Breaking News

Shannon Hale: Ki a leggonoszabb a vidéken?


Imádom ezt a világot!

Ki a leggonoszabb a vidéken?

A blogturnéról

 



Folytatódik az Ever After High blogturné a sorozat második részével. Ki a leggonoszabb a vidéken? teszi fel a kérdést a szerző, és bizony nem könnyű a válasz, miután Raven alaposan összekuszálta a szálakat. Kövesd a Blogturné Klub öt bloggerének bejegyzéseit és újabb mesés posztok várnak rád, merülj el ebben az izgalmas mesevilágban!


Eredeti cím: The Unfairest of Them All
Kiadó: Móra
Oldalszám: 344
Fordító: Bottka Sándor Mátyás
ISBN: 9789631197549
Sorozat: Ever After High 2.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,20)
Megrendelési link
Az örökség napja után az Ever After High-ban minden a feje tetejére áll! Mivel Raven
Raven nem akarta követni anyja, a Gonosz Királynő példáját, de talán mégis éppen ettől lesz ő a leggonoszabb. Tette ugyanis példaképül szolgál a zendülők számára, akik hozzá hasonlóan szabadon szeretnének dönteni saját sorsuk felől.
Az iskola két csoportra szakad: előkelőkre és zendülőkre. Ellentétük káoszt, felfordulást és bizonytalanságot hoz az Ever After High-ba.
Queen nem írta alá a Mesehősök Végzetkönyvét, és nem fogadta el benne szereplő sorsát, akaratlanul is veszélybe sodorta Holnemvoltország lakóinak életét. Raven sem vágyik másra, mint hogy boldogan éljen, amíg meg nem hal, de akkor Hófehérke lánya, Apple White sem harapna soha mérgezett almába, és nem ébresztené őt fel soha csókkal a hercege. És még hányan vannak, akik a papírforma szerint szeretnék élni mesebeli életüket?!
A CSATÁROZÁSOK ÁRTATLAN ÁLDOZATOT KÖVETELNEK!


Véleményem

 

Már az előző részt is imádtam, ahogy azt az értékelésemben meg is írtam nektek. Alig vártam, hogy tovább folytatódjanak Raven és a többiek kalandjai, mert azzal, ami az első részben történt, most minden csupa kérdőjel. Tele van a sztori lehetőségekkel, és ezt imádtam! Valamennyire megmaradt a biztonságos mezsgye, amit már a meséktől megszoktunk, mégis rengeteg az új döntés és ezzel együtt persze sokkal nagyobb a kockázatis. Vagyis sokkal izgalmasabbá válik a történet, mintha csak a mesék egyszerű újraélése lenne a könyv, csak kicsit más köntösben. 

És bár sok a változás, azért a diákoknak még mindig az Ever After High-ban kell élniük, és Grimm igazgató meg a többi tanár normáit követni, ami főleg a lázadók számára elég nehéz. Szó szerint két oldalra szakadt az iskola: azok, akiket gonosznak szántak vagy nem happy enddel végződne a meséjük, Ravennel értenek egyet és változást akarnak. Viszont az elit (kvázi a mesék hercegei és hercegnői) érthető módon akarja a maga garantált boldog befejezését, és ezt támogatja az iskolai vezetés meg úgy általában az idősebb meseszereplők is. 

A cselekmény szempontjából két dolog köré koncentrálódik a regény: egyrészt a diákok kimozdulhatnak az iskolából, és elmehetnek egy vagy több példaképként szolgáló meseszereplőhöz tanácsért, másrészt pedig az egyik szereplő (nem spoilerezek) komoly problémába kerül, Raven és Apple pedig összefognak egy küldetés erejére, hogy megmentsék ezt a bizonyos szereplőt. 

Az történet első felében tehát a két főszereplőnk keresi a helyes utat. Raven próbál rájönni, merre mehet innen tovább és próbál olyan mesehősöket felkutatni, akik nem voltak hajlandóak csak úgy simán beletörődni a sorsukba, és legalább apró dolgokban eltértek. Itt ismerhetjük meg Cerise Hood történetét és a titkot, amit már sejthettünk legalábbis részben az első rész alapján. Itt gyakorlatilag egy mesebeli Rómeó és Júlia történet bontakozik ki a szemünk előtt. Illetve tulajdonképpen már készen kapjuk, és a következményekkel nézünk már csak szembe. Rettentő kíváncsi vagyok, mi lesz még ezzel a szállal, képes volt meglepni, és kifejezetten megmosolyogtató volt, milyen módon tért el az írónő a klasszikus Piroska sztoritól. Ráadásul imádtam a falu furcsán középkorias jellegét, ami még így is megmaradt. 


Apple eközben gőzerővel dolgozik azon, hogy tanácsot kapjon, jó vezetőként hogyan is kellene visszaterelni a szerinte "jó útra" a lázadókat. Úrrá akar lenni a káoszon, de rájön, hogy nem igazán tanulta meg, hogyan kellene vezetnie a népét - hiszen mindig kész döntésekkel került szembe, mindig tudta, merre fut ki a története. Most pedig minden bizonytalanná vált. Kifejezetten vicces volt látni, hogy a régi nagy mesehősök, az uralkodók, akiktől Apple segítséget akar kérni, mennyire bénák. És akkor még finom voltam. Imádtam, hogy néhány csettintésre porrá zúzza a klasszikus mesehősök magasztosságát az írónő. Az egyik szó szerint őrült, a másik hisztis, a harmadik meg félelmetesen naiv. 
A másik szálon nyilván a küldetés végrehajtása ennél azért konkrétabb, van egy cél, és tudatosan haladunk a cél teljesítése felé. Mégiscsak meséről van szó, így megvannak a próbák, amelyeket a szereplőinknek ki kell állnia, jelen esetben rejtvényeket kapnak, amelyeket meg kell fejteniük, majd ennek megfeleően összegyűjteni bizonyos hozzávalókat egy varázslathoz. Egyik feladat sem túl bonyolult, ennek ellenére izgalmas nézni, ahogy teljesítik őket, versenyt futva az idővel. 

Még mindig imádtam a szereplőket, a főszereplőket és a mellékszereplőket is. Nyilván a főszereplők kicsit kiszámíthatóbbak, a poénokat meg inkább a mellékszereplők szállítják. Közülük is egyre jobban szeretem a már említett Cerise-t, nyilván Maddie-t, aki verhetetlen (és még mindig imádom, ahogy a mesélővel cseverészik, egyébként meg: Nyuszik!), Dexter szintén kedvenc, csak nagyon szeretnék már belőle még többet! Illetve kíváncsian várom, mi lesz az Ashlynn-Hunter szállal. Mindenből többet akarok! 

A második rész vége meglepetést is tartogat! Ráadásul eljutottam odáig, hogy konkrétan rajongóvá váltam, hiába nálam fiatalabbaknak íródott a könyv. Hihetetlenül vicces, abszolút leköti az ember figyelmét, imádom az intelligens ki poénokat, amelyek el vannak rejtve a szövegben. Rettentő kíváncsi vagyok, mi lesz ennek a vége, mennyi minden vár még a főhőseinkre, kinek hogy alakul a meséje... Szóval ide nekem a folytatás, lehetőleg minél gyorsabban! 

NAGYON AJÁNLOM

Blogturné extra - Fotók!


Külön extrával most nem készültem nektek, viszont kedvem támadt fotózni, úgyhogy készítettem két képet a könyvről. A lényeg igazából az, hogy milyen a könyv belülről, mert a borítót láthatjátok máshol is, a belsőt viszont nem. Pedig érdemes megnézni! 




Nyereményjáték


Minden állomáson egy-egy szereplő nevét rejtettük el, nincs más dolgod, mint helyes sorrendbe rakni a kiemelt betűket és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Segítenek a karakterképek!
A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre. Sok szerencsét!



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje


03.23. Deszy Könyvajánlója
03.25. Kelly és Lupi olvas
03.27. Függővég
03.29. Insane Life
03.31. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések