Breaking News

Lengyelország nulla százalékra csökkentené a könyvek áfakulcsát

Lengyelország a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő könyvkiadók érdekében nulla százalékra csökkentené a nyomtatott könyvek utána fizetendő áfa kulcsát, Varsó ezért beadvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz - közölte csütörtökön Piotr Glinski kormányfőhelyettes.




Mateusz Morawiecki miniszterelnök a könyvkiadók és -terjesztők kérésére fordult az uniós szervhez - mondta el sajtóértekezletén a  kulturális és örökségvédelmi tárcát irányító kormányfőhelyettes.
    
Glinski hangoztatta, hogy Lengyelországban a nyomtatott könyvek árát 5 százalék áfa terheli (nálunk is, viszont az e-könyveket 27%, többek között ezért ilyen drágák), ez a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló uniós irányelv értelmében a legalacsonyabb lehetséges adó.
    
A kormányfőhelyettes közölte: a lépést Andrzej Duda elnök kezdeményezte. Az államfő később Twitter közösségi honlapján sugárzott nyilatkozatában leszögezte: a koronavírus-járvány még súlyosbított  a korábban is válságban lévő könyvpiac helyzetén, a lengyel kormány ezért "legalább bizonyos ideig" csökkentené az adóterheket, közvetve pedig a könyvek eladási árát is.
    
Duda azon reményének adott hangot, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja a lengyel kormány kérelmét.

Nem tudom, ti hogy mit gondoltok, de szerintem egyetértünk: szuper lenne!


Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések