Breaking News

Bessenyei Gábor: Tested ​és lelkem {Értékelés + Nyereményjáték}

Bessenyei Gábor: Tested ​és lelkem

A blogturnéról





Bessenyei Gábor legújabb ifjúsági kötete egy, a napjainkban nagyon elterjedt problémát dolgoz fel, amely nem más, mint az internetes zaklatás és ennek a következményei. Ha kíváncsi vagy arra, hogy a történet két főszereplője ezután mihez kezd, tarts velünk, ráadásul most meg is nyerheted a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 408
ISBN: 9789635614004
Sorozat: - 
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Olvass bele!
Megrendelési link
Semmi ​bajom a meztelenséggel.

Hogyan is lenne? Igazából nincs is annál jobb, mint eljutni oda a lánnyal, hogy meztelenül láthasd. De mi van akkor, ha nemcsak te láthatod? Hanem az összes haverod, az egész iskola, és hirtelen mindenki azt hiszi, hogy jár neki belőle egy darab. Ez nem lehet a valóság. Mert ha az, nem biztos, hogy el bírom viselni. De ha én nem bírom elviselni, mi lesz Lucával?

Kemenes Bálint élete boldog. Ő a focicsapat ünnepelt sztárja, egyre sikeresebb a YouTube-csatorna, amit a barátaival csinál, és még egy gyönyörű lánnyal is flörtöl. Igaz, az a lány a legjobb haverja barátnője… De hát miért nem szakít Luca Áronnal? Talán fél a fiú bosszújától?

Orosz Luca az egyik legvidámabb, legmagabiztosabb lány az osztályban. Szeret olvasni, szívesen bulizik a barátaival, jól tanul és másoknak is segít. Aztán egy nap megtörténik vele az elképzelhetetlen: olyan képek kerülnek fel róla az internetre, amiket csakis egyetlen embernek szánt.

Hogyan lehet ezután folytatni az életet? Ugyanaz az ember tud maradni, aki eddig volt? Kire számíthat, kibe kapaszkodhat?

Bálint és Luca közös kalandja éppen csak elkezdődik, de a képek mindent megváltoztatnak. Bimbózó szerelmüket letöri egy olyan bosszú, aminek talán sohasem lépnek túl a következményein.

Mit hajlandó Bálint feláldozni azért, hogy Luca mellett kiálljon? És vajon mennyit ér ez a szerelem?

Te kitartanál a végsőkig is? Tudnál ítélkezés nélkül segíteni?

Tarts Bálinttal ezen a különleges úton, és ismerd meg a fiúk lelkének mélységeit!





Az első mondat:


"Kinek okoznék fájdalmat, ha megérinteném?"

Véleményem


Szeretem azzal áltatni magam, hogy még fiatal vagyok - valójában viszont még néhány év, és messzebb leszek a Tested és lelkem főszereplőinek korától, mint amennyi idősek. Még élénken élnek bennem a gimis emlékek, de bizony nagyon sokszor dolgozik már bennem a "a mai fiatalok" kifejezés. 

És igen, sokszor elgondolkozom rajta, mennyire más ma tinédzsernek lenni, mint az én időmben volt. A gimi első éveit én még úgy élhettem le, hogy nem voltak okostelefonok, hogy bizony még nem volt mindenkinél bekötve otthon az internet. Persze, volt már chat.hu, aztán jött az iwiw meg a myvip, végül mind rákattantunk az msn-re, és a végzős évünkre megjelent a Facebook is. De akkor sem volt ennyire a mindennapjaink - sőt, minden óránk része az internet és a közösségi média. Furcsa belegondolni, hogy az én gimis éveimben még nem volt kérdés, hogy az óra végén hátrafordulok a padban és négyesben beszélgetünk a szünetben - most viszont nagy eséllyel a legtöbb tini első mozdulata a kicsöngetéskor már nem ez, hanem az okosteló előhúzása és az értesítések csekkolása. 

Más idők ezek, és bizony sokszor elgondolkozom rajta, mennyivel lehet nehezebb végigélni ezeket az éveket a mai tiniknek. Mert őszintén - bizonytalanságok, félreértések, szívatás, rosszindulatú pletykák a mi időnkben is voltak. Nem hiszem, hogy bárki megúszta ezeket a tini éveiben. De ahogy a Tested és lelkem főszereplőjének apukája szájából el is hangzik: azért az nagy különbség, hogy a napi ciki sztorik, félreértések meddig kísértenek. Ahogy az sem, hogy hol ér véget a mindennapi pokol azok számára, akiknek valamilyen nehézséggel kell szembenézniük a gimiben. Nekünk véget ért azzal, hogy kiléptünk a suliból, vagy legalábbis azzal, hogy hazaértünk. Ma már gyakorlatilag bárki bármikor elérhető, az információk gyors áramlása miatt pedig egy kis semmiségből is lehet pillanatok alatt nagy ügy. A számítógép előtt ülve pedig könnyebben repkednek a sértések is. Könnyű elfeledkezni róla, hogy a monitor másik oldalán is egy ember ül.

Amikor elkezdtem olvasni Bessenyei Gábor új könyvét, tudtam mire számíthatok. Tudtam, mi a sztori alapja, és arra is fel voltam készülve, hogy nem lesz könnyű olvasmány. De arra a zsigeri rosszérzésre, amit szinte végig cipeltem, nem tudtam igazán felkészülni. A jó értelemben véve volt rettenetes olvasni ezt a könyvet, végtelenül bántotta az igazságérzetemet nagyjából minden, ami a könyvben történt - és azt kell mondjam, igazából nem is szabadított meg a regény vége ettől az érzésemtől.




No de kanyarodjunk vissza az elejére, ha esetleg valaki mégsem tudná, miről is szól a Tested és lelkem.

Történetünk főszereplője Bálint, akinek a szerelmi drámájába rögtön az első oldalon belecsöppenünk. Nem könnyű a helyzete: Bálint ugyanis az egyik legjobb barátjának barátnőjébe zúgott bele, és nagyon úgy tűnik, kölcsönös is a dolog. A bonyodalmak persze itt kezdődnek, de valójában a súlyos helyzetet nem ez szüli. A megcsalás elmarad, Luca, a kérdéses lány pedig végül szakít Áronnal, a másik sráccal. Ezzel el is rendeződhetnének a dolgok, de nem így történik. Luca meztelen fotói felkerülnek az internetre. 

Vajon tényleg Áron tette? Milyen szerepe van egy ilyen helyzetben a főszereplőknek és a környezetünknek? Hogyan reagál a társadalom erre? Mit lehet tenni ilyen helyzetben? 

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a regényt, és hát... nagyobb spoilerek nélkül elmondhatom, nem megnyugtatóak a válaszok.

Olvastam már ha nem is pontosan ilyen, de nagyon hasonló felállású történetről, és azt kell mondanom, számomra eddig messze ez volt a leghitelesebb könyv a témában. 

Egyrészt úgy fut a történet, hogy végig izgalmas tud maradni, és azzal együtt is tovább akar olvasni az ember, hogy egyértelműen ránehezedik a történtek súlya - ide értve az igazságtalanságból fakadó feszültséget és a tehetetlenség érzését is. 

Másrészt kellő mennyiségben, nem túlságosan eltúlozva dobálja az olvasó arcába a szomorú és fájdalmas tényeket. Hihetetlen végignézni, hogyan reagálnak a kialakult helyzetre a barátok, diáktársak, szülők, tanárok és vadidegenek is. Kicsit olyan érzésem volt a könyvtől, mintha egy társadalmi kísérletről olvastam volna - tökéletes leképezése volt annak, amit egy ilyen helyzettől várnék a való életben is. Bár a várnék rossz szó, nagyon jó lenne, ha nem ez lenne a valóság, de az a helyzet, hogy nagyon is realista a regény ebben a tekintetben. 

A könyv narrátorának választása is rettentő izgalmas. Ha ilyen esetekről olvasunk, nagyrészt az áldozat a mesélő. A Tested és lelkem esetében viszont nem Luca a nézőpontkarakter, hanem Bálint. Mivel én magam sosem voltam tinisrác, a tini történetek nagy részét pedig nők írják tinilányok szemszögéből, önmagában is izgalmas számomra bepillantani a másik oldalra - ezt már Az első csók és egyéb démonok esetében is nagyon élveztem. Itt viszont még izgalmasabbá válik a dolog azáltal, hogy Bálint milyen helyzetben kerül a képbe. Egyrészt érzelmileg nyilván elkötelezett, de mivel Lucával szemben sokkal több a választási lehetősége, sokkal több morális dilemmával kell megküzdenünk vele együtt. Ha az áldozat szemszögében vagyunk, nincs menekvés - Bálint esetében viszont több pont is ott van a kilépés, hátat fordítás lehetősége. És annyit elárulhatok: bizony maga is küzd ezekkel az etikai kérdésekkel, sokkal összetettebb karakter annál, mint hogy minden pillanatban egyértelműen a legjobb, legtisztább döntéseket hozza meg. Megmarad emberinek, esendő főszereplő, aki igenis bizonytalankodik és még az is lehet, hogy rosszul dönt. Ezzel együtt viszont megtestesíti az olvasó saját sötét oldalát is: Bálint megfogalmaz olyan kérdéseket, amik nagy eséllyel az olvasóban is felmerülnek, még ha nem is mondaná ki sosem. (#minekmentoda)

Nagyon örülök, hogy Bessenyei Gábor bátran beleállt ebbe a témába, azt gondolom, ez egy olyan regény lett, amit tényleg érdemes lenne minden mai tizenévesnek - továbbmegyek, a szüleiknek és a pedagógusoknak is elolvasnia. Nem biztos, hogy megadja a válaszokat mindenre, de sokszor már az is elég, ha a megfelelő kérdéseket felteszi. A közösségi média ingoványos terep és annyira új, hogy ebben a pillanatban is kutatások tucatjait kezdik meg a hatásaival kapcsolatban. Válaszaink nem biztos, hogy vannak - de a közösségi oldalak által felvetett problémákkal, a lehetséges negatív hatásokkal igenis foglalkozni kell, nem söpörhetjük a szőnyeg alá ezeket a kérdéseket, mert meghatározzák a mindennapjainkat. És azoknak a fiataloknak a mindennapjait, akik már beleszülettek ebbe, még inkább, mint a miénket. 

Szóval ha esetleg olvassák ezt irodalom tanárok, osztályfőnökök: nagyon ajánlom ezt a könyvet csoportos feldolgozásra is! Tökéletes témája lehet egy-két osztályfőnöki órának.

NAGYON AJÁNLOM


Nyereményjáték


Mostani játékunkban olyan könyvekre fókuszálunk, amelyek magyar szerző tollából származnak és középiskolásokról szólnak. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, hogy az egyes állomásokon lévő idézetek melyik könyvből származnak, ezután pedig írjátok be a könyv címét a Rafflecopter megfelelő dobozába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

„A tudatlanság olyan, mint a sötétség. A feneketlen mélyében az ismeretlen bújik meg, és amíg lenn fel nem tűnik egy csöpp fény, fenn nincs semmi remény.”

a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


02.08. Fanni’s Library
02.10. Sorok között - extra
02.12. Kelly és Lupi olvas
02.14. Könyvvilág
02.16. Deszy Könyvajánlója
02.18. Spirit Bliss Sárga könyves út - extra

Nincsenek megjegyzések