Breaking News

100+ turné


100+ turné



Úgy gondoltuk, egy rendhagyó blogturnéval ünnepeljük meg, hogy kerek 100 könyv szerepelt már a Blogturné Klub repertoárján.
Gyakran jönnek kérdések tőletek, olvasóktól a turnék háttérmunkáival kapcsolatban. Összeírtunk néhány kérdést, amikre válaszolva képet kaphattok, hogyan is áll össze egy blogturné, mi a tagok személyes véleménye egy-egy témában, mik voltak az emlékezetes pillanatok az első 100 könyvvel kapcsolatban. 
Ezen a turnén sem vesz részt mindenki közülünk, inkább csak a legjátékosabb kedvűek.
Fogadjátok szeretettel ezt a különleges turnét, utána pedig következhet az újabb 100 remek könyv!


Tehát túl vagyunk a 100. turnén! Hihetetlen.
A hosszú, csapongó válaszaimért előre is elnézést kérek, biztos vagyok benne, hogy a többiek majd az enyémeknél sokkal viccesebb válaszokat adnak.

1. Melyik könyv tetszett a legjobban a 100 turnés regényből? Vagy melyik 3?

Még 3-at is lehetetlenség választani, nem hogy egyet! Jaj. Kész, leszűkítettem 3-ra, de még így is fáj a szívem.
  • Csak egy nap
  • Flat-Out Love
  • Scar 
  • (Vámpírakadémia - ez nem számít bele a háromba, mert már olvastam előtte :D)


2. Ki volt a legszexibb karakter a 100 történetből? Képpel kell illusztrálni!! 
Kifakadt a perverz BTK vonal...
De még egy ilyen gonosz kérdést!
Egy szerény toplistára futotta, és ezúton is elnézést kérek személyes háremem összes itt fel nem sorolt tagjától.
Tehát: Travis, Matt, Daemon, Dmitrij, Adrian (Bármelyiket, bármikor. :D)
És hogy miért hozok csak egy képet? A választ megtaláljátok kicsit lejjebb. (Röviden annyit: a fejemben vannak. :D Egyébként meg, amennyire tudom, a többiek nagyon készülnek. :D)
 


3. Változtak a blogolási szokásaid a Blogturné Klub miatt?
Ó, igen, nagyon. Először is, a Blogturné adta meg annak idején a löketet, hogy tényleg beindítsam normálisan a könyves blogomat. Előtte a vegyes témájú blogomra írogattam, és valahogy nem tudtam dűlőre jutni a könyves bloggal, nem találtam a helyemet benne. De amikor Kelly elkezdte szervezni a BTK-t, akkor belehúztam.
A blogturnénak hála kezdtem el magam könyves bloggernek érezni, bár még mindig nem gondolom magam 100%-ban annak. Mindenesetre egészen megváltoztatta a blogolási szokásaimat, azóta minden héten több értékelést is írok, amit előtte el se tudtam képzelni. Ráadásul sokkal inkább közösségi bloggernek érzem magam, előtte nem volt ennyi blogger ismerősöm.

4. Mi volt a legjobb dolog, ami a Blogturnénak köszönhetően megtörtént veled? És mi volt a legrosszabb?
Az egész, hogy ennek a része lehetek. 
A legjobban talán a közösséget szeretem, amit már az előbb is említettem. Tök jó minden este értekezni meg hülyülni a többiekkel a közös csopinkban vagy valamelyik turné eseményénél. Szerintem napokban tudnám számolni, hogy mennyit nevettünk már együtt, például amikor a karácsonyi kis történetünket írogattuk. De még különleges alkalom sem kell, minden nap tudom, hogy ha este hazaérek, nagy eséllyel számíthatok valami blogturnés dologra. És amikor összefutottunk a Könyvhéten! Olyan jó érzés volt.
Illetve még egy dolgot emelnék ki: olvasnak és ismernek minket. Pont most a Könyvhéten fordult elő, hogy gyanútlanul sétálgattam, éppen egyedül, és elcsíptem egy beszélgetés részletét. És rólunk beszéltek! Mármint a Blogturné Klubról. Rögtön vigyorognom kellett és dagadt a mellem a büszkeségtől. 
Legrosszabb... Hm... Nem hiszem, hogy volt ilyen. Talán a stresszt említeném, amivel a turnézás jár, mert az néha gyilkos tud lenni. És ennek köszönhetően előfordul némi feszültség és vitázgatás egy-egy témáról. De igazából ez nem rossz dolog, hanem velejárója az egésznek. Sok munkával jár, talán többel, mint amennyire számítottunk, de sokkal több a vele járó jó, mint ami negatív.

5. Mint kampányfőnök, melyik turné állt legközelebb a szívedhez?
A Scar blogturné. Az valahogy telibe talált. Nem az első turném volt, nem is az első, ahol én voltam a kampányfőnök. De imádom Beát, imádtam a könyvet, és annyira akartam, hogy jól sikerüljön. Szerintem több órán át szerkesztgettem a bannereket, meg a rejtvényt, mert valami különlegeset és maradandót szerettem volna. Meg nem tudom, ki mennyire emlékszik, ehhez a turnéhoz volt a plusz banner, amit meg lehetett osztani. Na, az igazából abból fakadt, hogy olyan lelkes voltam, hogy készítettem vagy 10 bannert. Aztán ott volt még az interjú Beával, meg az extrák! Rengeteg extra ötlet volt, sajnos nem voltunk annyian, hogy mindet fel is használjuk.
Mindenesetre most is nagyon szívesen gondolok rá, és igazán különlegessé tette az is, hogy a szerző is ennyire szerves része volt az egésznek, és ilyen lelkesen fogadta a turné ötletét.



6. Miért jelentkeztél? 
Én nem jelentkeztem annak idején úgy, mint azok, akik később csatlakoztak vagy a jövőben szeretnének. Kelly kezdte el szervezni ezt az egész blogturné dolgot, és amikor először olvastam róla, hogy min dolgozik, nagyon szerettem volna a része lenni. Úgy értem, mindent imádtam az ötletben, miért ne akartam volna benne lenni? Imádom, hogy könyveket népszerűsíthetek. Nagyon tetszik, hogy nem csak értékeléseket írunk, hanem mindig valami plusz is van a posztjainkban, és igen, én is sok mindent tanultam belőlük. Aztán ott vannak a játékok, amik nem csak az olvasókat mozgatják meg, hanem sokszor nekünk is fejtörést okoznak. A végén pedig olyan jó olvasni a hálás üzeneteket a nyertesektől, tényleg mindig nagyon örülünk nekik. 
Amikor körvonalazódni kezdett a BTK rendszere, nem gondoltam volna, hogy a kiadók is ennyire pozitívan állnak majd hozzánk, de szerencsére így van, és nagyon jó érzés, hogy ennyire megbíznak bennünk. És nem fogok hazudni, imádom, hogy megjelenés előtt olvashatom a könyveket, és nyilván nagyon örülök az ingyen könyveknek is, nem vagyok fából. De a fő ok nem ez volt. 
Szóval amikor jelentkeztem ez mind bennem volt, és közben mégsem. Mert abban a pillanatban, amikor megkérdeztem, jöhetek-e én is, csak az járt a fejemben, hogy: "Ez milyen jó lesz!"
Kelly pedig beleegyezett, tárt karokkal fogadott, és hát... happy end. Mert tényleg jó lett. :D

7. Hogyan változtak az olvasási szokásaid az eltelt idő alatt? (= 3)
Ó, nagyon! Nem lehet rám azt mondani, hogy a blogturnézás előtt keveset olvastam, de most már eljutottunk arra a szintre, amikor gyakorlatilag nem lehet könyv nélkül látni sehol. Vagy ha könyv nincs is nálam, a telefonomon lapul egy-két kézirat, amit rögtön előrántok, amint egy szabad percem van. És amikor ezt írom, akkor azt szó szerint értsétek! 
Az ember nem is gondolná, mennyire más, ha határidőre kell olvasnia. És nincs olyan, hogy jaj, nem sikerült, nem gond, elolvasom később. Vagy ha épp nincs hangulata rá az embernek, de ketyeg az óra, akkor sem mondhatja azt, hogy nem olvassa el. 
Viszont pont a határidők miatt egyre többet és többet olvasok, és képessé váltam arra, hogy minden szabad percemben olvassak. A BTK miatt még az is előfordult, hogy egy nap két könyvet elolvastam. (Konkrétan a Szerethetetlent és A hősök küldetését, ha valakit érdekel.) Nagy a hajtás, és amikor az ember azt hinné, jön egy szusszanás, akkor kiderül, hogy nem. De jó ez így.
Ennyit és ennyifélét még soha nem olvastam.

8. Mi a legnehezebb dolog a blogturnézásban?
A szervezés és az időbeosztás. Szinte minden nap hallok, olvasok olyat, hogy nekünk mennyire jó, és mindenki szeretne BTK tag lenni, mert azt hiszi, ez a KönyvKánaán. Egyébként az is, de csak akkor, ha az ember hajlandó beleölni rengeteg időt és munkát. 
Minden egyes turnénál mi szervezünk meg mindent. Tartani kell a kapcsolatot a kiadókkal, összeegyeztetni az időpontokat, hogy kinek mikor alkalmas, aztán időre elolvasni a könyvet, értékelést írni, extrát, ha pedig az ember kampányfőnök, ennél is több feladata
van. Rengeteg-rengeteg munka és idő, nem is tudom, a BTK indulása óta volt-e olyan napom, amikor nem motoszkált a fejemben, hogy miket kell elolvasnom és meddig, és miből kell épp értékelést írnom.
Nagyon stresszes, és az olvasók csak a töredékét látják annak, mennyi munka van minden egyes turnéval. 

9. Kaptál visszajelzést valamelyik posztod extra tartalmával kapcsolatban?
Igen, többször is. A legtöbb visszajelzés talán két extrámhoz érkezett. A Nevermore turnénál én írtam a Poe köszöntőről, illetve A hősök küldetésénél a varázskardokról. Talán nem véletlen, hogy azokhoz kaptam a legtöbb visszajelzést, amiket talán a legjobban szerettem írni. Persze ez nincs mindig egyenes arányban, de ez a kettő olyasmi volt, ami kicsit kutatósabb extra, azokat meg nagyon szeretem.

10. Mennyi időt vesz igénybe egy turnés poszt összeállítása? (Tartalom, képek,extrák, stb.)
Ez elég változó, de az biztos, hogy több óra. Ha nagyon-nagyon gyors vagyok, és valami egyszerűbb extrám van, talán megúszom 2 órával. De ha valami után kutatni kell, és tényleg bele is ásom magam, vagy ha például feliratozok egy előzetest... Na, akkor azért több időre van szükség. Illetve általában kétféle könyv van, ami több időbe telik. Az egyik az, amivel olyan so-so viszonyban vagyok, amit szerettem, de azért nem annyira, hogy hosszan tudjak róla áradozni. A másik eset, amikor általában tovább tart megírni a bejegyzésemet, épp az ellenkezője: amikor valamit nagyon szeretek. Ilyenkor kicsit jobban "rástresszelek" a posztra, mert szeretném, ha mindenki más is érezné, hogy miért imádtam annyira a könyvet, és ezt néha nagyon nehéz átadni. Ezeknél a posztoknál szoktam újra meg újra elolvasni, amit írtam (ezt egyébként valamiért nem szeretem), és szépítgetem, javítgatom.
Ami a képeket illeti... A csapatban nem én vagyok a nagy képguru. Persze keresgélek én is képeket a poszthoz, de egyre ritkábban keresgélek konkrét szereplőkről fotókat. Ennek roppant egyszerű az oka. Régebben akár több órát is képes voltam mindenféle pasikat keresgélni, hogy megtaláljam a tökéletest, de aztán rájöttem, hogy soha nem jön össze. Az én agyam nem úgy működik, hogy nagyon könnyen tudjak egy-egy színészt vagy modellt kötni egy szereplőhöz. (Kivéve persze, ha már úgy ismertem meg az adott karaktert.) Ha olvasok egy könyvet, akkor elképzelem valahogy a szereplőket, van róluk egy határozott kép a fejemben, és a legritkább esetben fordul elő, hogy találjak hozzá illő képet. Ezért sem volt soha Fan Cast extrám. Én erre alkalmatlan vagyok, de pl. Kellyéket mindig nagyon irigylem, hogy így összeszedik a szereplőket.
Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy ahogy egyre több értékelést és turnés posztot írok, egyre gyorsabban megy minden. Mostanában a "sablont" általában előkészítem, ez kicsit gyorsítja a folyamatot.

11. Nem könnyű együtt dolgozni 21 nővel és egy pasival. Volt valami, ami kivágta a biztosítékot? 
Nem igazán. Mondjuk tavaly volt egy-két vitánk, nézetkülönbségünk egy-egy témával kapcsolatban, és hát... Olvasó emberek vagyunk, mind tudjuk jártatni a szánkat. De a biztosítékot még nem vágta ki semmi.

12. Volt olyan turné, aminél utólag megbántad, hogy jelentkeztél rá?
Háát, azt nem mondanám, hogy megbántam, mert annyira rossz egyik könyv sem volt, de volt konkrétan kettő, aminek a turnéjából kiszálltam. 
És bevallom őszintén, amikor a Téli mesét kellett határidőre olvasnom, néha már a hajamat téptem. És nem mondom, hogy nem merült fel bennem a kérdés, hogy mi a fenéért kellett nekem erre jelentkeznem. Sokszor.

