Breaking News

Leg, leg, leg... 2013


Sziasztok!

Eljött az év vége, én pedig már hetek óta azon gondolkozom, hogy összeállítsam ezt a bizonyos leges listát a 2013-ban olvasott könyveimről.
Azon is sokat gondolkoztam, hogy csak az idén megjelent könyveket vegyem figyelembe vagy mindent, amit idén olvastam. Csak hogy tudjátok - bár majd úgyis észreveszitek - utóbbi mellett döntöttem.
Ennél azonban nagyobb fejtörést okozott, hogy pontosan milyen kategóriákban hirdessek legeket. De természetesen a legnehezebb a lista tényleges összeállítása volt, hiszen a több mint 200 idén olvasott könyvemből kiemelni néhányat nem egyszerű. 
Azért igyekeztem, bár voltak kategóriák, amelyekben képtelen voltam csak egy könyvet vagy könyvsorozatot kiemelni. 



Legjobb disztópia/posztapokaliptikus
Végtelen ég alatt - A beavatott


A Végtelen ég alatt handicappel indult, mert az év végi fáradtság közepén nem igazán voltam disztópiás/posztapokaliptikus hangulatban. Viszont annyira tetszett a világ is, a szereplők is, hogy egyenes út vezetett ide.
A beavatott már régóta porosodott a polcomon, mert bár kíváncsi voltam rá, valahogy mindig csúszott. De a film közeledtével egyre nagyobb szükségét éreztem, hogy elolvassam végre, és nem is bántam meg! A világ felépítése is nagyon tetszik, és Négyes felkerült az Álompasi listámra is.

Legjobb romantikus YA
Anna és a francia csók


Ez egy nagyon aranyos történet, könnyed esti olvasmánynak indult, aztán képtelen voltam letenni, így hajnalig olvastam. Imádtam, ahogyan mi is Párizsba költöztünk Annával, és ki ne akarna egy saját Etienne-t? És extra pontok járnak, amiért NaNoban íródott a történet.

Legjobb romantikus NA
Gyönyörű sorscsapás/Veszedelmes sorscsapás - Szeretni bolondulásig


A Gyönyörű sorscsapást és a Veszedelmes sorscsapást egy kalap alá vettem, hiszem ugyanaz a történet két különböző szemszögből. Travis és Abby története szerintem mindenkit magával ragad, néha ugyan félelmetesen hülyék, de az ember végig drukkol nekik, a vak is látja, hogy össze kell jönniük. Külön öröm volt, hogy Shepet és Mert is nagyon szerettem. 
A Szeretni bolondulásig nagyon más, hihetetlenül különleges alapötlet. Kicsit talán kiszámítható volt ugyan, de ennek ellenére nagyon vicces és nagyon komoly egyszerre. És örülök, hogy egy stréberből lett pasi főszereplő!

Legjobb erotikus
Dublin Street



Kérdés, hogy ezt a könyvet ki hová sorolja, new adultba vagy erotikusba, én az utóbbiba. De abból egy nagyon igényes fajta, amiben az ember nem csak megkedveli a szereplőket, de történetet is kap.

Legjobb történelmi romantikus
Julia Quinn: Csudajó

Julia Quinn számomra a történelmi romantikusok egyik királynője. Nem csak hitelesen, de nagy adag humorral képes írni, és az egyedi stílusával kiemelkedik a bálozós könyveket írók sorából. 
A Csudajó egy kedves és szórakoztató történet, ahogy ez tőle várható is.

Legjobb fantasy
Üvegtrón



Na, ebben a könyvben volt minden, amit szerettem! Asszaszin főszereplő, rejtélyek, izgalmas jelenetek, szerelmi háromszög... Látszik, hogy jól kidolgozott történet, a leírások gyönyörűek, szinte éreztem az illatokat, hallottam a hangokat.

Legjobb realisztikus
Csillagainkban a hiba



Régóta tervben volt a könyv elolvasása, annyit láttam már a Tumblr-en a rajongó posztokat, így amikor kiderül, hogy jön magyarul, rögtön lecsaptam rá. Sírtam és nevettem, aztán megint sírtam és megint nevettem. John Green őszintén, szépítések nélkül képes úgy írni beteg fiatalokról, hogy megnevettet! Hatalmas feladat. Meg már önmagában az is, hogy egy féllábú, beteg fiút varázsolt az Álompasi listákra. Már ez is mutatja, milyen erős karaktereket alkotott! Alig várom a filmet.

Legjobb angolul olvasott könyv
Pushing the Limits


Ezt a könyvet Kellyék miatt akartam nagyon elolvasni, és nem is csalódtam. Imádtam a főszereplő páros mindkét tagját, a szerelmi szálat, a drámát mindkét oldalon, és igen, ezen a könyvön is sírtam. Meg nevettem is. Már jó előre felkészítettem minden ismerősömet a magyar megjelenésre is.

Legtöbbször újraolvasott könyv
Kirsty Moseley: The Boy Who Sneaks In My Bedroom Window - Always you


A The Boy Who Sneaks In My Bedroom Window a címével rögtön megfogott, ugyanis minden olyan jelenetet imádok, ahol a szereplők együtt alszanak anélkül, hogy bármi egyéb történne. Van ennek valami bája, és ha egy egész könyv erre épül, akkor nekem azt olvasnom kell. Nem is csalódtam. Az az érdekes, hogy stílus szempontjából talán nem a legjobb történet, de a szereplőket olyan szinten shippeltem, hogy év közben azt vettem észre, hogy újra meg újra elolvasom a történetet. 
A másik könyv ugyanennek az írónőnek a regénye, az Always You. Azért sem tudom a kettőt szétválasztani egymástól, mert kicsit az az érzésem, hogy Kirsty Moseley magát másolta. De tudjátok mit? Nem érdekelt! Mert mindkettőt imádtam, tökéletesen elég volt, hogy két ezer éve ismerős ember egymásra talál, aztán jön valami bonyodalom, amivel meg kell küzdeniük. Mindkét könyvet imádom, szerintem ha a polcomon lennének magyarul, már rongyosra olvastam volna őket.

Amin a legtöbbet nevettem
Szent Johanna Gimi sorozat


A Szent Johanna Gimi olvasásához leginkább a kíváncsiságom vezetett. Ki a fene az a Cortez, aki miatt nem nyert Jace az Álompasi szavazáson? 
Vártam, vártam, aztán csak rászántam magam az olvasásra. És azóta rajongó vagyok. A sorozat minden hibája ellenére imádom, mert hihetetlenül vicces, és szerintem mindenkit elfog a nosztalgia az olvasása közben. Engem legalábbis elfogott, az biztos.
Az első két részen kicsit nehezebben rágtam át magam, de a harmadiktól igazán beindul a sorozat, és nincs megállás. Komplett jeleneteket olvastam fel és küldtem el az ismerőseimnek, és mind félelmetesen jókat nevettünk.

Amin a legjobban zokogtam
Clockwork Princess - Csillagainkban a hiba


Szoros a verseny, képtelen voltam dönteni. Talán még mindig a Clockwork Princessen sírtam többet - ahogy már sokszor emlegettem, konkrét pocsolyát a járólapra -, de egészen más egy sorozat befejező kötete, mint egy önálló regény. 
Mindkettő rengeteg könnyem látta, és bár én hajlamos vagyok elérzékenyülni, azt gondolom, hogy ez a két könyv sok mindenkit megríkatott, nem csak engem.

Legjobb első rész
Csontszüret



Amikor elkezdtem olvasni, kicsit megijedtem, az első 50-100 oldallal küzdöttem, annyi volt az új információ. De a világ felépítését imádom, szinte el sem hiszem, hogy egy 21 éves elsőkönyves szerzőről van szó. Rettegek, hogy mikor fog a kezembe kerülni az utolsó, hetedik kötet, de ezt is kivárjuk. Az első könyv alapján biztosan.

Legjobb befejező kötet
Clockwork Princess


Cassandra Clare könyvekben elfogult vagyok, de én imádtam ezt a kötetet. Az epilóguson lehet vitatkozni, de az biztos, hogy egy érzelmekben dúskáló lezárást kaptunk, és én ezt is vártam az első két kötet alapján. Volt persze egy kis akció is, de én örültem, hogy inkább a szereplők közötti kapcsolatokon volt a hangsúly. Abból is Will és Jem barátsága az, amit szerintem soha nem felejtek el, és ebből a szempontból ez a rész különösen gyönyörű.

Kedvenc borító (külföldi)
A párválasztó - Az univerzum és Alex Woods


Vannak esetek, amikor úgy beleszeretek egy borítóba, hogy szinte nem is érdekel, miről szól a könyv, mindenképpen úgy érzem, hogy nekem olvasnom kell. Ez a kettő ilyen volt. 
És A párválasztóval kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy az egész sorozat borítóinak koncepciója nagyon tetszik. Összeillenek, mégis passzolnak az adott részhez is. 
(És ezúttal nem is csaptak be a borítók, mindkét könyvet nagyon szerettem.)

