Breaking News

Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth


Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt: Colin Firth


Nem nagyon hiszem, hogy itt bővebben ki kellene fejtenem, hogy miről is szól a könyv. Colin Firth, aki esetleg nem ismerné, Oscar-díjas színész, de legtöbben talán Darcyként ismerik a BBC Büszkeség és balítélet című minisorozatából vagy a Bridget Jones naplójából.

Ez a könyv róla szól, egészen a gyerekkorától kezdve megtudhatjuk, ki is Colin Firth. Hogyan nőtt fel, mikor határozta el, hogy színész lesz, hogy alakult a karrierje, a szerelmi élete, egészen addig, amíg meg nem nyerte azt a bizonyos aranyszobrocskát A király beszéde című filmmel.

De nem csak az ő életébe nyerünk bepillantást. Sok színésztársa is szóba kerül a könyvben, pl. Minnie Driver, Hugh Grant és Rupert Everett. Illetve egyes filmjeiről is sokkal többet megtudunk, mint eddig. Például kiderül, hogy a Büszkeség és balítélet forgatókönyvében milyen utasítások voltak Colin számára, illetve hogy A király beszéde történet hogyan lett egy kósza gondolatból egy Oscart érő forgatókönyv. 

A könyv roppant részletes, látszik, hogy a szerző alaposan utánanézett a színész életének, és nem csak az IMDb-n és más internetes oldalakon talált információkat halászta össze egy kötetbe. Külön öröm volt arról olvasni, hogy személyesen is ismeri Colint, hosszú évek óta, így nyilván sokkal közvetlenebb stílusban tudott írni róla, és sokkal hitelesebb, mintha csak egy újságíró állt volna neki papírra vetni a gondolatait a színészről. 

Rajta kívül például egy pszichológus és pártanácsadó is elemzést nyújt a színészről és az életéről, illetve bepillanthatunk a másik oldalra is, olyantól is olvashatunk véleményt, aki ki nem állhatja a színészt.

Ezeknek és az információgazdagságnak köszönhetően a könyv nagyon színes olvasmány, egyáltalán nem száraz, mégis könnyű követni. Én magam nagyon szeretem Colint Firth filmjeit, bár nem mindet láttam. Itt alkalmam nyílt megtudni többet a kevésbé ismert vagy éppen korai filmjeiről is, illetve néhány színházi szerepéről. 

Van benne néhány ismétlés, amit többször is olvashatunk, de igazából szerintem ez a könyv legnagyobb hibája, és ez sem túl zavaró.

Ha valaki szereti Colin Firtht, szerintem kötelező olvasmány, de azoknak is sok érdekeset nyújthat (Hollywoodról, a filmiparról), akik nem.

AJÁNLOM

Nincsenek megjegyzések