Breaking News

Garth Nix: Sabriel


Szerettem borzongani

Sabriel

A blogturnéról




A Gabo kiadó jóvoltából március 11-én megjelent Garth Nix varázslatos könyve, ami a Sabriel címet viseli.
Sabriel történetét négy plusz egy extra állomásos turné keretein belül megismerhetitek, mi több, ha játszotok velünk, akár tiétek lehet a kiadó által felajánlott három példány egyike is.
Eredeti cím: Sabriel
Kiadó: Gabo
Oldalszám: 344
Fordító: Békési József, Juhász Viktor
ISBN: 9789636899936
Sorozat: A Régi Királyság 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,16)
Megrendelési link 
Sabriel, akit gyerekkorában küldtek Ancelstierre egyik bentlakásos iskolájába, nem sokat tud a zabolátlan mágiáról vagy a holtakról, akik a Régi Királyságban nem hajlandók halottak maradni. Utolsó tanévében azonban apjának, Abhorsennek nyoma vész, és Sabrielnek be kell lépnie a Régi Királyságba, hogy megkeresse. Hamarosan társául szegődik Mogget, a macska, akiben komisz lélek lakozik, és Harlekin, egy fiatal chartamágus. Ahogy egyre mélyebbre hatolnak a birodalomba, úgy növekszik a fenyegetés, amely a halál kapuin túlnyúlva már az élők világát veszélyezteti.
Sabrielnek szembe kell néznie végzetével egy olyan világban, ahol az élők és holtak közti határvonal néha nehezen látható – és időnként el is tűnik. 
 

Véleményem


A Sabriel meglepett. Most már nem ez az első olyan könyv, amit gyakorlatilag fülszöveg nélkül, amolyan megérzés alapján választottam a listámra. Persze sokat segített az is, hogy tetszett a borító (mert bár tudom, hogy borítótól függetlenül lehet jó és rossz a belső, azért szeretem a szép borítókat).

Szóval a Sabrielnél sem tudtam, mire számítsak. Hallottam róla jókat, de azért azt is, hogy a sztori elején nehéz felvenni a fonalat. Így, bevallom őszintén, kicsit féltem. (Egyébként feleslegesen.) De amiért igazán meglepett, az az, hogy mennyire tetszett a téma és a borzongós hangulat ellenére is.

Ugyanis ha egy dolgot kellene kiemelnem a Sabrielből, ami elsőre beugrik róla, akkor az nagy eséllyel a történet hangulata lenne. Képzeljetek el egy világot, amelyben a halálból visszatérő különféle lények a mindennapjaid részét képezik, és tudod, hogy a Falon túl még annál borzalmasabbb a helyzet. Mindenfelé élőhalottak, zombik, bár persze ennél összetettebb a helyzet és természetesen a különféle lények ezeknél sokkal különlegesebb neveket viselnek, ezektől most megkíméllek benneteket, ha nem probléma. Mert a világ felépítése valóban elég bonyolult, és ha most a nyakatokba zúdítanám az összes nevet, nem kizárt, hogy a kevésbé fantasyrajongókat elriasztanám. Pedig szerintem vétek lenne. Ugyanis hiába a borzongós hangulat, a hideggel, köddel, sötét lényekkel és a halál állandó jelenlétével, én szerettem a könyvet - pedig ez annyira nem az én közegem. Én vagyok az az ember, aki nagy ívben igyekszik kerülni mindent, ami horror.

És itt ezt nehéz elkerülni, hiszen a főszereplőnk, Sabriel egy nekromanta. Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni persze, mert ahogy a regényből szépen lassan kiderül, a helyzet ennél jóval bonyolultabb. Sabrielnek már a születése körülményei sem voltak hétköznapiak, ahogy ez a prológusból kiderül, de még ennél is izgalmasabb, amikor már a felnőtt lányt ismerjük meg. Épp elhagyni készül ugyanis az iskolát (a fal innenső oldalán tanul, míg apja a képességei miatt is a fal túloldalán van), és gondolkozik a továbbtanuláson, amikor furcsa üzenetet kap apjától, aki a túlvilágon ragadt. Sabriel keresi a válaszokat, hogy mi lett az apjával, és tudja, hogy a küldetése az, rájöjjön, miért került oda és visszahozza őt a helyére, az élők közé. Így a fiatal lánynak egyedül kell nekivágnia, még egyelőre nem túl sok gyakorlattal rendelkezve a mágia területén.

Imádtam Sabrielt! Nem mondom, hogy nem voltak rosszabb pillanatai, mert az hazugság lenne. Néha megmondtam volna neki a magamét, hogy miért gondolja, hogy az egy helyben álldogálás és filozofálgatás mennyire hasznos vagy inkább nem hasznos, amikor veszélyben van. Ennek ellenére azonban kitartó volt, erős, talpraesetten vetette bele magát az ismeretlen kalandba, ami nagyon tetszett. Ahogy az is, ahogy az egész halál-témát megismertük a szemén keresztül. Kifejezetten érdekes kérdés, hogy milyen egy ilyen "adománynak" a birtokában élni. És ha már Sabriel, muszáj szót ejtenem kicsit a fegyverzetéről: telitalálat. Szinte filmként láttam magam előtt a kardot a jelekkel, az egyes harangokat, mindegyikük más funkcióval - pl. holtak űzésére. Amúgy is nagyon érdekes volt, hogy a varázslat jeleken és különféle eszközökön keresztül zajlik. (Világépítésért és hangulatteremtésért én megadnám az ötöst Garth Nixnek.)

Sabrielen kívül kifejezetten imádtam a mellékszereplők közül Abhorsent, az apát, akinek a saját kalandjait is nagyon-nagyon szívesen olvasnám fiatalabb korából, valamint Abhorsen egyik szolgáját, a macska Moggetet. Utóbbinak elképesztően jó a humora, és nagyon jól sikerült úgy összehozni a szereplőt, hogy egyszerre legyen macskás és nem macskás. Egy sor macskákra jellemező tulajdonságot felvonultat, mégis kicsit Sabriel vezetőjévé válik, és rögtön egyértelmű, hogy nagyon is sok rejlik a macskabunda alatt.

A fő szál, ahogy már említettem Sabriel kalandjára épül, úton édesapjáig. Kicsit olyan is, mint a mesékben: van egy végcél, de addig mindenféle próbán át vezet az őt. Sabriellel is így van, rengeteg nehézséggel kell szembenéznie, és meg is teszi. Így kapunk akciódús jeleneteket sorban, bár azért egyiknél sem rágtam le a karom izgalmamban. De örülök, hogy voltak nekünk, mert elég sokat kapunk Sabriel vándorlásából, kellettek az útra ezek a kis színes jelenetek.

Rettentő kíváncsi vagyok, hogy ezután mit várhatunk a folytatástól, a borongós hangulat mondjuk garantált és remélhetőleg Sabriel sem puhul el. Érdekes volt, egy nagyon jól felépített világgal, és egy halványan kiszámítható végkifejletű cselekménnyel.

AJÁNLOM


Blogturné extra - Borítómustra


Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy most gondolkozás nélkül kijelenthetem: a Sabriel magyar borítója tetszik a legjobban. Ahogy elnéztem a külföldi borítókat, szerintem a miénk magasan viszi a pálmát. Mindenesetre azért elhoztam nektek egy sor külföldi borítót, hogy ti is eldönthessétek, melyik tetszik a legjobban.

Angol nyelvű kiadások, a jobb oldali az eredeti borító. 



A németeknél is rögtön készült többféle verzió is, úgy tűnik, nekik is nagyon tetszett a könyv.



 És akkor még néhány másik nemzeté:

Indonéz

Japán

Portugál

Török


Nyereményjáték


A könyv csupa mágiával és misztikummal teli történetet nyújt az olvasóinak. Halál és mágián kívül találkozhatunk Moggettel, aki az egyik főszereplő és egy beszélő macska.
A mostani játékban nektek a feladatotok megtalálni a mitikus lényeket, akiket elrejtettünk a különböző állomásokon.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

A blogturné menetrendje

03/21 Insane Life - A magyar borítóról
03/23 Dreamworld - Extra állomás
03/25 Deszy könyvajánlója
03/27 Dreamworld - Térkép
03/29 CBooks

1 megjegyzés:

  1. Szia! Mikor lesz nyereményhirdetés? Vagy csupán a nyertesek értesülnek majd? :)

    VálaszTörlés