőven megérdemli a Legjobb Könyves Édesanya címet. 

Mrs. Weasley már az első megjelenésekor is gyermekei körében látható, és igazi anyaként bánik velük. Érezhetően imádja őket, de már a peronon sem fél leteremteni az ikreket. És vérbeli anyaként az ismeretlen gyereknek is rögtön segít, amikor észreveszi, milyen kis bizonytalan. 
Aztán újra leteremti őket, amiért bámulják Harryt és szeretettel búcsúzik tőlük a peronon. Abban a pillanatban, amikor takarítani kezdte a koszt Ron orráról, már biztos voltam benne, hogy ő lesz a tökéletes anyuka. (Az én anyukám ugyanezt csinálta régen, és én is legalább annyira utáltam, mint Ront. :D)
Később kiderül, hogy az anyagi nehézségek ellenére igyekszik mindent megadni a gyerekeinek és olyan otthont teremtett nekik, ahová szívesen járnak haza. Nem óriási palotában laknak, de egy meleg otthonban, ahol még Harry is rögtön jól érzi magát. 
Lehet, hogy Molly Weasley látszólag "csak" egy háziasszony, de sokkal több annál. Egy igazi anyatigris. Mert Molly igenis erős, ahogy minden jó édesanya az. Minden anya harcos, aki minden nap azért küzd, hogy a gyerekeinek jobb életet teremtsen. Ha arra van szükség, akkor egy jó ebéddel vagy vacsorával, vagy egy kötött Weasley pulcsival, ha pedig épp háború van, akkor azzal, hogy egy jobb világért harcol a többiekkel vállvetve.
Molly Weasley tehetséges, független nő. Nem fél helyretenni a férjét sem, ha épp úgy adódik, és igenis tehetséges volt. De tudta, mire vágyik, ez pedig egy nagy család volt, sok lurkóval. (Ne feledjük, Molly mindkét testvérét elveszítette az előző csatában, nem csoda hát, ha nagy családra vágyott.) Az, hogy Molly a családját választotta, nem tette kevesebbé, sőt...

Molly az a könyves anyuka, akinek ha meghallom a nevét, finom ételekre, süteményillatra, kötött pulcsikra, meleg kandallókra és simogatásra és ölelésre gondolok. Még sok ilyen gondoskodó és szeretettel teli anyukát a könyvekbe!

Az igazi anyukáknak pedig boldog Anyák napját kívánok!

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól írsz, viszel bele érzelmeket. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon fontos tulajdonsága még Mrs. Weasley-nek, hogy úgy szerette Harry-t, mintha a saját fia lenne, így ő, az árva kis túlélő is megtapasztalhatta az édesanyai szeretetet és törődést. :)

    VálaszTörlés