Breaking News

Paolo Bacigalupi: A kételygyár


Elgondolkodtatott


Paolo Bacigalupi: A kételygyár

A blogturnéról




A Gabo kiadó jóvoltából jelent meg hazánkban Paolo Bacigalupi új thrillere, ami a Kételygyár címet viseli. A főhősnő, Alix is szembesül az igazsággal, hogy amiben hitt minden hazugság és egy összeesküvés közepén találja magát.
Tarts te is velünk a négy állomásos turnéra, ahol te is kicsit részese lehetsz ennek a hátborzongató valóságnak. Vagy mégsem az?


Eredeti cím: The Doubt Factory
Kiadó: Gabo
Oldalszám: 394
Fordító: Horváth Norbert
ISBN: 9789634060390
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,26)
Megrendelési link
A kamasz Alixnek egy jómódú amerikai család tagjaként nincs túl sok problémája, egy nap azonban felkeresi egy titokzatos srác, aki azzal szembesíti, hogy minden, amit az életéről tud, hazugság. Apja abból szerzi pénzét, hogy hiányosan tesztelt gyógyszereket forgalmazó gyárakat véd az áldozatok követeléseivel szemben. Alixnek számolnia kell a lehetőséggel, hogy az eszes és vonzó idegennek, aki egy fiatalokból álló radikális aktivista-csapat feje, talán igaza van, és az események felgyorsulásával el kell döntenie, hogy lebuktatja-e azt az embert, aki felnevelte és mindent megadott neki.

Az első mondat:


"Már régóta figyelte a lányt."

Véleményem


Néha annyira jó, ha egy young adult történet más. És nem arra gondolok, hogy sokkal jobb vagy rosszabb, pusztán csak arra, hogy az alapötlet maga annyira más, hogy egyszerűen nem is jut eszébe az embernek beskatulyázni. Na, ezért szerettem nagyon A kételygyárat, még ha tökéletes nem is volt...

Alix hellyel-közzel boldogan éli mindennapjait kőgazdag családjával. Persze nem tökéletes élet ez, hiszen apja szinte soha nincs a családdal, és ha ott is van, a telefonja állandóan csörög, anyja pedig az az igazi gazdagfeleség, aki leginkább csak kiállítási tárgynak jó. De szereti az öccsét, iskolába jár, van egy jó barátnője, Cynthia és nem szenved hiányt semmiben. Teljesen átlagos, legalábbis így gondolja. 

Csakhogy már jó ideje szemmel tartják... 2.0 pedig felfedi magát, Alix látja, és aztán másnap a srác teljesen nyilvánvalóvá teszi, hogy miatta jelent meg az iskolában. Első nap csak megverte a dirit, de aztán komplett kis műsorral borzolta a kedélyeket. Senki nem tudja, ki 2.0, de Alix beszélt vele, és furcsa módon nem félt tőle. 

 
Szépen, lassan nyilvánvalóvá válik, hogy mindennek a kiindulópontja Alix apja. Hogy mi áll pontosan a háttérben, az csupa kérdőjel. De Alix egyre többet tud meg mindkét oldalról, míg végül már nem tudja eldönteni, kinek hihet és kiben bízhat. Vajon lehetséges lenne, hogy apja valóban gonosztevő? Vagy 2.0 és a csapata hazudik? És ha mégis igazuk van? Hogyan élhetne tovább a családjában, mintha mi sem történt volna? De ha cselekszik, elárulja a szeretteit. Nincs jó választás, Alixnek előbb-utóbb mégis döntenie kell... 

Kezdjük azzal, ami nem tetszett annyira, hogy hamar letudjuk! Alixszel nem igazán tudtam mit kezdeni. Néhol kifejezetten tetszett, hogy valóban úgy reagált, mint egy ember tenné az életben, ez pedig váratlan egy YA sztoriban. Hiszen amikor 2.0 és Alix között érezhető a kémia, a lány pedig mindenféle racionális ok nélkül valahogy bízik ebben az idegen fiúban, a reakció a legtöbb YA regényben az lenne, hogy követi a srácot mindenhová - már csak kíváncsiságból is. Alix viszont sokszor nem így tesz, ez pedig tök jó, sokkal hihetőbbé tesz mindent. Viszont... viszont amikor mégis megy a kémia után, az csak annál hihetetlenebb! Adott egy bűnöző, akivel csak pár szót váltottál, nyilvánvalóan rád van kattanva (és most itt nem jó értelemben gondolom), és te fogod, és beengeded a házadba... Logikus... 

Na de ha ettől eltekintünk, akkor igazából nagyon szerettem Alix és 2.0 kapcsolatát. Utóbbit jobban értékeltem szereplőként, tetszett a kisugárzása, a kitartása, a hite, a gondoskodása. Nem tipikus álompasi, de épp annyira szerethető, hogy szurkoljunk neki. Alixnál mindenképpen erősebb karakter volt szerinten, Alixra inkább csak eszközként tekintettem, a főszereplő volt, aki kell. 

