Breaking News

Téli-karácsonyi háttérzenék és háttérzajok könyvmolyoknak - munkához, tanuláshoz is!



Biztosan nem én vagyok az egyetlen, aki ilyenkor, karácsony táján szeret munka közben mindenféle karácsonyi zenét hallgatni, és főleg ha épp szöveggel dolgozom, nem feltétlenül játszanak a sokszor hallgatott karácsonyi dalok.

Gondoltam, összeszedek néhány nektek olyan tökéletes, karácsonyi hangulatú háttérzenét, amit tökéletesnek találok könyvmolyoknak.

(Bár az eleje alapján úgy tűnhet, esküszöm, nem csak Harry Potter videók vannak a bejegyzésben.)

Harry Potter rajongóknak egy kis roxforti jóság:





De ha nem Roxfort, akkor igazán téli hangulatot ígér Roxmorts is:





A Harry Potter házainak egyik legvonzóbb tulajdonsága szerintem a saját kuckó a tagoknak. Nyilván a könyvben és a filmben leginkább a Griffendél klubhelyiségével találkozunk, és annak a hangulata tökéletesen passzol is a télhez. A zene nem kimondottan téli, hiszen az alap Harry Potter dallamok jönnek vissza, de ha valakiben hasonlóan téli-őszi, "cozy" érzéseket kelt a Harry Potter, mint bennem, akkor ez a videó a ropogó tűzzel, az esővel és a Harry Potter zenékkel tökéletes választás lehet, egyenesen a Griffendél klubhelyiségéből:






De ha a zene és az eső már túl soknak bizonyul, ez a sima ropogó tűz változat se kutya:




A más házba tartozóknak sem kell lemondani a tűzropogásról, itt egy Nagyterem változat is, helyenkénti dörgéssel:





Ezt a változatot tényleg már csak igazán "perverz" háttérzaj-fogyasztóknak ajánlom. A könyvtár hangjai közt ugyanis folyamatos a pennazaj, helyenként pedig lépések, ajtócsukódás, macskadorombolás, bagolyhuhogás és a szél susogása színesíti a roxforti könyvtári összhatást:





Újfent Roxfort Nagyterem, de ez élettel telibb, pörgősebb változat - jó lehet akár takarításhoz is, ha valaki instrumentális zenét keres hozzá:






Ha könyvek és tél, akkor szerintem sokunknak eszébe jut a Narnia krónikái tele. Ehhez is készült egy ilyen. Egy fokkal melankolikusabb, szóval ezt érdemes számításba venni:





Konkrét Gyűrűk ura karácsonyi zenelistát természetesen nem tudok hozni, viszont van egy zenelista, amiről egyből eszembe jutott - és karácsonyi. A címe Kelta Tél - ha valaki szereti a Gyűrűk ura zenéjének világát, szerintem érdemes lehet belehallgatnia:





Igazi klasszikus a Diótörő. Talán sokan nem tudják, de a történet alapját E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje képezi.

Itt egy szuper változat:





Ez ugyan nem könyvesbolt, de szeretem azt hinni, hogy a bolt hátsó felében van egy kis polc is, csupa antikvár kötettel. A hangzás pedig szinte észrevehetetlen élvezet, aki a szolidabb változatokat szereti, ezt ajánlom:





Ez talán inkább még ősz, de mivel idén is maximum eső várható karácsonykor, talán belefér - egy kis írógépet, valaki?





Ebben a téli hangulatú nappaliban az élmény része a lapozás hangja is:





Tessék kapaszkodni, ez a videó konkrétan az olvasószóba címet viseli! A hangzások pedig? Írás, lapozás, kandalló...





Egy újabb könyvtáros változat, esővel, lapozással, suttogással és a kandallóban ropogó tűzzel:




Szerintem sokan vagyunk könyvmolyok, akik egy-egy jó könyvhöz szeretnek elfogyasztani egy finom kávét vagy teát. Amikor először rátaláltam a következő videóra, azt hittem, pusztán olyan karácsonyi dalok szólnak majd, amiket hallhatnál a háttérben egy kávézóban. Mint kiderült azonban, nem csak erről van szó. Ebben a videóban konkrétan koccannak a csészék, hallani az épp lefőtt kávét és még sok más, valóban kávéházi hangot - mostanság, hogy nem mehetünk kávézókba, talán sokaknak jól fog esni:


1 megjegyzés:

  1. Nagyon kellemesek, de egycsomó vidi "nem áll rendelkezésre vagy privát így sok mindent nem tudunk hallgatni :D

    VálaszTörlés