Breaking News

Szabó Tibor Benjámin: EPIC - Az első küldetés


A magyar tini Da Vinci-kód
EPIC - Az első küldetés

A blogturnéról



Hat fiatal kap lehetőséget, hogy a Különleges Tehetségek Ernest Rutherford Intézetébe (RUDI) növendékei lehessenek. A srácok hamarosan rádöbbennek arra, hogy az iskola körül valami nem stimmel… A Blogturné Klub eme négy állomásos turnéjából még több információval gazdagodhattok erről a remek regényről, ami napjaink Budapestjén játszódik.


Kiadó: Manó könyvek
Oldalszám: 340
ISBN: 9786155385926
Sorozat: EPIC 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link

Egy iskola, ami lehet, hogy a ti házatok mellett van. Hat barát, akik közül az egyik akár te is lehetnél. Vagányak, lázadók és tehetségesek. Mind a hatan másban. Mi lehet bennük a közös? Sádi, János, Röfi, Márkó, Zuzu és Alma Peti, vagyis a B Team nevű tanulócsoport tagjai délutánonként a Különleges Tehetségek Ernest Rutherford Intézetébe (RUDI) járnak, de egyáltalán nem érzik magukat különlegesnek. Az első küldetés során jó, hogy van, aki minden kódot és tűzfalat fel tud törni, az összes hightech kütyüt ismeri, hasznos egy igazi manipulátor, néha nem rosszak a családi kapcsolatok, de az sem mellékes, hogy egy aikido bajnok is akad a csapatban. És még az is lehet, hogy a történelmi tudás is jó valamire…
A Budapesten játszódó regény főhősei mintha egy mai kalandregénybe csöppentek volna, és nagy erőkkel próbálnak rájönni, hogy mi a saját szerepük: műkincstolvajlásra akarják őket használni, vagy tényleg csak különleges vezetőket igyekeznek képezni belőlük. Közben egyre többet tanulnak, főleg a barátságról, felelősségből és az életről.


Véleményem

Nem is gondoltam, hogy én ezt a könyvet ennyire fogom szeretni, de komolyan!

Adott nekünk hat tehetséges - mit tehetséges, zseniális - fiatal, akik egy különlegesen tehetséges diákoknak alapított, új iskolába kerülnek. A körülmények azonban már a kezdetektől elég rejtélyesek, vagy hogy valamiféleképpen "sádisan" fogalmazzak: valami bűzlik. Az iskola túl jól felszerelt, a tanárok túl titokzatosak, az igazgatónő személye körül nem is lehetne nagyobb a rejtély, a felvételin rettentő furcsa dolgokat csináltattak velük, rettentően szigorúak, de ami a leggyanúsabb, egyszerűen nem érteni az iskola mögötti motivációt. Ez a sok rejtély adja meg a történet alapját, és mondhatom, rettenetesen izgalmas. Már alapból a rejtély maga is rögtön megfogott, de ahogyan ki van dolgozva, az még inkább. Itt tényleg zseniális gyerekek a főszereplőink, nem lehet elbagatellizálni az előttük álló feladatot, nagyon is nehéz a megoldás. A címben már emlegettem a Da Vinci-kódot, nos, tényleg olyan érzésem volt, mintha egy csapatra való Robert Langdon fogott volna össze, hogy megfejtsék a nagy rejtélyt. 

Amikor szóba került a nagy magyar őstörténet illetve az ekörüli, mostanában egyre divatosabb... hm... igyekszem finoman fogalmazni, úgyhogy maradjunk a legendáknál, akkor azért bevallom, kissé elbizonytalanodtam. Addigra már imádtam a szereplőket, megfogott a misztikus hangulat is, a tanórákat meg egyszerűen imádtam, mert egyszerre juttatták eszembe néhány iskolai órámat (ami azért elég beteg, tekintve hogy itt RUDI-ban mérjük a tananyagot), másrészt pedig tanultam is belőlük. Na de visszatérve a magyar mítoszokra, kicsit kétségbeestem, amikor bejött ez a szál. Féltem tőle, hogy az összeesküvés-elméletek másik oldalára esünk át, amit nem hogy imádok, de kifejezetten nevetségesnek tartok. Nem hiszem, hogy mi, magyarok vagyunk a kiválasztott nép, nem hiszem, hogy mi laktuk Atlantiszt és még kevésbé hiszem, hogy a Siriusról jöttünk. (Csak hogy néhány kedvencemet felsoroljam!) De szerencsére ezzel a szállal sem esett túlzásba a szerző, simán elviselhető az olyan... kétkedőknek is, mint amilyen én vagyok, ráadásul külön öröm volt számomra, hogy maguk a gyerekek sem feltétlen hiszik el ezeket a dolgokat. 
Szóval ügyesen sikerült a magyar történetbe magyar misztikus vonalat csempészni anélkül, hogy túl soknak, túl magyarkodónak tűnjön. 

És a szereplők! Úristen, de imádtam a szereplőket! Sádi karatebajnok - elnézést, aikidó -, és ő a csapat menő tagja, aki bármikor bárki ellen ki mer állni. Röfi az egyik kedvencem volt, a kicsit túlsúlyos, igazi nörd, a szemüveges számítógépzseni, aki első pillantásra szerelembe esik a csapat egyetlen lányával, Zuzuval. Zuzu a csapat másik menő arca, a merészen levágott hajával és az idomaival tényleg ő a "nő" a csapatban, közben viszont tök jól kezeli azt, hogy ennyi sráccal van körülvéve, ráadásul olyan, mint egy kis pszichológus. János a csendes típus, talán őt tudnám a legkevésbé behatárolni a sztoriban, bár ennek az is az oka, hogy ő a régi nemes Zichy család sarja. Rá lehet a legkevésbé egy skatulyát ráhúzni, mindenesetre ő fogja össze a csapatot, ő a béketeremtő. És erre szükség is van, mert van egy igazán tenyérbe mászó fiú is a csapatban, Márkó. Gazdag elkényeztetett sznob, de azért örültem, hogy kiderült, van egy sebezhető oldala is. (HP-rajongóknak mondom, nekem állandóan Draco Malfoy jutott róla eszembe.) És végül Alma Peti, az autista srác, aki ritkán szólal meg, de akkor minden szava aranyat ér, és akit legszívesebben megölelgetne az ember. (A szereplőink meg is teszik.)

Külön-külön is nagyon jó karakterek, de a legjobban az tetszett, hogy csapatként kell együtt dolgozniuk. A RUDI kezdetektől fogva lefekteti a szabályokat: vagy mindenki az iskolában marad, vagy repül az egész csoport. Ráadásul azért is össze kell fogniuk, hogy a RUDI után nyomozzanak. Hat ennyire különböző személyiségnek! Gondoljak vissza az iskolás éveitekre! Hányszor fordult elő, hogy a kövér számítógépguru, az Európa-bajnok, az autista, a gazdag fiúka, az alig megszólaló srác és határozott csajszi együtt lógjanak? Nagyon ritkán, nem véletlenül. Itt mégis együtt kell dolgozniuk, és nagyon örültem, hogy ez bizony nem ment zökkenőmentesen. Voltak összezördülései, a kezdetekben különösen problémás volt a csapat összekovácsolása, mégis annyira dinamikus csapattá váltak!

Meglehetősen nehéz erről a könyvről spoilerek nélkül írni, mert legszívesebben egy csomó részletbe belemásznék, de akármit árulnék is el, azzal a könyv egy poénját lőném le. Mert van belőle sok kicsi. Például amikor próbálnak rájönni, hogy vajon melyikük milyen tehetsége miatt került az iskolába, csak hogy egyet említsek. Az biztos, hogy a könyv egy pillanatra sem ereszt. Nem lehet alatta unatkozni, még a tanórákon sem, mert mindig történik valami érdekes, valami izgalmas, mindig bejön egy új megoldásra váró rejtély. Kicsit olyan volt, mint A nemzet aranya, kulcsról kulcsra haladtunk, és egyszerűen nem láttuk, hogy mikor érünk már el a kincshez - ezesetben a rejtély megoldásához. 

Kifejezetten élveztem, hogy mindezek olyan helyeken játszódnak, ahol én magam is jártam. Amikor például tömegközlekedésre szálltak, mosolyogva nyugtáztam, hogy én is pont ugyanazon az útvonalon mentem Aquincumhoz, amikor nyáron pont arrafelé dolgoztam. Hogy megint csak egy példát említsek. 

