Breaking News

Van-e, lesz-e válság a könyvkiadásban a koronavírus nyomán?

Ugyan hivatalosan még nem minden szektorról esett szó a koronavírus által érintett szektorok között, de azért valamilyen formában mindenkit érint majd ez a válság. Egyelőre az olyan szektorokon van a hangsúly, ahol szembeötlően, nagyon egyértelműen lehúzták a rolót cégek, mint például a szórakoztatás (pl. mozik, színházak), a turizmus vagy a vendéglátás.

De ez nem jelenti azt, hogy a többiek nem sínylik már meg most a látogatók hiányát. 



Annak idején már írtam egy bejegyzést annak kapcsán, hogy mire lehet számítani a Könyvfesztivál elmaradása után. Akkor és azóta sok olvasó sok helyen tette fel a kérdést: már miért befolyásolná a megjelenéseket az, hogy nincs Könyvfesztivál? A boltok nyitva, a webáruházak működnek, a kiadóban lehet dolgozni tovább.

Ilyen egyszerű is lehetne a dolog, valójában viszont ennél sokkal bonyolultabb a helyzet. 

A hazai könyvkiadás eléggé vízfejű abban az értelemben, hogy az értékesítések nagy része a Könyvfesztivál, a Könyvhét és a karácsony, vagyis a három k köré csoportosul.

Nem kell túl sokáig keresgélnünk az interneten, hogy erről információkat találjunk. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke tavaly így nyilatkozott a Világgazdaságnak:

A Könyvfesztivál, az Ünnepi Könyvhét és a Karácsony a három igazi forgalomgeneráló esemény. A könyvesboltok forgalma november-december során a legnagyobb, a kiadók közel az éves forgalmuk negyedét ekkor bonyolítják le. A második felpezsdítő esemény az Ünnepi Könyvhét nyár elején, amikor nagyjából sikerül az év első hónapjaiban jellemző forgalom visszaesésből felállni. Általánosságban elmondható, hogy az év első négy hónapjában pang a piac, a Könyvfesztivál tulajdonképpen beindítja azt a pezsgőbb szakaszt, ami aztán az Ünnepi Könyvhéten éri el az első félévi csúcspontját.

Nem véletlen tehát, hogy a legtöbb kiadó ezekre az időszakokra fókuszál, és ezeknek az eseményeknek a környékére tervezi a legfontosabb és legtöbb megjelenését. 

Könyveket persze folyamatosan vesznek az emberek, de tény, hogy a legnagyobb érdeklődés ilyenkor van rájuk. Ráadásul ezeken az eseményeken figyelhetők meg leginkább a gigavásárlások, és tegyük a kezünket a szívünkre: hányszor jártunk már úgy mi is, hogy kész tervvel mentünk ki a Könyvfesztiválra vagy a Könyvhétre, miket veszünk majd, de azért csak elcsábultunk még erre-arra.?És ezzel szinte mindenki így van. Nem is beszélve az olyan impulzusvásárlókról, akik nem feltétlenül követik a könyves megjelenési híreket, de ezekre az eseményekre kimennek és random megveszik azokat a könyveket, amik megtetszenek nekik. Vagy azokról, akik egy-egy dedikálás hatására vennének meg egy-egy kötetet.



A lényeg: nem lehet lebecsülni a két legnagyobb hazai könyves esemény erejét. 

Most pedig egyelőre elhalasztották a Könyvfesztivált, ami ki tudja, mikor kerülhet majd megrendezésre. Ráadásul szó esett már arról is, hogy esetleg egy nagy, közös könyves buli lesz a Könyvfesztivál és a Könyvhét összevonásából. 

Korábban Gál Katalin,  a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülése (MKKE) elnöke, az esemény kapcsán így nyilatkozott (bár akkor még bizakodott, hogy megtarthatják eredeti időben a Fesztet):

Most ott tartunk, hogy jön a következő nagy esemény, a június 4-én kezdődő könyvhét. Az egy szabadtéri rendezvény, amely újra a Vörösmarty téren lesz, úgy néz ki, jól elférünk, terebélyesedhetünk minden irányban. Arra gondoltunk – neked mondom először –, hogy a kettő öszvérét lehetne létrehozni, hogy ne menjen kárba semmi, mert közel 200 könyv jelenik meg a fesztiválra, ami nagyon sok. A könyvfesztiválra fordított könyvekkel készülnek a kiadók, az ünnepi könyvhét meg magyar szerzők ünnepe, azon gondolkodunk, ha előállna a helyzet, hogyan lehetne a kettőből egy nagy könyvfiesztát rendezni, összehozni ezeket, ami a Belváros elfoglalását jelentené több színpaddal, nagy eseményekkel.

Ami persze csak félmegoldás, hiszen ha így lesz, akkor még mindig csak egy esemény lesz a szokásos kettő helyett. 


Tovább súlyosbítja a helyzetet a könyvesboltok nyitvatartása. Nálunk egyelőre nyitva tarthatnak a könyvesboltok, de az új szabályozásoknak megfelelően csak és kizárólag 15 óráig. Könnyű belátni, hogy ez már önmagában milyen súlyosan érinti az ágazatot, hiszen valójában a legértékesebb órák esnek ki - átlagos munkaidővel számolva, ha valaki 8-tól 4-ig dolgozik, így nem fog tudni könyvesboltba menni. És még akik tudnának is menni... sokan közülük - nagyon helyesen - inkább követik a tanácsokat és otthon maradnak, minden kevésbé fontos bevásárlásukat későbbre halasztva. 
Marad tehát az online vásárlás. Bonyodalomban azonban itt sincs hiány. Egyrészt az ingyenes bolti átvétel nagyrészt kiesik a fenti okokból, így egyéb kedvezmény híján sokan a postaköltség miatt inkább nem is rendelnek. 

Emellett a rendszer mindenféle szempontból leterheltebb. Sokan a bolti vásárlás helyett online rendelnek, így nagy a nyomás a raktárakban - a rengeteg rendelés átfutási ideje hosszabb. Azután következnek a futárok, akiken még ennél is nagyobb a nyomás, hiszen most már gyakorlatilag mindenki mindent házhoz rendelne - egyrészt hogy ne kelljen kimozdulni, sorba állni, másrészt azt remélve, így talán olyan termékeket is beszerezhetnek, amikből hiány van a boltok polcain. (Persze ez sem garancia.)


Az Agave Kiadó elég nyíltan és őszintén vallott arról, milyen nehéz helyzetet teremt náluk is ez az egész:

A múlt héten sajnos egyértelművé vált, hogy komoly gazdasági lassulás lesz világszerte, és ez minden piacot érint, így a könyvkiadást is. Bármennyire is átgondolt üzletpolitikát követ egy kiadó, arra senki nincs felkészülve, hogy adott esetben hosszú hónapokig ne realizáljon normális forgalmat, és most nagyon úgy tűnik, hogy ez fog történni. A könyvesbolti eladások érthető okokból a töredékére estek vissza, és e sorok írásakor nem tudni, hogy meddig lehetnek még nyitva a boltok egyáltalán. Ez pedig azt jelenti, hogy teljesen át kell gondolnunk a jövőbeli terveinket: a következő hetekben keletkező bevételünk óriási mértékben meghatározza, hogy a helyzet normalizálódása után hány könyvvel tudunk újraindulni az első hónapokban, és mi lesz a futó sorozatok, életművek sorsa.

Ezért a webshopunkon mától a fennállásunk egyik legnagyobb akcióját indítottuk el, rengeteg könyvünket 50% kedvezménnyel adjuk. Így minden egyes vásárlással közvetlenül a kiadót tudjátok támogatni. Ezzel nemcsak biztosítjátok magatoknak az olvasnivalót az elkövetkező hetekre, hanem ahhoz is hozzájárulhattok, hogy ősszel a tőlünk megszokott lendülettel és tempóban folytathassuk a munkánkat, időben elhozva nektek a kedvenc szerzőiteket és a várva várt könyveket. Pontosan tudjuk, hogy jelen pillanatban nem mindenki engedheti meg magának, hogy könyvet vásároljon, de aki megteheti, hogy a kialakult helyzetben így támogasson minket, azt most rengeteg jó könyv várja kivételes kedvezménnyel. Minden vásárlásért és minden támogató üzenetért borzasztóan hálásak vagyunk, és ahogy az elmúlt tizenhét évben, úgy a jövőben is azon leszünk, hogy minél több remek könyvet minél hamarabb elhozzunk nektek.


Már láthatjuk, hogy egyre többen próbálkoznak azzal, amivel az Agave is, még ha nem is mondják ki ennyire nyíltan. Egy sor 50%-os vagy más nagymértékű akciót csíphetünk el a napokban a kiadóknál, könyvkereskedőknél, ez pedig nem véletlen.

A forgótőkére szükség van ahhoz, hogy tovább haladhassanak az előkészületek az év további megjelenéseire, márpedig a bevételek sajnos megcsappanni látszanak. Ráadásul a helyzet még rosszabbra is fordulhat: ha teljesen bezárják a boltokat vagy ha a futárszolgálatok nem bírják az iramot, a bevételek gyakorlatilag megszűnnek.

Megoldást jelenthetne persze az e-könyv piac. De ez nálunk egyelőre közelebb áll a nemlétezéshez, mint a profittermeléshez. E-könyvekből Magyarországon jelenleg kevés cím elérhető, sok hazai kiadó még nem is próbálkozik e-könyvek értékesítésével. Ráadásul olvasói oldalról nézve irreálisan drágák  is(ne felejtsük, az e-könyvekre nincs ÁFA-kedvezmény, szemben a nyomtatott könyvekkel). Komoly problémát jelent a piacon a kalózkodás is. És még lehetne sorolni a nehezítő tényezőket, mindenesetre tény, ami tény: nagyon úgy néz ki, jelenleg nem áll olyan szinten a hazai könyvpiac, hogy ezt az óriási kiesést igazán kompenzálni tudja.

Így valószínűleg mindenki a legrosszabbra készül. 

Mi ilyenkor a jó döntés a megjelenések kapcsán? Vinni tovább mindent, mintha mi sem történt volna? Gyorsan kiszórni nagy címeket, hátha még belefér a kijárási tilalom előtt és megveszik az emberek? Esetleg egy életem-egy halálom alapom kiadni a kevésbé fontos címeket, hogy legalább azokról "lelegyen a gond"? Vagy kivárni és reménykedni, hogy hamarosan normalizálódik a helyzet, és lesz Könyvfesztivál-Könyvhét, arra pedig megpróbálni kihozni annyi címet, amennyit csak lehetséges? 

Ha a mostani nehéz a helyzetben valami biztosat keresünk a könyvkiadókkal és -kereskedőkkel kapcsolatban, egy valami egészen biztos: még soha nem szorultak rá az olvasókra annyira, mint most. 

Nincsenek megjegyzések