Breaking News

Julianne Donaldson: Edenbrooke



Tündéri történelmi romantikus

Julianne Donaldson: Edenbrooke

A blogturnéról




A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából a napokban jelenik meg az Edenbrooke című regény, ami az Austen könyvek hangulatát idézi.
Az elkövetkező napokban öt blogger kalauzol el titeket a viktoriánus Angliába, ahol megismerhetitek Marianne történetét.



Eredeti cím: Edenbrooke
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 320
Fordító: Molnár Edit
ISBN: 9789633992913
Sorozat: Edenbrooke 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,34)
Megrendelési link
Marianne Daventry bármit megtenne, hogy elszökhessen az unalmas Bathból és egyre terhesebbé váló udvarlója ostromai elől. Nem csoda hát, hogy amikor ikertestvére, Cecily, meghívja őt Edenbrooke-ba, a pazar vidéki birtokra, kapva kap az ajánlaton. Marianne arra számít, hogy végre kipihenheti magát és kedvére gyönyörködhet a szeretett angol tájban, miközben testvére Edenbrooke jóképű örökösét igyekszik becserkészni, ám idővel rájön, hiába a leggondosabb tervezés, bármikor porszem csúszhat a gépezetbe.
Marianne, aki először egy útonállóval keveredik félelmetes összetűzésbe, majd látszólag ártalmatlan flörtbe bonyolódik, képtelen kalandok egész sorát éli át, míg a gyengéd érzelmek és az intrikák végleg átveszik az uralmat az élete fölött. Vajon sikerül megzaboláznia csalfa szívét, vagy hagyja, hogy egy titokzatos idegen levegye a lábáról? Annyi bizonyos, hogy a sors nem egy kellemes nyári vakáció reményében vezeti Marianne-t Edenbrooke-ba.

Az első mondat:


"A tölgy terelte el a figyelmem."

Véleményem


Ez a könyv félelmetesen cuki volt! Azt hittem, ugyanolyan történelmi romantikus lesz, mint a többi, de nem! (És ezzel most nem a történelmi romantikus könyvek ellen szóltam félre ne értsetek!)
De ez Edenbrooke nem a szokásos erotikus vonalra megy rá, sokkal inkább a szereplőkre és a történetükre koncentrál. Aki azt nem szereti a történelmi romantikus könyvekben, hogy előbb-utóbb garantálható egy szexjelenet, kioldandó fűzőkkel és levetendő alsószoknyákkal... Nos, ez az ő könyvük! A történelmi romantikusok szerelmesei pedig annak örülhetnek, hogy az a szokásos varázs, amikor régi korba repülünk vissza, és a szereplők közötti kémia azért itt is megvan. 



Amikor befejeztem a könyvet, kicsit Meg Cabot Nicola és a vikomtja jutott eszembe. Annál ez a könyv szerintem cukibb, de egy vonásukban feltétlenül hasonlítanak: simán odaadnám egy kiskorúnak is, pont azért, mert a fókusz nem az erotikán van. (Olyannyira nem, hogy csóknál nagyon többre ne is számítson senki!)

Marianne elárvult. Amikor édesanyja meghalt, tulajdonképpen apját is elveszítette, bár ő még él és virul. Viszont elment Franciaországba gyászolni, két lányát pedig lepasszolta egy-egy rokonnak és ismerősnek. Marianne-nek jutott Bath, ikertestvérének pedig London. És Marianne már kezdi elveszíteni az utolsó csepp lelkesedését is, Bath-ban taszító udvarlója és öreg nagyanyja mellett nem is lehetne ennél unalmasabb az élet. De aztán minden hirtelen fordulatot vesz: a nagyi közli, hogy ráhagyja minden vagyonát, és ezzel egyidőben meghívás érkezik, hogy látogassa meg Cecilyt és vendéglátó családját Edenbrooke-ban, a birtokukon. Így legalább megnézheti magának a család legidősebb fiát, akibe Cecily fülig szerelmes. 

Aztán a váratlan fordulatot egy még váratlanabb követi, azután még egy és még egy... Közben pedig megismeri Philipet, akivel rögtön egy hullámhosszon vannak. A férfi érti a vicceit, nem zavarja, hogy nem mindig a társasági elvárásoknak és az illemnek megfelelően viselkedik, és olyan érdekes beszélgetések folytatnak, amilyenekben a lánynak talán még soha nem volt része. Bath-ban legalábbis biztosan nem. 



És ha már Philip szóba került... Ha van tökéletes pasi, akkor ő az. Komolyan, a történelmi romantikus álompasija, de eközben nem hibátlan. És pont ettől ilyen jó! Élvezet volt a kétértelmű megjegyzéseit olvasni, az óvatos puhatolózását látni, ahogy próbál rájönni, hogyan is érez tulajdonképpen Marianne. Nagyon tetszett a figyelmessége, a gondoskodása, és minden ugratását imádtam! 

Mellé pedig tényleg pont passzol Marianne. Picit mártír, de pont annyira, amennyire még el tudom fogadni. Már csak a múltjából fakadóan is, mert ő volt az, akit valahogy mindenki a háttérbe szorított. Mindig Cecily volt a szebb, a jobb, ő pedig csak másodhegedűs. És valahogy hajlamos ebben a szerepben ragadni, és kifejezetten szórakoztató követni, hogyan áll mégis a sarkára. 

Természetesen jó történelmi romantikushoz híven valami kis nyomozós szál ide is dukál. Rögtön az elején megtámadják Marianne-t, aztán annyi minden történik, hogy ezt szinte el is felejtjük. Na de azért mégsem... 

Viszont azért hadd szóljak a mellékszereplőkről is. Te jó ég, a két testvértől a falra másztam, és nem túlzok. Mind Philip húga, mind Cecily idegesítő kis fruskák, és sokszor jól megmondtam volna nekik a magamét. Azok az igazi, tenyérbemászó gonosz kis pletykafészkek, akiknek az ember a legszívesebben behúzna egy nagyot. Szerencsére nem szerepeltek túl sokat, és akkor is inkább Marianne-nel és Philippel foglalkoztam olvasás közben, mindenesetre megvan a véleményem mindkettőről... 

Összességében az Edenbrooke egy végtelenül aranyos, tündéri történet, két kifejezetten szerethető főhőssel, néhány váratlan fordulattal, humorral és egy kis nyomozással. Ó, és magát Edenbrooke-ot is megszerettem, ne feledkezzünk meg a csodálatos helyszínről sem. Mindenkinek ajánlom!

KEDVENC LETT

Olvass bele a képre kattintva!




Blogturné extra - Könyvelőzetes




 

Nyereményjáték


A könyv írónője nagy Jane Austen rajongó és ez látszik a könyvön. Nagyon kellemes élményt nyújthat a rajongóknak. Mostani játékunk ezért ehhez kapcsolódik.
Minden állomáson találtok egy idézetet valamelyik Austen könyvből, nektek pedig be kell azonosítanotok, hogy melyik könyvből származik.
Csak a címét várjuk megfejtésnek.
(Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.)

"Ha jó könyv volt a kezében, megfeledkezett az időről; ez alkalommal kíváncsian várta az este sikerét is, amelyhez annyi vérmes várakozás fűződött. Magában azt remélte, hogy felesége csalódni fog az idegenben; de hamarosan rájött, hogy egészen más történetet kell végighallgatnia."


a Rafflecopter giveaway
 

A turné menetrendje


06.16 Insane Life  
06.19 Kristina blogja  
06.22 CBooks  
06.24 Deszy könyvajánlója 
06.26 Dreamworld

2 megjegyzés:

  1. Szia Deszy! A kérdésem az lenne h ezt egy 15eves lány is olvashatja? (ugye nem erotikus,mivel arany pöttyös,igy kételyeim vannak)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen, pont ez benne a különleges. :) Rá is tettem a young adult címkét is, bár azért nem young adult könyv. A főszereplő 17 éves, egy mai tinédzsernél persze annyival idősebb, hogy a kor társadalmi normái miatt már akár kész a házasságra stb. De nincs benne semmilyen erotikus leírás, nem képzeleg semmi ilyesmiről, csak csókig jutnak benne, és az is csak egy-két alkalommal van. Szóval igazi cuki, simán lehetne ifjúsági is. :)
      Szerintem csak azért lett Arany pöttyös, mert történelmi romantikus.

      Törlés