13. Számodra mi a legjobb része a blogturnénak?
Az, amit már az előbb is írtam. A közösség, és az, ahogy ezt az egész blogturnézást a többi taggal a mindennapokban kezeljük. Mindig van dolgunk, mindig van miről beszélgetnünk, ennek pedig általában hatalmas röhögés a vége, meg rengeteg aranyköpés.

14. Hogy látod a BTK-t 5-10 év múlva?
Tudom, hogy annyira azért nem sok ez a 10 év, de én elképzeltem, ahogy a BTK tagjai ülnek a hintaszékeikben, az unokák várják a sütiket, de a nagyi nem ér rá, mert épp a következő blogturnéjára olvassa a könyvet, amit még nem fejezett be, pedig hamarosan értékelnie kell.
Na de hogy komolyan válaszoljak! (A többiek úgyis viccesebbek nálam, szóval nem is erőlködöm. :D)
Őszintén szólva én egyelőre nem merek ennyire előre tervezni. És nem csak a BTK-t illetően, hanem semmiben. Imádom csinálni, és nagyon remélem, hogy 5-10 év múlva is együtt lesz még a banda, és azon törjük majd a fejünket, hogy az 500. meg az 1000. turnénkat mivel ünnepeljük. De azért 10 év sok idő. 
(Lehet az, hogy én addigra már egy könyvkiadónál dolgozom, és belsős kapcsolattartó vagyok a BTK-val? És szállítom a könyveket a bandának?)

15. Volt-e olyan könyv, aminek a turnéján szinte minden blogger részt akart venni? Amiért majdhogynem ölre mentetek?
Olyan biztosan nem volt, amiben mindenki részt akart venni. De voltak hosszabb turnéink. Azt hiszem, az Elakadó lélegzet elég hosszú volt, meg az Angyali gonosz és az Angyali szövetség turné is szerintem. Az Létezik térkép a szerelemhez turnén is elég sokan voltunk. 
Amiért ölre mentünk... Szerintem a Párválasztó két része elég népszerű volt, mindenki olvasni szerette volna. Jaj, és a Touch. Ezt szeretném külön kiemelni, mert Lupi mindenki annyira felspannolt, hogy alig győztük kivárni.
Illetve még a kezdetekkor az Üvegtrón. Annál mindenki nagyon izgatott volt.

16. A 100 turnés könyv írója közül ki az, aki a legnagyobb hatást tette rád, akinek a stílusa a leginkább tetszett?
Valószínűleg Gayle Forman. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy tőle turnén kívül már olvastam könyvet. 
És ami még nagy hatással volt rám, az a Csodácska, mást nem olvastam az írónőtől, úgyhogy csak ezt tudom kiemelni. Ha nincs a blogturné, nagy eséllyel el sem olvasom. És még akkor is hezitáltam, de rövidnek tűnt, és bizonyos okokból sürgősen el kellett olvasnia valakinek, és akkor épp turbó sebességgel olvastam, úgyhogy nekigyürkőztem. Szerintem minden elmond, hogy végül én lettem a kampányfőnöke. Konkrétan nem tudtam letenni a laptopot, már a szemem is ki akart folyni, de csak olvastam tovább, aztán meg bőgtem, mint a záporeső. Csodálatos könyv, mindenkinek olvasnia kellene, kortól, nemtől függetlenül.  

17. Ki az a bloggertársad, akit a legkevésbé ismersz?
Reea

18. A 100  turnés könyvből melyik szereplő hasonlít rád leginkább? És kinek a bőrébe bújnál legszívesebben?
Ezekre a kérdésekre általában nem tudok válaszolni. Évekbe telt, mire találtam egy olyan szereplőt, akiről ki mertem jelenteni, hogy olyan, mint én, de az nem turnés könyv volt.
Talán, ha nagyon muszáj, A csábítás kilenc szabályának főhősnőjét, Calpurniát mondanám, vele nagyon könnyen tudtam azonosulni. Illetve az Obszidián sorozatból Katy, nyilvánvaló okokból.
És hogy kinek a bőrébe bújnék? Ha már a Harry Potterrel nem turnéztunk... Szívesen lennék Lola. Nincsenek az életében életveszélyes dolgok, de elég bátor, hogy önmaga legyen, van egy cuki pasija, két cuki apukája. Nekem egy ilyen nyugis, de boldog élet elég lenne.

