Breaking News

Veronica Roth: The Transfer


Veronica Roth: The Transfer

(az értékelés spoilereket tartalmazhat, ha még nem olvastad A beavatottat!)

A történetről:
A beavatottból már megszeretett Négyes története elevenedik meg ebben a novellában, méghozzá az, hogyan is lett Tobiasból, az Önfeláldozóból Négyes, a Bátor. Megismerjük a kisfiút, akit rettegésben tart az apja, és aztán végighaladunk vele az úton a tesztjétől egészen az első beavatási próbáiig.


Ezt a történetet egyszerűen imádtam! A Free Fourról azt írtam, hogy túl rövid, és nem sok mindent tudunk meg Négyesről és a gondolatairól, amit addig nem ismertünk. Ez a történet épp az ellenkezője! Megvan az alap, amit már ismerünk, hiszen sok mindent tudunk már Négyes múltjáról, de most igazán megtapasztalhatjuk. 

Egész végig benne vagyunk a kis Tobias fejében, és minden gondolatát imádtam! Egyrészt mert érezhetően más az egész hangulata és stílusa, mint amilyen Tris történetéé, végig érezzük, hogy ez egy másik szereplő szemszöge. És az is nagyon tetszett, hogy bár érezni Tobiasban, hogy ő lesz az a Négyes, akit majd megismerünk Tris történetében, itt még csak egy kisfiú, akit fogva tartanak a félelmei. Egy-egy szikrányi időre előbukkan a stramm harcos, de amúgy egy bántalmazott, rettegő kisfiú. 

Ezt a különbséget Tris és Négyes története között rengeteg dologban direkt kiemelte az írónő. Más az indíttatásuk például, amikor csoportot váltanak (Tobias félelemből, Tris pedig azért, mert erre vágyik), máshogyan reagálnak az egyes próbákra stb. De megvannak a párhuzamok is, amelyek miatt egyrészt érezzük, hogy nem is telt el kettejük története között sok idő, illetve hogy sok szempontból nagyon is hasonlóak, hiszen mindketten harcosok a maguk módján.

Tetszett, hogy felbukkannak korábban emlegetett szereplők, néha meglepő módon, pl. Tori, Tris édesapja, hogy csak kettőt említsek. És megvannak az Eric és Négyes közötti rivalizálás első jelei.

Rengeteg olyan apróság van, amin az ember mosolyog, hogy hát akkor ezért volt! Például megtudjuk, miért is mondta Négyes azt, amit mondott Trisnek akkor, amikor leugrott a tetőről és bizonytalankodott, amikor a nevéről kérdezték. És igen, végigkövetjük, hogyan is kapta Négyes az új nevét. Nagyon sokszor érzi azt az ember, hogy az apróságok kikacsintanak rá, mintha azt kérdeznék: Ugye emlékszel, hogy Tris történetében...? Talán ezt élveztem benne a legjobban.

Ez a novella pontosan azt adta meg, amit a Free Fourtól vártam, de nem igazán kaptam meg. Lebilincselően mutatja meg Négyes történetének kezdetét, és amikor vége, az ember csak arra tud gondolni, hogy még többet akar! És kap is, hiszen Négyes története még három novellában folytatódik. Én már alig várom!


KEDVENC LETT

3 megjegyzés:

  1. Fuuu nagyon jó író lennél/vagy, jól megfogalmaztad amit én nem tudtam eddig ilyen helyzetekben:D De azt kérdezném, hogy ezt magyarul vagy angolul olvastad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Angolul olvastam, amennyire tudom, magyarul nem jelent még meg.

      Törlés
    2. Ó értem köszi:) De ugye megfog jelenni magyarul? (bocsi a sok kérdésért xd)

      Törlés