Kedvenc borító (magyar)
Tavi Kata: Nyitótánc



A Nyitótánchoz rengeteg borító készült, és vagy nem tetszettek, vagy úgy éreztem, hogy túlságosan is hasonlítanak az SzJG-re. Amikor ezt a tervet megláttam, tudtam, hogy nálam ez lesz a nyerő. A színei hihetetlenül jók, és a történethez is passzol. Egyszerűen jó ránézni.

Legnagyobb kellemes meglepetés
Kalitkába zárt álmok



Nem olvastam Ruta Sepetys másik könyvét, amikor ez az utamba került, de jobb döntést nem is hozhattam volna, mint hogy elolvasom. Az 50-es évek Amerikája soha nem vonzott különösebben, de ez a könyv magába szippantott.

Kedvenc főszereplő (felnőtt)
Scar - Calderon



Gondolkoztam, de képtelen voltam választani. Vegyétek úgy, hogy választottam egy férfi és egy női főszereplőt! 
Scar egy határozott női főszereplő, aki nem csak tudja, mit akar, hanem elég erős és bátor ahhoz, hogy el is vegye. Mély gondolatai vannak, minden szempontból olyan főhősnő, akiről öröm volt olvasni.
Calderonról szinte nem is tudom, mint mondhatnék, mert az ő stílusát ismerni kell hozzá, hogy érthető legyen, miért imádom! Igazi Ferrero, bárkit képes manipulálni, olyan játszi könnyedséggel látja át a helyzeteket és az egyes cselekedetek következményeit, hogy az elképesztő! Ehhez pedig még hozzájön a nemesi higgadtsága és a humora.

Kedvenc főszereplő (YA)
Rose 


Erre a sorozatra Lupi beszélt rá, és milyen jól tette! Alig egy hét kellett, hogy az egész sorozatot elolvassam, beleértve már a spin-off sorozatot is. 
Rose erős és bátor, egy igazi harcos. De közben nő is, és a női hatalmával tisztában is van. Jó és hűséges barát, és bármivel szembenéz azokért, akiket szeret.

Kedvenc mellékszereplő (felnőtt)
Chester



Nehéz döntés volt, de Chester mindenképp helyet érdekelt! Nem szerepel olyan sokat, de azokban a jelenetekben igazán jelen van! Egy zseni, akit nem lehet kiismerni, de rejtélyessége ellenére - vagy éppen azért - nagyon szimpatikus és mégis emberi.

Kedvenc mellékszereplő (YA)
Magnus Bane


Magnus Bane-t már ismerem egy ideje, és mindig is azt gondoltam, hogy egy elképesztően jó karakter. Annyira különleges, hasonlóval sem találkoztam még soha. Egy öreg és hatalmas varázsló, de nem nagyszakállú, mint ahogy azt mindenki várná, hanem egy fiatal, extrém stílussal megáldott, biszexuális, félig ázsiai varázsló, aki imád bulizni. Tele van életörömmel, mindeközben a felszín alatt megláthatjuk azt is, aki rengeteget veszített és akit az örök élet átka sújt. 
A Bane krónikáknak hála még többet megtudhatunk róla, és mivel mindkét nagy Cassandra Clare sorozatban szerepel, a TMI-ban pedig már szinte a főszereplők közé emelkedett, egyre nagyobb szerep jut neki.

Kedvenc szerelmespár (felnőtt)
Calderon - Taina



Amit ezek ketten leművelnek, az kabaré! De a legjobb értelemben. Egyenrangú partnerek, félszavakból is megértik egymást. A vitáik pontosan ebből fakadóan elképesztően szórakoztatóak, sokszor senki más nem is veszi észre, amikor odaszúrnak egymásnak. Amikor viszont ugyanazon az oldalon állnak, náluk jobb csapatot még nem látott a világ, bármire képesek!

Kedvenc szerelmespár (YA)
Rose/Dmitrij - Adrian/Sydney

 
Nehéz a választás, és köztük nem is tudtam. Mindkét párost egyformán imádom, tulajdonképpen bizonyos szempontból hasonlóak is, hiszen tiltott szerelem mindkettő. Nem szeretném nagyon ragozni, olvassátok a sorozatokat, és akkor tudjátok majd, miért imádom őket!

Kedvenc páros 
Will és Jem



Igen, itt nem szerelmi értelemben vett párosra gondolok...
Mindig is imádtam az igazán mély barátságokat, főleg a férfi barátságokat. Will és Jem kapcsolata volt számomra az, ami a hátán vitte a Pokoli szerkezetek sorozatot, és ebben a kötetben aztán igazán kibontakozik a két parabatai. Bármit megtennének egymásért, összetartoznak. Gyönyörű és szívfájdító jelenetek vannak a kötetben, Will és Jem pedig így, együtt a szívem csücskei.

Legjobb pasi

Nem és nem. Nem vagyok hajlandó ebben a kategóriában győztest hirdetni. Annyi mindenkit imádtam az idén, hogy lehetetlenség egy valakit választani. Dmitrij, Adrian, Will, Jace, Andrew Parrish, Garrick, Cade, Augustus Waters, Arcturus, Rafi, Matt, Travis, Kale, Dorain, Chaol, Noah, Cortez, Lucas, Etienne, Daemon, Liam, Clay... Soroljam még?


Legjobb világ
Elveszett lelkek városa/A hercegnő


Rengeteg nagyszerűen felépített világról olvastam az idén, de nem tehetek ellene, elfogult vagyok. A szívem csücske marad az Árnyvilág, és ahogy egyre több könyvet kapunk, egyre jobban elmélyedhetünk benne. És még mindig imádom minden részletét!

Legjobb függővég
Richelle Mead: A halál csókja - A lázadó


Igazából Richelle Mead több befejezését is mondhattam volna, amint vége lett az egyik könyvnek, már nyúltam a másikért. Elképzelni sem tudom, hogy bírták ki azok az olvasók, akik nem tudták egyhuzamban végigolvasni a könyveket. És ezt úgy mondom, hogy Cassandra Clare-en edződtem. Idén azonban nem az övé a cím.

Legnagyobb sokk
Hosszú álom


A Hosszú álomban van egy bizonyos jelenet, ami érzelmileg tényleg sokkolt. Nem akarok spoilerezni, ezért nem is írom le pontosan, miről van szó. De aki olvasta a könyvet, tudni fogja, mire gondolok. És bár számítottam valami hasonlóra, mégis nagyon ütős lett!

Legbrutálisabb jelenet
Angelfall - Angyalok bukása 



A könyv vége felé van egy bizonyos jelenet Penryn húgával, amitől elszörnyedtem. Nagyon jól lett megírva, hogy ilyet tudott kiváltani belőlem, de az biztos, hogy brutális. A spoilerek miatt szintén nem szeretnék ennél jobban belemenni, mindenki olvassa el!

Legjobb kiegészítő történet
The Last Stand of The New York Institute



Imádom a kiegészítő novellákat, amelyeket mostanában rengeteg szerző ír, és amikor kiderül, hogy van ilyesmi, mindig rávetem magam.
A Bane krónikák abból a szempontból rendhagyó, hogy 10 novelláról van szó és darabokban kapjuk őket, egyesével. A színvonal elég hullámzó, de a kilencedik novella, a The Last Stand of The New York Institute hihetetlenül jóra sikerült! Összefűzi az összes eddig Árnyvadász sorozatot és új titkokat is rejteget!

Kedvenc idézet


Ezt az idézetet angolul hoznám, mert így lett nagy szerelem, mindenesetre A hercegnőben könnyen megtalálni magyarul is.

“My father played the violin, my mother the qin. I chose the violin, though I could have learned either. I regretted it sometimes, for there are melodies of China I cannot play on the violin, that my mother would have liked me to know. She used to tell me the story of Yu Boya, who was a great player of the qin. He had a best friend, a woodcutter named Zhong Ziqi, and he would play for him. They say that when Yu Boya played a song of water, his friend would know immediately that he was describing rushing rivers, and when he played of mountains, Ziqi would see their peaks.
And Yu Boya would say, ‘It is because you understand my music.’” Jem looked down at his own hand, curled loosely on his knee. “People still use the expression ‘zhi yin’ to mean ‘close friends’ or ‘soul mates,’ but what it really means is ‘understanding music.’”

Kedvenc levél

 
Will levele Tessának

Kedvenc szerelmi háromszög
Will - Jem - Tessa



Amit ezek hárman művelnek, az elképesztő. Mivel mindenki szeret mindenkit, garantált, hogy valakinek a szíve összetörik, vagyis ha pontosak akarunk lenni, garantált, hogy mindenki szíve összetörik legalább egy kicsit. 

Új kedvenc író/nő (magyar)
On Sai

Új kedvenc író/nő (külföldi)
John Green

Az év filmadaptációja 
Az éhezők viadala: Futótűz



Egyszerre maradtak hűek az alapanyaghoz és készítettek élvezhető filmet! Azok is értik és élvezik, akik olvasták és azok is, akik nem. A színészek szenzációsak, a jelmezek és a helyszínek lélegzetelállítóan gyönyörűek, a zenék pedig fülbemászóak. Tudtam, mi fog történni, mégis annyira berántott a film, hogy izgultam.  

Legnagyobb csalódás
Az őrző



Nagyon vártam ezt a könyvet, pont azért, mert az írónő másik sorozata nagyon tetszett. Sajnos csalódás volt, egy egyébként jó ötletet nem igazán sikerült jól kibontani. Kicsit nyálas, és sok helyen éreztem Twilight áthallásokat.

Legrosszabb borító 
Vámpírakadémia



Meggyőződésem, hogy ha a könyv nem is borzalmas borítóval jelenik meg, a sorozat sokkal hamarabb megtalált volna. Így nem kis győzködésre volt szükségem, mire nekiálltam, mert számomra a borító egészen más érzést sugall, mint amilyennek végül a sorozat bizonyult. És amellett, hogy szerintem rondák a borítók, még közük sincs a könyvhöz, fogalmam sincs, hogy az egyes női alakok mégis kik akarnak lenni, és szerintem nem csak nekem. 
És sajnos a kiadó nem nagyon tanult, bár a Vérvonalak borítóját én még mindig jobban szeretem a Vámpírakadémia sorozaténál, az sem a legjobb. 
És még csodálkoznak, ha a könyv nem akar fogyni... Én mint vámpírrajongó nem akartam nekiállni annak idején a borító miatt, szóval...

Legrosszabb könyv
Dark Love sorozat



Ezt a könyvet hivatalosan is elkönyveltem eddigi életem legrosszabb olvasmányának, ami nagy szó. Nem is írtam róla értékelést, szerintem hosszabban tudtam volna sorolni a hibákat, mint amilyen hosszú maga a könyv. A szereplők élettelenek és kidolgozatlanok, a főszereplő hihetetlenül idegesítő - lásd a következő kategóriát -, a cselekmény gyenge és sok helyen logikátlan, a történet félelmetesen rövid... Tényleg nem sorolom tovább. 
Végigolvastam mindhárom részt, rettentően kíváncsi voltam, hogy egy ilyen sorozatot hogy lehet lezárni. És még ebben is sikerült csalódást okozni, amikor a harmadik rész végén kiderült, hogy sehogy, mert nyilvánvalóan nem trilógiának szánták, de érthető okokból a folytatás elmaradt. 
Ezerszám terem ennél sokkal jobb történet a fanfiction világban, fogalmam sincs, miért gondolta egy kiadó, hogy ezt érdemes lehet kiadni.

Legidegesítőbb főszereplő
Dark Love sorozat


A főszereplő hölgyemény fél órai ismeretség után életét áldozza a fiúért, majd a következő részben, amikor már vámpír, elgondolkozik, hogy tényleg őt szereti-e, vagy a másik fiút, akivel szintén néhány órát töltött el összesen. Szerintem több magyarázatra nincs is szükség. Ja, és féltékeny lesz a pasijára, amikor szóba kerül Lilith. No comment.

Legnagyobb baklövés
Rabul ejtett szűz


Na, erről a könyvről viszont írtam értékelést. Már az "édesnégyes" is elképesztő ötlet, nem hiszem el, hogy ez egy nyomtatásban megjelent történet, ráadásul még azért is fizettek, hogy lefordítsák és megjelenjen magyarul... A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy nem csak szimplán egy nő, három pasi a felállás, de a pasik ráadásul fivérek, és szó szerint testvériesen megosztoznak a lányon. 
Szintén nagyon kíváncsi voltam, hogy egy ilyen történetét hogy lehet lezárni, és jelentem: sikerült még tovább rontani, pedig ez nagy szó.

4 megjegyzés:

  1. A Dark Love tényleg borzasztó, egy részt olvastam belőle, és brrr.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy egyetértünk. Bár annak nem, hogy megjelenhetett nyomtatásban...

      Törlés
  2. Jó kis lista lett! A Kalitkába zárt álmoknak örülök, hogy felkerült. És a Jem-Tessa-Will háromszög, ennél nagyon egyezünk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :)
      A Kalitkába zárt álmok nem is volt kérdés. :D A Jem-Tessa-Will szerelmi háromszöget meg még mindig igyekszem feldolgozni. Nem tudom, valaha sikerülni fog-e. :)

      Törlés