Breaking News

Jess Rothenberg: The ​Kingdom – Boldogan, amíg meg nem… {Értékelés + Nyereményjáték}

Jess Rothenberg: The ​Kingdom – Boldogan, amíg meg nem…

A blogturnéról




Ana egy Fantazista, vagyis egy gyönyörű, félig robot és félig ember hercegnő, aki mindennap a Királyságba érkezőket szórakoztatja a nővéreivel együtt. Egy nap gyilkosság történik a fantáziaparkban, és Anát megvádolják azzal, hogy megölte a park egyik dolgozóját, Owent. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, ők mit gondolnak erről a nem hétköznapi YA-regényről, és ne feledjétek, hogy a turné végén a Maxim Kiadónak hála meg is nyerhetitek a regényt!



Kiadó: Maxim
Oldalszám: 320
Fordító: Bozai Ágota
ISBN: 9789634991502
Sorozat: ???
Kezelhető-e standalone-ként? Igen
Nézőpont: E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,85)
Olvass bele!
Megrendelési link
Légy üdvözölve Kingdomban, ahol a „Boldogan éltek, míg meg nem haltak” nem ígéret,
hanem szabály!
Kingdom ékszerdobozként csillog kapui mögött. Hatalmas tematikus park ez, ahol a látogatók minden fantáziája és vágya teljesülhet – repülhetnek virtuális sárkányok hátán, élvezhetik, ahogyan óriásként magasodnak föléjük a várak, és olyan korábban kihalt és hibrid állatfajokat figyelhetnek meg, melyeket sehol máshol. Az élményeiket a Fantazisták garantálják, a csoda szép félig robot, félig ember hibrid hercegnők, akik feladata az álmok valóra váltása.
Ana a hét Fantazista egyike. Szigorú szabályok vonatkoznak rá, és eddig boldogan élte az életét. Azonban amikor megismerkedik a park egyik alkalmazottjával, Owennel, olyan érzelmeket ismer fel magában, amikre nincs beprogramozva; többek között a még soha nem tapasztalt… szerelmet. A mese azonban rémálommá válik, amikor Anát azzal vádolják, hogy meggyilkolta Owent, és az évszázad perét folytatják le az ügyében.
A szerelemről, hazugságokról, kegyetlenségekről és az emberi lét lényegéről szóló történet a bírósági tárgyalás jegyzőkönyveiből, interjúkból és azokból az emlékekből rajzolódik ki, amiket Ana Owenről tárol.
Szépek vagyunk. Kedvesek vagyunk. Sosem emeljük fel a hangunkat. Mi mindig örömet akarunk adni. Soha nem mondunk nemet, csak ha azt akarod, hogy nemet mondjunk. A te boldogságod a mi boldogságunk. Kívánságod nekünk parancs.

Az első mondat:


"A szobában, ahol rábukkantak a holttestre, olyan hideg hondolt, hogy először azt gondolták, fagyás okozta a halálát."

Véleményem


Bevallom, megküzdöttem ezzel a történettel - legalábbis az elején. Nem azért, mert rossz volt, de erősen disztópikus, és most nem igazán volt hangulatom erre a témára.

De aztán az ötlet és az érdekes elbeszélésmód végül nagyon beszippantott.

Ha nagyon röviden akarnám összefoglalni, a Kingdom olyan, mintha a jövő Disneylandjében járna az ember, némi Jurassic Parkos-robotos beütéssel.
A Kingdom egy hatalmas park, ahová a jövőbéli emberek kikapcsolódni járnak, jellemzően családostul, csakúgy, ahogyan mi tesszük Disneylanddel és az állatkertekkel. A park tudósai egészen elképesztő technológiákat használnak, így képesek voltak előállítani úgynevezett hibrideket - ezek a lények élnek is, meg nem is. Laboratóriumi körülmények között születtek, mindenféle ketyere van bennük - például kamerák és belső számítógép -, programozottak, mégis sok szempontból olyanok, mint a valódi élőlények. Ráadásul a park tulajdonosai még itt sem álltak meg: rég kihalt fajokat keltenek életre és... emberszerű lényeket gyártanak.

