Breaking News

Daryl Gregory: Afterparty



Daryl Gregory: Afterparty

A blogturnéról


 
Ebben a világban sokkal könnyebb tudatmódosító-szerekhez jutni, mint azt gondolnád. Akár te is nyomtathatsz magadnak otthon. Menőnek hangzik, igaz? Ezzel együtt sokkal veszélyesebb is.
Ezen a veszélyes helyen kalauzolunk titeket végig a négy állomásos blogturné során. Tartsatok velünk az Afterparty mámorába, és nyerjétek meg a könyv egy példányát!


Eredeti cím: Afterparty
Kiadó: Gabo
Oldalszám: 408
Fordító: Novák Gábor
ISBN: 9789634060925
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,74)
Megrendelési link
Az okosdrog-forradalom utáni években bármelyik drognyomtatóval és internetkapcsolattal rendelkező középiskolás képes drogokat letölteni és kinyomtatni, vagy akár újabbakat kitalálni. A piacon megjelenő dizájner drogok legalattomosabb típusát, a fogyasztó hitét is átprogramozni képes Jelenlétet szentségként adja egy új egyház, amely az elesettek között vadászik prédákra. Amikor egy hajléktalan kamaszlány a Jelenléten keresztül rátalál Istenre, és függősége miatt elzárják, az elvonási tünetek hatására végez magával.
Lyda Rose, ugyanannak a pszichiátriai intézetnek egy másik problémás betege sötét titkot hordoz: ő volt az egyik tudós, aki kifejlesztette, majd eltussolta a Jelenlétet. Egy paranoiás kormányzati ügynök és egy képzeletbeli orvos segítségével nekilát felkutatni a drog készítőit, hogy életeket mentsen és helyrehozza a hibáját – ezzel őrült utazás veszi kezdetét egy olyan Amerikában, ahol a valóság a kábítószeres lázálmoknál is riasztóbb.

Az első mondat:


"Volt egyszer egy lány, aki az egyik északi város utcáin élt."

Véleményem


Ez a regény meglepett. Meglepett, mert nagyon nem azt kaptam, amire számítottam. De ezt nehogy rossz értelemben vegyétek, nem a minőségre gondolok. Egyszerűen csak nagyon váratlan... 

Hogy miért? Nos... Elég csak azt megemlítenem, kik a főszereplőink, és rögtön érthető lesz. Lyda Rose, akinek a szemszögéből követhetjük az eseményeket, épp most szabadul egy pszichiátriai intézetből. Nem bolond ő, egyszerűen csak függő. És ami a legborzasztóbb: a saját találmányától vált függővé, aminek a mellékhatása egy túladagolás következményében állandósult. Így jutunk el a főszereplő csapat következő tagjához, aki nem létezik. Illetve... Nem tudjuk, létezik-e. Abban biztosak lehetünk, hogy ő az a bizonyos mellékhatás, egy képzelt szereplő, egy angyal, akit csak Lyda Rose lát. Harmadiknak kapunk egy régi diliházi ismerőst, aki határozottan nem teljesen normális, még ha nem is közveszélyes - azt hiszi, hogy lelke egy műanyag, Happy Meal menüs ládikóban van, amit mindig magánál hord és amihez - természetesen - kényszeresen ragaszkodik. Végül pedig vegyetek hozzá az egyenlethez egy negyedik csapattagot, Ollie-t, aki szintén az intézet lakója volt, de Lyda Rose kérésére kiszökik, hogy segítsen nekik. Ugyanis bár Ollie is egy drogtúladagolás következményeit nyögi, régen a kormánynak dolgozott, és mindenféle titkosügynökös dologhoz ért.



A küldetés pedig nem egyszerű. Piacra került a drog, amit annak idején Lyda Rose és csapata kidolgozott. Ennek a drognak a használata visszatérő vagy állandó hallucinációval jár - az ember úgy érzi, megtalálta istent. (A túladagoltak pedig valóban látják is.) Amikor Lyda Rose-ék rájöttek, milyen hatása van a szernek, a csapat minden tagja megfogadta, hogy nem dobják piacra. Most mégis ott van, és Lyda Rose elhatározza, hogy tesz róla, hogy ne szedhesse senki. Viszont ha valaki árulja, akkor egyik korábbi kollégája keze van a dologban. Ott van Rovil, a régi tanítvány, Gil, aki épp börtönben ül, és Edo, a milliomos. Szinte biztosan utóbbi a felelős, akit meg kell állítani. 

De persze a történet még ennél is összetettebb. Míg Lyda Rose-ék útja drogmaffián át vezet, addig a háttérben más szereplők története is fut - például Vincenté, a bérgyilkosé. Sokukét példázatokon keresztül ismerjük meg, mintha valóban közvetlenül Isten rendelte volna el, hogy megismerjük a történetüket. Annyit mondok: egyik fájdalmasabb, mint a másik. 

Viszont a világnál magánál fájdalmasabb nem is lehetne semmi. Az Afterparty világában a droghasználat mindennapossá vált. A regényt olvasva egymás után ismerhetjük meg a különböző eseteket és a különböző drogfajtákat. A legtöbb gyógyszernek indul, de aztán az érdekes mellékhatás kelendőbb árucikké válik. (Tudjátok, a viagra is szívgyógyszernek indult...) Ollie az agyát serkenti vele, egy új egyház Isten jelenlétét akarja igazolni egy droggal, de egy főiskolás egy napra meleg partiban is nagy segítség, ha egy kicsi kis kapszula eléri, hogy egy napra a legjobb barátoddal hálj. Másnap úgyis a drogra foghatod. Vagy milyen praktikus is, ha egy bérgyilkos simán kikapcsolhatja a bűntudatát és az érzéseit, nem igaz?
Félelmetes erről a világról olvasni, ahol mindez természetes. Sőt... Drognyomtatókkal bárki előállíthat ilyesmit, és maga is változtathat a recepten.
Aztán persze hosszú távon nyögni kell a következményeket, ahogy nyögi Lyda Rose, Ollie és Vincent is.


A világképhez pedig gyötrelmesen őszinte stílus társul. Nem szépít meg semmit a szerző, mert hát nem ez a cél. Teljesen természetes, hogy a főszereplőnk leszbikus, olyannyira, hogy bennem egyszer olvasás közben fel is merült, hogy most akkor hogy is van ez. Merthogy a könyv elején nem hangzik el, hogy bárki leszbikus lenne. Egyszerűen csak megtudjuk, hogy Lyda Rose-nak Ollie a szeretője. Ls hát, éppen mindketten nők. (Ilyenkor hiányoznak az angol személyes névmások.) Ahogy azt sem mismásolja el a szerző, hogy milyen szegénységben élnek akár fiatalok is, akik a szemétben turkálnak és szexuális szolgáltatásokat nyújtanak akárkinek, csak hogy még egy kicsit legyen mit enni... A drogmaffia világa is előkerül. Egyszerűen nem söprünk semmit a szőnyeg alá, hiszen az a cél, hogy érezzük, milyen elkorcsosult világ ez. Mert az elkorcsosult világ, a hallucinációk és a különböző sorsok együtt érik el a hatást: az ember elborzad, aztán elmereng... Különösen érdekes, ahogyan az isten létezését firtató kérdéseket kezeli a szerző. Adott nekünk egy szereplő, aki lát egy isteni lényt, és az rendszeresen segít is neki. És tudja, hogy mások is látják a maguk istenségeit. Viszont mégis csak egy tudós, aki tudja az eszével, hogy pontosan mi okozza a hallucinációt. Egymással kerül háborúba az elméje és valami beépített hit. És miközben újra meg újra felbukkannak angyalok és más képzelt(?) isteni lények, drog ide vagy oda, képtelenség nem elgondolkozni ezen az ősi kérdésen: vajon létezik valamilyen felsőbb hatalom? 

Nem volt ez egy egyszerű regény, az biztos. A szereplők sorsa érdekel, kíváncsi vagy a végére, mégsem várhatsz nagy felszabadulást. Nyilván végig foglalkoztat, ki áll a Jelenlét hátterében, és még talán meg is lep a befejezés. Egy ponton nagy eséllyel. Meg még jó pár kisebb sokkbomba is várható. Kapunk happy endet? Hááát, mondjuk... Na de, mennyire lehet happy egy befejezés egy ilyen világban? 

AJÁNLOM



Blogturné extra - Ganésa 

 



Ganésa a hindu pantheon egyik legismertebb alakja. Ahogy a képen is látható, elefántfejű, embertestű istenség. A vállalkozások isteneként ő az, aki elhárít minden akadályt egy induló üzlet, utazás, próbálkozás elől, mivel a Kezdetek és az Akadályok Urának tartják. A tudományok és művészetek védnöke, valamint az értelem és a bölcsesség istene.
Így tehát nem meglepő, hogy a különböző isteneket látó tudósok közül az egyik Ganésát látja örök társaként a regényben. 

Nyereményjáték


Az Afterpartyban rengeteg szerrel találkozhatunk, hiszen már bárki tud magának csinálni. Mindnek más a hatóanyaga, mást vált ki az emberekből. Ezúttal egy kis drogvadászatra hívunk titeket. A leírás alapján ki kell találnotok, melyik szerről van szó, és megnyerhetitek a könyv egy példányát.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre tud postázni. A nyertesnek 72 órája van, hogy válaszoljon a kiküldött e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Leggyakrabban fehér vagy színezett por alakjában fordul elő, de tablettaként is létezik. Elsősorban orrba szippantva vagy intravénásan használják, de szájon át is fogyasztható. Hatása olyan, mintha hirtelen stressz érné a szervezetet. Emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, kitágulnak a pupillák, kipirul a bőr. Felgyorsul a beszéd, szédülés, verejtékezés, szájszárazság jelentkezhet. Feldobottság, éberség, tettrekészség alakul ki, de előfordulhat izgatottság, szorongás, levertség, emésztési zavarok, torzult látás, remegés és mellkasi fájdalom is.

a Rafflecopter giveaway

 

A turné menetrendje


06/26 Deszy könyvajánlója
06/28 Always Love a Wild Book
06/30 Bibliotheca Fummie
07/02 Könyvszeretet

Nincsenek megjegyzések