Breaking News

Alexandra Bracken: Sötét elmék


Sötét, de mégis magával ragad
Sötét elmék

A blogturnéról



A természet néha elképesztő dolgokat produkál. Olyanokat, amelyeket talán mi magunk sem értünk. S mivel nem értjük, félünk tőlük…
Így van ez azokkal a különleges képességű gyerekekkel is, akikről Alexandra Bracken november 18-án megjelenő ifjúsági regénye, a Sötét elmék szól. Tarts velünk a november 9-18-ig tartó blogturnénkon, ahol megtudhatjátok, mi miért is szeretjük annyira ezt a könyvet. Olvashattok továbbá kedvcsináló idézeteket a könyvből, megtudhatjátok, milyen különleges képességű fiatalok szerepelnek benne, és persze a könyv filmadaptációjáróll is hírt hozunk nektek! A nyereményjáték ezúttal sem maradhat el, a Maxim Kiadó által felajánlott  3 db nyereménykönyvet sorsoljuk ki a helyes megfejtők között!


Eredeti cím: The Darkest Minds
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 472
Fordító: Bozai Ágota
ISBN: 9789632615516
Sorozat: Sötét elmék 1.
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,32)
Megrendelési link

Amikor Ruby a tizedik születésnapján felébredt, valami megváltozott. Olyan nyugtalanító dolog történt, hogy a szülei bezárják Rubyt a garázsba és a rendőrséget hívják. Olyasmi történt, aminek következményeként Thurmondba, a kormány brutális „rehabilitációs táborába" küldik. Túlélte a titokzatos betegséget, amelybe az amerikai gyerekek többsége belehalt, de mellékhatásként nála és másoknál is valami sokkal rosszabb tulajdonság fejlődött ki: félelmetes képesség, amelyet képtelenek uralni. A tizenhat éves Ruby most a veszélyesek egyike. Amikor az igazság kiderül, Ruby kis híján életét veszti Thurmondban. De sikerül elmenekülnie. Szökésben van és kétségbeesetten igyekszik eljutni a hozzá hasonló gyerekek egyetlen biztonságos menedékébe, az East River-hez. Csatlakozik a táborokból szökött gyerekek csoportjához. Bátor vezetőjük, Liam, nagyon odavan érte. Ám Ruby bármennyire is vonzódik hozzá, nem kockáztathatja, hogy közel kerüljön hozzá. Azok után, ami a szüleivel történt, semmiképpen. Amikor elérik az East Rivert, kiderül, hogy semmi sem olyan, amilyennek látszik, legkevésbé a titokzatos vezető. Ám más erők is működésbe léptek; olyan emberek, akik semmitől sem riadnak vissza, hogy Rubyt felhasználják a kormány elleni küzdelmükhöz. Ruby borzasztó választás elé kerül, amely könnyen azt jelentheti, hogy fel kell adnia egyetlen esélyét, hogy élni érdemes élete lehessen.

Véleményem

Biztosan mindenkivel előfordult már, úgyhogy ha vázolom, milyen hangulatban voltam, amikor olvasni kezdtem a könyvet, szerintem mindenki könnyen tud majd vele azonosulni.
Elég sokat olvasok, ezért már megvannak a magam módszerei, ha esetleg éppen nincs hangulatom az olvasásra. Amikor ránézek egy könyvre, amit amúgy szívesen olvasnék, de egyszerűen sehogy sem visz rá a lélek. De most itt álltam a karácsonyi megjelenésözönben, és egyszerűen azt éreztem, kész, végem, nem bírok többet. Nyilván ebben nagy szerepe volt annak is, hogy közeleg a vizsgaidőszak és az ősz beköszöntével korábban sötétedik, nem süt annyit a nap, és egyszerűen csak megszállt a szokásos őszi depresszió.

Mire nem vágyik ilyenkor az ember? Disztópiára. Na, arra semmiképp! Képzeljétek el, hogy a depim közepén itt van ez a könyv, amit már hónapok óta szeretnék olvasni, de egyszerűen nincs kedvem az olvasáshoz, ezért csak halasztom, csak halasztom, aztán már nem tudom hová halasztani... És akkor nekiállok. És minden életkedvem visszajön, ami teljesen abszurd, hiszen épp a főszereplőimmel szenvedek gyakorlatilag egy koncentrációs táborban. Nem logikus, mégis ez a könyv hozta vissza a kedvem az olvasáshoz.

Kezdjük a világgal, mert az adja az egész varázsát, bármilyen borzasztó is! Váratlanul érkezik a kórság, és minden gyereket érint: amint serdülőkorba lép az új generáció, mindenki megbetegszik, nincs menekvés. Van, aki belehal. Aki viszont nem, annak képességei alakulnak ki, ami miatt számkivetetté válnak. Felüti a fejét a pánik, mire a kormány elkezdi begyűjteni a képességekkel rendelkező gyerekeket, ahogy már említettem, nem nagyon tudjuk szépíteni, koncentrációs táborokban. Ennek minden "nyalánkságát" képzeljétek el, mindenki tanult történelmet... Ha a Thurmondot valami olyasmiként vetítitek magatok elé, mint amilyen Auschwitz volt, nem jártok messze az igazságtól. Csak itt gyakorlatilag nem vallás, bőrszín stb. alapján kerülnek a gyerekek a táborokba, hanem válogatás nélkül minden túlélő gyermek ide kerül, nincs menekvés. Csillagok helyett x-ekkel jelölik meg őket, de a színkódok itt is megvannak: minden szín egy-egy képességfajtát jelöl. (Erről az extrában bővebben.)
A népet eközben a kormány a gyógymód reményével hitegeti, miközben a kezdeti kísérletek nem sok sikerrel jártak, és most már ráadásul nem is igazán látszik, hogy próbálkoznának. Egyszerűen azért zárják táborokba a fiatalokat, mert veszélyesek. Veszélyesek, mert mások és mert erősebbek.

Nem tudok elmenni a párhuzam mellett, de csak eszembe jutott olvasás közben az X-Men sorozat, ahol ez a téma újra meg újra előkerül. Ha valaki azt szerette, akkor ebben a sorozatban most megismerheti, hogy mi történik, ha a társadalom tud róla, és úgy reagál, ahogyan Magneto arra számít. Off vége.

A főszereplőnk ennek a sötét korszaknak még az eleje felé tölti be tizedik életévét, amikor is megkapja a saját képességét, és rövid úton Auschwitzba Thurmondba kerül. Hat évet húz le a szögesdrótok mögött, és megtanul rejtőzni - elrejti az igazi képességét és igazi kis túlélő lesz belőle. Mi már a tizenhat éves lányt ismerjük meg, aki borzalmas fájdalmakat élt át: sorban haltak meg körülötte az iskolatársai, elveszítette a szüleit (a részletek a könyvből kiderülnek, spoiler), a legjobb barátnőjét, senkinek nem vallhatja be az igazat és börtönben nőtt fel. Egy lány, aki gyakorlatilag még gyerekként került táborba és ott cseperedett nővé. Hát nem borzalmas ebbe belegondolni? Hiszen egy ilyen táborba kerülni minden körülmények között szörnyű, de ártatlan, mit sem sejtő gyerekként ott fedezni fel az életet, a nővé válást... Egyszerűen elképesztő.

Aztán ennek a 16 éves lánynak, Rubynak lehetősége adódik egy másik életre, a rácsok túloldalán, kinn, a szabad világban, ahová annyi éven keresztül vágyott. Képzeljétek el, milyen az, amikor visszakerül a kinti világba ennyi év száműzetés után!

