Breaking News

Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap


Fájni fog, de imádni fogod
Egyezer tündöklő nap

A blogturnéról



Néhány hete jelent meg a Libri Kiadó gondozásában Khaled Hosseini regénye, az Egyezer tündöklő nap második kiadása. A blogturnénk során három blogger véleményét olvashatjátok erről a csodálatos történetről, amely megható emberi sorsok bemutatásával hozza közel az olvasóhoz Afganisztán közelmúltjának történetét.

A miniturnénk végén a kiadó jóvoltából egy példányt sorsolunk ki ebből a méltán világsikerű könyvből.



Eredeti cím: A Thousand Splendid Suns
Kiadó: Libri
Oldalszám: 428
Fordító: Bobory Dóra
ISBN: 9789633105054
Sorozat: -
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,31)
Megrendelési link
Afganisztán, 80-as évek. A perzsa kultúra egykori bölcsőjének életét ellehetetleníti a terror és a háború. Két nő: Marjam és Leila. Marjam a társadalomból kivetett törvényen kívüliként születik, s kamaszkorában még azt a kevés szeretetet is megvonja tőle a sors, amit gyerekként még megkapott. Leilára akár boldogság is várna, ha életét nem forgatná fel mindenestől a véres háború. A két nőt közel hozza egymáshoz a szenvedés és a szeretett emberek elvesztése, sorsuk összefonódik a kegyetlen férfivilágban. A Papírsárkányok című világhírű regény szerzője az afgán történelem harminc évnyi krónikájába ágyazza a szívszorító történetet szeretetről, szerelemről és egy hihetetlen tettekre sarkalló önfeláldozó barátságról. Khaled Hosseini új regényében megdöbbentő képet fest a tálib uralom alatt sínylődő Afganisztánról, miközben páratlan érzékenységgel ábrázolja a női sorsokat.

Véleményem

Már elég régen kíváncsi voltam Hosseini könyveire. Rengeteg ismerősöm ajánlotta, lelkesen mesélt róluk. És végül már annyi jót hallottam az íróról, hogy hiába nem az én műfajom, elhatároztam, hogy én márpedig olvasni fogok tőle. 

Az első pozitív megerősítés ebben a döntésemben akkor ért, amikor először kezembe vettem az Egyezer tündöklő napot - olyan volt, akár a címe. Gyönyörű napsárga, nem győztem simogatni a borítóját és gyönyörködni benne. Lefotóztam, újra meg újra elővettem, megcsodáltam. 

Nem fogok hazudni, biztosan nem fogom tucatszám falni az ilyen stílusú könyveket. Már csak azért sem, mert rettentően megviselt lelkileg. És ezt a lehető legpozitívabb értelemben mondom. Kifejezetten fájdalmas belegondolni abba, hogy ha a világ másik felére születtünk volna, egy másik kultúrába, lehet, hogy nekünk kellene kiállnunk azt, amit Marjamnak és Leiának. Tőlünk nem is olyan őrületes távolságra ennek a két nőnek a mindennapjai részét képezik olyan szokások, amelyeket mi elképzelni sem tudunk. 

Rengeteget hallunk ezekről a dolgokról, a feministák folyamatosan küzdenek ellenük, és szinte biztos, hogy néhány havonta olvashatunk egy cikket egy bántalmazott vagy megerőszakolt nőről, egy családja férfi tagjai által megkínzott nőről, amiért valami olyat tett, amit nem lett volna szabad, és részemről újra meg újra megdöbbenek a testük szinte minden felületét elfedő nők láttán. 

De igazán fájdalmassá és szívszorítóvá akkor válik a dolog, amikor a távolság már nincs többé. Ezek a cikkek valahogy mindig távolinak, messzinek tűnnek, de egy olyan regényben, mint az Egyezer tündöklő nap ez a távolság szépen lassan elporlad. Beszippant minket Marjam és Leia története, kötődni kezdünk a szereplőkhöz, egyre jobban érdekel minket a sorsuk, és így egyre jobban a szívünkbe tép, amit velük együtt kell végigélnünk. 

És Khaled Hosseininek nem okoz problémát, hogy beszippantsa az olvasót, és az olvasás minden egyes mazochista pillanatában ott is tartsa. Jöhet szenvedés, fájdalom, hiába szállt meg a szomorúság arra gondolva, hogy miközben kényelmesen olvasok, egy másik nőnek egy másik orszában hasonló mindennapi gondjai vannak, mindezekkel együtt olvastam tovább. 

Mindig történik valami, ha más nem, az érzelmek ragadnak annyira magukkal, hogy ne tudjuk letenni a könyvet.

Aki egy könnyed történetre vágyik, annak valószínűleg nem ez a könyve. Viszont aki kicsit szeretne bepillantást nyerni egy másik kultúrába, elgondolkozni azon, hogy emberek mennyire máshogy élik le a napjaikat, mint mi, ahhoz viszont ez a könyv tökéletes. Pont azért, mert nem tényszerűen, szinte dokumentumfilmszerűen mesél, hanem bevon érzelmileg.

AJÁNLOM


Blogturné extra - A burka

A burka egy egész testet elfedő muzulmán női külső viselet, amelyet a legtöbb afganisztáni nő hord.  Általában a hétköznapi ruhák fölött viselik, és miután a nők hazaérnek otthonukba, leveszik.

Mielőtt a tálibok hatalomra kerültek volna Afganisztánban, a burka viselése nem volt túl elterjedt a városokban, de uralmuk alatt a nők kötelesek voltak ezt a ruhadarabot viselni, valahányszor nyilvánosságon mutatkoztak. A jelenlegi afgán rezsim alatt nem muszáj burkát hordani, ám a helyi hadvezérek általában megkövetelik ezt a ruhaneműt mindenhol Kabulon kívül. A mostani bizonytalan körülmények miatt azok a nők, akik nem viselnék a burkát, most a személyes biztonságuk miatt gyakran viselik a ruhadarabot.

Sok muszlim hiszi, hogy a Korán és az összegyűjtött hagyományok (hadísz) elvárják a nőktől a szerény viselkedést és öltözködést nyilvánosság előtt, bár ezt a követelést, amit hidzsábnak hívnak, sokféle módon magyarázzák a muzulmán tudósok (ulema) és muszlim közösségek.

A teljes afgán burka betakarja a viselője egész arcát, a szemek környékét kivéve, amelyet egyfajta háló fed. A pakisztáni és indiai burkák viszont szabadon hagyhatják a szemeket vagy akár az egész arcot is. Általában könnyű, kék színű (legkedveltebb) anyagokból készítik. Megvarrásához több méternyi ruhaanyag szükséges. A kalaprészét díszítheti hímzés.


Összehasonlításként az egyes ruhadarabok:

Nagyobb méretért katt a képre!



Nyereményjáték

Khaled Hosseini regénye, az Egyezer tündöklő nap igazán megérdemli az ünneplést. A Blogturné Klub megalakulása óta éppen most érkezett a kétszázadik turnéhoz, ezért most különleges nyeremények várnak. Egyrészt a Libri Kiadó felajánlásában egy példány kerül kisorsolásra a könyvből, valamint egy meglepetés könyvcsomag a blogturné klubtagok felajánlásában.
A nyereményjátékon megemelheted az esélyeidet, ha megosztod a turné bármelyik állomását és a rafflecopter doboz megfelelő sorába belinkeled. Figyelem! A kiadó és a BTK is kizárólag magyarországi címre postáz. Kérjük a nyerteseket, hogy 72 órán belül jelentkezzenek a megküldött emailre válaszolva. Sok szerencsét!

A blogturné menetrendje
01.27. Kelly és Lupi olvas
01.29. Deszy könyvajánlója
01.31. Nita könyvgalaxis

Nincsenek megjegyzések