Breaking News

Gondolataim az idei Goodreads Choice Awards jelöltek kapcsán




Eljött az évnek ez a szakasza is, kihirdették a Goodreads Choice Awards idei jelöltjeit!

Most nem fogok részletesen írni a jelöltekről, csak úgy általánosságban magáról a díjról és a kategóriákról.

A Goodreads Choice Awards-nak megvannak a maga hibái, összességében viszont én azért minden évben szeretem figyelni, mert ha az eredményekkel nem is vagyok/vagyunk mindig elégedettek, azért ad egyfajta vetületet az évről és arról, hogy odakint milyen könyvek voltak népszerűek.

A kategóriákat egyre gyakrabban variálják, idén is így történt, és bevallom, van, aminek örülök, de bizonyos dolgok előtt kifejezetten értetlenül állok.

Kezdjük a jó hírrel! Üdítő változtatás, hogy idén új kategóriát hoztak létre Romantasy néven, tehát a kifejezetten romantikus fantasyk itt kaptak helyet. Arról most lehetne vitatkozni, hogy ez mennyire stigmatizálás, és milyen vicces, hogy van a fantasyn belül egy kifejezetten nőket célzó, érzelmesebb irány, és alig két-három év kellett, hogy a fő fantasy kategóriából kiszedjék, hogy még véletlenül se nyerjenek ezek a széles körhöz elérő fantasyk a "szakmaibb" fantasykkel szemben... de most ennél mélyebben ebbe nem mennék bele. Úgyhogy csak örülök, hogy több ilyen könyvvel találkozhatok a külön kategóriának köszönhetően, és végre nem lesznek viták abból, hogy jogos-e a nyertes. 

Viszont vannak fájóan hiányzó kategóriák is. Egyrészt ebben az évben sem verses, sem képregényes kategória nem indult, miközben előbbi az Instagram költészetnek, utóbbi pedig az általános képregény felé tolódásnak és a webtoonnak köszönhetően kifejezetten népszerű kategória. 

Ennél is döbbenetesebb a számomra, hogy nincsen semmilyen gyerekkönyves kategória! Oké, megmaradt a két YA kategória, azok ifjúságik, viszont ennél fiatalabbaknak szóló könyvekről szó sem esik - így tehát már nem csak a Picture Book kategória szűnt meg, most már Middle Grade sincs. (Így például Rick Riordan nevével sem találkozhatunk az idei versenyen.)

Azért is döbbenetes ez a számomra, mert nem igazán gondolom, hogy a kategóriák számának van értelme felső határt szabni egy ilyesféle, online környezetben folyó közönségszavazásnak - persze akkor, ha ezekre amúgy jogos igény mutatkozik. 

Amennyire tudom, a Goodreads nyertesek nem kapnak semmiféle pénzjutalmat, jutalmuk csak az extra reklám és a dicsőség - így pedig szerintem senki nem emelt volna panaszt, ha mondjuk van plusz 4 kategória, mivel mindegyik indokolt és védhető. De legalább egy összevont gyerekkategóriát csinálhattak volna - végtére is ha már az olvasásról, az olvasókról és az olvasás népszerűsítéséről van szó, nagyon rossz irány kizárni és tudomást sem venni a jövő generációjáról! (Még akkor is, ha nem ezekben a kategóriákban mutatkozik a legnagyobb aktivitás.)


Összességében egyébként vannak erős kategóriák, olyanok is, ahol kíváncsian várom, ki lesz a nyertes, olyan is, ahol kb. borítékolható, ki lesz (khm... romantasy). Viszont nekem például a YA Fiction kategória fájóan gyenge mezőnynek tűnik az idén, emiatt elég szomorú vagyok.


Nincsenek megjegyzések