Breaking News

Hugh Howey: Megfelelő méret


Hugh Howey: Megfelelő méret


Fülszöveg:
A mérgező külvilág elől a silóban menedéket találó társadalom egyik legfontosabb posztja üresedett meg.
Miután Holston seriffet a szigorú törvények a halálba küldték, a seriffhelyettes és a polgármester az utódját keresik. Meg is találják a siló mély-lenti világában, a legalsó szintek gépvilágában élő fiatal lány személyében, aki jobb meggyőződése ellenére elvállalja a hivatalt. Még ki sem nevezik seriffnek, máris hatalmas ellenféllel kell szembenéznie: a siló számítógépes rendszerét működtető IT-osztály vezetőjével, aki saját emberét kívánja megtenni seriffnek, gátlásai pedig nincsenek, célját bármi áron, de el akarja érni…

Véleményem:
Szerintem a fülszöveg kissé megtévesztő, sokkal nagyobb szerepet sejtet Julesnak, mint ami ebben a részben van. Ez a rész ugyanis Jahns, a polgármester és Marnes, a seriffhelyettes története. Megtörtént a tisztítás, de ez mindkettőjüket megviselte. Jahns utódaként tekintett Holstonra, Marnes pedig felnézett rá és jóbarátja volt. Ám az élet nem állhat meg a silóban, új seriffre van szükség a régi helyett. Amikor Marnes előáll a jelöltjeivel, mindketten nyakukba veszik a silót, hogy megkeressék a mély-lentben, a gépekkel dolgozó Julest. Nem csak a hivatástudat vezérli őket, mindketten menekülni akarnak. Mindeközben pedig fény derül kettejük múltjára is, mert a látszat ellenére nem semlegesek egymás iránt.

Egyikőjük sem fiatal, így az egész történetet átjárja valami keserűség, a vég érzése. Folyamatosan olvashatunk olyasmikről, amelyeket megbántak vagy elmulasztottak ők ketten az életben. Ez már csak azért is érdekes, mert sokat megtudunk arról, milyen is volt egy egész életet a silóban leélni. 
De nem csak ezért ismerjük meg sokkal jobban a siló életét. Az első részben nagyon érdekes volt a történet, egész végig izgultunk. Itt ez nem olyan hangsúlyos, maximum politikai csatározásokba futunk bele, és arra sem kapunk választ, hogy akkor mi is van kint igazából és mit csinál az IT valójában. Viszont ahogy a legfelső szintről elindul a két szereplő a mélybe, szép lassan, szintről szinte haladunk velük, és ezzel megismerjük a siló felépítését. Persze a kérdőjelek továbbra is megmaradnak, de már egy sokkal átgondoltabb, kifejtettebb világot kapunk. 

Ha csak a cselekményt nézzük, engem az első rész jobban megfogott, de... Nagyon szépen felvezette az író a következő főhősünk, Julie történetét, és továbbra is nagyon ügyesen játszik a kérdőjelekkel. Ezúttal egy másik megvilágításból kapjuk ezeket, így a hangsúlyok is eltolódnak. Nem a kinti világ az igazi rejtély, hanem maga a siló rejteget titkokat. Jahns és Marnes kapcsolata is érdekes volt, nem lángoló szenvedély, hanem két idősebb, hosszan egymás mellett élő és csendben szerető ember története. 

Viszont amit ebben a részben nagyon ügyesen hozott a szerző az elsőhöz hasonlóan, az a fordulat a végén. Az első rész lezárását is imádtam, és ez is nagyon tetszett. Kíváncsian várom a folytatást.

AJÁNLOM

Nincsenek megjegyzések