19. Ebből a 100 könyvből, amit olvastál, azok közül melyik karaktert gyűlölted a leginkább? (Még ha az értékelésed pozitív is. A tartalom és a karakter nem mindig függ össze.)
A Téli mese mindenkori narrátorát. Nem tudom, szereplőnek számít-e, de most én annak veszem. Nagyon-nagyon-nagyon nehezen viseltem azt a rengeteg, oldalakon át tartó leírást. Kétségtelenül a narrátor. Sokszor legszívesebben belevertem volna a fejét a befagyott tó jegébe, ha már képes volt róla annyit áradozni...

20. Műfajt tekintve elég sokrétűek az olvasmányok a BTK-n belül. Mi az a műfaj, amit a leginkább kedvelsz? Azon belül mi alapján szelektálod a könyveket - mi alapján választod ki, mi az, amit olvasol és mi az, amit nem?
Ahogy az a turnéim számából is látszik, alapvetően mindenevő vagyok, szóval számomra nagyon nehéz erre válaszolni. Mostanában leginkább a realisztikusabb vonalat szeretem, az idősebb YA, illetve az NA történeteket. De hát nem ok nélkül szerkesztem egy misztikus YA rajongói oldalát, arra a vonalra is vevő vagyok, ha jól van megírva a könyv, és van, amiért beszippant.
És hogy azon belül mi alapján szelektálok? Fülszöveg, borító, szerző, esetleg beleolvasok pár értékelésbe, de mostanában nagyon sokszor zsigerből döntök. Sokszor az is elég, ha valamiért megfog a cím. (Például a This is not a testnél ez volt.)

21. Ki az a bloggertársad, akivel a legszívesebben találkoznál személyesen - azok közül, akikkel eddig még ez nem történt meg?
Andie és Media Addict Tibi. (Bocsi, Tibi, te már csak Media Addict Tibi maradsz. :D)

22. Mennyi blogturnén vettél már részt?
Átszámoltam kétszer is a biztonság kedvéért, de pont annyi, amennyire tippeltem. És elképesztő belegondolni, hogy ennyi könyvvel turnéztam.
Mindenesetre: 80 plusz a karácsonyi turné.


Végül pedig zárásként elmondanám, hogy a blogturnézásnak minden napja kaland, és nagyon remélem, hogy még sokszor ennyi turnét megélünk. És azt is, hogy Ti is ennyire - vagy még jobban - fogjátok szeretni, mint most. 



KIEGÉSZÍTÉS!!!

Ez a turné sem múlik el nyereményjáték nélkül, végtére is ünnepelünk:


a Rafflecopter giveaway

A többiek bejegyzései:
Roni olvas
Kelly és Lupi olvas 

3 megjegyzés:

  1. Szia, Deszy! :)

    Nagyon jó volt végig olvasni a kérdésekre adott válaszaid. Végre kisebb betekintést kaphattam, hogy mennyi munkát, időt és energiát fektettek egy-egy blogturnéba, amiről fogalmam sem volt. :)
    Majdnem minden egyes blogturnén játszottam, így köszönöm, hogy létrehoztátok ezt, tényleg egy élmény! :D

    Sok sikert a további turnéhoz, már alig várom!

    Szép napot! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Deszy! Érdekes kérdések voltak, jó volt olvasni a válaszaidat. Nagyon köszönjük nektek ezt a sok munkát és a klassz turnékat, értékeléseket, a sok érdekes háttérinfót, az ötletes extrákat, és a néha igazán agymozgató játékokat!!! Olyan, mintha már régi ismerőseink lennétek, a rendszeres olvasóitok annyira ismerik már az ízléseteket, személyes hangon írt posztjaitokat. További sikeres turnékat kívánok, legyen benne sok örömötök (ahogy nekünk is van) és minimum újabb 100 könyvet!

    VálaszTörlés
  3. Deszy, jó volt olvasni a soraidat! :) Imádom ezt, amit csináltok - bár szerintem nyilvánvaló, hogy tetemes időt és energiát feccöltök bele a turnékba, én például ezért sem tudnék BTK tag lenni, nem biztos, hogy bírnám ezt a nyomást, ami rátok nehezedik, és emiatt nem is irigyellek titeket... :/
    Döbbenetes, hogy 100-ból 80-on részt is vettél (tuti, hogy van valami turpisság a dologban, klónoztad magad, vagy valami :P Mindenesetre ez nem semmi teljesítmény! :)) Én sokszor egy hónapig kotlok 1 könyvön...).
    Remélem, a későbbiekben is töretlen kedvvel fogsz blogturnézni, és még sokáig olvashatunk! :)
    Szép napot!

    VálaszTörlés