Breaking News

#HarryPotterIsBack


Sziasztok!

Ahogyan azt a keményvonalas Harry Potter rajongók már megállapították, a címben is olvasható hashtag, ami a héten vírusként terjedt a Twitteren, ellentmondás. Harry Potter visszatért. Na de hol az ellentmondás? Hát ott, hogy soha el sem ment. 

Mindenesetre Rowling a foci világbajnokság örömére egy új novellával állt elő, amelyben Rita Vitrol a Kviddics Világkupa döntőjéről tudósít a Reggeli Próféta pletykarovatának. A cikk érdekessége, hogy sok mindent megtudhatunk főhőseink jövőjéről, amit eddig nem.



Mivel egy nyúlfarknyi novelláról beszélünk, ezért nem hagyományos értékelést hoztam, hanem egy toplistát azokról a dolgokról, amiket a legjobban szerettem a Dumbledore’s Army Reunites at Quidditch World Cup Final című novellában. Előre szólok, erősen spoileres a bejegyzés!



10. Hermione és Ron



Hermionével és Ronnan kapcsolatban volt a legkevesebb meglepetés a novellában, hiszen azt már tudtuk, hogy Ron beszállt a Weasley Varázsvicc Vállalatba (bár eddig arról nem szólt a fáma, hogy ott hagyta az aurorságot, de van benne logika), és az sem túl nagy meglepetés, hogy Hermione az élet minden területén sikeres. (Kivéve a haját.) Utóbbiról is tudtunk már egyet s mást.
De azért jó látni, hogy boldogulnak az életben, nem is akárhogyan. Ráadásul az apróságokkal még mindig önmaguk: Ron kopaszodik, Hermione meg kócos. És még mindig ott vannak Harryvel.


9. Teddy és Victoire

Teddy és Victoire kapcsolatáról a Tizenkilenc évvel később fejezetből már tudhattunk, de itt valamivel többet kapunk, mint egy kósza megjegyzést. Úgy tűnik, nagy a boldogság, Teddy pedig továbbviszi a Tekergők megzabolázhatatlan természetét.


8. Harry bemutatta a gyerekeit Viktor Krumnak 

Nem nagy dolog, de azért mégis nagy boldogság arról olvasni, hogy a) Harry gyerekei rajonganak a kviddicsért és b) Harry még mindig jóban van Krummal annyira, hogy ezt megtehesse. Egy valamit hiányoltam: hol van Lily? 


7. Harry új sebhelye 

Az egyik dolog, ami rögtön teóriák sorát indította el. Harry új sebhelyet szerzett, nyilván az aurormunka miatt. De vajon pontosan honnan származik ez a sebhely? Gyakorlatilag egy félmondat elég volt, hogy a HP rajongók agyának fogaskerekei forogni kezdjenek. (Mert az nyilvánvaló, hogy Vitrol magyarázatára nem lehet adni.)


6. Neville és Hannah 

Azt már tudtuk, hogy Neville a Roxfort Gyógynövénytan tanára lett, és azt is, hogy összejött Hannah-val. De hogy hogyan egyeztették össze a Foltozott üstöt és a Roxfortot, az mindeddig kérdőjel volt. Most itt a válasz: Madam Pomfrey bizonyára visszavonult, Hannah pedig helyette lett az iskola javasasszonya.


5. Luna és a színes talár 



Öröm látni, hogy a felnőtt Luna nem lett kevésbé bohókás, mint volt. Ezúttal a nagy oroszlánfej helyett egy különleges talárral készült a kviddicsmeccset: a résztvevő 16 ország zászlóiból készítette magának. Éljen Luna! 


4. Dumledore seregét mindenki ismeri 

A történet címe is sokat elárul már erről, mindenesetre érdemes figyelni, hogy a cikk nem Harryről, a Kiválasztottról szól, még csak nem is a trióról, hanem Dumledore seregéről. Ez azt mutatja, hogy a csata után a varázslóvilág sokkal jobban megismerte annak történetét, hogy mis zajlott pontosan a csata hátterében. Hiszen aki olvasta a könyveket, az pontosan tudja, hogy Dumbledore serege exkluzív bagázs volt, és gyakorlatilag csak a tagok és a hozzájuk közel állók ismerték pontosan a szerepét.
Most pedig már nem csak a triót, hanem az egész "sereget" sztárként, hősökként kezelik, ahogyan azt meg is érdemlik.


3. Voldemort új neve

Az ilyen apróságok nagyon jól esnek a szívemnek. Voldemort, aki eddig Ő, Akit Nem Nevezünk Nevén volt, most már Ő, Akit Nem Neveztünk Nevén. Ez mennyire jó?


2. Rita Vitrol


Rita Vitrolt imádom! Komolyan, bármilyen tenyérbemászó is, olyan egyéniség, aki nélkül semmi sem lenne ugyanaz. Most is hozta a formáját a mocskos kis, bulváros megjegyzéseivel és teóriáival, de pont ettől volt ennyire élvezhető ez a cikk! És a vége, amikor a Dumbledore’s Army: The Dark Side of the Demob című könyvét reklámozza... Szenzációs!


1. Az, hogy létezik  

Igen, ez a legjobb benne! Az, hogy Rowling megírta. Még sok-sok ilyet szeretnék. Nyilván nem olyan, mintha újabb regényeket kapnánk az univerzumban, de minden ilyen kis morzsa aranyat ér.


És akkor még egy kis extra a végére. Két Harry Potter színész is reagált a novellára, a Lunát alakító Evanna Lynch a Twitteren örült Luna talárjának, Daniel Radcliffe-et pedig egy interjúban faggatták karaktere jövőjéről.












Nincsenek megjegyzések