Breaking News

Megvannak az idei Goodreads Choice Awards nyertesek!




A Goodreads Choice Awards-ot minden évben figyelem. Tudom, hogy sokan nem szeretik, és minden évben kap hideget, meleget, de még mindig ezt érzem a legreálisabb olvasói szavazásnak. 

Persze ennek megvannak az árnyoldalai is, sokszor borítékolható, kik nyernek. 

És most megvannak az idei nyertesek, mutatom.

A nyertesek:





Nem minden kategóriával fogok foglalkozni, de néhányat kiemelnék.

A legmegosztóbb szerintem idén is a Fantasy kategória lesz. Sarah J. Maas ugyanis toronymagasan vitte ezt a kategóriát - 105.000 szavazattal nyert úgy, hogy a második (R.F. Kuang: Bábel) 62.000, a harmadik (Stephen King: Fairy Tale) 60.000 szavazatot kapott. 

Az is erősen látszik a kategórián, hogy valóban jönnek fel a könnyedebb fantasyk - bekerült a TOP5-be Jennifer L. Armentrout Vér és hamu sorozatának új könyve is, illetve van itt egy fantasyelemekkel tűzdelt chick-lit is. 

Romantikus kategóriában nagy meglepetésre nem nyert Colleen Hoover, pedig idén igazi diadalmenete volt. Igaz, már a legutóbbi Lopott Szavak podcast adásban is említettem, hogy nagy eredmény ugyan, hogy 2 könyve is jelölt, viszont így egymással is versenyeznek a könyvei. Igazam is lett: a második és harmadik helyen végeztek a könyvei, közül azonos, 60.000 körüli szavazattal. Viszont még akkor sem nyert volna, ha ezt a kettőt összeadjuk. A nyertes a már itthon is ismert Emily Henry könyve lett. 

A képregény kategóriát a Lore Olympust megelőzve vitte a Heartstopper 4., szuper hír, hogy már nálunk is előrendelhető. 

A Debütáló regény kategória nyertesét is ismerhetjük, a Minden kémia lett a nyertes, amiről nem is olyan régen írtam értékelést én is. 

A YA Fiction kategóriát Jennifer Lynn Barnes Örökösök viadala sorozatának új része nyerte - az első részről még a Sorok közöttben beszélgettünk

A YA Fantasy kategóriát V. E. Schwab Gallant című regénye vitte. Nálunk az Agave gondozásában jelent meg. Ez lehet, hogy egyeseket meglep, mert a kiadó és a szerző könyveit itthon általában kicsit feljebb pozícionálják, és a YA könyveket inkább felnőtt közönségnek célozzák - mindenesetre YA kategóriában van a nemzetközi porondon.


A teljes listát ide kattintva nézhetitek meg.

Nincsenek megjegyzések