Breaking News

Bonnie Garmus: Minden ​kémia {Értékelés + Nyereményjáték}

Bonnie Garmus: Minden ​kémia

A blogturnéról





Itt az idő, hogy te is megismerkedj a végtelenül okos és szórakoztató Elizabeth Zott-tal, aki egy cseppet sem átlagos nő. Elizabeth egyszerre tudós, nő, édesanya, és egyben tévésztár, aki mélyről indult ‘60-as évek Amerikájában, de kitartásával és eltökéltségével sokra vitte. 

Tarts velünk te is a Minden kémia turnén bloggereinkkel, és neked is lehetőséged lesz megnyerni a Central Könyvek által felajánlott különleges regény egy példányát! 


Kiadó: Centrál Könyvek
Oldalszám: 440 
Fordító: Goitein Veronika
ISBN: 9789636141035 
Sorozat: - 
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,38)
Megrendelési link
Elizabeth ​Zott nem egy átlagos nő. Sőt, biztosan kikérné magának, ha bárki úgy gondolná, hogy létezik átlagos nő.

De a 60-as években a Hastings Kutatóintézet csupa férfiból álló tudóscsapatának igen ódivatú fogalmai vannak a nemek egyenlőségéről. A kivétel Calvin Evans, a magányos, zseniális, Nobel-díjra jelölt mizantróp, aki beleszeret Elizabeth elméjébe… is. Csodásan működik köztük a kémia.

Csakhogy az élet ugyanúgy kiszámíthatatlan, mint a tudomány. Elizabeth néhány évvel később már egyedülálló anyaként próbál boldogulni, és bár nem tervezte, de tévésztár lesz: ő vezeti Amerika legkedveltebb főzőműsorát, a Finom falatok hatkort. Forradalmi, különc hozzáállása a főzéshez („elegyítsünk egy evőkanál ecetsavat egy csipet nátrium-kloriddal”) rengeteg rajongót szerez. De ennek nem mindenki örül. Elizabeth Zott ugyanis nemcsak főzni tanítja a nőket, hanem arra bátorítja őket, hogy igenis borítsák fel a status quót.

Ismerd meg te is a különc tudós nőt, aki mindig vállalja önmagát!

„Ahogy a Vezércselből Beth Harmon, úgy nyűgözött le Elizabeth Zott is az intellektusával, őszinteségével és ellentmondást nem tűrő egyéniségével. Ez a történet azoknak az okos lányoknak szól, akik nem hajlandók ostobának tettetni magukat.”
RACHEL YODER





Az első mondat:


"1961-ben a nők még szépen vasalt ingruhákban jártak, a kertkedvelők klubjában múlatták az időt, biztonsági öv nélkül furikáztak a számtalan gyerekükkel, és ezen senki nem aggódott."

Véleményem


A Minden kémia esetében a címkék döntöttek, beismerem. Nem sokat tudtam a könyvről, a történelmi tematika miatt amúgy sem mondhatni feltétlenül a zsáneremnek, viszont az értékelések, a kémia és a feminista címke kíváncsivá tettek és meggyőztek, hogy nekem ezt olvasnom kell.
Bár nem túlságosan hosszú a könyv, 440 oldal kerekítve, mégis annyi minden történt benne, hogy igazi kihívás összefoglalni röviden. De azért megkísérlem.

A történet főszereplője Elizabeth Zott, hol az 50-es, hol a 60-as évek Amerikájában. Elizabeth vegyész, egy olyan korban, amikor a nőknek igencsak küzdeniük kell az elfogadásért nem csak a tudományos pályán, hanem az élet minden területén. De ha valamiben bizonyos, akkor az az, hogy ő márpedig tudós, bárki bármit mond. Ez a hite pedig viszi előre, minden nehézségen át. 
Márpedig nehézségekből akad jócskán. 
Mindeközben Elizabeth megtapasztalja a szerelmet, az anyaságot, belekóstol a média világába is, miközben mindenféle családi rejtélyek is bonyolítják az életét. 


Őszinte leszek: ez a könyv nem egy alkalommal emelte meg a szükségesnél jobban a vérnyomásomat, még úgy is, hogy pontosan tudtam, milyen nehézségekre számíthatok a korban. Mindenesetre az a rengeteg igazságtalanság! Tudjátok, mire gondolok. Amikor ott egy tudós nő, aki bárkit lekörözve a szobában, és mégis elküldik kávét főzni. Csak hogy durvábbat ne mondjak.

Ebben a világban még nagyon is él az az elképzelés, hogy a nőknek a konyhában a helye - és ironikus módon Elizabeth életében sok szempontból részben pontosan a konyha és a főzés az, ami végül elhozza a változást. 




De ha már nehézségek és a nők elnyomása - imádtam azt a határozottságot, amit Elizabeth képviselt. Könnyű azzal dobálózni, hogy X vagy Y milyen erős női karakter, de Elizabeth-ről ez aztán tényleg elmondható. Megvannak a hibái - sokszor a fejemet fogtam a makacsságán -, de mindig kiáll magáért, az értékeiért, a nézeteiért, talán még jobban is, mint sok akár manapság merné. Ez rendkívül tiszteletre méltó, és ez a határozottság volt az, ami miatt mégsem éreztem nehéznek és nyomasztónak a könyvet, mindenféle szexizmusával együtt. Mert mindig ott volt Elizabeth, a sarkára állt, és még ha lettek is negatív következményei az életében, akkor is megmondta a tutit. 

Van egy szerelmi szál is a történetben, aminek kapcsán kicsit sajnálom a regény indítását. Bevallom, jobban örültem volna, ha nem ez a felépítése a sztorinak, és nem spoilerezi el a sztori egy részét az indítás - de tulajdonképpen lehet, hogy segítség volt, hogy felvérteztem már magam. 
Ne egy amolyan rózsaszín, habos-babos románcra gondoljatok, mert a páros egyik tagja sem ez a típus. Tudósok, mindkettő dilis kissé, és ez a kapcsolatukon is meglátszik. Ezzel együtt annyira szép volt, és annyira jó volt egy ilyen realisztikusabb szerelmi szálról olvasni. Még ha nem is volt tökéletes. 

Fontos még szót ejtenem arról, mennyire furcsa nézőpontot is találhatunk a könyvben: egy kutyát! Erre egyáltalán nem voltam felkészülve, és bár elsőre kicsit furcsának tűnt, végül nagyon szépen belesimult a történetbe, és kifejezetten jókat mosolyogtam rajta. Ennél többet a spoilerek miatt nem árulok el. 

Írtam, hogy van valamiféle rejtély is a könyvben, erről aztán végképp nagyon nehéz spoilerek nélkül írnom, mindenesetre annyit mondanék, hogy nagyon tetszett, ahogyan a regény végére összeért minden, minden szálnak, minden múltbéli apróságnak meglett a jelentősége. Nem mondom, hogy nem találtam ki a dolgot már eléggé a sztori elején, de ez igazából nem rontott az élményen. Ráadásul még így is voltak olyan szereplők, akiknek az újbóli felbukkanása bizony meglepett.

 



Még egy dolgot hadd emeljek ki, méghozzá a főzés és a kémia kapcsolatának hangsúlyozását. Én magam nem vagyok nagy főzőcskézős, ellenben sütni nagyon szeretek. És minden alkalommal rácsodálkozom, hogy milyen dolgokra jöttek rá annak idején. És azt is minden alkalommal megállapítom, hogy tényleg olyan a sütés, mint a kísérletezés: az ember méricskél, vegyületeket használ. Imádom, hogy erről a megközelítésről végre egy könyvben is olvashattam, és bár a történet szempontjából pont a helyükön voltak az arányok, be kell valljam, szívesen olvastam volna hosszabb fejtegetéseket is a főzős-vegyészetes dolgokban. (De lehet, hogy ez teljesen egyéni perverzióm, mert a kémiát is szerettem.)

Összességében egy nagyon érdekes regény volt, jó korrajzzal, izgalmas szereplőkkel, igazi feminista narratívával, bátran ajánlom bárkinek!
 
NAGYON AJÁNLOM


Nyereményjáték


Elizabeth Zott remekelt a konyhában és a kémiában is. Most olyan kémiai Nobel-díjasok nevére vagyunk kíváncsiak, akik szintén valami kivételes kémiával kapcsolatos dologban értek el áttörést, és ezért elismerést kaptak. Minden blogon találsz egy kis segítségét, a te dolgod az lesz, hogy beírd a kémiai Nobel-díjas tudós nevét a Rafflecopter dobozba. A turné végén te is megnyerheted a Minden kémia című regényt. 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


A rádium és a polónium felfedezéséért, a rádium izolálásáért, tulajdonságai és vegyületei elemzéséért kapott Nobel-díjat. Ki ő?  



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


11.08. Deszy Könyvajánlója
11.10. A Szofisztikált macska
11.12. Spirit Bliss Sárga könyves út
11.14. Olvasónapló
11.16. KönyvParfé
11.18. Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések