Breaking News

Anne Percin: Hogy told el (jól) a nyarad


Lehetett volna jobb is

Anne Percin: Hogy told el (jól) a nyarad

A blogturnéról




Augusztus 7-én egy igazi nyári kalanddal indul útjára egy újabb retró turné! Maxime 17 éves, és nem gondolja, hogy ez a nyár különösebb izgalmakat tartogat számára. Ha sikerül elérnie, hogy ne a szüleivel kelljen nyaralnia, akkor sincs más dolga, mint netezni. 
De a sors bizony meglepetéseket tartogat... 
Tarts velünk három állomásos turnénkon, hogy megtudd, mégis hogyan tolta el Maxime a nyarát. Ha pedig ügyes vagy, akár nyerhetsz is egy példányt a könyvből!



Eredeti cím: Comment (bien) rater ses vacances
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 204
Fordító: Farkas Ildikó
ISBN: 9789632457291
Sorozat: Hogy told el... 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (3,87)
Megrendelési link
Idén nyáron Maxime már 17 éves, ezért esze ágában sincs a szüleivel menni nyaralni. Inkább itthon marad a nagymamájával, hogy kedvére punnyadhasson a számítógép előtt. Csakhogy a dolgok egy váratlan esemény következtében egyáltalán nem úgy alakulnak, ahogy ő elképzelte. Szédületes napok elé néz! Ez a nyári szünet garantáltan más lesz, mint a többi(eké).
Fergeteges (olykor vitriolos) humorú könyv egy kamaszfiú felelősségvállalásáról,
felnőtté éréséről,
egy szégyenlős első szerelem kibontakozásáról.
NEM CSAK FIÚKNAK!
De nekik is.

Az első mondat:


"– Gyerekek, idén Korzikára megyünk túrázni!"

Véleményem


Ennek a könyvnek még évekkel ezelőtt álltam neki először, amikor a Gutenberg-villában, a Könyvmolyképző Kánaánban voltam, ahol minden könyvet meg lehetett találni a polcon. De aztán ott végül annyi volt a könyv, és olyan jó volt a társaság is, hogy nem fejeztem be - valójában csak a legelejéig jutottam. Aztán jött az újabb lehetőség, és most már elhatároztam: akármi lesz is, elolvasom.

Melyik tini ne álmodozott volna már arról, hogy egyedül marad az egész nyárra. Nincsenek szülők, nincs kötelező családi nyaralás, nincs kötelező házimunka. Csak ő és az, amit akar. A tizenhét éves Maxime életében először eléri, hogy nem kell a szüleivel nyaralnia. Még az sem zavarja, hogy a nagyanyjához paterolják - egyrészt, mert szereti a nagyit, másrészt mert főz rá, és mellette nyugodtan netezhet. Csakhogy egy dologgal nem számol: egyáltalán nem biztos, hogy a nyár úgy alakul, olyan nyugalomban, ahogyan az eltervezte. A nyakába szakad egy csomó felelősség, és meg kell felelnie mindennek.


Maga az ötlet, hogy egy tizenéves fiúnak egyedül kell helytállnia egy váratlan helyzetben, kifejezetten tetszett. Tulajdonképpen még Maxime-mal is egészen jól elvoltam, még ha igazán azonosulni nem is tudtam vele. Azért jókat nevettem a dolgain, és kifejezetten realista volt a tinifiú ábrázolása is. (Már amennyire belelátok egy tinifiú fejébe.) Nagyon tetszett, hogy végigkövethetjük a csetléseit-botlásait, és néhány kifejezetten lehetetetlen helyzeten (kb. bármikor, amikor rendőrök bukkantak fel) jót nevettem. 

Ez a történet nagyjából egyszereplős, szóval a lényeges szereplőket ezzel ki is lőttük. Vannak persze mellékszereplőink, mint pl. Maxime húga, a nagyanyja, a különc nagybácsi, meg a szülők, és persze a dilis legjobb barát meg az új chatpartner... De egyikük sem szerepel annyit, hogy igazán értékelhető karakterek legyenek. A legviccesebb kétségtelenül a rendőr volt, a legcukibb meg a nagyanya, de ennél sokkal mélyebben nem lehet megítélni őket. (Na jó, Maxime legjobb barátjától a falra másztam, de ez fakadhat abból is, hogy nem vagyok tini, és nem vagyok fiú, aki bukik az ilyen típusú humorra.)

Szóval a váratlan nyári kalandokat élveztem. Nagyon jól tudtam azonosulni Maxime azon vágyával, hogy csak egy nyugodt nyarat kapjon. Szinte minden nyári sztoriban elindulunk a tengerpartra, táborba vagy valami mindent megváltoztató dolog történik a napfényben. Itt nyár van, de a sztori nem az a tipikus nyári románcos, "süttessük a napon a hasunkat, miközben álomszerű románc szövődik és rájövünk az élet értelmére is" könyv. Ha egy picit megspékelnénk, szinte olyan lenne, mint a régi vígjátékok, amikben a gyerekek valamiért egyedül maradnak, és mindenféle kalandba keverednek. 

Viszont azért azt el kell mondanom, hogy maradt némi hiányérzetem. Az ötlet jó, a srác és a körülmények adottak, minden hihető - de valahogy mintha kimaradt volna egy lecsapás. Még akartam volna vicces helyzeteket, még akartam volna megoldandó problémákat, még, még, még... 


Egy másik fontos szál a könyv közepénél indul el, amikor is Maxime chatelni kezd Pikachuval. Egy lány, akivel gond nélkül megértik egymást, és még ha nem is igazán romantikus a történet, van miért szurkolni. És megint csak azt éreztem, hogy többet akartam. Ha behoz az írónő egy romantikus szálat, akkor kezdjünk is valamit a romantikus szállal! Hiányzott még bele egy kis mélység, és határozottan hiányzott valami konkrétum a végéről - vagy akkor hagytuk volna ott őket a csúcsponton. 

Aztán jött egy nagy meglepetés, a nagy családi titok. (Nem fogok spoilerezni, no para!) Először is nekem kicsit sok volt Maxime reakciója - hiszen őt igazándiból közvetetten érintette csak a dolog. Ennek ellenére elismerem, hogy valami ilyesmit megtudni elég nagy trauma, főleg, ha nincs kihez fordulni a kérdésekkel. De ha már ekkora trauma, akkor már legyen is. Akkor már bontsuk ki rendesen a konfliktust, és még fontosabb, kapjunk választ. 

Talán a rövidségéből fakadóan, de a legtöbb dologban kicsit azt éreztem, hogy többet akartam, mélyebbet akartam. Jobban megismerni, jobban kibontani, jobban átélni. Nem volt ez rossz könyv, csak olyan nagyon jó se. Pont a hiányérzeteim miatt. Jól szórakoztam? Mondjuk. De lehetett volna ez sokkal jobb is. 

EGYNEK ELMEGY


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.hu/reszlet/hogytold.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


Maxime-nak sokkal több feladata van a nyárra, mint gondolta volna. Összeszedtünk nektek néhány képet, a játékban pedig nincs is más feladatotok, mint hogy megpróbáljatok rájönni, vajon milyen kihívásokkal kellett szembenéznie főszereplőnknek.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyertesek jelentkezését a kiértesítő e-mailtől számított 72 órán belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk!



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


08.07. - Media Addict
08.09. - Deszy könyvajánlója
08.11. - CBooks

Nincsenek megjegyzések