Breaking News

TOP15 SzJG jelenetem


Sziasztok!

Most már félelmetes csúszásban, de azért hozom a beígért listát a kedvenc SzJG jeleneteimből. :) A sorrendet nem feltétlenül kell komolyan venni, már az nagyon nehéz feladat volt, hogy 15-öt kiemeljek a sokból, azt már senki se kérje, hogy ezeket még rangsoroljam is.

FIGYELEM! A POSZT ERŐSEN SPOILERES, HA VALAKI MÉG NEM OLVASTA A SOROZATOT!

1. Szilveszter




 Amikor már részek óta csak szenved Reni és Cortez, ez a jelenet valami elképesztően jókor jön! Tök aranyosak és abszolút át tudtam érezni. De az is tetszett benne, hogy - ki hitte volna? - félbeszakítják őket. De ha már itt tartunk, már ott imádtam ezt a részt, amikor kiderül, hogy Ricsi és Cortez ott hagynak mindent, hogy Reniék megmentésére siessenek. (És ha már szilveszter, külön pontot nem kapott, de el kell mondanom mennyire szeretem azt a részt is, amikor kikerül Cortez alkotása. :D)

"Fél kezével még mindig átkarolt, és óvatosan maga felé húzott. A döbbenettől reagálni sem tudtam, de amikor egy pillanatra megállt, várva, hogy mit szólok a dologhoz, és a szemembe nézett, én hajoltam közelebb hozzá. Megcsókolt! Te jó ég! Ott álltunk, szétfagyva, petárdazajjal körülvéve, az eget betöltő tűzijátékok alatt, és megcsókolt!"

2. Ricsi szülinap

 
Ez egy egészen más hangulatú jelenet, de akárhányszor elolvasom, még mindig sírva nevetek rajta. 

 "- Vidd ki Ricsit.
- Jó. Lehívom a büfébe.
- Nem, az nem jó, meglátja a tortáját! - rázta a fejét.
- Akkor hová hívjam? - kérdezte Cortez.
- Hívd ki magaddal a mosdóba.
- Kinga! Lehet, hogy a lányok együtt járnak mosdóba, de mi általában megoldjuk egyedül is - közölte.
- Nem érdekel! Hívd el!
Cortez zavartan beletúrt a hajába, aztán elröhögte magát.
- Felőlem - mondta, majd Ricsi felé nézett. - Megyek a mosdóba. Jössz?
- Mi van? - kérdezte Ricsi elképedve."
 
3. Osztálykirándulás


A legnagyobb morci közepette jön az osztálykirándulás, parton üldögéléssel, együtt gitárazással. És a hideg, amikor Cortez megfogja a kezét, ahogy összebújnak a takaró alatt. Szinte látom magam előtt. Az osztálykirándulások mindig különlegesen izgalmasak egy osztály életében, és nagyon örültem, hogy ezt meg is kaptuk. És ha ez nem lett volna még elég, ezt Laura még tetézte azzal, hogy Reni Cortez vállán aludt, Ricsi mindentudón mosolyog. Tökéletes! (Amíg le nem szállnak...)
Egyébként az utolsó osztálykirándulást is nagyon szerettem.

– Ez mi volt? – kérdezte Cortez elkerekedett szemmel
– Megfogtam egy szúnyogot. – feleltem büszkén.
És akkor megtört a jég, Cortez elröhögte magát.
 
4. Gomba feltűnése

 
Bár Gombát nem szerettem különösebben, a feltűnésére hatalmas szükség volt, felkavarta kicsit az állóvizet. Az egyik kedvenc Ricsi jelenetem, amikor akkurátusan próbálja megakadályozni, hogy Gomba bemutatkozzon Reninek, illetve inkább Reni Gombának. Az is nagyon tetszett, ahogy bosszúból Reni flörtölt egy kicsit. :D Imádom! Utána pedig a telefonból kitörlős jelenet is zseniális!

"– Hát te ki vagy? – kérdezte, rám villantva amúgy igen szép mosolyát. Zavartan megtekertem
az egyik hajtincsem, és már válaszolni akartam, de Ricsi megelőzött.
– Nem – mondta egyszerűen. Elkerekedett szemmel kapkodtam a fejem. Mi van?
– Csak azt akartam kérdezni… – próbálkozott tovább a srác.
– Nem – ismételte Ricsi nyugodtan."

5. Hajóelnevezés


Ez még egy régebbi jelenet, de szerintem mindenki jól emlékszik rá. Amikor kiderült, hogy valaki Reninek nevezte el a saját hajóját, mindenki sokkot kap. Annyira szívesen olvasnám ezt a jelenetet Cortez és/vagy Arnold szemszögéből. Reni meg elég sötét, hogy nem jön rá, hogy mindkét fiú róla nevezte el a hajóját, csak Arnold közvetetten. (Plusz a többi hajó nevén jót nevettem.)

"- Nos - emelte fel az ofő a maradék lapok egyikét. Tartott egy kis szünetet, aztán összeráncolt szemöldökkel megszólalt. - Reni.
- Igen? - kérdeztem.
- Nem, úgy értem, ez szerepel a papíron.
- Ó - bólintottam döbbenten."

6. Cortez nagymamája rosszul lesz


Félre ne értsetek! Nagyon szeretem Cortez mamáját, nem kívánok neki semmi rosszat. De az a rész Reni és Cortez kapcsolatában elképesztően jól sikerült. Soha nem felejtem el Ricsi reakcióját, amikor kiderült, hogy Cortez megadta Reninek a titkos számát, ahogy azt sem, amikor vigasztalásra és társaságra vágyva megjelent aznap este Reniék küszöbén. 

"– Ha nagyon akarsz beszélni vele – suttogta –, van egy másik száma, de azt senki nem tudja. A szülei szokták azon hívni… – magyarázta.
– Tudom – ismertem be, mire Ricsinek felszaladt a szemöldöke. Piercinggel együtt.
– Megadta neked? – döbbent le totálisan."

7. Költözés utáni beszélgetés


Emlékeztek arra a részre, amikor Reni szülei összevesznek és ideiglenes a nagymamánál kénytelen dekkolni Reni? És aztán Cortez megvigasztalja! Na, azt a részt is nagyon szeretem.

8. December 20.


Talán a legjobban ismert dátum az SzJGerek körében, persze a szeptember 8-a mellett. Szerintem azt a jelenetet mindenki imádta! Végre! Végre! Végre! Öt részen keresztül vártuk ezt a pillanatot. És különösen tetszett benne, hogy akkor jönnek össze, amikor Reni végre összeszedte a bátorságát és nem csak színt vallott, de jól ki is osztotta Cortezt. És különösen imádom a jelenet végén az osztály reakcióját. Az már csak hab a tortán, hogy a Somewhere only we know-t is imádom. 

"– Melyik szeptember 8.?
Tudtam, miért kérdezi. A levelemben ezt a dátumot említettem arra vonatkozóan, hogy totál beleestem.
– Kilencedikben – mondtam halkan. Cortez hitetlenül elmosolyodott, megindult felém, és abban a pillanatban gondolkodás nélkül én is odaléptem hozzá. Körülbelül fél lépésre tőle megálltam, ő pedig megragadta a karom, és határozott mozdulattal magához húzott. Nem tudom, hogy ő csókolt-e meg engem vagy én őt, esetleg egyszerre történt. Nem ez a lényeg."

9. Cortez a kapuban

 
Miután összejönnek, Cortez elutazik. De amikor visszatér! Mosolyogva olvastam, ahogyan Reni rohant a suliba, és nálam is megjelentek azok a bizonyos pillangók, amikor kiderült, hogy Cortez beelőzte, és már várt rá a kapuban. Éljen!

"Kirontottam a kapun, és becsaptam magam mögött, aztán már indultam is, amikor valaki megszólított.
– Hová rohansz ennyire?
Megperdültem a tengelyem körül, és zakatoló szívvel meredtem Cortezre. Ott állt, a kerítést támasztva, zsebre dugott kézzel, laza mosollyal az arcán."

10. Szerelmi vallomás


Igen, igen, az ablakban. Zseniális húzás volt Laura részéről is, Cortez részéről is. Minden pillanatát imádtam. Cortezes volt, romantikus is volt, de közben vicces is. Így kell ezt!

"– Oké – szólalt meg Cortez, amikor biztonságosan megfogta az ablakkeretet, és kihúzta magát. – Figyelnétek kicsit? Kösz – kezdte, és tekintetével körbepásztázta az udvart, majd megállapodott rajtam. Jaj, ne! Azt hiszem, legalább kétszáz volt a pulzusom, és alig mertem levegőt venni, annyira féltem, hogy baja esik. – Ott a padon… – mutatott felém.
– Hagyd abba! Könyörgöm, hagyd abba! – motyogtam alig hallhatóan. Az egész udvar felém fordult, én pedig még soha, de soha nem égtem ennyire.
– …a barátnőm! – kiáltotta. – Reni, köszönnél a többieknek? – szólt oda nekem. A fejemet fogva felnéztem, és bénán intettem egyet, úgy általánosságban.
Azonnal zúgolódás kezdődött, mindenki susogni meg duruzsolni kezdett, közben folyamatosan hol engem, hol az ablakban álló (!!!) Cortezt figyelték.
– Ha valaki még nem tudná esetleg… – magyarázta. A legtöbben bólintottak, de néhányan rávágták, hogy „oké”. – Ja – kapott Cortez a fejéhez, mintha csak megfeledkezett volna valamiről. A hirtelen mozdulatát egy rakás felszisszenés és ösztönös reflexmozdulat kísérte, mert úgy tűnt, most zuhan ki. – És szeretem – tette hozzá mellékesen, én pedig elmosolyodtam, és alig hallottam valamit a fülemben zúgó vértől. Ricsi megbökte a vállam, Virág tapsolva ugrált, a többiek meg „húú”-ztak és füttyögtek. "

11. Szalagavató-próba


Ó, hogy én ezt a jelenetet mennyire szerettem. Reni végre elküldi Arnoldot a fenébe. Félre ne értsetek, minden önzősége és nagyképűsége mellett eleinte még nagyon szerettem Arnoldot, de amit azóta művelt, hogy Reni összejött Cortezzel, az a lelki terror teteje. Kellett, hogy végre kiosszák! És annyira jó, hogy végre Reni volt az, aki ezt megtette. Ki mert állni magáért és a kapcsolatukért bátran, és csak az járt a fejemben, hogy "Ez az csajszi!". 

12. Szalagavatós éneklés


A mai napig csak ámulok és bámulok, hogy Leiner Laura hogy tudott valami ennyire jót kitalálni nekik. A Vidéki sanzon kifejezetten népszerű dal, mindenki ismeri, de egészen új megvilágításba helyezte, és hogy mennyire illettek az egyes sorok a szereplőkhöz! Tökéletes választás!

13. Megbeszélés a szülőkkel


Ha még nem vágyott volna mindenki egy olyan pasira, mint Cortez, akkor a nyolcadik részben tesz róla, hogy mindenki kalapot emelhessen előtte. Amikor kiderül, hogy megtervezte, hogy Renivel mehessen Párizsba! Imádom!

14. Gábor beszéde



Kezeket fel, ki sírt a beszéden! *hevesen csápol* Akárhányszor olvasom Gábor beszédét, mindig minimum könnybe lábad a szemem. Megható volt és vicces, és egy ilyen sorozat zárásában hihetetlenül jó helyen volt. A nyolcadik részben már ott van az az édes-keserű befejezés, és egy ilyen beszéd még jobban kicsavarta a szívünket. Egyszerre idézi fel a szép pillanatokat és mond búcsút nekik. Mint egy igazi ballagási beszéd. És mellesleg Gábor nagy pillanata, örülök, hogy pont neki jutott ez a feladat! Megérdemelt egy kis figyelmet ennyi év hallgatás után.

"Az osztályunkba lépve aztán elgondolkodtam, biztosan jó helyen járok-e, és emlékszem, egy pillanatra benéztem az a-sokhoz, hogy esetleg nem az-e az én termem. Szerencsémre nem, az ő társaságuk az elmúlt négy évben még nálam is unalmasabb volt, ami még engem is megdöbbentett, úgyhogy
utólag is hálás vagyok, hogy nem velük jártam egy osztályba.
– Hé, Zsidák vicces! – hajolt előre Ricsi.
– Tényleg. Nagyon jókat mond – bólogatott Virág mosolyogva.
– Úgyhogy b-s lettem – szólt újra a mikrofonba. – Hogy ez mit jelent ebben az iskolában? A lehető legrosszabbat és egyben persze a legjobbat is. Mondanám, hogy az első napokban csendben szemlélődtem, de ez az egész négy évemre jellemző. Viszont attól, hogy nem beszéltem sokat, még nagyon is részese voltam mindennek és megkaptam mindent. Hogy mit? – tárta szét a karját. – Hát, mindent."

15. Zsolti feladata



Amikor már azt hittem, nem jöhet újabb meglepetés, kiderült, hogy mégis. Az SzJG sorozat legnagyobb siratása közepette jön Zsolti és bedobja az utolsó nagy poént. És az ember maga elé képzeli a következő tanévet, amikor már nem lesznek ott Zsoltiék, nem lesz Cortez, Reni, Virág, Kinga, Ricsi és a többiek, de az iskolában megy tovább az élet. Mert ez a természetes rendje a dolgoknak. De azért a szívünket kis melegséggel tölti el, hogy legalább egy kis darabkát szakítottak maguknak abból a tanévből is. Még egy kicsit ott maradnak, még ha csak egy videó és egy újabb csíny erejéig is.  Még Mádayt is látom magam előtt, ahogy dühöng, aztán elmosolyodik...

– Na. Elképzelhető, hogy ki lesz cserélve a felvétel.
– Te jó ég! Mit fognak látni az első tanítási napon? – érdeklődtem, előre félve a választól.
– Emlékszel az osztályvideónkra? Ami alatt a Papa Roach-szám szólt?
– A Last Resort – feleltem, aztán elkerekedett a szemem. – Nehogy azt mondd, hogy...
– De.
– Úristen.
– Ők is ezt fogják mondani – vihogta, és alig értettem, amit mond, olyan jól szórakozott magán.
– Zsolti.
– Igen, Reni?
– A tiéd a nyertes balhé – jelentettem be, és komolyan is gondoltam. Ha esetleg hiányolna minket valaki
szeptemberben... Hát, nem fog. :)

+1 - Egy idézetet muszáj még hoznom a végére, mert imádom, érzelmileg egy nagyon fontos pillanat volt számomra a befejezésben, és igen, sírtam. Nem konkrét jelenet, de itt a helye:

"Jövő héten becsöngetnek, a Szent Johannába mindenfelől diákok fognak érkezni. Az új kilencedikesek majd újra csodálkoznak mindenen, ahogyan mi is tettük annak idején. Lehet, hogy lesz köztük egy morc emó, egy nagymenő, talán egy könyvmoly vagy egy deszkás srác. Talán belép az iskolába egy versenymániás, esetleg egy vicces fiú, aki minden órán eszik, vagy a világ legnagyobb kockái. Talán lesz, aki végig csendben van és alig lehet hallani, vagy lesz, aki első órán kihúzza a gyufát. Nem tudom, elképzelhető. Annyi azonban biztos, hogy reggel hét ötvenötkor Máday a Jeanne d'Arc-szobor mellett állva, a vonalzójával bökdös majd az érkező diákok felé, akik jobban járnak, ha inkább észrevétlenek maradnak, mert köztudott, hogy akire Máday egyszer rászól, annak nemcsak a nevét tudja. Arról mindent tud. :)"

13 megjegyzés:

  1. Jaj.. igen... mindegyik favorit. De egy számomra még nagyon emlékezetes. Amikor Reni és Kinga rájönnek arra, hogy Virág és Ricsi egy pár. Meg az utolsó osztálykirándulás...meg úgy az egész szjg! :)

    VálaszTörlés
  2. Olyan jó ezeket megint elolvasni, visszahozza az érzést. Mondanom sem kell, végig mosolyogtam :D

    VálaszTörlés
  3. Annyira jó, hogy szavakkal ki se lehet fejezni.
    A hajóelnevezős melyik könyvbe van?

    VálaszTörlés
  4. Az utolsót elolvasva könnyek gyűltek a szemembe és elszorult a torkom. Nem akarom, hogy le legyen zárva, én látni akartam, a megszokott folytatódik-os szöveget. :(

    VálaszTörlés
  5. Amikor Reni elindul Párizsba és visszafordulva meglátja Kingát és Virágot. Az egyik legszívszorítóbb jelenet. :)

    VálaszTörlés
  6. Könnybe lábadt a szemem az utolsó idézet olvasása közben. Eleinte annyira nem akartam Leiner Laura könyveit olvasni,de mikor kezembe vettem az Ég veled-et onnantól minden megváltozott. Olyan 20 nap alatt olvastam ki az összes könyvét,de legjobban az IOV és a Szent Johanna Gimi nőtt a szívemhez. Annyira jó érzés ezeket az idézeteket olvasni. Mindig eltölt az az érzés mikor először olvastam ennek a könyvnek a sorait. És szerintem ez nem fog változni.

    VálaszTörlés
  7. Annyira jó visszaemlékezni.. az Szjg szeretette meg velem az olvasást, amiért nem tudok elég hálás lenni Laurának. Az összes könyvét szeretem, de az Szjg és a Bexi sorozat a kedvenceim. Ki ne akarna egy olyan fiút maga mellé, mint Cortez vagy Nagy Márk?! Ennek a bejegyzésnek köszönhetően, most elkezdem olvasni előről a sorozatot. ��

    VálaszTörlés
  8. A Szjg -t ahogy olvastam mindig könybe lábad a szemem az 5-dik nél a dec.20nál kb sírok....

    VálaszTörlés