Breaking News

Goodreads Choice Awards 2022 - Egy kis összefoglaló és vélemény




Elindult az idei Goodreads Choice Awards!

Tudom, hogy a Goodreads Choice Awards megosztó téma, sokan sokféle okból kritizálják, és bár azzal egyetértek, hogy mindig lehet rajta javítani és tökéletes sosem lesz, mégis ez az a könyves díjátadó, amiben a magam részéről leginkább megbízom. 

A külföldi trendek szempontjából mindenesetre biztosan sok mindent megmutat, úgyhogy nyilván az idei első körös jelöltlistát is átnéztem. 

Ahogy mindig, most sem foglalkozom minden listával, hiszen nem minden kategóriához tudok egyformán hozzászólni. 

ROMANTIKUS

Lehet, hogy csak nekem van ilyen érzésem, mindenesetre mintha kevesebb új szerző lenne ebben a kategóriában. Nem mondom, hogy egyáltalán nem akadnak, de a listát böngészve többségükről elmondható, hogy már korábban is érdekelt volt a kategóriában - ennek mondjuk megvan magyar szempontból az az előnye, hogy a szerzők többségére már lecsapott valamelyik magyar kiadó.

Colleen Hoover idei diadalmenete mindenesetre itt is lecsapódott: a kategória egyetlenje, aki két különböző könyvvel is versenyben van. Ami persze hosszú távon lehet negatívum is, hiszen a szavazásban megoszthatja a szerző rajongóit.





YA FICTION

Ha már trendekről beszélünk, elmondható, hogy a YA irodalom trendjei elég gyorsan változnak - és ez idén is látszik.
Míg néhány éve még többségében voltak a cuki romantikus könyvek ebben a kategóriában, aztán volt egy erős felfutása a mentális betegségek tematikájának, idén elég sok thriller került be a jelöltek közé.

A másik dolog, ami határozottan látszik, bár ezt már nem nevezném újdonságnak, hogy szép számmal képviselteti magát az LMBTQ irodalom.





YA FANTASY & SCI-FI

A romantikus kategóriával szemben a YA fantasyben már sokkal nagyobb a cserélődés. 
Nem mondom, hogy nincsenek visszatérő szerzők és címek, de meglepően sok az új szerző a kategóriában - és feltűnően hiányoznak olyan szerzők, akik évek óta uralják a mezőnyt, például Cassandra Clare, Rainbow Rowell, Holly Black. (És persze talán még ide sorolnám Sarah J. Maast is, de nála már hamarabb elindult a változás, hiszen átnyargalt a felnőtt kategóriába.)

Egyébként ez a kategória szerintem elég színes lett: van itt hagyományosabb fantasy, posztapokaliptikus, retelling, horrorosabb vonal, történelmi fantasy, ráadásul képviselteti magát az angolszász mellett az ázsiai fantasy-vonal is, több könyvvel.






Nincsenek megjegyzések