Breaking News

Holly Goldberg Sloan: Hetesével


Egy különleges lélek különleges ereje
Hetesével

A blogturnéról


A Maxim Kiadó Dream válogatás sorozatában jelenik meg Holly Goldberg Sloan regénye a 7esével. Ha egy komolyabb, elgondolkodtató történetre vágysz, Willow Chance zsenipalánta különleges történetét ajánlja neked a Blogturné Klub négy bloggere. A nyereményjáték során most is három szerencsés nyerhet egy-egy példányt ebből a remek könyvből. Zsenik előnyben!


Eredeti cím: Counting by 7s
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 312
Fordító: Kocsis Anikó
ISBN: 9789632615394
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,15)
Megrendelési link

Willow Chance egy tizenkét éves zseni, megszállottja a természetnek és diagnosztizálásnak. Nehezen kommunikál az emberekkel, de a fejszámolás mindig megnyugtatja. Williow-t még csecsemő korában örökbe fogadták, és nevelőszülei mellett minden könnyűnek tűnk, boldog, csendes életet élt egészen mostanáig.
Willow világa tragikusan megváltozott, amikor nevelőszülei meghaltak egy autóbalesetben. Így a lánynak egyedül kell szembenéznie egy számára érthetetlen világgal. Szerencsére Willow hamar pártfogókra talál, ám a körülmények nem engedik, hogy új otthonra és új családra is találjon. Elindul az embert próbáló harc, melynek hajtóereje az őszinte szeretet.
Megrendítő és egyben felemelő történet arról, hogyan illeszkedhet be egy különc gyerek a világba, és hogyan fogadhatja be őt saját környezete.


Véleményem



Olyan érzésem volt olvasás közben, mintha ötvözték volna Az univerzum és Alex Woods-ot és az Oh, boyt. És ez a furcsa kombináció nagyon ütött, jó értelemben. 

Willow egy elképesztően különleges kislány, és már a története is különlegesen kezdődik. Ugyanis a szülei örökbe fogadták, de ezzel együtt hihetetlen mennyiségű szeretetet és támogatást kapott tőlük, akkor is, amikor kiderült, hogy más, mint a társai. Szociális értelemben lemaradt kissé. Nincsenek barátai és nem is igazán érti, mit ront el. Semmi érzéke a divathoz, a játékokhoz. Viszont cserébe egy kis zseni. Olyan dolgokat tud, amelyek egy felnőttnek is becsületére válnának. Rettenetesen érdekes volt Willow nézőpontjából szemlélni a világot, mert annyira máshogyan gondolkozik. Az Alex Woods olvasásakor éreztem ezt talán utoljára, de Alex egyszerűen különc volt, más. Willow is egy csodabogár, de ő határozottan a zseni kategóriába sorolható. Ahogyan például a környezetről, a növényekről és a kertészkedésről gondolkozik, hihetetlenül megkapó. Én magam soha nem szerettem a földben turkálni – hiába imád édesanyám kertészkedni –, de Willow elérte, hogy meglássam a motivációt, ami annyi embert hajt ki gazolni a legnagyobb melegben is. 

Aztán egy tragikus baleset következtében meghalnak a szülei és egyedül marad. Valójában azonban már nincs is egyedül.

A könyvben – bár érezhetően Willow a fő karakter – sok szereplő fejébe bepillanthatunk, több szereplő sorsa fonódik össze a kislány tragédiája mentén. 

Dell a kislány tanácsadója, akihez egy félreértés miatt küldték Willowt. Egy álmaiban csalódott szocális munkás, akinek még ahhoz is hazudnia kellett, hogy problémás diákok tanácsadója lehessen. Nem igazán ért a gyerekekhez, de az élet úgy hozta, hogy mégis velük kell foglalkoznia. De amikor megismeri Willowt, az egész szisztémája felborul. Nem tudja beilleszteni a rendszerébe, és rögtön tudja, hogy különleges. 

Ahogyan a két gyerek is, akikkel Willow a tanácsadáson találkozik. Maj és a bátyja valóban problémás fiatalok. Maj kissé túl erősen képviseli az igazát, a bátyja pedig a szokásos lázadó srác: mindenkire és mindenre haragszik, és nagy ívben tesz a tanulásra. De ennél sokkal több van bennük. Quant-Ha például igazi művész. 

Az pedig tuti biztos, hogy az édesanyjuk, Pattie sem számít rá, hogy két gyerek helyett hirtelen háromról kell gondoskodnia. Ő a tipikus anya a történetben, ahogy Dell nevezi, a diktátor. Az egyik pillanatban gondoskodó és szerető anyuka, de ha kell, mindenkit gatyába ráz, legyen szó takarításról vagy bármi másról. 

A képletbe még egy ártatlan taxis, Jairo Hernandez is belekeveredik, akinek egyszer volt szerencséje Willowt szállítani. Nyilván eszébe sem jutott, hogy ez mennyire megváltoztatja az életét. Inspirációt ad neki, szó szerint megmenti és olyan, mintha csak a szerencsetalizmánjára talált volna rá a kislány személyében. 

Adott nekünk tehát Willow körül ez az öt karakter, akik közül külön-külön valószínűleg egyik sem lenne alkalmas rá, hogy a kislányról gondoskodjon. Dell furcsa, Maj és Quant-Ha még maguk is gyerekek, Jairo nyilván semmit sem tud a gyereknevelésről, Pattie-nek pedig az anyagi háttere nem megfelelő. De adjuk össze ezt a sok embert, aki más-más okból, de szereti a megárvult Willowt. Hihetetlen ütős csapat lesz belőlük, még ha eleinte döcögősen is mennek a dolgok. Nagyon jó volt arról olvasni, hogy egy közös cél és egy ember, akiről mind gondoskodni akarnak valamilyen formában, hogyan hozza össze ezt a mindenféle szempontból vegyes társaságot. De most komolyan nagyon vegyes. Ázsiai, spanyol és amerikai származásúak, eltérő korúak és neműek, más a foglalkozásuk, mégis gördülékenyen tudnak csapatként együtt működni. Mert ott a ragasztó, ami összetartja őket: Willow. 

És nem csak azt nagyon jó figyelni, hogy hogyan válnak csapattá, hanem azt is, hogy független individuumokként hogyan válnak egyre jobb emberekké. Dell végre megismeri az elismerés zamatát, még ha nem is feltétlenül őt illetné mindig. Maj rálel az érzékenyebb oldalára, hiszen gyakorlatilag talál egy fogadott hugicát. Quant-Ha megnyílik, Jairo reményt talál, Pattie pedig támogatót és társat. Hihetetlen csoda, ami itt végbemegy, és nincs benne semmi varázslat. És ettől a legszebb az egész. Még most is majdnem elpityeredek, hogy csak írok róla. 

Persze azért a dolgok nem ilyen egyszerűek. Berendezkedhetnek ideiglenesen egy nagyon jól működő rendszerben, de nyilvánvalóan vége lesz ennek egyszer, hiszen Willownak törvényes gyámra van szüksége. És ez az, ami a csodálatos jelenetek alatt végig hagy a szánkban valami rossz érzést, az agyunk hátsó szegletében valami zizegő rossz érzést: ez nem tarthat örökké.
Természetesen nem árulom el, mi lesz a történet vége, komolyan mondom, olvassátok el, nagyon megéri.

(Nem, nem tetszik a borító. De a borító ne tántorítson el titeket az olvasástól!)

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - Az írónő mesél a könyvről





Nyereményjáték


Ebben a játékban stílusosan zseniket kell felismernetek egy-egy rövid leírásból. A rafflecopter doboz megfelelő sorába beírva a megfejtést, máris esélyetek van a három nyereménykönyv egyikére a Maxim Könyvkiadó felajánlásában. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő e-mailre, ezért kérünk benneteket, olyan e-mail címmel játszatok, amit legalább kétnaponta ellenőriztek. Nyerésre fel!

Az ő nevéhez fűződik a kettes számrendszer alkalmazása, a memória, a programtárolás és az utasításrendszer fogalma, a világhírt pedig az EDVAC, az első memóriával rendelkező számítógép hozta meg számára 1952-ben.


a Rafflecopter giveaway

 
A blogturné menetrendje

11.10. Deszy könyvajánlója
11.12. Kelly Lupi olvas
11.14. Roni olvas
11.16. Dreamworld





Nincsenek megjegyzések