Breaking News

Scott Speer: Immortal City


Kicsit klisés angyalos sztori - de az ötletet imádom

Scott Speer: Immortal City

Eredeti cím:
Kiadó: Razorbill
Oldalszám: 336
ISBN: 9781595145062
Sorozat: Immortal City 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (4,03)
L.A. Candy meets the mystery and romance of Fallen in this sensational debut
Jackson Godspeed is the hottest young Angel in a city filled with them. He’s days away
from becoming a full Guardian, and people around the world are already competing for the chance to be watched over by him. Everyone’s obsessed with the Angels and the lucky people they protect—everyone ex- cept for Madison Montgomery.
Maddy’s the one girl in Angel City who doesn’t breathlessly follow the Angels on TV and gossip blogs. When she meets Jackson, she doesn’t recog- nize him. But Jackson is instantly captivated by her, and against all odds the two fall in love.
Maddy is swiftly caught up in Jackson’s scene, a world of glamour, paparazzi—and murder. A serial killer is on the loose, leaving dead Angels’ wings for the police to find on the Walk of Fame. Even the Guardians are powerless to protect themselves in the face of this threat … and this time it’s up to Maddy to save Jackson.

Az első mondat:



"At 3a.m., the Pacific Coast Highway was nothing more than a gray ribbon winding through the ocean fog."

Véleményem


Az Immortal Cityvel először az angyalos korszakomban találkoztam, méghozzá a könyvelőzetesnek köszönhetően. Emlékszem, nagyon megfogott az ötlet, hogy az angyalok pénzért védelmezik
az embereket, és mindez ráadásul Los Angelesben! Szóval summa summárum, mély nyomot hagyott bennem az előzetes, de akkor még nem tudtam annyira angolul, hogy kérdés nélkül loholtam volna a könyvért, aztán valahogy elfelejtődött. Viszont mintha a sors akarta volna így, rátaláltam a nyaralásomon az egyik Poundlandben 1 fontért. Amint észrevettem, már ragadtam is magamhoz, mert persze rögtön eszembe jutott, mennyire tetszett az ötlet. (Meg amúgy a borító is.) Meg egyébként is: egy fontért kemény kötéses könyvet! 

Úgyhogy hazacipeltem Angliából, és azóta várta, hogy olvassam, de még elég sok minden volt előtte a listán. És még most is lenne, de tegnap valahogy úgy éreztem, kiabál, hogy olvassam el. Valahogy csábítátott, én meg beadtam a derekam.


Ahogy már említettem, a világban magát az ötletet szerettem a legjobban. Az angyalok felfedték a létezésüket, de az amerikai polgárháború vérengzése után úgy gondolták, az emberek nem érdemlik meg, hogy ingyen védjék őket. Azóta becsatlakoztak a kapitalizmusba, és magas szintre emelték (szó szerint - igen, rossz szóviccek, tudom, abbahagyom...) az őrző-védő iparágat. (Egyébként csak zárójelesen jegyzem meg, hogy ebben is látszik mennyire amerikai a történet - nem a világháborúk csapták ki a biztosítékot, hanem az amerikai polgárháború...) Viszont a fizetős őrangyalok nyilván azt jelentik, hogy a szegények nem engedhetik meg maguknak a szolgáltatásaikat. Így bizony a gazdagok sokszor felelőtlenül cselekedhetnek, következmény nélkül, míg a szegények megszívják - ha nincs elég pénz a számlájukon, nincs mentőakció sem. Rögtön a nyitójelenet elég kíméletlenre sikerül. Egy elkényeztetett gazdag úgy gondolja, jót szórakozik, tövig nyomja a sportkocsija gázpedálját, és balesetet okoz - őt megmenti angyal, de mivel a másik sofőrnek nem volt elég pénze, őt veszni hagyja. Elég kíméletlen, de rögtön lefesti a nyers igazságot. Ezek nem azok a cuki angyalok már, akik az embereket védelmezik, valamilyen isteni parancsra. 

Másrészt ha ettől a résztől eltekintünk, akkor a sztori sok szempontból hasonlít a klisés "beleszerettem egy sztárba, és minden esély ellenére összejöttünk" sztorikra. Los Angelesben ugyanis már nem a filmszínészek az igazi hírességek, hanem az angyalok. Saját tévécsatornájuk van, valóságshowk, ők a nagy divatcégek modelljei, minden tinilány értük rajong. 

Kivételt a főhősnőnk képez. Maddy még kisbaba volt, amikor a szülei meghaltak, azóta a nagybátyja neveli. Nincsenek túl jó anyagi helyzetben, Maddy ezért minden nap iskola előtt és után a nagybácsi éttermében dolgozik, mellette pedig mindent megtesz, hogy bejusson a főiskolára. Utálja a képmutatást, ami az Angyalok városában körülveszi, és alig várja, hogy elmehessen a fenébe. Ez eleinte kifejezetten szimpatikus, és tetszett, hogy ki mer állni amellett, milyen igazságtalan az angyalok őrző-védő rendszere. (Erre majd még kitérek kicsit.) Tökéletesen tudtam azonosulni azzal, mennyire nem érezte otthon magát abban a világban, még ha egyszer-kétszer kicsit indokolatlanul soknak is éreztem a kiakadását. 

A másik főszereplőnk Jackson. Ő minden angyalok legnépszerűbbike jelenleg. Még az angyalok között is különösen jóképű, a szárnya különleges, és ő lesz minden idők legfiatalabb Védelmezője. Éppen életének nagy hetébe csatlakozunk be, amikor is beavatják a legújabb Védelmezőket, és Jacks is megtudja, kit kell védenie. A rendszer ugyanis a következő: mindenkinek kirendelnek egy védencet központilag, az esetek többségében az alapján, ki tudja megfizetni az őrangyal szolgálatait. (A nem többség az évi egy ingyenes szerencsést, egy lottónyertest és egy Topmodell leszek típusú valóságshow nyertesét jelenti.) Magának a védelmező angyalnak semmi beleszólása nincs abba, kit szeretne védeni, és nem is osztogathat csak úgy szívességként "védelmezést". Csak és szigorúan a védencére koncentrálhat, amíg mást nem mondanak neki. 

És pont ez szüli a bonyodalmat: a két szereplőnk nagyon más, és nem csak azért, mert Jacks angyal, Maddy pedig ember. Az egyik megszokta a pompát és a csillogást, és azt, hogy az angyalok vezetése által diktált szabályok így normálisak. A másik viszont szegény, és nem fél kimondani, ha nem ért egyet valamivel. Nagyon tetszett, ahogyan Maddy kérdései hatására Jacks is fokról fokra elkezdi máshogy látni az életét. Olyan, mintha felnyílna a szeme, és nem csak azt látná, amit egész életében láttatni akartak vele. 

Nem mondom, hogy a romantikus szál nem klisés kissé, mert az. De ettől függetlenül cuki volt - szeretem a sztáros sztorikat is, az angyalos sztorikat is, ez meg ezt a kettőt ötvözte. 

A mellékszereplők is elég tipikusak: van egy srác a szerelmi háromszög kedvéért Maddy oldalán, egy levakarhatatlan, gyönyörű celeb ex Jacks oldalán; plusz egy nőcsábász legjobb barát angyal Jacks oldalán, egy angyalrajongó barátnő Maddy oldalán. Ja, és egy nagyon idegesítő, beképzelt sznob húg szintén Jacksnél, meg egy nagyon gyanús mostohaapa, akit nem tudunk hova tenni. Egyik sem túl meglepő, és egyik sem túlságosan eredeti. De azért elvoltam velük. 


A romantika mellé cselekményként kapunk egy kis nyomozós krimiszálat is. Valaki ugyanis elkezd angyalokat gyilkolni, a szárnyukat pedig az Angyalok sétányán hagyja. (A hírességek sétányának angyal verziója.) A csillagok szerint halad sorban, a rossz hír pedig az, hogy közeledik Jacks csillagához. Hogy ki a bűnös, rejtély. 

És nem csak ez. Ugyanis valami suskus van az angyalok világában is - Jacks apjának halála, a furcsa nyomozó, aki valamiért ismeri az angyalokat, Jacks gyanús arkangyal mostohaapja, Maddy nagybátyja. Mintha mindezt összekötné valami... Ezt pedig még spékeljük meg az igazságtalan rendszerrel, ami ugyan nem jut disztópikus mélységekbe, mégis van rajta változtatnivaló bőven.

Túl sok meglepetést nem okozott a regény, sok klisés dologgal operált, de ettől még cuki tudott maradni. Egy szuszra elolvastam, könnyed néhány órás kikapcsolódásnak jó volt. Érezni, hogy a szerző első könyve, ráadásul néhol a falra másztam a rengeteg márkanévtől. Ki kellett volna írni az elejére, hogy termékmegjelenítést tartalmaz, mert elképesztő mennyiségben bukkantak elő iPodok, Blackberryk, autómárkák, ruhamárkák és minden média angyal változata. Határozottan nagyon sok volt belőlük, bár annak számlájára könyvelem el, hogy az író a saját tapasztalataiból merített Los Angeles csillogó világának megalkotásában - és valószínű tényleg ezt látta ő maga is. Azért egy szerkesztő húzhatott volna belőle. 

Mindenesetre nem volt rossz könyv, nagy meglepetéseket nem okozott, de azért élveztem. És külön örülök, hogy nem függővég, csak néhány kisebb rejtély kapcsán maradtak bennem összeesküvés-elméletek, de épp annyi, hogy akár a folytatás nélkül is kibírnám. De meghánytam-vetettem a dolgot, azt hiszem, a folytatást is beszerzem. 

AJÁNLOM



Könyvelőzetes



Nincsenek megjegyzések