És amit még határozottan ennek a könyvnek a javára írhatok: nagyon sok magyar helyszínen, magyar szereplős ifjúsági könyv megkapja a Szent Johanna bélyeget. Magyarul az egyes szereplőket, helyzeteket az olvasók akaratlanul is ahhoz kezdik mérni. Jelentem, itt egy pillanatra sem jutott eszembe ilyesmi! Sőt, valahol a könyv közepe felé jöttem rá igazán arra, hogy akármilyen különleges is a sztori maga, az alapja ugyanaz: egy csapat srác új suliba kerülnek és összerázódnak. Csak a körítés némiképp összetettebb, és a tiniproblémák helyett tényleges cselekmény kerül az előtérbe. 

Összességében imádtam ezt a könyvet, nagyon-nagyon kellemes meglepetés volt, remélem, még olvashatok hasonlókat a jövőben. Addig is pedig ennek a folytatására várok türelmetlenül!

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - Ismerkedj a szereplők zenei ízlésével!

A könyvben az egyik csetelés alatt a szereplőink elkezdik megtárgyalni, kinek milyen zenei ízlése van. Külön vicces volt, hogy elkezdték megtippelni, vajon a másik milyen zenét szerethet. Nem jártak sok sikerrel. Készítettem egy táblázatot, amiben összefoglaltam, ki mit szeret hallgatni (és hogy a többiek mire tippeltek volna), és készítettem hozzá egy playlistet, hogy ti is megismerkedhessetek velük. 



TIPP AMIT HALLGAT
Alma Peti  nem volt nem hallgat zenét
Sádi nem volt hazafias punjabi hip-hop
János arisztokrata: Mozart, Haydn Ektomorf
Zuzu nem volt pszichedelikus trip-hop
Márkó "über macsó rap" pl. Jay-Z Will.i.am Peter Gabriel
Sádi szerint: kocsmanóták
Röfi kibernetikus elektró pl. Neo, CB SP, Avicii, Calvin Harris






Nyereményjáték


„A tudás hatalom. A bajtársiasság erő. A hűség becsület” – Ez a RUDI jelszava, az iskola pedig hatalmas hangsúlyt fektet az oktatásra, gyakorta idéz tudósoktól. Most mi is ezt tesszük. Minden állomáson egy-egy híres tudóstól találtok idézetet. A ti feladatok az, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be a megfejtést.
Ismét három nyereménypéldányt ajánlunk fel nektek. Figyelem! A kiadó Magyarország területén kívülre nem tud postázni. A győzteseket e-mailen keressük fel, ha 72 órán belül nem érkezik válaszlevél az e-mailre, új győztest sorsolunk. Sok sikert, és ne feledjétek, a tudás hatalom!
 „A logika ugyan erős és nélkülözhetetlen eszköze az emberi gondolkodásnak, de nem tud mindent megoldani. A világ komplexitása időnként szükségessé teszi egyéb gondolkodási eszközök bevetését is, olyanokét, amelyek nem a tiszta rációra, hanem inkább érzésekre, képzetekre alapulnak.”

a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

- 10.10. - Media Addict
- 10.12. - Zakkant olvas
- 10.14. - Deszy könyvajánlója
- 10.16. - Kelly & Lupi olvas

1 megjegyzés:

  1. Ha szereted az olyan mai magyar iskolaregényt, - ami egy különleges (fullra bekamerázott) iskolában játszódik, ahol kis csoportokban tanulnak a srácok, és ha egyvalaki kihull, mindenki röpül, és az egyik srácot Márkónak hívják, - ahol speciális tantárgyakat tanulnak, - ahol hangsúlyos szerepet kap a harcművészet, - ahol négy fiú és egy lány alkot egy csapatot, - ahol az iskolai óráknak dramaturgiai szerepe van, - ahol különleges csapatépítő módszereket használnak, - ahol a learning by doing elvére épül az oktatás, - ahol nem lehet tudni, mi az iskola célja, és a srácok megkísérlik kinyomozni azt, - ahol a kutatás a neten ugyanúgy kiemelt szerepet játszik, mint Budapest leírása, akkor olvasd el a 2011-ben megjelent, A SIEBENKREUTZ ALAPÍTVÁNY című regényt is. Nem plágiumról beszélek – elvégre a Jézus-történetet is alapból négyen megírták, és a popkultúrában kötelezőek az áthallások –, csak azt mondom, ha szereted a műfajt, ne hagyd ki A Siebenkreutz Alapítványt.

    VálaszTörlés