Breaking News

A. Meredith Walters: Find You in the Dark – Utánad a sötétbe


Meddig lehet bírni?
Find You in the Dark – Utánad a sötétbe

A blogturnéról




Október 14-től kilenc állomásos turnéra indulunk, megyünk mi is a sötétbe a főszereplőinkkel, Maggie-vel és Clayjel. Mert a szeretet és a szerelem bizony nem mindig csak móka és kacagás, mert ott vannak a külső körülmények is.


Eredeti cím: Find You in the Dark
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 408
Fordító:
ISBN:
9789633991206
Sorozat: Somogyi Eszter
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (4,03)
Megrendelési link


konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/a-meredith-walters-utanad-a-sotetbe-6866?ap_id=Deszy„Valami tényleg gyönyörű volt köztünk néhány boldog hónapon át. Valami őrülten szép. Vagy csak simán őrült.”

Maggie Young átlagos lány volt. Átlagos barátokkal, átlagos szülőkkel, átlagos eredményekkel… átlagos élettel.
Aztán jött A Fiú.
Clayton Reed a múltja elől menekült, olyan démonokkal a nyomában, amelyek bármikor leteríthették volna. Soha nem hitte, hogy esélye lehet a boldogságra.
Aztán jött A Lány.
Maggie abban hitt, hogy a szerelmük mindent túlél. Clay abban, hogy csak a lány kell, és zavaros életének rendje helyreáll. Hogy együtt lesznek, ketten a világ ellen. De a sötétség mindig ott ólálkodik a közelben.
Néha az igaz szerelem legnagyobb gátját saját magadban kell keresned.
A New York Times-sikerlistás írónő, A. Meredith Walters érzelmes, szívszorító történetet mesél az első szerelem mindent felemésztő hatalmáról.
Véleményem

Ha rosszul működő kapcsolatról akarsz olvasni, ahol tulajdonképpen az egyik felet sem lehet hibáztatni, akkor ez a te könyved.

A könyv nagyon is boldogan indul, olyan kedves, hogy csak úgy belehuppantam és élveztem. Fagyizás, vidám strandolás, felszabadító szerelem. Ki akarhat ennél cukibbat? Persze ahogyan ez várható a cím alapján, nem sokáig marad minden rózsaszín. És ezután a főszereplőnkkel, Maggie-vel együtt indulunk el az érzelmi hurrikánban.

Nem szeretnék poént lelőni, de elég hamar kiderül Clay problémája, és enélkül képtelenség a regényről írni. Clay beteg, mentális zavarokkal küzd, nagyon is súlyosakkal. Érzelmileg labilis, egyik pillanatban energikus és vidám és lelkes, a következőben pedig magával ragadja a depresszió, magába zuhan a sötétségbe vagy éppen őrjöng. Amikor szedi a gyógyszereit, akkor is megvannak ezek a problémái, csak enyhébbek, ráadásul még fáradékony is. Szedni vagy nem szedni, ez itt a(z egyik) kérdés.

Maggie és Clay mindezek ellenére nagyon szeretik egymást. Clay kirángatta Meget az unalmas életéből, érzelmeket és spontaneitást vitt bele. Clay számára pedig Meg a megmentő, a cél, amiért érdemes küzdeni. A történet elején és a kedves pillanatokban tökéletesen indokoltnak és jogosnak érezzük, hogy Maggie és Clay szeretik egymást. Ez így van jól, őket egymásnak teremtették.

Aztán ahogy Clay agya elborul, a miénk is vele együtt. Pont az a nagyon érdekes ebben a regényben, hogy mindezt Maggie-vel együtt éljük át, vele vagyunk a hullámvasúton. Mi magunk is beleszeretünk Claybe, mi magunk is érezzük, hogy ez valami különleges és hinni akarjuk, hogy ők ketten megmenthetik egymást.

De aztán amikor fordul a dolog, Maggie-vel együtt félünk és rettegünk. Sokszor talán még azt is gondoljuk, hogy hülye és éretlen. (Igen, határozottan sokszor ráncigáltam volna meg Maggie-t, hogy álljon már kicsit ki magáért és merjen már végre külső segítséget kérni.) Mert ésszel mi tudjuk, hogy ez így nem működhet hosszú távon. Ahogyan azt is, hogy mindkettőjüknek segítségre lenne szükségük. De tinédzserek és mint ilyen, nem akarnak másokra támaszkodni. Ráadásul ha megpróbálunk igazán belegondolni a helyzetbe, tudjuk, hogy nem olyan egyszerű egy ilyen helyzetben nemet mondani. Hiszen akármennyire is bántja ezekben a sötét pillanatokban Maggie-t a fiú, mi a barátaival és a családjával ellentétben ismerjük az okokat. Clay beteg. És ott van a kérdés: valóban magára hagyhatjuk a betegségben és a bajban azokat, akiket szeretünk? Hol van az a határ, amikor azt mondhatjuk, hogy ezt nem bírjuk tovább, erre nekünk nincs szükségünk? Számomra ez volt a legfontosabb és legérdekesebb kérdés a könyvben. Izgalmas dolog ilyen betegségről írni, pont azért, mert mindent kiélez. Egy rákos embert mindenki sajnál, de egy mentális problémánál, ami a személyiséget roncsolja, valahogy sokkal könnyebben fordítunk hátat, sokkal nehezebb elítélni azt, aki kilép a kapcsolatból. Miközben ez is, az is betegség. De persze megértjük, miért nem lehet sokáig elviselni ezeket az érzelmi hullámzásokat. Rettentő nehéz kérdés, és hihetetlenül bátor írői döntés erről egy YA történetben mesélni.

Ebben a furcsa kettősségben lebegünk Maggie-vel. Tudjuk, hogy rossz döntéseket hoznak mind a ketten. Sokszor még haragszunk is Clayre azért, amit tesz, és Maggie-re azért, amit nem tesz. De mi magunk is meg vagyunk rendülve, és vele együtt zuhanunk, mert ezekre a fenti kérdésekre nincsen tiszta válasz.

Maga a könyv is ebben a furcsa kettősségben hagyott. Egyrészt imádtam, hogy mer egy ennyire nehéz kérdéssel foglalkozni és mindezt reálisan teszi. Nem szépíti meg Clay hirtelen hangulatváltozásait és dührohamait, mer szólni öngyilkossági kísérletekről, vérről, drogról, alkoholról, bármiről, ami egy időre elfeledteti a kínt. Ez ilyen szempontból nagyon is fontos és értékes könyv.
Ennek ellenére hazudnék, ha azt mondanám, hogy a főszereplők nem kergetett sokszor az őrületbe. Azért összességében nem volt rossz, ez az a helyzet, ahol még a hülyeséget is hajlamosabb vagyok megbocsátani. A kezdeti cukiság és a bátor választás miatt azt mondom...

AJÁNLOM
 
 Olvassatok bele a könyvbe a képre kattintva!
konyvmolykepzo.hu/reszlet/utanad_a_sotetbe_reszlet.pdf?ap_id=Deszy
Blogturné extra

A mára már ismerőssé váló turnés poszt-ráadások helyett ezúttal rendhagyó extrával készültünk. Minden állomáson 3-3 olyan zeneszámot ajánlunk figyelmetekbe, amelyek szerintünk megragadják a regény egészének vagy egy-egy jelenetének hangulatát. Az utolsó bejegyzés közreadását követően pedig valamennyi dalt megtaláljátok majd egy playlistre gyűjtve a klub honlapján, hogy akár olvasás közben is hallgathassátok a válogatást.
Nyereményjáték
Mert az első szerelem a legnagyobb... 

Nem minden esetben persze, de lévén van bennük valami utánozhatatlanul megkapó, nagyon kedvelt téma a tűzen-vízen át kitartó első nagy szerelem. A regényekben… és a mozivásznon is. Mostani játékunkban ez utóbbiakat szeretnénk kicsit feleleveníteni. Ahhoz, hogy a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott három könyv egyikét megnyerhessétek, ki kell találnotok, hogy mely filmből származó jelenetet idéz fel a bejegyzésekben közreadott fénykép. 

Tehát: kilenc turné állomás, kilenc filmcím, kilencszeres esély a nyereményre.

(Figyelem! A Rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a megfejtést. A kiadó csak Magyarország területén belül postáz! Ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az értesítő emailre, automatikusan újra sorsolunk.)



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

10.14. - Angelika blogja
10.16. - Kristina blogja
10.18. - Deszy könyvajánlója
10.20. - Kelly & Lupi olvas
10.23. - Könyvszeretet
10.25. - Nem harap a blog
10.26. - Dreamworld
10.28. - CBooks
10.30. - Media Addict

Nincsenek megjegyzések