És pont ezért érdekes, hogy a mellékszereplők mind érdekesebbek, mint a főszereplőnk. A 2.0 csapat többi tagja mind hihetetlenül egyedi karakter. Egy punk csaj, egy asztmás srác, egy srác, aki imádja a patkányokat... Mind nagyon érdekes voltak, szerettem azokat a jeleneteket, amikben együtt voltak. 

De a legjobban az alapötlet tetszett. A "kételygyárról" regényt írni zseniális, még ha nem is pont YA kategóriába gondoltam volna. Nem megyek bele nagyon mélyen, mert a cselekményre nézve spoileres, és tényleg nem akarok nagy poénokat lelőni, de... Arról írni, hogy egy-egy jó PR-os hogyan befolyásolja mások életét, és hogy a profit érdekében hogyan hunynak szemet akár afölött is, hogy egy-egy termék hányezer vagy épp hánymillió életbe kerül, szinte szükségszerű. Olyan világban élünk, ahol a média sodor minket, és talán bele sem gondolunk, hogy milyen stratégiai és marketinggépezet dolgozik a háttérben, hogy elhiggyük, hogy ez meg az egészséges, hogy ez meg az ártalmas. Újra meg újra beleszaladunk ilyesmibe - amikor visszahívnak egy-egy terméket, mert kiderült, hogy... Amikor évekkel később derül ki egy gyógyszerről valamilyen új mellékhatás. 
Picit persze összeesküvés-elméletes ez az egész, hogy mit titkolnak el a nép elől, hogy hogyan ültetik el a döntőbírók fejében a kételyt, hogy hogyan találják meg a szakemberek a jog kiskapuit, de... Kicsiben vagy nagyban, ez bizony létezik. Tanítják, még kicsiben is, mi folyhat akkor nagyban? 


És ez még egy kérdést felvet. Egy PR-os, akinek az a dolga, hogy jó képet alakítson ki erről meg arról, vajon mennyiben felelős ténylegesen is a termékért? Etikailag nyilván vitatható valami "szart" reklámozni, valójában azonban mennyire tarthatjuk bűnösnek az illetőt? Marha jó példa az, ami a Kate és Leopold c. filmben van. Aki nem látta, annak mondom: Kate, a főszereplő egy reklámügynökségnél dolgozik, és épp egy kalóriamentes vajat szeretnének eladni. Jön Leopold, a múltból, a régi világ erkölcseivel, aki a tökéletes választás a tévéreklám főszerepére. Ám amikor beleharap a videóban a vajaskenyérbe, rögtön rájön, hogy borzalmas. Az erkölcsös, régi világ eszméit képviselő Leopold tiltakozik, hogy ilyen vacakot akarnak az emberek nyakába sózni. Kate-nek viszont egyszerűen ez a munkája. 

Ugyanez az eset kerül terítékre itt is, csak súlyosabb következményekkel annál, hogy rossz ízú lesz a doboz vaj, amit az ember leemel a bolt polcáról. 

Kicsit elkalandoztam, de pont ez volt a regényben a legerősebb. Elgondolkoztat, és picit felnyitja az ember szemét a körülötte lévő világra. 

És még egy gondolat a cselekményről: izgalmas. De tényleg, főleg a végén. Nem mondom, hogy teljes mértékben kiszámíthatatlan, mert az nem lenne igaz. Viszont van a végén egy fordulat, és az... 

Összességében nagyon tetszett a könyv. Nem mondom, hogy ezerszer el fogom olvasni, mert nem az a könnyed történet, amit újra meg újra elővesz az ember, csak a szórakozás kedvéért, de határozottan elgondolkodtató és érdekes volt. 

AJÁNLOM  

Nyereményjáték


A kételygyár blogturné sem maradhat nyereményjáték nélkül! Ha ügyes vagy, megnyerheted a 3 nyereménykönyv egyikét. De vigyázz, nem lesz könnyű dolgod, ahogy Alixnek sem volt a könnyű felderíteni az igazságot.
A turné minden állomáson egy nagy gyógyszergyártó logóját találod. Nincs más dolgod, mint kitalálni, melyik gyárról is van szó, és a nevet beírni a Rafflecapter doboz megfelelő sorába.
Az emblémák és képek nem képviselik a regény tartalmát, kizárólag a nyereményjáték célját szolgálják!
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére szállít. A nyerteseket e-mailben értesítjük, amennyiben nem jelentkeznek 72 órán belül, új nyertest sorsolunk. 



a Rafflecopter giveaway
 

A turné menetrendje



07.24. Deszy könyvajánlója
07.27. Tekla Könyvei
07.30. Könyvszeretet
08.02. Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések