Breaking News

Somaiya Daud: Mirage - A ​tökéletes hasonmás {Értékelés + Nyereményjáték}

Somaiya Daud: Mirage - A ​tökéletes hasonmás

A blogturnéról




A Maxim kiadó jóvoltából megjelent Somaiya Daud Mirage - A legjobb hasonmás c. regénye, mely a Mirage sorozat első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja Amani küzdelmekkel teli kalandját, mely során nem kisebb feladat vár rá, minthogy a mindenki által gyűlölt, kegyetlenségéről híres félvath hercegnő bőrébe bújjon.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Mirage sokszínű világát, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát!


Kiadó: Maxim
Oldalszám: 320
Fordító: Abrudán Katalin
ISBN: 9789634990451
Sorozat: Mirage 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,74)
Megrendelési link
A kegyetlen vath hódítók által uralt világban élő, tizennyolc éves Amani igazi álmodozó. Azon mereng, hogy milyen volt az élet a megszállás előtt, arról ábrándozik, hogy milyen lenne egyszer végre az általa annyira csodált, régi, híres költőkhöz hasonlóan komolyan nekilátni a versírásnak, és várja, hogy egyszer isteni jel érkezik hozzá Dihyától, hogy kalandokban lesz része és világot lát.

Ám a kaland egészen váratlan formában jelentkezik. Az elnyomó hatalom fegyveresei elrabolják, és titokban a királyi palotába viszik, ahol megdöbbenve fedezi fel, hogy a megtévesztésig hasonlít a kegyetlen félvath hercegnőhöz, Maramhoz. A legyőzöttek körében Maram oly erős gyűlöletet váltott ki, hogy hasonmásra van szüksége, aki a nyilvános közszereplések alkalmával fellép, és akár a halált is vállalja helyette.

Amani tehát ebbe az új szerepbe kényszerül, és a veszélyek ellenére is lenyűgözi a palota szépsége, de még annál is jobban elbűvöli a hercegnő vőlegénye, Idris herceg. Ám a királyi udvar ragyogása mögött durva erőszak és félelem húzódik. Ha Amani még valaha is látni szeretné a családját, akkor tökéletesen kell alakítania a hercegnő szerepében... egyetlen rossz mozdulat is a halálát jelentheti.

Az első mondat:


"Ő az egyetlen a családban, aki nem visel daant."

Véleményem


Ezzel a kötettel még akkor találkoztam először, amikor a külföldi YA megjelenéseket böngésztem. Mivel mostanában eléggé rá vagyok kattanva az arab világra épülő YA fantasykre, ezért természetesen rögtön felfigyeltem rá és örültem, amikor megtudtam, hogy érkezik magyarul is. 

A Mirage olyan szempontból kilóg kicsit ezeknek a sorából, hogy nem egy arabos fantasyvilágban játszódik, hanem egy arab világra hasonlító sci-fi világban, bolygók között utazgatnak és itt-ott előkerül a modern technológia is. 

Ez viszont ne csapjon be senkit, ezt a könyvet elég nehezen tudnám sci-finek nevezni, bolygók közötti utazgatás ide vagy oda. Pont ugyanilyen lenne ez a sztori akkor is, ha mindezt egy klasszikus fantasyvilágban oldotta volna meg a szerző, és az egyes birodalmak nem bolygók, hanem országok lennének. Nem tudom, a folytatásban mekkora szerep jut majd a valóban űrbéli dolgoknak, de most, az első rész kapcsán ezt éreztem a könyv egyik legnagyobb gyengeségének. Számomra teljesen felesleges volt az itt-ott megjelenő űrhajós-bolygós szálnak, mert konkrétan tényleg nem volt semmi jelentősége. Így pedig minden alkalommal, amikor mondjuk 50 oldalanként egyszer utalás történt arra, hogy bolygók között utazunk, megakasztott a történetben, annyira nehéz volt ezt a kettőt összetennem. Nem azért, mert nem tudom elképzelni, hanem azért, mert szerintem a könyv nem kezeli jól. Ha már nem fantasyvilágról van szó, akkor igényeltem volna, hogy mindennek legyen jelentősége, kapjunk valamit, ami miatt izgalmas, hogy bolygók között utazgatunk. De sajnos nem kaptunk. 

Ezzel együtt ha valaki szereti az arab világban játszódó sztorikat, valószínűleg ezt is szeretni fogja, bolygók ide vagy oda, ennek a könyvnek sokkal inkább fantasy érzése van, mint sci-fi. Tökéletesen passzol a többi arab világos YA fantasy sorába.

A világban van egy elnyomó hatalom, amelyik meghódította azt a világot - ezért pedig az ott élők elnyomottá váltak. A szokásaikat és vallásukat csak rejtőzködve gyakorolhatják, és ki vannak szolgáltatva a vath-ok portyáinak. 

Főszereplőnk, Amani épp felnőtté válási ceremóniájára készül, amikor megkapja az arcára a családi tetoválásokat - maga a szertartás meg is történik, ám ekkor hirtelen megjelenik az ellenség és elhurcolják őt. Hamar kiderülnek az okok: Amani szinte teljes hasonmása az uralkodó lányának, aki hamarosan megörökli a trónt. És mivel könnyen lehet, hogy a hercegnő ellen merényletet forralnak, adja magát, hogy kiképezzék a hasonmást és nehéz helyzetekben ő helyettesítse a hercegnőt. (Egyébként ettől nagyon Baljós árnyak érzésem volt, nem tudom, hogy csak nekem kattant-e be ennyire Amidala sztorija és a Natalie Portman-Keira Knightley sztori, de tényleg folyamatosan ez járt a fejemben.)



Így tehát a főszereplőnk, Amani egyenes úton jut a cselszövésekkel teli udvarba. Nagyon nehéz feladat az övé: hitelesen kell alakítania a kegyetlen hercegnőt, miközben ő teljesen más alkat. Ráadásul ott lebeg fölötte Damoklész kardja, ha valami elront, az az élete végét jelentheti. Eközben nem elfelejtendő, hogy az ellenségeiről van szó, így pedig olyan értékes információk birtokába jut, amik segíthetik a lázadást.



Á, és persze van szerelmi szál is! A hercegnőnek van ugyanis egy vőlegénye is. Bevallom, ez a szál nem pontosan úgy alakult, ahogy elsőre számítottam rá, ennek pedig kifejezetten örültem. Volt egy erős tippem, hogyan fog lezajlani ez a szál, de már az elején kiderült, nem így lesz. Persze ezzel együtt nem arra kell gondolni, hogy valami óriási meglepetést hordoz a szerelmi szál, az nem lenne igaz. Idris és Amani kapcsolatát szerettem ugyanis, de nem vett le úgy istenigazából a lábamról.

És valahogy az egész könyvvel ez volt a problémám. Kellemes olvasmány, szerettem olvasni, de nem hozott nagy mélységeket és magasságokat és váratlan fordulokat. Így pedig jó volt olvasni, de nem emelkedett a kedvenceim közé. Nem lángolt, inkább csak olyan langyos volt.

Mi sem mond többet erről, mint az, hogy sokkal jobban foglalkoztatott Amani és Maram kapcsolata, mint a szerelmi szál. A két lány - a hercegnő és a hasonmás - kapcsolata kifejezetten érdekesen kezdett alakulni a könyv végére, és talán ez lesz számomra ebből a regényből a legmaradandóbb. Mindketten nagyon mások - már persze nem kívülről -, máshogy gondolkoznak, más a neveltetésük, máshová fűzi őket a hűségük, egyikük szerető családban nőtt fel, másikuk pedig... Viszont pont ezért nagyon izgalmas, amikor elkezdik megismerni a másikat, és rájönni, hogy igazából az élet sem egyik, sem másik oldalon nem fenékig tejfel.

Összességében kellemes olvasmány volt, ahogy már írtam is, de még valami mélység, még több izgalom nekem hiányzott belőle ahhoz, hogy úgy istenigazából levegyen a lábamról.

AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


https://www.olvas.hu/uploads/media/file/0001/06/f5db7e87c0618915ddaa597648ff2efb407c0ac8.pdf



Nyereményjáték


A regény során a történet főszereplőjének, Amaninak a hercegnő bőrébe kell bújnia. Mostani játékunk alkalmával tehát olyan filmeket és könyveket keresünk, melyeknek középpontjában a szerepcsere áll. Minden állomáson találtok egy rövid ismertetőt, mely alapján ki kell találnotok a mű címét, majd ha megvan, beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

1949-ben íródott mű, melyben a kilencéves Luise Palffy és Lotte Körner első találkozásukkor, a képzeletbeli Bühl-tavi gyermeküdülőben döbbenten veszik észre, hogy teljesen egyformák. A két kislány nyár végén úgy dönt, helyet cserélnek, remélve, hogy így összehozhatják szüleiket.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


07/19 Dreamworld
07/21 Deszy könyvajánlója
07/23 Sorok között
07/25 Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések