Breaking News

K. A. Tucker: Ten Tiny Breaths – Tíz apró lélegzet


Kellett jó pár mély lélegzet
Ten Tiny Breaths – Tíz apró lélegzet

A blogturnéról


A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent K. A. Tucker: Tíz apró lélegzet című regénye, az azonos című sorozat első része. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül mutatja be Kacey fájdalommal és szenvedéllyel teli történetét!

2014. november 12-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Eredeti cím: Ten Tiny Breaths
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 352
Fordító: Szujer Orsolya
ISBN: 9789633990551
Sorozat: Tíz apró lélegzet 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,21)
Megrendelési link 

Négy évvel ezelőtt Kacey élete borzalmas fordulatot vett, mikor egy részeg sofőr miatt elvesztette szüleit, a barátját és a legjobb barátnőjét. A baleset emléke még mindig kísérti, még mindig hallja édesanyja utolsó lélegzetét, és nem akar mást, mint hátrahagyni a múltat. Kacey és tizenöt éves húga, Livie, két buszjeggyel felfegyverkezve maga mögött hagyja a michigani Grand Rapidsot, hogy mindent újrakezdjen Miamiban. Először alig tudnak megélni, de Kacey nem aggódik. Ő mindennel elbír – kivéve titokzatos szomszédjával az 1D lakásból.
Trent Emersonnak ragyogó kék szeme van és mély gödrécskéi az arcán, mikor nevet. És hibátlanul egyensúlyozik a jó fiút a veszélyestől elválasztó, ellenállhatatlan vonalon. Tragikus múltja miatt Kacey eldöntötte, hogy senkit sem enged közel magához, de a kettejük közötti vonzalom tagadhatatlan, és Trent minden eszközt felhasznál, hogy bejusson a Kacey szívét védő falak mögé – akár még egy olyan titokról is hajlandó lerántani a leplet, ami mindkettejüket tönkre teheti.


Véleményem


Amikor először találkoztam a könyvvel, az első reakcióm valami olyasmi volt, hogy: Micsoda furcsa cím ez? Próbáltam megfejteni magamban, hogy konkrétan mire utalhat. A jó hír, hogy elég hamar kiderül, konkrétan a prológusban, de teljesen csak a könyv legvégén értjük meg, hogy miért is tér vissza állandóan. A főszereplőnk édesanyja ugyanis pontosan ezt tanácsolja a lányának: Tíz apró lélegzet. De hogy valójában mit is akar ezzel mondani, csak a könyv végén áll össze. És mennyire nagyot üt, amikor végre Kacey-vel együtt rájövünk a jelentésére! Pont a legjobbkor. Ez volt az egyik dolog, amit a legjobban szerettem a történetben, és biztos vagyok benne, hogy soha nem felejtem el. Így utólag pedig azt mondom: Mennyire jó cím ez! 

A főszereplőnk, Kacey túlélt egy súlyos autóbalesetet. Ennyi már a regény elején is bizonyos, ahogy az is, hogy abban a balesetben nagyon sok mindent elveszített. A szerettein kívül önmagát is. Most egyedül áll a világban húgával, Livie-vel, akit már nem bírna elveszíteni, ezért szinte bármit hajlandó megtenni érte. És minden trauma ellenére Kacey erős. Ezt szerettem benne a legjobban. Kacey nem egy nyafogó főszereplő, aki egy hatalmas trauma után a sarokba húzódva sírdogál. Persze nem feltétlenül egészséges, amit csinál, de azért Kacey a talpán van és harcol. Rossz módszereket választ a fájdalom feldolgozására, de ezt ki tudná a szemére vetni? Most pedig Kacey szülőszerepbe kényszerül, és egy pillanatra sem panaszkodik. Hihetetlen természetességgel kezeli gyengeségeit – például azt, hogy nem bírja elviselni, ha megérintik a kezét. Amikor ilyen helyzetbe kerülne, persze megtorpan, de megy tovább előre, megállíthatatlanul. 

Szóval kapunk egy olyan főszereplőt, aki nyilvánvalóan összetört és még nem tudta összeszedni a darabkákat, de ennek ellenére igazi harcos. (És nem csak az edzései miatt.) És ahogy a történet halad előre, erről a küzdelemről és a kiváltó okokról egyre többet megtudunk.

Férfi főszereplőnek ott van nekünk Trent. Trent, akiről nagyon sokáig szinte semmit nem tudunk meg. Ő a rejtélyes srác a Melrose Place-szerű társasházból, aki állandóan felbukkan. Aki megment, ha bajba kerülsz, aki kisegít apróval, ha nincs elég a mosógép elindításához. Apropó, mosógép! Ennél érdekesebb találkozóhelyről még nem olvastam szerelmespárnál. Trent és Kacey „helye” ugyanis az alagsorban található mosókonyha. Furcsa, mi? De ami ennél is furcsább, hogy imádtam azt a sötét, csótányos helyiséget. 

Aztán ott vannak a mellékszereplőink. Livie, aki abban a bizonyos balesetben szintén mindenkit elveszített, és sok szempontból még rosszabb helyzetben van, mint nővére. Kacey-nek legalább húga megmaradt, de Livie bizonyos szempontból még a nővérét is elveszítette. Livie igazi gondoskodó, visszahúzódó természet, az az imádnivaló szégyenlős hugica, akit legszívesebben megölelgetne az ember, amiért ennyire… jó. És mindent próbál megtenni azért, hogy visszakapja a régi Kacey-t, és szép lassan, persze a véletlenek és sok minden más közrejátszásával talán sikerrel is jár.

A mellékszereplők közül a kedvencem mégis a szomszéd „Barbie”, Ciklon lett. Annyira valószínűtlen, hogy egy ilyen szereplőt megkedveljek, mint az, hogy Kacey összebarátkozik vele. Mégis megtörténik mindkettő. Ciklon nagymellű, szőke hajjal és alig valamit takaró ruhadarabokkal, az a fajta, akit rögtön felcímkéznél egy nem túl kedves jelzővel, amit most inkább nem írnék le. És persze kétségtelenül megvan, vagy legalábbis megvolt ez az oldala. De most már egy tüneményes kislány, Mia anyukája. Valaki, aki igazi otthont varázsolt a lányának, egy igazi barátnő, aki kiáll a szeretteiért, és aki keményen dolgozik értük.

Igazándiból elég hosszan sorolhatnám a mellékszereplőket, van belőlük egy szakajtóval, és mindegyikükben volt valami, amiért nagyon megkedveltem őket: a lágyszívű melák kidobóember a bárból, a furcsa módszerekkel dolgozó pszichológus, a bár atyáskodó tulajdonosa… Mindenkiben volt valami, ami felkeltette az érdeklődésemet. 

A jó szereplők már alapból biztosítják, hogy ne utáljam a történetet, de persze egy rossz cselekménnyel még elég hatékonyan tönkre lehetne vágni. De szerencsére ez itt nem történik meg. A két kérdés, amire a választ végig kutatjuk: vajon sikerül Kacey-nek feldolgoznia a traumát és visszatérni régi önmagához? És mi a fene lehet Trent titka?

Őszinte leszek, egyik sem sokkolt különösebben. Meglehetősen hamar rájöttem, hogy mi következik, de ez nem jelenti azt, hogy nem imádtam az oda vezető utat, és nem sokkolt az a bizonyos tetőpont, amikor bekövetkezett. (Ó, igen, próbáljatok erről virágnyelven írni, spoilerek nélkül! Nem könnyű.)
A végére pedig egy nagyon érdekes kérdésbe csúszunk bele a bűntudattal, a megbocsátással és úgy alapból a bűnnel kapcsolatban. Ezt nem fejthetem ki bővebben, mert az nagyon spoileres lenne, mindenesetre kifejezetten tetszett, hogy a könyv ezzel a témával foglalkozik, mert sajnos nem is olyan ritka, hogy hasonló kérdésekkel kell szembenéznie az embernek.

Összességében egy magával ragadó történet arról, hogyan dolgozza fel egy – vagyis inkább több – igazi harcos életének nagy tragédiáit. Tulajdonképpen elég depresszív is lehetne, amikor rájövünk, hogy gyakorlatilag mindegyik szereplőnk életében van valamilyen trauma, amivel együtt kell élniük, de mégsem az. Egyrészt mert ez így reális. Másrészt mert az út végén ott van a remény, ez pedig simogatja a lelkünket, hiába minden fájdalmunk. Együtt éljük át Kacey-vel ezt a nagyon is nehéz utat, a fájdalmat, a csalódást, a kétségbeesést és reménytelenséget, de a végén mégis csak megleljük, amire szükségünk volt. Ne feledjétek: Tíz apró lélegzet. Csak ennyi kell. 

NAGYON AJÁNLOM


Olvassatok bele a képre kattintva!

konyvmolykepzo.hu/reszlet/tiz_kicsi_reszlet.pdf?ap_id=Deszy

Blogturné extra - A kiegészítő kötetről

Ahogy az Amerikában most nagyon divatos, a Tíz apró lélegzethez is született egy kiegészítő novella, ami hivatalos a 0,5. rész. De van valami, ami ezzel kapcsolatban nagyon fontos: "a feledik kötet" valóban a férfi főszereplőnk szemszöge, de nem azért kapta a feledik számot, mert az első rész előtt kell olvasni. Sőt! Az első részre nézve kifejezetten spoileres. Ugyanis a könyv idejét tekintve valóban az első rész előtt játszódik, viszont a könyv legnagyobb csavarja már a fülszövegből is kiderül! 

Szóval most nem is hozom a fülszöveget sem, csak a figyelmeztetést: ne olvassátok el még a fülszövegét sem a 0,5. résznek, ha még nem olvastátok az első részt végig! 

A borítóját azért megmutatom:




Nyereményjáték

Tíz like, tízszeres esély a nyereményre!
(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz! Ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az értesítő emailre, automatikusan újra sorsolunk.)

a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje


November 12 - Kristina blogja
November 14 - Angelika blogja
November 16 - Media Addict
November 18 - CBooks
November 20 - Dreamworld
November 22 - Kelly Lupi olvas
November 26 - Deszy könyvajánlója



Nincsenek megjegyzések