Breaking News

Aranykönyv TOP10


Sziasztok!

Kikerült a Libri Aranykönyv TOP10-es listája minden kategóriában, így arra gondoltam, a blogon is ejtek róla néhány szót. (A listát ITT találjátok meg, és itt tudtok szavazni is.) 

Aztán ránéztem a listára, és a Gyermek és ifjúsági kategórián kívül egyikben sem vagyok igazán érdekelt, vagy legalábbis a véleményem nem mérvadó. Ugyanis nem merném úgy leadni a voksomat, hogy a jelöltek közül csak egy-kettőt ismerek olvasás szintjén, néhány pedig egyszerűen kívül esik az érdeklődési körömből, de attól még lehet jó maga a könyv. (Csak hogy példát említsek, biztos vagyok benne, hogy Neil Gaiman Óceán az út végén című könyve nagyon jó, de engem sajnos eddig elkerült. Vagy például ott van Stephen Kingtől a Minden sötét, csillag sehol, amit szintén nem érzek a magaménak, de attól még lehet jó.)

Úgyhogy végül úgy döntöttem, hogy azzal a kategóriával fogok foglalkozni, ami leginkább az enyém, azaz a Gyermek és ijfúsági kategóriával. Itt a könyvek 80-90%-át olvastam, úgyhogy azt hiszem, merhetek nyíltan is véleményt alkotni, a véleményemet nem befolyásolja majd az, hogy nem ismerem a könyveket, és ilyenformán nem vagyok kénytelen az előítéleteimre hagyatkozni.

Úgyhogy ezzel a kategóriával kapcsolatban ejtek néhány szót a jelöltekről is, és azt is elárulom, én kire teszem le a voksom. 

Még mielőtt azonban elkezdeném, egy futó megjegyzés a Szórakoztató irodalom kategóriáról, mert nekem nagyon szemet szúrt a dolog. Az Eleven testek ifjúsági könyv, simán abban a kategóriában lenne a helye, nem pedig a Szórakoztató irodalomban. Mind témájában, mind a a szereplők korát tekintve. Zombik ide vagy oda, ez egy tinirománc, még akkor is, ha a könyv némileg komolyabb hangvételű, mint a film. 
Viszont a Hanna örök, ami felnőtt szereplőkről szól szinte költői nyelvezettel, az ijfúsági kategóriába került.  Ugyanígy a new adult Veszedelmes sorsscsapás is, ami ugyan szerintem jó helyen van itt, de amennyiben ez belefért az ifjúságiba, az Eleven testeknek még inkább itt lenne a helye.
Kérdem én, ez mégis hogy lehet és hogy reális?

No de amint ezen túlléptem, nézzük a listát! Először a magyart.

Azt hiszem, senkit sem sokkolt igazán, hogy Leiner Laura mindhárom jelölhető könyve bekerült a TOP10-be. Ifjúsági könyvek tekintetében ő az ász, és nem csak a magyar szerzők között, a külföldiek nagy részét is simán lenyomná. Ezen nincs mit tagadni.
A jelöltek között volt még három Könyvmolyképző könyv, a Vörös Pöttyös könyvek népszerűségét tükrözve. 
A maradék helyeken kellett megosztoznia a tényleges gyerekkönyveknek. Bár ami a kategóriát illeti, nem igazán tudom, mennyire reális a felnőtt szereplőkről szóló Hanna örök könyvet a Bogyó és Babócával versenyeztetni...

De lendüljünk túl ezen, nézzük, én kikre tettem a voksom!

Szent Johanna Gimi 8. 1-2. - Örökké
Nem, nem, hanem


És hogy miért? 
Én magam szeretem Leiner Laura könyveit, szóval számomra nem kérdés, hogy voksolok rá. Érzelmileg a Szent Johanna befejező kötete nagyon megmozgatott, az előző részek után még mindig nagyon jót nevettem rajta, és szerintem csodálatosan sikerült lekanyarítani a sztorit, pedig nem volt könnyű dolga vele. Ez az egyik magyarázat, hogy miért ezt a könyvét választottam. A másik pedig az, hogy bár nagyon szerettem a Bábelt, már közel sem annyira, mint a Szent Johanna sorozatot. A Szent Johanna Kalauzzal pedig úgy állok, hogy inkább érdekesség, de azért kicsit többet vártam annál, mint amit kaptunk. Csemegének jó, de év könyvének nem szavaznám meg. 

A Nem, nem, hanem meglepő lehet. Miért is szavazok rá? Nincs is gyerekem, a mesekönyvekből pedig elvileg már rég kinőttem. (Na nem mintha, sokak szerint már a gimis sztorikból is.) Varró Dani verseit azonban alapjáraton is szeretem. Ráadásul volt szerencsém ott lenni azon a Kávészünet klubesten, amin Varró Dani volt a meghívott vendég, és pont ebből a könyvből olvasott fel nekünk, játékos-interaktív formában. Imádtuk! A felnőttekből álló, megzenésített verseket hallgató nézősereg elképesztően jól szórakozott, csak belegondolni tudok, hogy ez a gyerekeknek milyen vicces lehet! Egyébként fent van róla a videó, csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy nézze meg! Ő az: Varró Dani - Nem, nem, hanem felolvasása


És akkor következzen a Gyermek és ifjúsági külföldi kategóriája!

A jelöltek között két Cassandra Clare és két Jamie Mcguire könyvvel. És egyébként is kijelenthetjük, hogy a Vörös Pöttyös és a Dream válogatás könyvek kenterbe vertek mindenkit. Előbbiből négy, utóbbiból három van a kategóriában. A maradék három helyen osztozik a Segítség, Youtube sztár lettem és két gyerekkönyv. (Megint csak felvetve a kérdést, hogy egy egyetemistákról szóló Veszedelmes sorscsapás hogy versenyezhet A pingvin, aki mindenre kíváncsi volt című könyvvel.)

Mindenesetre ezek nagy részét olvastam, bár kétségtelenül elfogult is vagyok, szóval talán nem lesz meglepetés, hogy mikre szavaztam.


Elveszett lelkek városa
A hercegnő
Veszedelmes sorscsapás

Igen, a két Cassandra Clare nem is volt kérdés, illetve én nagyon szerettem a Veszedelmes sorscsapást, szóval a két Cassie könyv mellé még ez is befért. Árnyvadászok előre, egyébként pedig Travisnek még megérdemel egy szavazatot.
Félre ne értsetek, van még olyan könyv a kategóriában, amit szerettem és azt gondolom, megérdemli a szavazatokat. Jól szórakoztam a Láncreakción, a Segítség, Youtube sztár lettem-en és az Obszidiánon is, szóval ha valakinek ezek tetszenek jobban, bőven megértem. Az őrző nekem mondjuk csalódás volt, kicsit értetlenül állok a TOP10-es helyezése előtt, mivel szerintem számos ennél jobb könyv kerülhetett volna a TOP10-be, akár még a Dream válogatás sorozatból is, de hát, ez van.

Nincsenek megjegyzések