Breaking News

A könyv béna karácsonyi ajándék?



Nem is olyan régen nagy port kavart egy cikk, amit A valóságon túl Facebook oldaláról osztottak meg a Deszy könyvajánlója csoportban. A kérdéses cikket eredetileg Kasza Tibor osztotta meg, és a 7 "legbénább" karácsonyi ajándékot sorolták fel benne.

A cikk igencsak béna volt - csak hogy a szerző szavát használjam -, hiszen egyrészt a kidolgozása is hagy maga után kívánnivalót (egy-egy szó odabökése képpel, lapozósban...), másrészt nagyon sok gondolat se lehetett benne, tele volt klisékkel.

Olyasmiket sorolt fel, mint parfüm, zokni, karácsonyi pulcsi, borotva, fitnesz bérlet...

Az egyik tétel a listán pedig a könyv.

De vajon tényleg pocsék választás könyvet adni?


Kezdjük az elején, általánosságban véve, még mielőtt kitérnénk a könyvekre. 

A baj pont az általánosítással van. Azt állítani ugyanis, hogy a fentiek mindegyike rossz ajándék, butaság. Én például minden évben rettentően örülök, ha kapok valami jó kis karácsonyi zoknit, mert imádom őket. Úgyhogy ezúton is felhatalmazok rá mindenkit, hogy nyugodtan küldjön nekem zoknit, mert ebben a kérdésben olyan vagyok, mint Dobby - nem lehet elég belőlük!

És itt ki is jön a fő probléma. Az olyan klisés ajándékozásoknál, amiket gyakran emlegetnek, mint például a zokni meg a nyakkendő, nem az a probléma, hogy maga az ajándék mi - hanem a gondolat hiánya. De még itt is pontosítanék: nem az, hogy "csak egy zokni jutott eszébe", hanem az, hogy az ajándékozó a választást nem szabta arra, akinek az ajándékot szánta.

Ez ugyanis az ajándékozás lényege. Ettől lesz akkora kihívás, emiatt gondolkoznak rajta sokan akár hónapokig és vezetik naplóban - hogy nehogy elfelejtsenek egy jó ötletet. Emiatt hangzik el annyiszor a kérdés a karácsonyi miatt jobban aggodalmaskodó nők szájából a kedves párjuk felé: "Szerinted mit szeretne XY?" 

Ez nem valami fura mánia, az ajándékozás ugyanis mindkét fél számára akkor izgalmas, ha gondolat van mögötte. 

Rettentő klisésnek hangzik a "Szándék a fontos", de ebben a helyzetben nagyon igaz, ugyanis ha az ajándékozó tudja, hogy tökéletes ajándékot talált, akkor izgatott lesz, hogy az ajándékozott kinyitja végre és örül neki! És jó esetben örül is.

Ezért a sok fejtörés.

Na már most, ha engem veszünk alapul, egy jó kis zokninak mindig örülök. És biztos vagyok benne, hogy ezer meg egy ember örül, ha parfümöt kap karácsonyra. Vagy pulcsit. Vagy könyvet. 





Szóval alapból a lista ötlete maga a probléma. Ha nem olyasmiket szedsz össze, amiket bunkóság lehet adni, mint amilyen a listáról a fogkefe meg a fitneszbérlet, ami minimum félreérthető, akkor egyszerűen nem lehet így általánosítani. (Hozzáteszem, ezek is lehetnek jó ajándékok, ha megvan az oka.)

Lehet ciki a könyvajándékozás? Hogyne.

Amennyiben a Háború és békét adom olyasvalakinek, aki azt nyilvánvalóan utálni fogja. 
Vagy olyasvalakinek ajándékozol könyvet, aki soha életében nem olvasott még el egy könyvet sem - ebben az esetben még a jószándékú olvasásra nevelés is rosszul időzített, talán nem karácsonyi ajándékkal ildomos a "térítés", hacsak nem gyerekekről beszélünk. Ott még derék dolog a próbálkozás. 

De...


A könyvajándékozás nagyon is jó dolog. 

A könyv ugyanis nem csak pár papír összefűzve, hanem élmény. Jól eltalálva pár élvezetes óra, nagyon jól eltalálva pedig olyasmi, amit többször is forgathat az ember, amiből tanulhat, aminek a gondolatait, érzéseit magával viszi az életben. Ami által megtapasztal dolgokat, amiket másként nem. Vagy segít neki valamiben. 




Emellett egy szép könyv lehet éke a szobának, öröklődhet a családban, lehet később témája számtalan jó kis beszélgetésnek és még sorolhatnánk...


Cikkajánló:



A könyv JÓ ajándék. Ha az, aki adja, odafigyel és ismeri azt, akinek szánja az ajándékot.

Egy romantikus könyvekért rajongó embernek nem érdemes krimit adni, egy szépirodalom-rajongónak meg mondjuk ifjúsági könyvet. Itt is bele lehet nyúlni a tutiba, de az esély kicsi.

Viszont ez is csak ugyanolyan logika, mint az, hogy nem adsz fülbevalót olyasvalakinek, akinek amúgy nincs kilyukasztva a füle, és nem adsz billentyűzetet valakinek, akinek laptopja van és nincs rá az égvilágon semmi szüksége. 

Bármi lehet rossz ajándék és bármi lehet jó ajándék.

A lényeg az odafigyelés és a gondos választás. Ha ez hiányzik, akkor a legdrágább, legcsilivilibb ajándékot is fújhatod. 

Nincsenek megjegyzések