Breaking News

Leg, leg, leg... 2019

Az idei évem nem az olvasásról szólt, és lényegesen kevesebb könyvet olvastam el, mint amit tőlem megszokhattatok.

Ennek igazából rengeteg oka van, és ha minden jól megy, akkor egy élő videós beszélgetésben fejtem majd ki bővebben ezt a témát, beszélgetős formában, illetve ha minden igaz, hozom a szokásos, statisztikás posztot is, úgyhogy ebbe most nem mennék bele bővebben.

Mindenesetre röviden: idén 74 könyvet olvastam el, és még van kb. 20, amibe belekezdtem, de ilyen-olyan okokból nem folytattam vagy legalábbis még nem fejeztem be őket.

Úgyhogy most ebből a szórásból igyekszem összeszedni nektek az idei leg, leg, leg listámat.





Legjobb disztópia/posztapokaliptikus

-

Sokat mond a 2019-es évemről, hogy ebben a kategóriában nem tudok kiosztani legjobb címet. Ugyanis nem igazán olvastam ilyen könyveket. Ennek több oka is van: egyrészt bennem már lecsengett ez a disztópialáz, úgy is mondhatjuk, hogy besokalltam a disztópiákból; másrészt egy olvasói válság közepén vagy csak szimplán egy nehéz 10 órás munkanap után nem akarom tovább rontani a hangulatom egy ilyen lelkileg megterhelő sztorival. 


Legjobb romantikus YA




Ez egy elég egyértelmű választás volt, de azért a biztonság kedvéért végigfutottam az idei listámat, és ezután is egyértelmű maradt.
Imádtam ezt a könyvet, ahogyan azt az értékelésemben is kifejtettem bővebben. Rettentő cuki, magával ragadó, nevettem, sírtam és még ráadásul komoly témákat is behoz úgy, hogy nem éreztem erőltetettnek.


Legjobb romantikus NA



Szerencsére NA könyvek esetében azért egy fokkal szorosabb volt a verseny, mint a YA kategóriában, de a győztes így is a Bittersweet lett. Erről még nem írtam értékelést, mindenképp pótolni fogom, mindenesetre az alapötletet és a kivitelezést is nagyon imádtam, és kifejezetten tetszett, hogy a történet túlmutatott a két szereplő közötti kémián, és mind a családot, mind a témát nagyon különlegesnek találtam.


Legjobb történelmi romantikus



Igazából ezt azért kezeljétek fenntartásokkal. Szerettem ezt a könyvet, de azért annyira nem, hogy normál esetben a listámon legyen. Viszont számomra teljesen megdöbbentő módon idén ezt az egy történelmi romantikust olvastam. Ezen mindenképp szeretnék változtatni, hiszen imádom ezeket a könyveket.


Legjobb YA fantasy



Na, ebben a kategóriában már sokkal szorosabb volt a verseny, hiszen olvastam én egy Leigh Bardugo Grisa lezárást is, aztán persze ott van a Vágymágusok meg a The Darkest Star - mindegyiket imádtam.
Viszont a The Wicked King idén valami egészen más szintet hozott, gyakorlatilag a könyv elejétől a végéig izgalmas volt, tele fordulatokkal, feszültséggel. Nem véletlenül nyerte magasan a Goodreads szavazást.


Legjobb felnőtt fantasy/paranormális romantikus

-

Ezt idén szintén nem osztom ki. Nem sok ilyet olvastam, gyakorlatilag csak a két ACOTAR könyv játszik, viszont sem a harmadik, sem a negyedik rész nem hagyott bennem olyan mély nyomot, hogy kiadjam nekik ezt a díjat. Talán majd a következő! 


Kedvenc angolul olvasott könyv



Ugyan nem olvastam sokat angolul idén, de azok annál jobbak voltak!
A nyertes így is ez a regény lett, amit nagyon szerettem. Kicsit talán hosszú, de nagyon érdekes történetet mesél el és kifejezetten szerettem, ahogyan a főzésről ír.


Kedvenc borító (külföldi)



Itt elég hosszú lehetne a lista, sok szép borítónk volt idén is, így itt megint egy hármas mezőnyt hoztam össze, a három kedvencemmel.


Kedvenc borító (magyar)


  

Ezt a könyvet ugyan nem olvastam, de a borítója egyszerűen lélegzetelállító, nem?


Kedvenc LMBT könyv



Duplázás! Egyértelmű.


Kedvenc szerelmespár (YA)



Uncsi leszek, ne haragudjatok.
Nem mondom, hogy nem volt egy sor érdekes páros, akikről szerettem olvasni a YA könyvekben, említhetném pl. Lidércet és Riannát, Jude-ot és Cardant vagy Lucöt és Evie-t, mindegyik párost nagyon-nagyon szerettem. De idén nálam tarolt az Autoboyography, nincs mit tenni.

A felnőtt kategóriákat idén nem osztom ki. Ugyan olvastam NA könyveket szép számmal, de egyik páros sem emelkedett ki igazán a többiek sorából. 


Kedvenc páros (nem szerelmes)




Ó, az egyik kedvenc kategóriám! Imádom a jóféle barátságokat, sokszor még jobban is, mint a szerelmes párosokat. Viszont úgy alakult, hogy most nem barátokat választottam ide, hanem... ellenségeket.

A győztes Éjúr és Alina kapcsolata. Imádtam.


Legjobb világ



Már az első részben is érdekes volt ez a világ és ez most sem változott. :)


Legbrutálisabb függővég




Igazából a legbrutálisabb nálam egyértelműen a The Wicked King volt, de azért a Vágymágusok is megérdemli itt a helyet, úgyhogy úgy döntöttem, ide teszem ezt a lezárást is. HOGY LEHET ILYENEKET???


A legnagyobb csalódás



Erről a könyvről igazából már kifejtettem a véleményemet egy külön bejegyzésben, nem mennék bele nagyon hosszan újra. Arra készültem, hogy összekötő kötet lesz, így amúgy sem vártam túl sokat, de sajnos még így is meglepett, hogy gyakorlatilag semmi sem történik benne.


Legrosszabb könyv


-

Ezt szintén nem osztom ki idén, ugyanis borzalmas könyvet szerencsére nem olvastam idén.



Legidegesítőbb szereplő



Lehet, hogy voltak mások is, de most senki más nem ugrik be, csak Roan. Jaj, nagyon nem szerettem, bár remélem, hogy lesz ez még jobb is a folytatásban.


Legjobb nyitókötet




Nem tudom, a The Darkest Star mennyire minősül valóban sorozatkezdőnek, hiszen csak egy spin-offról beszélünk, némi előzménye már volt. Ennek ellenére nagyon szerettem ezt a könyvet, ami már csak azért is nagy teljesítmény, mert féltem, hogyan lehet egy ilyen lezárás után újra ugyanazon a szinten folytatni. Szerintem sikerült.
Az elemésztő homállyal érdekes a viszonyunk - óriási kedvencem ugyan nem lett, viszont a világ nagyon érdekes volt, ezért gondoltam, hogy itt helyet kell kapnia.


Legjobb zárókötet




Ide kéne jönnie most a Gonosz fortélyok lezárásnak, de az a helyzet, hogy még nem értem a végére - tudom, sokat elmond már ez is arról, mennyire sűrű évem volt -, így csak másokból válogathattam.
A győztes pedig a Grisa sorozat zárókötete lett. Versenyben volt ugyan az ACOTAR sorozat zárásával, de azt kell mondanom, a Grisa összességében jobb érzéseket hagyott bennem, az ACOTAR zárásával azért nem voltam teljesen elégedett.


Legjobb standalone



Nem a legtökéletesebb könyv, amit valaha olvastam, de IMÁDOM, hogy a Könyvmolyképző elhozta nekünk ezt a könyvet. Nagyon sokat adott nekem, nagyon sokszor bólogattam, lelkesedtem és nagyon inspiratív is volt. Ez egy olyan könyv, amit szívem szerint minden lány kezébe odanyomnék - igazság szerint a fiúkéba is, a téma miatt, csak tartok tőle, hogy nekik a sztori túl cuki lenne.


Az év könyvadaptációja  



Sajnos idén nem láttam annyi adaptációt, mint amennyit megnézhettem volna, sok sorozatot, filmet egyelőre kihagytam, mert előbb szeretném elolvasni a könyveket.

Sorozatok közül viszont mindenképpen szeretném kiemelni a Csernobilt, ami elképesztő volt, bár nyilván kicsit erős adaptációnak nevezni.

És meg kell említenem a Hatalmas kis hazugságokat is, amit én idén néztem meg, bár nem idei. Imádtam. Az első évadot is, és bár a második évad már kevésbé ütött, azért azt is szerettem.

Illetve pont a minap néztem meg a Kőgazdag ázsiaiakat, amit nagyon szerettem, és bár még nem olvastam a könyvet, de határozottan meghozta a kedvem, úgyhogy szeretném, ha listás lenne. 


Az év csalódása könyvadaptáció kapcsán




Egyértelmű. Az év egyik hatalmas csalódása a számomra. Ugyan bejegyzést nem írtam róla, mert egy ponton annyira elöntött a borzalom, hogy egyszerűen képtelen voltam rávenni magam, kommentekben itt-ott már kifejtettem a véleményemet.

Ez a lezárás elkapkodott volt, méltatlan az eddigi évadokhoz. És nem, még csak nem is a konkrét zárószituációval van a bajom - vagy legalábbis nem teljes egészében -, mert azok közé tartozom, akik a Trónok harca kapcsán túl meseszerűnek érezték volna, ha Dany és Jon nagy boldogságban vezetik az országot a Vastrónon.
De az oda vezető út nem volt eléggé kidolgozva, ez pedig magával hozott egy sor olyan logikai buktatót, ami miatt sajnos erős WTF érzéseim maradtak, rengeteg szálon. (Gondolok itt olyanokra, mint hogy a stratégiai zseni Tyrion a holtakat feltámasztó ellenség ellen lazán levonul a kriptába; a stratégiailag átgondolatlan csatára; a 3 méter magasra szökkenő Aryára; Dany kidolgozatlan őrületére; Jamie méltatlan lezárására; és arra, hogy egy középkorias világban normális előkészítés nélkül megtesznek valaki olyat királynak, aki amúgy a középkori standardek alapján kb. az utolsó választás lenne; arra, hogy volt egy évadok óta előkészített, nagyhatalmú, természetfeletti gonoszunk, akit hipp-hopp kinyírnak és utána a nagyobb kihívást jelentő(?) Cersei ellen vonulnak, aki egyébként  konkrétan nem is csinál semmit a részben; és hú, de hosszan tudnám még sorolni...)


Az év kedvence helyett Néhány említésre méltó olvasmány



Úgy döntöttem, idén nem adom ki az év kedvence díjat. Nagyon sok jó könyvet olvastam még úgy is, hogy összességében kevesebb olvasmányom volt darabra és oldalszámra is. 
Viszont nem akarnék egyiket a másik elé helyezni ennyire sarkalatosan.

Van viszont még néhány könyv, amit nem tudtam beszuszakolni a kategóriákba, pedig szerintem említést érdemelnek, így most inkább ezt hozom nektek.


Egy folytatás, ami jobb, mint az előző rész(ek)




Nagyon sajnáltam, hogy a Scarletet eddig sehol nem emeltem ki, hiszen a fantasybe sem és a realistába sem tudtam beszuszakolni, pedig nagyon is megérdemli a figyelmet. 

Nehéz egy jó kezdés után egy még jobb folytatást írni, de azt kell mondjam, Marissa Meyernek összejött. Talán sokan nem mertek nekiállni ennek a szériának a sci-fi téma miatt, de mindenkit arra biztatok, vesse bele magát a sorozatba, mert elképesztően jó. Alig várom a harmadik részt.


Legjobb képregény




Ez az év sok szempontból a képregények éve is volt nálam, soha annyi képregényt nem olvastam még, mint idén, és jó párat beterveztem már a jövő évre is. 

Ezek közül most hármat emelnék ki nektek, mindet más okból.

Az egyik a már magyarul is megjelent Szerelmes pillanatok. Nagyon rajongója vagyok Catanának a hétköznapokban is, és imádtam ezt a könyvecskét is. Ha esetleg nem tudod, mit vegyél ajándékba a párodnak, ez szerintem tökéletes választás - ráadásul még viccesebb, ha azokat a képregényeket, amik rátok is jellemzőek, bejelölöd neki valahogy és esetleg kis üzenetet is írsz hozzá. Szerintem tökéletes ajándék Valentin-napra ebben a formában - csak mondom. :P

A Fence sorozatnál kicsit csaltam, ugyanis a sorozat egy részét még tavaly szilveszterkor olvastam, aztán éjfél után fejeztem be. Nagyon élveztem, kifejezetten ifjúsági a sztori. Egy vívó suliban játszódik, tele van izgalmas párharcokkal, és némi LMBT románc is besikerül. 

A harmadik köny, amit kiemeltem, a Nagyszerű nők. Értékelést még nem írtam róla, de majd fogok. Mindenesetre úgy érzem, ez egy fontos könyv és kifejezetten imádom, hogy itt-ott megjelennek ilyen feminista könyvek már nálunk is.

Nincsenek megjegyzések