Csakhogy hamar kiderül, hogy a kinti világ sem olyan, mint amilyenre ő emlékezett régről. Amerika határait lezárták, anarchia van, az emberek egyik fele mit sem sejt arról, mi zajlik a táborokban, a másik fele pedig vagy nem akar róla tudomást venni vagy elfordítja a fejét. Megjelent egy maroknyi lázadóból álló csoport, akik rossz szándékúan ki akarják használni a gyerekek képességeit, miközben maga a kormány félelmetes intézkedéseket vezet be. (Csak futólag említik, de pl. ahogyan a terhességet kezelik, az valami félelmetes.) Illetve jön az elméleti kérdés: milyen lehet egy társadalom jövője, ahol nincsenek fiatalok, nincs új generáció?

Talán nem kell többet írnom arról, milyen is ez a világ, szerintem már mindenki érzékeli a lényeget. Így tehát amikor Ruby kikerül, az egyik börtönt cseréli el a másik kedvéért. Menekülnie kell a kormány, a fejvadászok és a lázadók elől is. Ez menekülés pedig szinte az egész könyv alatt fenntartja a feszültséget. Sohasem tudni, honnan érkezik a veszély, és éppen milyen formában. Bármikor lelőhet egy rettegő felnőtt, elkaphat a kormány embere vagy egy fejvadász... Szerencsére segítsége is akad három hasonló sorsú gyerek személyében: Liam, Dagi és Zu. Ők hárman hallottak egy helyről, ahol a hozzájuk hasonlók békésen élhetnek, már csak arra kéne rájönni, hol is van. És így indul el a menet, ami szinte az egész könyvön végigvonul, a négy főszereplőnk menetel előre a biztonság szigetére, akárhol legyen is az. Közben persze nem lehet egyszerű az útjuk, úgyhogy mindenféle akadályokat kell leküzdeniük. Nem csak az ellenség elől kell bujkálniuk, hanem szó szerint meg kell küzdeniük a betevő falatért és meg kell fejteniük egy rejtvényt, hogy egyáltalán rájöjjenek, hol is az úticél.

Eközben pedig egyre jobban megismerjük szereplőinket is. Még Ruby múltjáról is vajmi keveset tudunk a könyv elején. Kész csomagban kapunk egy tizenhat éves, kemény lányt, egy igazi harcost, de eleinte fogalmunk sincs, hogy vált azzá a Rubyvá, akit megismerünk. Hozzá hasonlóan bontakozik ki a másik három szereplő múltja is a szemünk előtt, ahogyan Ruby kapcsolata átalakul mindegyikőjükkel, úgy ismerjük meg őket a lánnyal mi is egyre jobban.
A szereplők pedig önmagukban is rettentő érdekes. Rubyról már áradoztam egy sort, szóval most őt kicsit hagyjuk, de ott vannak a többiek. Liam, aki élére egy egész lázadásnak, és most meg kell küzdenie a nagy vezetők betegségével, a felelősség súlyával és a bűntudattal. Aztán Dagi, talán az egyetlen, akinek valóban van célja, egy fényes csillag, ami felé tarthat, egy szerető család. És végül Zu, a fiatal, ártatlan kislány, akinek nem kellene mindezt a szörnyűséget átélnie, mégsem menekülhet.

Szóval önmagukban is érdekesek, de nem lehet őket kivonni a kapcsolatrendszerükből, és ettől lesz még jobb az egész. Mindegyikük kapcsolata bejár egy ívet. Zu kezdetben fél Rubytól, mégis meglátja benne a jót. Liam alapjáraton segítőkész, de óvatos is, hiszen hiába tetszik neki a lány, a csapat érdekeit kell szem előtt tartania. De még ebben a borzalomban is létezhet szerelem, és imádtam, hogy szépen lassan bontakozott ki Liam és Ruby kapcsolata. És hiába a romantikus lelkem, talán mégsem ez volt a kedvenc kapcsolatom, hanem Dagié és Rubyé. Ennél mélyebbről nem is indulhatnának, és aztán szépen lassan, centiről centire kerülnek egyre közelebb egymáshoz, az egész barátságuk kialakulása szépen lekövethető. Gyönyörű volt, komolyan mondom.

Van még egy fontos szereplőnk, akiről nagyon-nagyon spoileres lenne írnom, úgyhogy most nem is teszem, talán majd a második rész értékelésénél, mert az kétségtelen, hogy érdemes róla ejteni néhány keresetlen szót, nagyon jól megalkotott karakter ő is.

Tehát a világ nagyon jó, a karakterek szintúgy és van egy izgalmas sztorink is. Mit lehet még kívánni? Gondolatokat! És úristen, hogy ezeket is mennyire imádtam. Nyilván valamilyen szinten előkerül a rasszizmus és az ok nélküli üldözöttség kérdése, ebbe nem mennék bele, mert elég egyértelmű. Viszont ahogyan ezek a szereplők a démonaikkal küzdenek, az nagyon jól volt megírva. Ruby, aki egyszerűen képtelen elfogadni magát, és szenved a képességét, szinte rágja belülről. És a bűntudatával és eközben mengmentési kényszerével küzdő Liam kálváriája. Gyönyörű gondolataik vannak, imádtam, hogy nem a romantikus "hú, de jó a felsőteste" gondolatokat kaptuk, hanem igazi, húsbavágó problémákat és döntéseket.

A végén pedig még kapunk a nyakunkba meglepetéseket, fordulatokat - bár némelyik kétségtelenül kiszámítható -, fájdalmat, aggodalmat és egy olyan gyilkos lezárást, hogy sikítani tudnék a folytatásért. 

Nem dicsérem tovább a sztorit, meg annyi minden történik és számít, hogy nehéz is lenne leírni, így is talán már túl hosszan is írtam róla, a kutya nem fogja végigolvasni. De ha mégis: olvassátok!

KEDVENC LETT


Olvassatok bele a képre kattintva!

https://drive.google.com/file/d/0B7IHkgxVfMGeVndTdEhtNWFrZ0k/view



Blogturné extra - A csoportok

A The Darkest Minds Amerikájában a tinédzsereken kiütköző képességeket fajtájuk szerint csoportokba sorolták. Az egyes képességek mind kaptak egy színkódot, amellyel a gyűjtőtáborokban és a feljegyzésekben nyilvántartották őket.
A színkód nem csak magát a képességet, de az adott gyerek veszélyességét is jelezte. A zöldek például viszonylag ártalmatlannak számítanak, hiszen extra intelligenciájukkal nem jelentenek közvetlen veszélyt, ellenben a legveszélyesebbnek minősített narancsvörösökkel, akik képeseket belenyúlni más emberek elméjébe és akár irányítani őket, illetve a vörösökkel, akik képesek irányítani a tüzet.

Nézzük konkrétan a csoportokat!

ZÖLDEK - ZSENIK

KÉKEK - TELEKINÉZIS (tárgyak mozgatása)

SÁRGÁK - ELEKTROKINÉZIS (az elektromosságot irányítják)

NARANCS - AZ ELME IRÁNYÍTÁSA

VÖRÖS - TŰZGYÚJTÁS


Nyereményjáték

Szeretnénk, hogy játszva ismerhessétek meg jobban a Sötét elmék világát. Ezért a résztvevő blogokon 1-1 kérdést, a válaszokat pedig a turné állomásain találjátok majd.
A válaszokat a rafflecopter megfelelő mezőjébe írva, pedig részt vehettek a nyereményjátékon és tiétek lehet a könyv 3 példányának egyike.

A mai kérdés: 

Melyik a legveszélyesebb színbeosztás?


a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

11/09 Kristina Blogja
11/10 Always Love a Wild Book
11/11 Deszy Könyvajánlója
11/12 Roni Olvas
11/13 MFKata Gondolatai
11/14 Függővég
11/16 Kelly & Lupi Olvas
11/17 CBooks
11/18 Dreamworld
11/19 Könyvszeretet


Nincsenek megjegyzések