Breaking News

Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok {Értékelés + Nyereményjáték}

Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

A blogturnéról




Jennifer Chambliss Bertman szövevényes és titkokkal teli regényében igazán izgalmas játékot talált ki, a Könyvvadászatot. A kiválóan megírt és feszült történetben megismerkedhetünk a titkosírásokkal, könyvekkel és hőseinkkel bejárhatjuk San Francisco utcáit is. Ha a bloggerekkel tartasz az izgalmas úton, megnyerheted te is a Pagony Kiadó által megjelentetett kötet egy példányát. Könyvvadászatra fel!

Kiadó: Pagony
Oldalszám: 374
Fordító: Illés Róbert
ISBN: 9789634104667
Sorozat: Könyvvadászok 1.
Bechdel-teszt:  át,emt
Moly link
Goodreads link (4,16)
Megrendelési link
Az élet egy játék, amelyben a könyvek a zsetonok!
Emily bohém szüleinek mániája, hogy minden évben új helyre költöznek. Most éppen San Francisco következik, ami legalább jó hír, hiszen itt van a Könyvvadászat központja. Emily lelkes könyvvadász: a játék lényege, hogy bárki bárhol elrejthet egy könyvet, a megtaláló pedig egy online rendszer alapján pontokat kap.
Amikor Emily a városba érkezik, a Könyvvadászat kitalálóját, aki éppen egy új játék bejelentésére készül, megtámadják. Ijedtében elrejti a nála lévő, teljesen egyedi kiadású könyvet. Emily újdonsült barátjával véletlenül bukkan a könyvre, és a csapat a könyvvadászaton keresztül nyomozni kezd. Az értékes könyvre azonban másoknak is fáj a foga, így indul a versenyfutás. Vajon kinek sikerül előbb megfejtenie a rejtvényeket?

New York Times bestseller

Az első mondat:


""

Véleményem


Könyvmolyként egy Könyvvadászok című könyv helyből felkelti az érdeklődést, nem igaz?

Mindenesetre az enyémet rögtön felkeltette, a borító is nagyon tetszett, és bár jobban örültem volna, ha egy korosztállyal feljebb lőtték volna a sztorit, azért olvasok én ilyen ifjúsági regényeket is, szóval kíváncsi lettem.

A címből szerintem nem jön át 100%-osan az alapötlet, úgyhogy erre kitérnék kicsit, mert zseniális, és a könyv olvasásának elkezdése óta azért imádkozom, hogy valaki ezt meg is valósítsa. A sztori ugyanis egy izgalmas kalandos-nyomozós játékra épül. Leginkább talán a geocachinghez tudnám hasonlítani, bár annál egy fokkal még csavarosabb. A Könyvvadászok kalandor könyvmolyok online csoportja, akik a geocachinghez, a könyvelhagyáshoz és a kódfejtéshez hasonló, ezek keverékéből kitalált játékot játszanak. A lényeg: valaki elrejt egy könyvet valahol, és mindenféle feladványok megoldásával lehet megtalálni - ezért cserébe ráadásul a megtalál online pontokat gyűjt.

Főhősnőnk, Emily maga is könyvvadász - természetesen -, de persze nem egy egyszerű könyvtalálat sztorija ez. Emily és a családja új városba költöznek, aminek a lány nagyon örül, ugyanis pont azt a várost választják, ahol Garrison Griswold, ennek az egésznek a megálmodója él. Aztán amikor Griswold épp egy új könyvet készült elrejteni, megtámadták és kómába esett. Innentől pedig főhősünk - és új barátja, James - sorban újabb és újabb rejtélyekbe ütközik. Talán egy általuk megtalált könyv lehet a válasz, ami Griswold következő feladványa lehetett? Miért támadták meg Griswoldot? Van újabb célpont?

Egyébként nagyon érdekes, a könyvmoly szálon kívül eszembe jutott még egy film is a sztoriról, amit gyerekkoromban nagyon szerettem: a Goonies, vagyis magyar címén a Kincsvadászok. Ugyan azt a sztorit nekem nagyon megszépíti a nosztalgia, hangulatában ez a könyv is nagyon hasonló, csak itt nem konkrét kincsekről esik szó, hanem a könyvek jelentik a kulcsot.



Érdekes viszont, mennyivel modernebb ez a sztori. Ami persze nem meglepő, hiszen közben eltelt majdnem 30 év, leírni is durva. Akkor még nem volt internet, Google, chat - a kommunikáció és a nyomozás így sokkal nehezebb volt. Ez egyrészt szerintem kicsit kalandosabbá tette a sztorikat, plusz kihívásokat jelentett - gondoljunk csak arra, mennyi Stranger Things probléma lett volna elhárítható, ha a szereplők szimplán tudtak volna dobni egymásnak egy sms-t -, másrészt azt sem merném kijelenteni, hogy zavart, hogy ebben a sztoriban már használják ezeket az új eszközöket. Az élet halad előre, ez a könyv pedig már egy olyan korosztálynak szól, akiknek az okostelefon és az internet teljesen természetes - és lett légyen bármilyen kalandos a világ mobil nélkül, persze rögtön feltehetik a kérdést, miért nem használtak mobilt. Vagy erre meg arra miért nem kerestek rá a neten? Úgyhogy ebben a könyvben bizony a modern technikát is bevetik a nyomozáshoz, de ez engem egyáltalán nem zavart. Ilyen világban élünk, ráadásul a magam részéről amúgy szeretem a levélregényeket, akkor is ha modern formában íródnak, kifejezetten szoktam szeretni az sms meg e-mailváltásokat. Mindezt azért írtam le ilyen hosszan, mert a modern technológia használata sokszor még mindig háttérbe szorul a gyerekkönyvekben - na, ez nem az a könyv.

És bár a Goonieshoz hasonlítottam a sztorit, ami már igazi klasszikus, ennél a könyvnél azért meg kell jegyeznem, hogy hiába a csúcsszuper alapötlet, valami wow-faktor nekem mégis hiányzott a könyvből. Jó volt olvasni, de nem dobtam el tőle az agyam. Mondom ezt úgy, hogy nyilván a célközönségnél már sokkal idősebb vagyok, könnyen el tudom képzelni, hogy számukra pl. kevésbé kiszámíthatóak a rejtélyek, ezért nálam egy fokkal izgibb élményt kapnak.

Ó, még valamit szerettem volna kiemelni: nagyon örültem, hogy a kalandok középpontjában egy kislány áll, és mellé mellékszereplőként került a fiú. Ez alapból elég triviálisnak hangzik, de bizony tény, ami tény - azért még mindig fiú főhős túlsúly van az ilyen ifjúsági történeteknél, és valahol a YA korosztálynál történik a váltás, amikor már több a női főszereplős könyv. Itt mindenesetre nem egy újabb Harryt vagy Percyt kapunk, hanem egy talpraesett lányt, aminek szintén nagyon örültem.

Összességében jó volt a könyv, könyvmolyoknak mindenképpen ajánlom, ráadásul főleg fiatalon izgalmas a kódfejtés és a régi könyvek melletti nyomozós kalandozás, de azért nem is óriási kedvenv - valami még kellett volna hozzá érzésben.

AJÁNLOM



Nyereményjáték


Mivel Emily a könyvben megismerkedik Edgar Allan Poe munkásságával, nektek is ez lesz a feladatotok. A bloggerek bejegyzéseikben elrejtettek, egy-egy Poe novella címét. Ezeket kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


06.30 Olvasónapló
07.04 Hagyjatok! Olvasok!
07.06 Könyvvilág
07.08 Spirit Bliss - Sárga könyves út
07.10 Deszy Könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések