Breaking News

Évértékelés #1 - Sikerült megvalósítanom a 2022-es olvasós-blogos célkitűzéseket?




A tavalyi év elején írtam egy összefoglalót olyasmikkel, amiket szerettem volna 2022-ben elérni - részben olvasós, részben a bloggal kapcsolatos célkitűzések voltak ezek.

Most elővettem azt a bejegyzést, leporoltam, és megnézzük, mennyire sikerült megvalósítani őket.

Zölddel szedem azokat, amik szerintem teljesítettem, pirossal, amiket elbuktam.


OLVASÁSI SZEMPONTBÓL


Változatos olvasás


Azt hiszem, ebben jól teljesítettem, én legalábbis büszke vagyok magamra. 
2022-ben olvastam képregényeket, receptkönyveket, realista és fantasy sztorikat is, egy-két sci-fi is becsúszott, olvastam angolul, magyarul... Szóval szerintem a változatosság tekintetében nem volt gond.


Angolul olvasás


Ez még jobban is sikerült, mint szerettem volna. Hozok majd részletes statisztikát az olvasásaim kapcsán, de ezzel már pont kész vagyok: maradjunk annyiban, az olvasásaim többsége angolul volt. Azt nem terveztem, hogy úgy alakuljon, többet olvasok angolul, mint magyarul, de bánni igazából annyira nem bánom. 
Sok oka van annak, miért szeretek angolul olvasni - részben szeretem a benne rejlő szabadságot, azt, hogy a hazai kiadók pecsétjei nélkül, szabadon tudok ismeretlen könyvek között böngészni, másrészt persze annak is van benne szerepe, hogy sokkal nagyobb a válogatási kör, főleg például képregények terén. Az sem utolsó szempont, hogy ha találok valami jót, akkor tudom javasolni kiadásra is.


Magyar könyvek


Erről is írok majd a részletes statisztikában, de egyébként 5 magyar könyvet olvastam idén, amiből kettő receptkönyv volt... Szóval kijelenthetjük, hogy ezt a pontot buktam. Nem baj, majd jövőre! 


LMBTQ könyvek


Ez a kategória amolyan igen is meg nem is kategória. Regényeket nem nagyon olvastam idén, amik konkrétan LMBTQ könyvek lettek volna. Viszont cserébe olvastam jó pár olyat, amiben volt jó kis LMBTQ szál, illetve nem szabad elfeledkezni a Heartstopper sorozatról sem, aminek jó pár részét olvastam idén, angolul és magyarul is. Szóval elégedett vagyok, de azért még lehet kicsit bővíteni ezeknek a könyveknek a körét is. 


Fejlesztő könyvek


Ezt a pontot szintén buktak. Bele-bele olvastam ilyen könyvekbe, de azt, hogy nagyobb mennyiségben olvassak ilyen könyveket, sajnos nem sikerült megvalósítanom. Sokkal kisebb érzelmi kötődésem van hozzájuk, mint egy jó regényhez, és sokkal könnyebben teszem őket félre.


Minden nap olvasni


Ha a szó szoros értelmében nézzük, ezt a pontot buktam. 100%-ig biztos vagyok benne, hogy nem olvastam minden áldott nap, és a Molyos jelölgetést is elég hamar abbahagytam, így arányokat sem tudok mondani. 
Nagyon viszont így sem bánom, mert sokkal jobb olvasós évem volt, mint az elmúlt évek, szóval lehet, hogy nem minden áldott nap, de azért sokat sikerült olvasnom.


Sorozatok lezárása


Nagyon jól indult az év a sorozatok lezárása kapcsán, hiszen elővettem a régóta befejezésre váró Holly Black sorozatot és elolvastam a The Queen of Nothing könyvet. Utána viszont némileg megtorpantam ezen a téren, nem nagyon vettem elő korábban elkezdett és lezárása váró sorozatokat. Ellenben elkezdtem jó néhány újat. Ezek egy részét szerintem nem fogom lezárni (nem kényszer a folytatás, ezt tudatosítanom kell azért magamban), egy másik részét viszont rögtön daráltam is, így van sok olyan sorozatom, amit idén kezdtem és rögtön le is zártam. Ez legalább öröm az ürömben.


Árnyvadász felzárkózás


Ahogyan már megírtam tavaly, az Árnyvadász könyvekkel csúnyán le vagyok maradva, ráadásul görgetem őket magam előtt - minél tovább várok, annál több könyvvel kellene felzárkóznom, és annál nehezebben veszem rá magam. Értitek, azért ez egy nagyobb elköteleződés. 
Mindenesetre ezt buktam, úgyhogy ezt a célkitűzésemet áthoztam magammal 2023-ra.


Várólista-csökkentés


Közepes teljesítményt nyújtottam ebben a kategóriában, de azért azt merem mondani, megadhatom magamnak a pipát. Volt néhány olyan könyv idén, ami régóta csücsült a polcomon olvasatlanul, pedig nagyon vártam őket - ilyen volt például a Ready Player One, amit idén végre elolvastam.
Az már más kérdés, hogy továbbra is sok ilyen van, szóval ezt a célt is viszem tovább magammal.


Újraolvasások vezetése


Tudom, hogy ezt mindenki nagyon máshogy kezeli, én mindenesetre nem jelölöm Molyon az újraolvasásaimat ugyanolyan olvasásként, mint azokat, amikor új könyvekbe vágok bele. Tudom, ez megosztó téma, mindenesetre én az olvasós polcomon csak azokat a könyveket szeretném látni, amik újak voltak a számomra - így a mindenféle olvasós statisztikáimban is csak ezeket látom (meg ti is), az újraolvasásokat nem. 
Hogy mennyire sikerült ezt megvalósítani... Nos, nem nagyon. Nem hoztam létre ilyen polcot, így nem követtem őket. Viszont azt is meg kell jegyeznem, hogy nem is nagyon rémlik, hogy újraolvastam volna idén könyveket, tömegesen legalábbis biztosan nem.


Mennyiség?


Reménykedtem, hogy 2022-ben sikerülhet ismét elérni az évi 100 könyvet - és sikerült! Úgyhogy erre nagyon büszke vagyok, örülök, hogy összejött.



A BLOGGAL KAPCSOLATBAN




Jobb tervezés és időbeosztás


Nehéz válaszolni arra, hogy ez sikerült-e vagy nem. Részben igen, részben nem. Főleg év végén csúsztam el nagyon a dolgokkal, a december tragikus volt blogolás szempontjából - lehet, hogy erről majd külön jön is egy bejegyzés most, hogy túl vagyunk a hónapon. 
Ezzel együtt sokszor terveztem előre, és annak ellenére, milyen sűrű volt az életem, a december kivételével szerintem elég jól sikerült menedzselni a dolgokat.


Előre időzítés


Ez abszolút sikeres volt, már ami a Facebook oldalt illeti. A blogra sajnos nem nagyon időzítgettem előre.
A Facebook időzítések viszont nagyon jól jöttek, ennek köszönhetően a sűrűbb napjaimon sem volt teljesen üres az oldal. A napokban vár rám egy újabb időzítős session, ugyanis január 1-ig időzítettem, innentől fel kell gyűrnöm a ruhaujjam és újra elkezdeni.


Értékelések


2021-ben nagyon kevés könyvértékelés került fel a blogra, aminek természetesen nem örültem, és szerettem volna, hogy 2022-ben több legyen.
Nagyon sikeresnek nem mondanám a dolgot, mert nem írtam tucatjával az értékeléseket, viszont félsikernek könyvelem el, hogy részt vettem jó néhány turnéban, és azért voltak értékeléseim azon kívül is. Még mindig nem annyi, mint szerettem volna, de hát... babalépések.


Új platformok

Szintén vegyes érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. 

Az továbbra sem tagadható, hogy elsősorban Facebookra dolgozom, annak ellenére, hogy érzékelem, hogy mennyi platform lenne, ami felé nyitni lehetne-kellene. 

A TikTokozás el is kezdtem idén, eleinte nagyon aktív is voltam, aztán végül elhalt a dolog útközben. 

De nagyon nem tudok haragudni magamra, mert bár tudom, mehetett volna jobban is a dolog, azt is látom, hogy sok minden foglalja az energiáim és bár fejben sok az ötlet, a kivitelezés már más kérdés.

Nincsenek megjegyzések