Breaking News

Kresley Cole: Poison Princess - Méreghercegnő


Lehet az még sötétebb...
Poison Princess - Méreghercegnő

A blogturnéról


Kresley Cole díjnyertes bestseller író leghíresebb sorozata a Halhatatlanok alkonyat után nálunk is nagy sikernek örvend. A főként felnőtt paranormális könyvekre szakosodott írónő azonban megmutatta, hogy kell egy jó kis YA sztorit írni. Az Arkánum Krónikák végre hozzánk is elérkezik, hála a Könyvmolyképző kiadónak.

22 Arkánum kártya. 22 kiválasztott. Az Arkánum Krónikák középpontjában a Tarot pakli ütő kártyái állnak, a Nagy Arkánum. Képzeld el, ha a Halál, a Szeretők, a Bolond, az Ördög, stb valójában különleges képességekkel megáldott tinédzserek lennének. Ahhoz, hogy legyőzzék a többi "kezet", meg kell tanulniuk szövetségeket kötni. Ám óvatosnak kell lenniük, hiszen sosem egyértelmű ki melyik oldalon áll.

Eredeti cím: Poison Princess
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: ???
Fordító: Szoboszlay Anna
ISBN:
9789633991282
Sorozat: Az Arkánum krónikák 1.
Függővég: van
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,16)
Megrendelési link 

konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/kresley-cole-az-arkanum-kronikak-1-mereghercegno-6790?ap_id=Deszy
A tizenhat éves Evangeline „Evie” Greene irigylésre méltó életet él – mígnem rémisztő hallucinációi támadnak. Amikor egy apokaliptikus esemény megtizedeli louisianai szülővárosának lakosságát, megölve mindenkit, akit szeret, Evie rájön, hogy a hallucinációk voltaképpen a jövőre vonatkozó látomások voltak – amelyek továbbra sem szűntek meg. Az életéért küzdő és válaszok után kutató lány kénytelen segítséget kérni a lápvidék rossz oldalán élő osztálytársától, Jack Deveaux-tól. De egyedül egyikre sem képes.
A meglehetősen hosszú bűnlajstrommal rendelkező Jack, a maga komisz vigyorával és kirívó viselkedésével, nem olyan fiú, akivel Evie barátkozni szokott. Bár egyszer már gúnyt űzött Evie-ból és mindabból, amit képvisel, Jack most mégis vállalja, hogy megvédi a lányt. Evie tudja, hogy nem bízhat feltétel nélkül a fiúban, de vajon képes lesz neki ellenállni, ha egyszer letörli a képéről azt a komisz vigyort?
Kiben bízhat Evie?

Véleményem - Asszociálj!

Arra gondoltam, hogy ez az értékelés legyen egy kicsit különlegesebb, ezért nem a szokásos pontjaimon fogok végigmenni, hanem afféle asszociációs játékot játszunk majd.

Ha megkérdezné tőlem valaki a hétköznapokban, hogy mik jutnak először eszembe, ha meghallom azt a címet, hogy Poison Princess, a következőket mondanám:

Az ütős kezdés

Az szerintem mindenki számára teljesen egyértelmű, hogy milyen fontos egy regény indítása. Az első akár egy-két oldal is eldöntheti, hogy az olvasó tovább olvas-e. Viszonylag kevés azonban az olyan könyv, aminél az első dolog, ami eszembe jut már olvasás után egy-két hónappal, az első sor, bekezdés vagy oldal legyen. De azért akadnak kivételek. Ilyen volt például a Cinder kezdése, amelyben a félig robot Hamupipőke kedélyesen lecsavarja és szerelgeti a lábát, de ilyen lett most a Poison Princess is. Vagy például a Calderon indítását sem felejtem el soha, mert annyira tragikus és nevetséges és furcsa és más volt egyszerre, hogy az egész sztori hangulatát megalapozta.
Szívesen elmondanám, hogy konkrétan mi volt a könyv kezdése, de azt hiszem, ez úgy ütős, ha váratlan.
Engem annyira váratlanul ért, hogy a hirtelen sokkot, majd azt, hogy konkrétan felnevettem, és aztán azt, hogy még fel is olvastam a mellettem ülőnek, hogy milyen jó kezdés ez, soha nem felejtem el.

Sötétség

Ez a történet félelmetesen sötétre sikeredett. Komolyan, minden disztópia megirigyelhetné módon sötét. Egyrészt mert tudtuk előre, hogy hova fogunk kifutni és hogy az egy brutális szituáció lesz. Kvázi amint a történet végére értünk, amit a főszereplő mesél, fogunk visszazökkenni a jelenbe, ahol a cselekmény konkrét bonyodalmai és fordulatai után vár minket a ma szörnyűsége. És még esélyünk sem volt elfelejteni, mi történet a sztori bevezetőjében, és mi vár ránk a "mese" végén, mert időről időre jött valami kis emlékeztető. Szóval egyrészt a zseniális megoldás miatt volt sötét, hogy tudtuk, akármi történik is a mese végén, az nem lehet jó.
Másrészt egy fantasyszálakkal átszőtt posztapokaliptikus világot kapunk, de abból a nagyon kemény fajtát. Lehet kapaszkodni, ha nincs víz, ha az agresszívak kerülnek az egyébként káoszon alapuló, igazi értelemben nem is igazán létező társadalom élére, ahol a nőket tárgyakként kezelik, és ahol a kannibalizmus is mindennapossá válhat. Tehát alapjáraton kapunk a kemény keret mellé egy kemény világban játszódó történet, ami nyilvánvalóan hozta magával a sötét, nyomasztó, "nem tudjuk, hol a kiút" hangulatot.
Harmadrészt pedig a főszereplőnk egyéni szintjén is megéljük a sötétséget. Hiszen Evie belül is átéli ezt. Hogy nem tudja, megőrült-e vagy tényleg megtörténnek azok a dolgok, amiket lát. Hogy olyan helyzetbe kerülhet, amikor önmagát kell bántania, csonkítania annak érdekében, hogy túlélhessenek. Hogy elveszíthet mindent, ami fontos. Gyakorlatilag végig dúl a lelkében a háború, soha, egy pillanatra sem lehetünk mellette biztosak semmiben. Ő maga sem tudja, mi ő, ki ő, mi valóság és mi nem.

A tarotkártyák

Ha azt mondjuk, hogy a tarotkártyák megelevenednek ebben a történetben, akkor tényleg nem hazudunk. És nagyon izgalmas, hogy mennyire gyönyörűen illik egymáshoz a tarotkártya misztikussága, ennek a misztikumnak sötétséghez való kötése a világvégével, a posztapokaliptikus világgal, a hangulattal, az egyes szereplőkkel... Főleg utóbbi kapcsán merült fel bennem a gondolat, hogy ez mennyire oda-vissza lehetett. Egy-egy tarotkártya talán segített felállítani bizonyos szereplők alaptulajdonságait, de onnantól kezdve mindkét irányba működnie kellett ennek a befolyásnak.
Sok olyan könyvet olvastam már, amiben a tarotkártyák előkerültek, viszonylag gyakori elemei a fantasykenk -. mert ebből jósolnak a szereplőnknek, mert az egyik szereplőnk megfelel valamelyik kártya szerepének, mert ő maga jósol belőle vagy valamelyik családtagja... De hiába került elő ennyiszer a tarotkártya, ennyire egyedi megoldással én még nem találkoztam.

Kresley Cole

Nem tudom, hányan ismerik Kresley Cole könyveit, én a magyarul megjelentek olvastam, a misztikus romantikus és a történelmi romantikus regényeket is, de nagyon érdekes volt látni, hogy hogyan teljesít egy teljesen másik közegben, fiatalabb szereplőkkel, fiatalabb olvasóközönséggel. Szerencsére nem kellett benne csalódnom, a YA témát is megoldotta.

Jack

Igen, kell egy szépfiú. Na de Jackben pont azt szerettem, hogy nyilvánvalóan ő a tiltott szerelem, a rosszfiú prototípusa, és végig hozza is ezt a karaktert, mégis volt benne - illetve az ő és Evie kapcsolatában is - sok olyasmi, amely egyedi volt, ami meglepett.

A titokzatos álomfiú

Nem akarom kimondani a nevét, de majd tudni fogjátok, mire gondolok... Lényeg a lényeg, van egy szereplő, aki állandóan felbukkan Evie-nek, és nagyon rejtélyes és meglepő. Na, őt imádtam! Nem akarok spoilerezni, szóval olvassátok el, mire gondolok!


Remélem, tetszett ez a rendhagyó kis összefoglaló, a többi állomáson hagyományosabb értékeléseket is olvashattok, szóval ha inkább olvasnátok egy olyat is, hajrá, én most úgy érzem, hogy amit el szerettem volna mondani, ilyen formában is elmondtam.

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné klub - Mi inspirálta?




Nyereményjáték

22 Arkánum kártya. 22 kiválasztott. A jó és a gonosz harca. A Méreghercegnő története egy nagy, halálos játék, melyre a tarot szabályai vonatkoznak. Ha Evie túl akarja élni szövetségeseket kell találnia, és tudnia kell ki az ellenség.

Játékunkban Evie bőrébe bújhatsz és tesztelheted, vajon te hogyan állnád meg a helyed. A turné 9 állomása egy-egy tarot kártyát jelképez. Minden kártyához tartozik egy “hívószó”, azaz egy mottó. Ám a kártyák össze akarnak zavarni, ezért ellopták egymás hívószavát. A te feladatod, hogy megfelelően párosítsd be, melyik hívószó melyik kártyához tartozik eredetileg. Vigyázz! Könnyen egy ellenség karjaiban köthetsz ki, ha hibázol.


Az Angyal

Óvakodj a csábítástól!




A blogturné menetrendje

11/27 MFKata gondolatai - A Hold
11/28 Always love a wild book - A Mágus
11/29 Deszy könyvajánlója - Az Angyal
11/30 Insane life - A Szeretők
12/01 Angelika blogja - Az Erő
12/02 Kelly & Lupi olvas- A Torony
12/03 Kristina blogja - Császárnő
12/04 Dreamworld - Az Egyensúly
12/05 Függővég - Az Ördög

Nincsenek megjegyzések