Ana, a főszereplőnk az egyik ilyen Fantazista. Őket azért hívták életre, hogy mintegy hercegnőkként, élő Barbie-babákként járkáljanak a látogatók között, csevegjenek velük, útba igazítsák őket, műsorokat adjanak elő nekik, szórakoztassák őket. Minden egyes Fantazistára egy egész brandet húztak fel. Szigorúan elzárva élnek a külvilágtól, és bár félelmetesen intelligensek és erősek, nagyon lekorlátozták őket. Bizonyos szempontból agymosottak, emellett minden egyes lépésüket figyelik.



Ana tudja, hogy nem ember. Mindig is tudta. De ahogyan a történet halad előre, egyre inkább megkérdőjeleződik ez a tény.

Lehetnek-e egy hibridnek érzései? Jár-e nekik a szabadság? Mi van a falakon túl?

Ez a regény egy sor olyan filozófiai kérdést feszeget az élettel kapcsolatban, amit sok robotos-androidos történet - mindezt egy zárt, a főszereplő szempontjából végtelenül elnyomó és szabályozott világban.

Folyamatosan Anával tartunk a kalandban, ahogyan egyre többet tud meg magáról, a világról, az emberi érzelmekről - mert igen, van egy szerelmi szál is. Viszont aki ezt itt feleslegesnek érzi, azt azért megnyugtathatom: ugyan fontos ez a szál, de legalább ilyen fontosak azok az érzések is, amiket Ana a nővérei iránt érez.

Sőt, kifejezetten imádtam, ahogyan a nővéreihez fűződő kapcsolatát bemutatta a könyv. Olyan ez, mint egy testvériség. A Fantazisták nővérek és legjobb barátnők egyszerre, miközben megvan bennük az egymás iránti féltékenység is, ott van egy kis áskálódás, bizalmatlanság. Összetett kapcsolat az övék, tele titkokkal.

Van viszont ezenkívül még egy szál, ami igazán izgalmassá tette a történetet és nagyon fontos volt a szerepe az elbeszélés szempontjából is. Sőt, ki merem jelenteni, hogy engem leginkább ez a szál vitt előre folyamatosan.

A regény elején megtudjuk, hogy valakit megöltek és Ana a gyanúsított. Az ezzel kapcsolatos kihallgatások, tárgyalások pedig a múltban játszódó fejezeteket rendszeresen megszakítják. A múlt és a jelen szépen elkülöníthetőek egymástól, hiszen egészen a regény végéig a múlt folyószöveg, a klasszikus regényforma, a jelen pedig vizsgálati párbeszédek és feljegyzések folyama.

A két szál egymás mellett fut, hol itt tudunk meg többet, hol ott, de a legnagyobb rejtélyek a regény végéig megmaradnak: a disztópiával kapcsolatosak és persze a nagy kérdés, hogy vajon Ana bűnös vagy nem bűnös.

Talán ezt a kettős felosztást szerettem a legjobban a regényben, és szerintem nagyon szépen megoldotta az írónő, hogy feldobja a magaslabdákat, de sose áruljon el túl sokat.

Összességében mindenféle disztópiás ellenérzésemet legyőzte ez a regény, nagyon tetszett. Ami pedig a végét illeti: azt a fajta véget szállítja, amit egyszerre tudok elfogadni lezárásként és sorozatfolytatásért kiáltó függővégként.

NAGYON AJÁNLOM

U.i.: Még egy megjegyzést sajnos muszáj ideböknöm a végére. Nagyon sajnálom a magyar borítót. Nem rossz, de nekem egyáltalán nem passzol a történethez. A magyar borító alapján nem érezném ennyire erősnek a sci-fi vonalat, és ez a fogaskerekes dolog eléggé félrevisz, amikor a szereplőknek kék vére és elektródái, belső számítógépe és kamerái vannak...


Nyereményjáték


A Királyságban kedves hercegnők szórakoztatják a látogatókat, akik szeretnek velük beszélgetni és fotózkodni. Ismerős, ugye? És mivel mindannyian láttunk már hercegnős rajzfilmet, ezért nem fog gondot okozni a játék sem. A feladatotok a rajzfilmekből ismert hercegnőkhöz/hősnőkhöz kapcsolódik, ugyanis az eltorzított képekből rá kell jönnötök, hogy melyik állomáson kit rejtettünk el. A megoldás a hercegnő/hősnő neve!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje



03/30 - Hagyjatok! Olvasok!
04/01 - Csak olvass!
04/03 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
04/05 - Nem félünk a könyvektől
04/07 - Könyv és más
04/09 - Dreamworld
04/11 - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések