Breaking News

Goodreads döntő


Sziasztok!

Már lehet szavazni a Goodreads Év könyve szavazásának döntőjében, úgyhogy gondoltam, egy posztot megér, mert érdekes látni, kik jutottak a legjobb 10 közé az egyes kategóriákban.

A szavazásban persze az a nagyon érdekes, hogy szinte biztos, senki sem olvasta mind a 10 könyvet az egyes kategóriákban, tehát közel sem tudunk teljes racionalitással szavazni. Én magam ezért is vagyok mindig bizonytalan. 

Én a bejegyzésben most csak néhány, engem érdeklő kategóriát fogok megemlíteni, de az összest megtaláljátok ITT.

Kezdjük a számomra legingoványosabbtól!

Legjobb debütáló szerző


Őszintén, ezek közül a könyvek közül csak egyet olvastam, szóval nem igazán tudok érdemben szavazni. Mindenesetre a The Truth About Alice borítójába szerelmes vagyok, mindig amikor meglátom, ingerem támad elolvasni. 
A Cruel Beauty az a bizonyos, amit olvastam is, az értékelésemet elolvashatjátok ITT, és még interjút is készítettem a szerzővel, amit pedig ITT találtok.


Legjobb romantikus



Újabb pont, ahol a szavam sajnos nem döntő, szomorú, de itt is csak egy könyvet olvastam, a Beautiful Obliviont. Viszont több szerző és/vagy sorozat is van már ebben a kategóriában, amit/akit ismerek és olvasok. 
Colleen Hoovertől eddig három könyvet volt szerencsém olvasni és mindet imádtam, alig várom, hogy végre olvashassam a két jelölt könyvét is. (Már az is sokat mond, hogy a 10-es mezőnybe egyedül ő tudott két könyvvel is bekerülni.) Diana Gabaldon Outlander sorozatába szerelmes vagyok, és a Fekete tőr testvériséget is nagyon szerettem, bár az kétségtelen, hogy nekem a sorozat újabb részei már kevésbé jöttek be. Az Archer's Voice című könyvről pedig már annyi jót hallottam és olyan jó értékelései vannak, hogy ácsingózom utána rendesen, de közben már meg is neszeltem, hogy nem kizárt, érkezik magyarul is. Jó hír. Nalini Singh még mindig az egyik nagy hiányosságom, akárhányszor szóba kerül egy könyves rendezvényen, szinte biztos, hogy valaki elkezd győzködni róla, hogy olvasnom kell tőle, de sajnos eddig még nem volt rá lehetőségem. 


Legjobb middle grade és gyerekkönyv



Közeledünk az általam jobban ismert kategóriákhoz, bár érdemben itt is csak három könyvhöz tudok hozzászagolni, és abból is csak egyet olvastam, de azt rögtön kétszer. 
A Percy Jackson sorozatot nagyon szeretem, de kétségtelenül le vagyok maradva benne. Ellenben Cassandra Clare és Holly Black közös sorozatának, a Magisztériumnak rögtön a megjelenéskor nekiálltam, azóta pedig már magyarul is olvashattam. Az értékelésem hamarosan következik róla, elöljáróban annyit, hogy kicsit Harry Potterre hajaz a sztori, de van benne egy óriási csavar, ami nagyot üt, és kíváncsian várom, mi lesz belőle a folytatásban.
Amivel még találkoztam ezek közül, az az Egy ropi naplója, az első részét olvastam, nekem nem jött be annyira, bár nem kétségtelenül nem nekem íródott.


Legjobb Young Adult Fantasy és Sci-fi



Na, csak elértünk az egyik kategóriához, ami engem a legjobban érdekel. Ebben a kategóriában a tízből négy kötetet olvastam, és kettő olyan van benne, amelyik sorozatnak már nekiálltam, de a jelölt részig még nem jutottam el. 
A Négyes novellák kiegészítő történetek mércéjével nézve szerintem nagyon jól sikerült, egyébként véleményt is írtam róluk, amit ITT olvashattok. Ennek ellenére azt gondolom, egy ilyen mezőnyben labdába sem rúg, én biztosan nem tenném rá a voksom.
A Silver Shadows könyvet ugyan nagyon szerettem, de úgy érzem, a sorozatban eddig talán ez volt a leggyengébb rész, amolyan előkészítő az utolsó nagy dobáshoz.
A Mennyei tűz városa tetszett, de még mindig azt gondolom, hogy nem a sorozat legjobb kötete. Kétségtelenül volt benne néhány momentum, amit imádtam, Cassie verhetetlen abban, hogy halál nélkül is fájdalmat tudjon okozni, ennek ellenére voltak dolgok, amelyek miatt nem merném 100%-osan rá tenni a voksom. (A véleményemet ITT olvashatjátok róla.)
És akkor van még Az Igazi, amit nagyon szerettem, de valami kis plusz a lázadással kapcsolatban még hiányzott nekem a tökéleteshez. (Az erről írt véleményemet ITT olvashatjátok.)
Viszont ismerem még a Cinder és az Üvegtrón sorozatot, úgyhogy meglepő, de így olvasatlanul én az utóbbi mellett tenném le a voksom: szinte biztos vagyok benne, hogy az Heir of Fire brutál jó könyv lesz. 

Legjobb nem természetfeletti young adult



Ebből a kategóriából is négy könyvet olvastam, de gyakorlatilag az összessel szemeztem már egy ideje.
A To All The Boys I've Loved Before könyvet egyszerűen imádtam, ezt meg is írtam, úgyhogy nem áradozok róla, olvassátok el az értékelésem ITT.
A Since You've Been Gone nem volt egy rossz történet, de őszintén szólva én többet vártam tőle. Egy nyári sztori, önmegismeréssel és mély barátsággal, elvben. Viszont az önmegismerésből is ki lehetett volna hozni szerintem többet, a barátságról meg annyit, hogy a kérdéses barátnőt távollétében konkrétan utáltam. 
Az Isla and the Happily Ever After szintén tetszett, a sorozattól elvárható cuki jeleneteket nagyon jól hozta, imádtam, hogy visszatértek a korábbi szereplők, de még mindig az Anna és a francia csók a legjobb szerintem a sorozatban. Az értékelésemet ITT olvashatjátok róla.
A Take Me Onnal bajban voltam. Imádom Katie McGarryt, de a páros köteteitől már kezdek félni. A Pushing the Limits után a második könyv sem volt olyan jó, a negyedik kötet, a kérdéses Take Me On pedig szerintem a korábbi kötetekhez képest szerintem laposra sikerült.
Hogy mire voksolnék? Őszintén nem tudom. Ezek közül a To All The Boys I've Loved Before-t mondanám a zseniális alapötlet miatt is, de érzem, hogy vannak itt még erős könyvek, amiket még nem volt szerencsém olvasni. A We Were Liarst már a megjelenése előtt vártam, mint a Messiást, de még mindig nem jutott rá időm, ahogy a Love Letters to the Dead is nagyon érdekel. Laurie Halse Andersonról már nagyon sok jót hallottam, az I'll Give You the Sunnal is szemezek már egy ideje, Jennifer L. Armentrout-ról szerintem már mind hallottunk.
Most légy okos, Domokos!

Nincsenek megjegyzések