Breaking News

Szabó Tünde: Balla Adrienn 1. - Az alibi


A magyar Nancy Drew lecsap a bűnösökre
Balla Adrienn 1. - Az alibi

Egy magyar tinikről szóló történet, ami nem SzJG másolat és amiben több is van, nem csak szerelmi szál.

A blogturnéról



Amikor egy dologban egészen bizonyos vagy, de mindenki más kétségbe vonja a szavaidat, nincs más választásod, mint bebizonyítani az igazadat. S ha közben még egy másik ügybe is belekeveredsz? Hát akkor bizony, sűrű hetek elé nézhetsz!

Csakúgy mint Balla Adrienn, Szabó Tünde június 12-én megjelenő ifjúsági krimijének gimnazista főhőse, akinek kalandjait a Blogturné Klub június 13-28. között mutatja be Nektek, interjúval, Hírharsona szemelvényekkel, érdekes extrákkal.

S ha ügyesen nyomozod ki feladványunkat, esélyes lehetsz megnyerni a Ciceró Könyvkiadó által felajánlott 3 db könyv egyikét!

Nyomozásra fel!

Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 456
ISBN: 9789635398935
Sorozat: Balla Adrienn 1.
Függővég: so-so
Moly link
Megrendelési link

A cseppet sem átlagos természetű Adrienn, a Bébé tizenegyedikes diákja egy nap borítékot talál a küszöbön. A benne lapuló pendrive Adrienn osztálytársa, Balázs eltűnésének nyomozati anyagát tartalmazza, vagyis annak egy részét.
A helyes, de szemétkedésre hajlamos Balázs pár hónappal korábban lelépett otthonról, mindenki szerint azért, hogy megszabaduljon utált szüleitől.
Adrienn az újonnan felfedezett tények nyomába ered, miközben egyéb gondja is akad. Egyik este a parkban rajtakapja romantikus értelemben foglalt osztálytársát, Katát, a suli fenegyerekével, Janóval.
Másnap egy lány az évfolyamról megvádolja Janót, hogy leütötte és kirabolta, Adrienn viszont tudja, hogy ez képtelenség. Ki kell derítenie az igazságot, bár ellenségeinek száma egyre szaporodik.

Véleményem

Amikor megláttam ennek a könyvnek a borítóját, beleszerettem. De most komolyan, megvan a tini jellege, a pendrive, a történet kulcsa is ott van, a színek harmonikusak. És a koncepciót is jól tovább lehet vinni a folytatásban. A magyar tinisztorikat meg mostanában elolvasom, hátha újabb gyöngyszemre bukkanok.

Nézzük akkor, milyen is volt szerintem a könyv, miután olyan bizakodva nekiálltam! Vannak dolgok, amik nagyon tetszettek benne, mások meg kevésbé.

Három dolgot szeretnék kiemelni, ezek voltak számomra az igazi, nagy pozitívumai a könyvnek.  Először is, a kezdeti mérce, ami az ilyen sztoriknál már mindig előkerül: ember legyen a talpán, aki erre a könyvre rá tudja húzni, hogy az Szent Johanna Gimiről koppintották. Nincsenek hasonló karakterek, nevek és a történet is teljesen más. Gyakorlatilag csak a város és a szereplők gimis évei stimmelnek, minden másban már nagyítóval kell keresgélni a párhuzamokat, még Adriennek is kemény nyomozásra lenne szüksége, hogy ilyenekre bukkanjon.

A második, hogy a főhősnő nem a szokásos klisés szerény lányka, aki belezúgott a menő srácba, és utána epekedik évekig. Adrienn nem epekedik senki után, nem csorgatja a nyálát, srácokkal haverkodik és ha arra van szükség, kezébe veszi az irányítást.

És a harmadik, ami igazából szorosan kapcsolódik az első kettőhöz: ennek a könyvnek tényleg van története, és nem egy szimpla tiniszerelem sztori. Adrienn történetében egyáltalán nem a szerelmi szálakon van a hangsúly, ilyen igazából csak a mellékszereplők oldalán van, de még ott sincs egyik sem cukormázba borítva. Vannak itt megcsalások, szakítások, nagy kibékülések és flörtölések, minden, ami tényleg része a tinik életének. Menő srácok és lányok, lázadók, beolvadók, stréberek. És aminek külön örültem, igazi bulik, ahol nem csak gyerekpezsgőt iszogatnak.

A cselekményt magát pedig egy nagy nyomozás adja. Vagyis igazából kettő, ahogy az már a fülszövegből is kiderül. Egyrészt próbáljuk felderíteni, hogy hová tűnt Balázs, és az eltűnésének mi köze van Adriennhez, a főszereplőhöz. Hiszen valami okból csak megkapta azt a bizonyos pendrive-ot. A másik pedig az egyik osztálytárs leütése, amiről Adrienn határozottan tudja, hogy nem tehette az, aki gyanúsítanak vele. Na de senki nem hisz neki, így valamiképpen bizonyítania kell az igazát. Ezért végül úgy dönt, ő maga göngyölíti fel a szálakat, ha már más nem teszi meg helyette. Nincsenek neki ilyen ambíciói, de belekeveredik.

És viszi bele magával a legjobb barátját is, Kareszt, és milyen jól teszi. Adrienn és Karesz barátságát kifejezetten imádtam, tipikus fiú-lány legjobb barátok, állandóak húzzák egymást, beszólogatnak egymásnak, miközben persze teljesen nyilvánvaló, hogy imádják a másikat. De szerelmi szálnak szerencsére még nyoma sincs, végre nem akarja egy író behozni a legjobb barátot, aki titokban bele van zúgva a lányban, de az nem viszonozza az érzelmeit. Na, itt ilyen nincs.

Ami a többi mellékszereplőt illeti... Na, itt volt az egyik problémám. Nem azért, mert nincs saját jellemük, egyszerűen csak néha kifejezetten nehezemre esett őket megkülönböztetni. Elég sok a szereplő, és sokszor nem tudtam, hogy most ki kicsoda, a történet közepéig például folyamatosan kevertem Márkot és Danit. Ilyen szempontból határozottan jó ötlet a könyv elején a szereplők listája, bár némelyik magyarázattal nincs sokkal előrébb az ember.

A másik gondom azzal volt, hogy túl egyértelműen könnyen ment a nyomozás Adriennek. Valahonnan hirtelen előkerült egy csaj, aki véletlenül mindent fel tud törni. És Adriennek azon se sokat gondolkozik, hogy betörjön-e egy házba vagy nem. Szerintem túl sok nyomozós filmet nézett, onnan jöttek ezek a dolgai, viszont ha így van, akkor örültem volna, ha ez ki is derül. Sokkal hihetőbb lett volna az, hogy ezeket a dolgokat meglépi, ha esetleg kiderült volna róla, hogy egyébként szabadidejében állandóan ilyen detektívsorozatokat néz.

Mindezektől függetlenül üdítően más volt, mint az eddigi magyar tinisztorik, nem csak szerelmi szálakkal és hétköznapokkal operál, hanem ténylegesen is behoz egy történeti szálat, ami leköti az olvasót. (Mondjuk az, hogy nem hangsúlyos a szerelmi szál, engem nem tartott vissza, hogy az egyik szereplővel fejben összeboronáljam kedves Adriennünket, de nem árulom el kivel. Olvassátok el, hátha ugyanarra a szereplőre gondolunk!) Kifejezetten élveztem, hogy mindenféle sulis összeesküvés-elméletek álltak össze a fejemben, és már mindenki gyanúba keveredett.

Kíváncsian várom a folytatást, ugyanis még maradt jó sok kérdőjelünk, tényleg nagyon foglakoztat a megoldás erre a rejtélyre.

AJÁNLOM


Olvass bele!

http://www.gabo.hu/hu/attachment.php?id_attachment=187


Blogturné extra - A canterville-i kísértet

A könyvben a fiatalok épp egy iskolai előadásra készülnek, nevezetesen Oscar Wilde A canterville-i kísértetét adják elő. Többször említenek egy-egy szereplőt, ezért nem árt, ha az ember kicsit közelebbről megismerkedik a történettel a történetből.

"Egy amerikai család ódon kastélyt örököl Angliában. Amikor megérkeznek, döbbenten konstatálják, hogy nincsenek egyedül: egyik ősük ott kísért a kastélyban. Mivel szegény bolyongó lélek azért bűnhődik, mert annak idején gyáván viselkedett, csak akkor lelhet nyugalomra, ha valamelyik leszármazottja egy hősi tettet visz véghez. A kísértet mindent megtesz, hogy a családfőt rábírja erre." Forrás

A canterville-i kísértet Oscar Wilde egyik legnépszerűbb novellája, számtalan színpadi és filmes feldolgozása készült már az évek során. Igazi gótikus helyszínen játszódó borzongató történet, mindeközben átitatja Oscar Wilde éles és egyedi humora, ezért valójában a klasszikus kísértethistóriák és a Wilde által írt komédiák keveréke.

A jó hír, hogy a történetet akár ingyen elolvashatjátok, hiszen elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárból, INNEN.


Nyereményjáték

“A nyomozás az aprómunkák sorozata. Van egy csomó cseréptöredék, abból kell összerakni a korsót.” (Berkesi András)

Nekünk is van néhány cseréptöredékünk, melyeket összeillesztve megkaphatjátok azt a bizonyos korsót… vagyis:

Minden résztvevő blog oldalán megosztottunk Veletek egy állítást.  Ezek segítségével és  figyelembevételével találjátok ki, hogy a turnéban részt vevő blogok milyen sorrendben érkeznek Szabó Tünde dedikálására:
 
A mai és egyben utolsó cseréptöredék:

Roni bár tudja, hogy Lívi nem harap, mégis távol tartja magát tőle, és megelőzve kettővel a sor élére áll.

A rafflecopter megfelelő rovatába írd be, melyik blog hányadik helyen áll a sorban! Ha ügyes vagy, megnyerheted Az alibi egy példányát!
Nyomozásra fel!


a Rafflecopter giveaway

 
A blogturné menetrendje

Június 13 - Roni Olvas
Június 16 - Media Addict
Június 20 - Nem harap a...
Június 26 - Kelly Lupi olvas
Június 28 - Deszy Könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések