Breaking News

Évértékelés #5 - Ez volt 2022 a blog életében

Jöjjön a nagy statisztikai összefoglaló arról, mennyit olvastam és milyen volt az év a blog életében!





De mielőtt még belemásznánk a statisztikába, némi felvezetést mindenképp szeretnék írni.

Ez az év nem volt könnyű. Ezt most nyilván a saját tapasztalataim kapcsán írom, de gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Habár elmondhatom, hogy jól alakultak az olvasós dolgaim, cserébe érzem, hogy összességében nem vibráltam annyira energiával, mint tavaly - pedig a tavalyi évemet sem éreztem különösebben kiemelkedőnek. 

Főleg év végére gyűltek össze a dolgaim, és úgy éreztem, kapkodok ide-oda a rengeteg elintéznivaló és teendő mellett. 
Persze ebben benne lehetett az is, hogy sokszor voltam beteg, ami ilyen mértékben nem jellemző rám. Az őszi-téli időszakban négyszer is beteg voltam, volt 39 fölötti lázam is. Szóval sokszor kidőltem, persze elég rossz időpontokban, ami nem segített abban, hogy ne érezzem úgy, csak kergetem magam a teendőimmel.

Ennél részletesebben majd talán egy személyes összefoglalóban írok, mindenesetre úgy érzem, elég sok minden belefért az évbe.


Emlékezetes könyves események, történések


Idén szinte csodával határos módon kijutottam a Könyvhétre és a Könyvfesztiválra is - igaz, a Könyvfesztivál egybeesett az egyik színházi premierrel, így sajnos szombaton nem tudtam kimenni.

Jártam az őszi MondoConon is, ahol az Így neveld a regényedet blog Rékájával beszélgettünk a fanfictionökről. 

Sikerült összehozni egy kisebb Blogturné Klub találkozót is, méghozzá A Grundon, ahol most jártam először. 

Voltam két könyvbemutatón is ősszel: a Semmelweis Ignác rövid boldogsága és a Juli vagyok, könyvmoly bemutatója ugyanazon a héten volt, mindkettőt nagyon élveztem, és kifejezetten érdekes volt látni, mennyire más hangulatú lehet két könyvbemutató. 

Nyáron beneveztünk a Múzeumok Éjszakájára is, ahol két könyves vonatkozású eseményen is voltunk: egyrészt jártunk az ELTE gyönyörű könyvtárában, másrészt megnéztünk egy könyvrestaurátor műhelyt, utóbbi elképesztően jó élmény volt. 

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenem két HBO-hoz kapcsolódó dolgot, amik nem események, de itt a helyük:
Egyrészt elzarándokoltam a Sárkányok háza kapcsán Budapestre kikerülő óriás sárkánytojáshoz, másrészt kaptam tőlük egy Harry Potter csomagot a Visszatérés Roxfortba műsor kapcsán, amit imádtam. 




Könyves podcast


Külön pontot érdemel, hogy idén is folytattuk Hittaller Andival a könyves beszélgetéseket.
Az év első felében még a Forrás Rádióban, rövidebb formátumban a Sorok közöttben beszélgettünk könyvekre, az év végén viszont elindult a saját könyves podcastünk, a Lopott Szavak. Az új platform új formátumot is hozott: immáron sokkal hosszabban beszélgetünk, és új rovatok is kerültek az adásokba. 

Mivel statisztikázunk, számoljunk!

2022-ben elkészült: 
20 Sorok között adás
3 Lopott Szavak adás

2023-ban folytatjuk az adásokat, és bevallom, alig várom, hogy lássam, merre haladunk tovább az úton - remélem, velünk tartotok az új formátumban is!

És mivel ez lehet a reklám helye, a legutóbbi adás:





Az év számokban, az olvasásaim tekintetében:


102 könyvet olvastam, nem számolva az újraolvasásokat. 2018 óta először értem el a 100-as határt, ezzel én most nagyon elégedett vagyok.
Ebből 59-et angol nyelven olvastam, ami még engem is meglepett - nem gondoltam, hogy idén több könyvet olvastam angolul, mint magyarul, de így alakult.
4 magyar szerző műve volt, ami nem túl sok, ezen szeretnék idén javítani.
Ez összesen kb. 33.200 oldal, ami azt jelenti, hogy
3,6 naponta elolvastam egy könyvet és
naponta átlagosan 91 oldalt olvastam, az év mind a 365 napjával számolva.
A leghosszabb könyvem az Ezüst lángok udvara volt a maga 864 oldalával, viszont nem sokkal csúszott le az első helyről a Covet, 862 oldallal.
A legrövidebb könyvem a My Shadow is Purple című gyerekkönyv volt.
A könyveim átlagos hosszúsága 322 oldal lett.
11 blogturnéban vettem részt, ami még mindig nem sok, de majdnem duplaannyi, mint tavaly.
Összesen 17 könyvértékelés került fel a blogra, ami még mindig nem sok, de azért több valamivel, mint tavaly. Erre jönnek rá természetesen a podcastadások.



Az eddigi évek statisztikáit kiegészítve hoztam néhány új statisztikát is az olvasásaim kapcsán,
ráadásul hoztam hozzájuk kördiagramokat is azoknak, akik vizuálisabbak.

Ahogyan már említettem, idén több könyvet olvastam angolul, mint magyarul. Mutatom:





Hónapok tekintetében a januárom és a decemberem volt kiemelkedő. Januárban úgy éreztem, végre véget ért az olvasási válságom és csak úgy faltam a könyveket, decemberben pedig bizonyos szempontból menedéket jelentettek a könyvek a sok egyéb mellett. Nem is beszélve arról, hogy az ünnepi időszakban elég sokat olvastam. 

A legrosszabb hónap a március és a szeptember volt, ebben a két hónapban egy könyvet sem fejeztem be. Ez persze nem jelenti, hogy egyáltalán nem olvastam, csak nem jutottam a könyvek végére - illetve egy-egy könyvet azért át is lapoztam, készültem a podcast beszélgetésekre. 





Ami a zsánereket-műfajokat illeti, idén taroltak nálam a képregények - részben ezek nyomták meg az angol olvasásaimat is. Persze a legnagyobb szerepe a Heartstopper és a Lore Olympus könyveknek volt ebben a statisztikában. És azt is hozzá kell tennem, hogy idén először rendszeresen olvastam Webtoonon is képregényeket.

A regények közül a (new adult) romantikus fantasyk taroltam nálam, nem sokkal lemaradva következett a romantikus és a YA fantasy. De azért becsúszott néhány más zsáner is, ahogy látható, összességében szerintem elég változatosan sikerült olvasnom idén.





A férfi és a női szerzők aránya sem lepett meg: a 102 könyvből 90 női szerzős volt. Nem utálom a férfi szerzőket, mielőtt valaki azt hinné, egyszerűen azokban a zsánerekben, amikben olvasok, aktívabbak - másrészt sokszor a hangjuk is sokkal közelebb áll ahhoz, amit kedvelek. 





Idén először készítettem statisztikát arról is, milyen nemzetiségű szerzőktől olvastam. Bevallom, kicsit meglepődtem, azt hittem, sokkal kevesebb nemzetiség képviseltette magát az olvasmányaimban, de kellemes meglepetésként azért elég színes lett a paletta. 
Azért persze így is zömében amerikai és brit szerzőktől olvastam. 





Ami a magyar nyelvű könyvek kiadóit illeti, nem nagy meglepetésre Könyvmolyképző könyvből olvastam a legtöbbet, szám szerint 8-at. Ezt követte négy könyvvel a 21. század. 





A blog éve számokban:



6.244.249 oldalmegjelenítés volt ebben az évben, ami kevesebb, mint a tavalyi. Ez részben a hullámzó frissítéseknek is köszönhető, részben pedig - sejtem - már az is fellelhető benne, hogy akár bevalljuk, akár nem, egyre kevesebben olvasnak blogokat. Legalábbis így érzem.  
Így végül átléptük az 50 milliót, egészen pontosan 51.440.664-es összlátogatással zártuk az évet.

A leglátogatottabb hónap 2022-ben a március volt 878.642 látogatással. 

Az év "legrosszabb" hónapja látogatások szempontjából a szeptember volt 230.326 látogatással - ez nem különösebben meglepő, mert nagyon keveset tudtam frissíteni az oldalt decemberben.

Ha a Blogger számításai nem csalnak, 835 bejegyzés született tavaly az oldalon, ez azért kb. 200-zal kevesebb, mint a tavalyi - eszerint 2,29 bejegyzés született átlagosan naponta.





A Facebook oldal éve számokban:


A tavalyi évet január 1-jén 30.018 like-kal kezdtük a Facebookon. Év közben viszont a Facebookon volt egy komoly változás, átállította az oldalt a Facebook az "új oldalélményre". Erről már renteltem nektek egy sort az évben, mindenesetre maradjunk annyiban, nem örülök a változásnak. Bár már nagyjából megszoktam a dolgot, de még mindig körülményesebb a posztolás, mint régen. Hab a tortán, hogy a statisztikánkba is belezavart, mert hónapok óta nem tudok megnyitni minden statisztikát sajnos. Ráadásul a követéseket látom, nem a lájkokat.

Mindenesetre körülbelül most 32.300 követőnk van Facebookon. Ehhez szeretném hozzátenni, hogy a Deszy könyvajánlója Facebook csoportban is egyre többen vagyunk, már több mint 11.600-an vagyunk.


A Business Suite-ban erre is van statisztika - ennyi embert értem el egész évben, vagyis ennyi különböző ember találkozott a tartalmaimmal Facebookon legalább egyszer tavaly:





Ezekben az összefoglalókban nem szoktam megosztani a lájkolók megoszlását mindenféle faktor alapján, de ha már erre is van statisztika - miért is ne? 

Íme a FB oldal követőinek kor és nem szerinti megoszlása:






Arról nincs pontos statisztikám, hogy összesen hány Facebook bejegyzést tettem közzé az évben, de általában heti szinten valahol 120 és 150 között szokott lenni a bejegyzések száma - ez egy évre kiszámolva valahol 7000 körül lehet.

A Facebook kapcsán még szeretném kiemelni az egyik új rovatunkat, a reggeli Szózat játékot. Őszintén nem gondoltam, hogy ennyire megszeretitek majd!

A Facebook oldal legnépszerűbb bejegyzéseit egy külön blogposztban már összeszedtem nektek, ha érdekel titeket, KATT IDE!

Nos, ennyit a Facebookról.


Instagram


2022-ben 50 fotót osztottam meg Instán 2022-ben, azaz átlagosan minden 8. napon volt egy új fotó.
Bevallom, ez még így is sokkal több, mint gondoltam volna. Az Instagram folyamatos küzdelem nekem magammal.

5484 követővel indítottuk az évet Instagramon, ez az év végére 5703-ra emelkedett.




Moly, TikTok, YouTube


2055-en követtetek Molyon a tavalyi évzáráskor, most 2225-en vagytok.

Elindult a TikTok csatornánk is 2022-ben! Ez ugyan nem csak könyves tartalmas, mindenesetre 109 rövid videó került fel, amik összesen több mint 80.000 lájkot kaptak - és összesen 3491-en követtek ott.



Youtube-ra 2022-ben nem került ki videó, talán idén majd változtatunk ezen.

Nincsenek megjegyzések