Breaking News

Most akkor jön az új Harry Potter film vagy nem? - 3 ok, amiért biztosan kamuról van szó

Tegnap terjedni kezdett a hír a magyar neten, hogy érkezik az újabb Harry Potter film. 

A hír először a Borsonline-non jelent meg, aztán természetesen több más oldal is átvette és gombaszerűen terjedt a könyves csoportokban is. 




A hír szerint érkezik a legújabb Harry Potter film, ami az eredeti filmek folytatása lesz - ráadásul az összes(!?) korábbi színész is visszatér. Idézem:

"Az oldal úgy tudja, az összes főbb szereplő visszatér majd, Daniel Radcliffe-fel az élen, az új film pedig noha fog meríteni a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarabból, nem annak a filmes feldolgozása lesz. A sztori még alakul, ám annyi sejthető, hogy az előző részek főgonosza Voldemort nagyúr lánya kerül a középpontba, aki megpróbálja visszahozni a halálból az apját."

Ez tehát azt jelentené, hogy a sztori a Harry Potter és az elátkozott gyermekre épülne, akár adaptációnak nevezi a cikk, akár nem. 

Sajnos senkit sem szeretnék elkeseríteni - bár teszem hozzá, sokkal több negatív reakciót láttam erre, mint pozitívot -, de ez 100%-ban csak kamu.

Vegyük sorba, miért tutira kamu ez a hír! 

1.
Megbízhatatlan források


És most itt nem csak a Borsonline-ra gondolok, hanem az ő forrásukra is. A hírt ugyanis a We Got This Covered oldal hozta le, akik arról híresek, hogy rendszeresen dobnak be valami nagy kacsát, valószínűleg pont azért, hogy akik nem ismerik őket, szépen belesétáljanak és a fél internet átvegye a hírt és csak rájuk tudjon hivatkozni.
Bevallom, egy alapból gyanús Percy Jackson hír esetében még én magam is beleestem egyszer ebbe a hibába, de aztán pont ennek köszönhetően ismertem meg jobban ennek az oldalnak a "megbízhatóságát". 

2.
Most akkor eredeti színészek? 


A hír szerint az összes eredeti színész visszatér, ami több szempontból problémás. Egyrészt mert azóta több színész sajnos már eltávozott közülünk, más pedig már nem túl aktív színész. Másrészt Daniel Radcliffe korábban már több nyilatkozatban is elzárkózott a Cursed Child filmtől. Persze változhat ez a hozzáállás, de...

Ennél is több kérdést felvet viszont, hogy ha valóban szóba kerül Voldemort lánya, akiről a Cursed Child kapcsán hallhattunk - JAJ! -, akkor erős a gyanú, hogy ez lenne a sztori alapja. Abban viszont a szereplőink már jóval idősebbek, és az eredeti szereplők nem öregedtek annyit, hogy hitelesen tudják alakítani a későbbi karaktereket. Persze, jöhetnének a maszkmesterek, de ez akkor is elég meredek ötlet.

3.
Hogy lehet, hogy erről mindenki más hallgat? 


Legyünk őszinték! Ha egy ilyen hír berobbanna az éterbe, akkor nem a Borsonline színvonalú oldalak lennének az elsők és egyetlenek, akiktől erről értesülünk.
Sokkal valószínűbb, hogy Entertainment Weekly vagy Deadline színvonalú oldalak hoznák le előbb a hírt, sőt! 
Van a Harry Potternek egy hivatalos oldala, a The Wizarding World is - elég valószínűtlen, hogy egy ilyen nagyságrendű bejelentést ne ott tegyen meg a Warner Bros. 

Emellett az is sokat mond, hogy sem J.K. Rowling, sem a Harry Pottert kezelő Warner Bros., sem a stáb és a szereplőgárda tagjai nem osztották meg a hírt a közösségi oldalaikon, pedig ha nyilvános lenne ilyesmi, már minden bizonnyal megtették volna.

Hozzá kell tenni azt is, már több ízben cáfolták, hogy dolgoznának a Elátkozott gyermek adaptációján, illetve egyelőre hivatalos színházi felvétel sem született, amit a köznek szántak volna.



A bejegyzés zárásaként újfent szeretnék emlékeztetni mindenkit arra, mennyire fontos, hogy megvizsgáljuk a forrásaink hitelességét, vagy legalábbis ne állítsunk be határozott tényként olyasmit, amiről nem vagyunk 100%-ban meggyőződve. 

A Harry Potter kapcsán különösen igaz ez, ugyanis nagyjából néhány havonta jönnek le a hírek azzal kapcsolatban, hogy jön a filmek folytatása, esetleg egy HP tévésorozat vagy egy újabb HP könyv. Az esetek többségében kiderül, hogy a hír kacsa vagy egyszerűen csak valami kiegészítő projektről van szó, ami közel sem olyan léptékű, mint amilyennek a kattintásvadász cím beállítja. 

Bár kétségeink ne legyenek: a mindenféle csoportba továbbosztott hírből kétségtelenül nagyot profitált a Borsonline és a We Got This Covered is, ugyanis átverés és kamu ide vagy oda, a kattintásokat biztosan szépen szállította ez az "exkluzív" hír. 

Csak okosan és körültekintően, emberek! 

2 megjegyzés:

  1. hihetetlen, hogy az emberek mennyire tudatlanok... mondjuk nem is lepődöm meg,nem győzöm az ismerőseimnek belinkelni a kacsaoldalak gyűjteményét, amikor rendszeresen osztják, hogy "ennyi meg ennyi pénz jár mindenkinek az államtól, csak nem szólnak!". A SZEMETEK :D

    VálaszTörlés