Breaking News

Debra Driza: Mila 2.0


Ha az érzéseid emberiek, ember vagy?
Mila 2.0

A blogturnéról



Nem minden az, aminek látszik. Ezt senki sem tudja jobban Milánál, aki egy nap ráébred, hogy nem csak egy hétköznapi lány. Mila nem ember. Mila android, a kettes számú modell. Egy laboratóriumi körülmények között kigondolt gép. De mi van, ha emberi gondolatai, emberi érzései vannak? Mit jelent embernek egyáltalán embernek lenni?
Miközben Milával menekülünk a múlt elől, ezekkel a kérdésekkel is szembetaláljuk magunkat. Ember vagy robot?
Ha ti is körüljárjátok velünk a kérdést, egy példányt is nyerhettek a könyvből.

Eredeti cím: Mila 2.0
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: ???
Fordító: Fazekasné Hajdú Beáta
ISBN: 9789633991817
Sorozat: Mila 2.0 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,70)
Megrendelési link

Mila egy minnesotai kisvárosban él az édesanyjával. Egy nap rájön arra, hogy az élete addig hazugságban telt. Nem lett volna szabad megtudnia az igazságot arról, hogy ki is ő valójában. Nem lett volna szabad ráébrednie a múltjára, hogy egy számítástechnikai laborban építették, és olyan dolgokra programozták be, amikre egy hús-vér ember sohasem lenne képes.
Most nincs választása, menekülnie kell a veszélyes ügynökök elől, akik meg akarják semmisíteni, mert túl sokat tud, és egy titokzatos csoport elől, akik élve akarják elfogni, hogy megfejtsék fejlett technológiája titkát.
De még ha az ellenségeit elkerülhetné is, a kegyetlen valóság elől, hogy mi is ő valójában, akkor sem tudna elmenekülni, mint ahogy azt sem bírná feledni, hogy mi mindent hagyott maga mögött.
Amivé válik útja során, az mindenki képzeletét felülmúlja, még a sajátját is, de talán éppen ez mentheti meg az életét.


Véleményem

A Mila 2.0 egy standard gimis sztoriként indul. A lány apja meghalt, ezért az anyjával új helyre költöznek, új gimi, új barátnők, új pasi... De elég hamar észrevesszük, hogy vannak dolgok, amik finoman szólva is furcsák Mila életében. Az anyja gyanúsan viselkedik, az emlékeivel gondok vannak, minden titokzatos. Aztán ugye ott van A srác, akiért a legjobb barátnővel csatázni kezdenek, míg rossz vége lesz. De nem abban az értelemben, ahogyan azt várnánk. 

Milán súlyos sérüléseknek kellene lennie, fájnia kellene - de nem fáj. És a teste sem csupa vér. Ellenben innen már egyenes út vezet a felismeréshez: Mila nem ember. Az anyja nem az anyja, hanem egy mérnök, aki segített a kifejlesztésében, és amikor rájött, hogy Mila érző lény lett, megszöktette. A fejlesztői ugyanis a tökéletes fegyvernek szánták. Csupa olyan rejtett funkciója van, amelyek tökéletes katonává, kémmé teszik. 

Két dolog tetszett nagyon ebben a könyvben: az egyik Mila önfelismerése volt. Az egész könyv azzal telik, hogy Mila próbál rájönni, ki is igazából. Menekülnek a fegyverkereskedők és az állam emberei elől, tele van a könyv akciójelenetekkel, és ez persze nagyon jó. Kifejezetten izgalmas üldözéses jelenetek vannak, közelharc emberekkel, nem emberekkel... De mégis, Mila belső gondolatai adják azt, amit igazán szerettem. Hiszen nem csak a különböző beépített funkcióira jön rá szépen lassan - mint te, amikor új telefont veszel -, hanem önmaga lelkét is megismeri. Mert ő bizony érez - egy tizenhat éves lány érzéseit kapta, és ebben a tekintetben valóban csak egy hétköznapi lány. Egy lány, aki a szerelmet keresi, aki felnőtt akar már lenni, mégis szüksége van az anyjára. És félre ne értsetek, nem a szerelmi szál itt a lényeg. Egészen őszintén néha még zavart is a szerelmi szál, mert baromi logikátlan dolgokat tett emiatt Mila, sokszor a fejemet fogtam, hogy lehet ekkora idióta. Itt az a lényeg, hogy Mila újabb és újabb bizonyítékot talál rá, hogy érző lény, aki szeret, aki fél, aki bátor és erős és minden, ami egy ember lehet. 

Eközben persze ott a másik kérdés, ami a mesterséges intelligenciával újra meg újra előkerül, és itt is nagyon fontos szerepe van. Lehet-e ember egy gép? Ha emberi érzései, emberi funkció vannak, ha embernek néz ki, mi kell még ahhoz, hogy emberként tartsák számon? Hogy tud megküzdeni a tudattal, hogy valaminek érzi magát, de a világ maga nem akként tekint rá?

Nagyon érdekes kérdések ezek, még akkor is, ha egyelőre teoretikusak, mert a technológia még tart itt. De efelé haladunk, érdemes elgondolkozni rajta.

Amikor épp nem a szerelmi életével szenvedett, Miát is kifejezetten szerettem, főleg a harcjelenetekben, amikor az "automata" átvette felette az uralmat, mégis megvoltak az emberi gondolatai is. 

A mellékszereplők közül pedig szintén szeretnék kiemelni valakit, és - meglepetés! - nem a szerelmi szál másik tagját! Ilyen is ritkán van, nem igaz? Persze, a könyv elején cuki volt Hunter is, de valahogy... nekem gyanús, és nem segít a neve sem. Viszont a könyv vége felé megjelenik egy új szereplő, Lucas. Na, az övé viszont milyen érdekes történet! Mennyi titok, mennyi érzelem! Komolyan, Lucas volt a kedvenc szereplőm a sztoriban, egyszerűen imádtam! Még többet akarok belőle!

Összességében egy nagyon érdekes YA történet a Mila 2.0, sok akcióval, sok érdekes kérdéssel, egy kissé bugyuta szerelmi szállal. Maradt még elég rejtély, azért a szerelmi szállal is lehet még mit kezdeni, bár az én kedvencem akkor is Lucas marad. Kíváncsi vagyok, mi vár ránk a folytatásban.

AJÁNLOM


Blogturné extra - Így lett a borító

A Mila 2.0 borítóját egyszerűen imádom! Egyszerű, mégis mutatós és illik a történethez. 
De amikor megláttam, honnan indult a borító, meglepődtem. Persze, alapból is szép a kép, de hihetetlen, mennyire meg tudja változtatni a digitális módosítgatás egy fotó egész hangulatát. 

Íme:



És akkor ássunk kicsit mélyebbre. A francia művész, akinek a borítót köszönhetjük, Benjamin Delacour megmutatta az apró részleteket is:




Nagyobb méretért katt a képekre!

És muszáj megmutatnom egy videót is, valójában semmi köze nincs a Milához, de amikor olvastam a könyvet, eszembe jutott, milyen nagy hatással volt, amikor rátaláltam.




Nyereményjáték

Az értelmes robotok, és a mesterséges intelligenciával az értelmi intelligencia témája nem új ötlet. Számtalan olyan könyvet, filmet ismerhetünk, amelyekben a robotoknak saját, jól körülhatárolható személyisége van, vagy akár ők maguk is elgondolkoznak rajta, hogy az emberi gondolatokkal ők még mennyire emberiek.
A mostani nyereményjátékban nem lesz nehéz dolgotok: a turné minden állomáson megosztunk egy jelenetfotót olyan filmből, melyben megjelenik ez a téma. Nektek csak ki kell találnotok, melyik filmről van szó. (Angol és magyar címet is elfogadunk.)
Ha szerencsések vagytok, egy példányt nyerhettek a könyvből!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!




a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

11/27 - Deszy könyvajánlója
11/29 - Always Love a Wild Book
12/01 - Dreamworld
12/03 - Bibliotheca Fummie


1 megjegyzés:

  1. Erről a videóról az Én, a robot c. film jutott eszembe, és az, hogy mennyire elgondolkoztatott az és most ez is. (Egyébként, imádom azt a filmet, és nem csak Will Smith miatt :) )

    VálaszTörlés