Breaking News

Lehullt a lepel a Bridgerton család Netflix sorozat szereplőgárdájáról - Én nagyot csalódtam

A múltkoriban már megosztottam a remek hírt: Julie Andrews csatlakozott a Bridgerton család könyvekből készülő Netflix sorozathoz, méghozzá Lady Whistledown hangjaként.

Ez már nagyon biztató volt, én magam is nagyon bizakodtam és vártam, kik alakíthatják majd a "tényleges" szereplőket.

Aki esetleg még nem ismerné: A Bridgerton család egy történelmi romantikus sorozat, azok között viszont egészen kiugróan jó. A Jane Austen korabeli Angliában játszódik, és egy nyolcgyerekes család gyerekeinek történetét meséli el, minden rész egy gyerek története. Gyönyörűen megjelenik benne az akkori társadalom minden bája és hibája, a nagycsaládok szépsége és Julia Quinn képes arra, amire nem sok történelmi romantikus szerző: elképesztő humorral tálalja mindezt. Szóval a Bridgerton könyvek nem csak romantikusak (azok!), hanem viccesek is, így pedig elképesztően szórakoztatóak. (És az egyik álompasim meg az egyik kedvenc romantikus párosom ebből a sorozatból van, csak mondom.)

A sorozat felelőse Shonda Rhimes, amit szintén biztató fejleményként könyveltem el, mert a tőle kikerülő sorozatok nagy része masszív siker.

De amikor tegnap lehullt a lepel a fontosabb szereplők soráról, bevallom őszintén, hatalmasat csalódtam. Közben meg volt is egy amolyan felismerésem, hogy én vagyok a hülye, hogy ez fel sem merült bennem, hiszen Rhimes korábban már eljátszotta ezt.

Mi is történt?

Nos, nagyjából ugyanaz, mint A kis hableány esetében: egy sor szereplőt színesbőrű színész alakít majd.

Szeretném leszögezni, hogy semmi gondom a színesbőrű színészekkel, sőt! Vannak nagy kedvenceim, és a legtöbbször újranézett filmjeim között is van egy sor olyan, amit a tehetséges fekete színésznők visznek a vállukon, már többször áradoztam nektek pl. A segítség és A számolás joga filmekről.

Viszont két dologra nagyon érzékeny vagyok az ilyen castingok során: nem igazán szeretem, ha megváltoztatják a szereplő rasszát, főleg, ha a sztorijának szerves része az. Másrészt nagyon zavarnak az olyan blackwashing castingok, amikor a dolog nem passzol a történelemmel.

Márpedig most sajnos pontosan ez történt.

A Bridgerton család a regency Angliában játszódik. Ennél a társadalomnál sznobabb, kirekesztőbb, pletykásabb, előítéletesebb és mondjuk ki, rasszistább társaság nem nagyon van. Ebben a világban mindent a rangok, a vérvonalak uralnak, és egy nemesnél még az is tabu, hogy egy alsóbb rangú emberrel házasodjon, ne adj Isten egy közrendűvel!

Ebben a világban, ragozhatjuk bárhogyan, nincs helye semmilyen Angliához képest "idegen" rassznak. Ez a társadalom és főleg a nagybetűs Társaság kirekesztő az ázsiaikkal, indiaiakkal, afrikaiakkal - egyszerűen pont az a lényege, hogy a végtelenségig előítéletes és sznob.

A Bridgerton könyvek és Julia Quinn pedig bizonyos szinten pont erre játszik rá. Lady Whistledown pontosan ezt a hozzáállást figurázza ki, ettől lesz az egész történet ennyire vicces és valódi. Egyébként a jelenség nem újdonság, Jane Austen is sok esetben foglalkozott a Társaság sznobizmusával. Ez a sajátja ennek a korszaknak.

És pont ez az ok az, amiért azt gondolom, ez a történet az, ahová nem kellett volna beszuszakolni színesbőrű színészeket, polkorrektség ide vagy oda.

Shonda Rhimesnak volt már egy hasonló próbálkozása. Magyarul Veronai szerelmesek címen jelent meg Melinda Taub Rómeó és Júlia folytatás-regénye, amiről az értékelésemet itt olvashatjátok. A könyv sztorija nagyon okos és szórakoztató, a Rómeó és Júlia ismert történet, minden adott volt hozzá, hogy ez a sorozat sikeres legyen.Viszont belenyúltak a kor realitásába, és színesbőrű szereplőket válogattak a főbb szerepekre - Rosaline-nál ez még kevésbé volt zavaró, mert amolyan megtűrt családtag, viszont Verona hercegének szerepe a történelmi hitelesség miatt azért bőven felvetett kérdéseket. (Még akkor is, ha fiktív a történet.) Hozzátartozik persze, hogy ráadásul nagyon kuszán sikerült a fekete szereplőket összeválogatni, sokszor egy családon belül sem stimmelt, hogy ki hogyan lehet így rokona a másiknak, mindenesetre furcsa volt az egész - ha modern környezetbe helyezték volna, valószínűleg nem lett volna gond, de a kosztümös keretek között igencsak furcsán vette ki magát. Meg is bukott a sorozat. Nagyon félek, hogy ez vár ránk a Bridgerton családdal is. :(

Ennél pedig még egy fokkal furcsábbnak érzem ezt a Bridgerton család sztorijában - ez egy még sznobabb világ, ráadásul Shakespeare Rómeó és Júliájából már így is annyi kicsavart változatot láttunk, hogy könnyebb amolyan egyetemes alapsztoriként kezelni és elszakadni az eredetitől. Megint csak mondom: szerintem.

De hogy ne csak erre panaszkodjak, nem ez az egyetlen gondom a szereplőgárdával. Nem igazán értem, hogyan válogatták össze kor szerint a szereplőket. Ha megnézitek, hogyan jönnek sorban a Bridgerton tesók, ezt látjuk:Colin számomra túl fiatal, Eloise pedig hozzá képest túl idős - mármint korban sokkal hasonlóbbnak tűnnek nekem. Ráadásul itt még nem számoltunk azzal, hogy mire Colin története beindul, valójában már sokkal idősebb, hiszen éveken keresztül utazgat és jócskán benne van a korban, mire végül megnősül.

Márpedig nagyon úgy látszik a szereposztásból, hogy talán az ő története még kibontakozik majd a képernyőn.

És ha már kor: Lady Danbury a sztori matrónája. Ezt a színésznőt én nem érzem elég idősnek a karakterhez, korban nagyjából annyinak tűnik, mint a Bridgerton gyerekek édesanyja, miközben... (Abba nem akarok belemenni, hogy ő is fekete lett, és vajmi kevéssé tudom elképzelni ebben a társadalomban, hogy a mindenki által tisztelt, a véleményét soha véka alá nem rejtő idős nemes hölgy színesbőrű legyen.)

További furcsaság, hogy olyan szereplőket is kapunk, akiket a könyv olvasói sem fognak tudni hova tenni. Ilyen például Charlotte királynő (micsoda???) és Marina Thompson, a Featherington lányok unokatestvére.

Na mindegy, alkossatok ti is véleményt a képeket látva:


Phoebe Dynevor - “Daphne Bridgerton”


Regé-Jean Page - “Simon Basset”

Jonathan Bailey - “Anthony Bridgerton”

Luke Newton - “Colin Bridgerton”

Nicola Coughlan - “Penelope Featherington”

Claudia Jessie - “Eloise Bridgerton”


Golda Rosheuvel - “Charlotte királynő”

Adjoa Andoh - “Lady Danbury”

Ruth Gemmell - “Lady Violet Bridgerton”

Ruby Barker - “Marina Thompson”

Polly Walker - “Lady Portia Featherington”

Sabrina Bartlett - “Siena Rosso”


A sorozathoz egyébként első körben 8 rész készül, a premier 2020-ra várható.

5 megjegyzés:

 1. Nekem is a kedvencem a sorozat, többször is olvastam, de a képeket nézve nem tudom ezekkel a színészekkel elképzelni a történeteket. Az írónő a könyvekben szemléletesen mutatja be szereplőit és az egész korszakot, de ezt látva azt gondolom a rendező el sem olvasta a regényeket, különben nem fogott volna ennyire mellé. Nagyon egyetértek a véleményeddel és biztos vagyok benne, hogy nem nézem meg a sorozatot. Nem akarom elrontani a kellemes olvasási élményem. Különben sem értem, hogy jól megírt történeteket miért kell átírni/újra írni brrrr! ez mindig felháborodom, és gondolom itt sem lesz másképpen. A végén rá sem fogunk ismerni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Átírások biztosan lesznek, hiszen már most vannak új szereplőink.

   Törlés
 2. Ez így egyszerűen szörnyű, olvastam a sorozatot és a megerőszakolásnak érzem ezt a szereplőgárdát :( pedig annyira örültem hogy viszont láthatom őket

  VálaszTörlés
 3. Valóban förtelmes a szereposztás. Jó lett volna ha legalább egy picit (haj és szemszín, illetve bőrszín) megegyezik a könyvben leírtakkal. Sajnos valószínű a történet sem ugyan az lesz, mint a könyvekben. Az első résznek adok egy esélyt, de nem várok tőle túl sokat.

  VálaszTörlés
 4. Nincs abban semmi rossz ha ragaszkodunk a történeti és történelmi hitelességhez. A mai igényekhez való alkalmazkodás-szereplőválogatás-nem ezt tükrözi.
  Én pontosan eme két dolog miatt szeretem ezt a regényciklust.Elvezet egy másik korszakba,ahol a szabályok a gondolkodásmód eltérőek a ma megszokottól.
  Szerencsésebbnek tartanám a filmben a hitelességet mind a szereplők, mind a történet értelmezésében is,hiszen az adott történelmi korszak konvencióival áll szemben így a szereplőgárda egy része, ezzel hiteltelenné téve magát a művet.
  Ez már nem az az alkotás amit szeretve olvasok,hanem egy modern új adaptáció amit csak az írónő alkotásával tudok majd összehasonlítani...azaz nem tudok összehasonlítani.
  Magyarán a filmkészítés szabadsága számomra itt a filmkészítés szabadossága.

  VálaszTörlés