Breaking News

Holly Smale: A lány, aki mindig mindent félreért


Még mindig imádom ezt a geek csajt

A lány, aki mindig mindent félreért

A blogturnéról


Harriet visszatért! A nagysikerű Geek Girl sorozat második kötetében tini modellünket izgalmas kihívás éri: Japánban kell töltenie a nyarat! A vicces és bájos Harriet továbbra is nagyon szórakoztató és informatív kalandokat ígér.
Tarts velünk a Geek Girl blogturnén, és tudd meg a részleteket! Sőt, meg is nyerheted a könyv egy példányát a játék során.


Eredeti cím: Model Misfit
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 328
Fordító: Nagy Boldizsár
ISBN: 9789634030416
Sorozat: Geek Girl 2.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,22)
Megrendelési link
Harriet Manners sok mindent tud.
* Az embernek általában 70 000 gondolat fordul meg a fejében naponta.
* A pillangónak négyezer izma van.
* Egy átlagos ember egy tonna ételt fogyaszt el egy év leforgása alatt.
* Strébernek lenni + modellnek = a cuccaidon újabb és újabb graffitik jelennek meg.
A fiúkról viszont egyértelmű, hogy semmit nem tud. Pedig fergeteges tokiói modellútja alatt minden eddig összegyűjtött tudását becserélné, ha csak halványan sejthetné, mit is kezdjen egy bizonyos sráccal…


Véleményem


Az első részt imádtam, mert annak ellenére, hogy a sztorit magát már olvashattuk, láthattuk néhányszor, mégis annyira egyedi volt! Ahogy a fülszövegből is kitűnik, Harriet nem teljesen... átlagos. Annyi információ van a fejében, mint egy kisebb lexikon, és talán én ezt imádom a legjobban ebben a sorozatban. Reméltem, hogy nem növi ki, és szerencsére nem is tette. Folyamatosan kapjuk a totál megdöbbentő és teljességgel lényegtelen információkat, amikkel nem is mindig tudunk mit kezdeni, mégis kapcsolódnak a történethez. Hiszen végtére is a főhősnőnk egy geek, és úgy tűnik, most már az is marad. Még a modellszakma sem tudja megváltoztatni. 

Mivel a fülszövegből kevéssé derül ki bármi érdemleges a cselekményről, íme néhány mondat arról, mire számíthat a kedves olvasó. Harriet épp a záróvizsgájára készül, és persze nem is ő lenne, ha nem valami őrültséget csinálna előtte, közben, utána... Visszaemlékezésekből megtudjuk, hogy Nick és Harriet szakítottak, Harriet pedig még mindig reménykedik, hogy akárcsak kedvenc regényszereplői, ők is újra egymásra találnak. Közeleg a nyár, és azt hiszi, Nattel, a legjobb barátnőjével töltheti, de minden terve befuccsol, mert kiderül, Natet a szülei Franciaországba küldték. Végül neki is akad programja: Yuka legújabb kampányában kell részt vennie Japánban, amivel egy álma válik valóra. Két szobatársat is kap, mindketten modellek, és az egyikükről igazán kínos meglepetés derül ki, ami miatt rettentő zavarba ejtő percek és sok szenvedés vár a főhősnőnkre. És ha lehet, még az átlagosnál is több baki a fotózásokon. 

Nem is igazán tudom, honnan is kezdhetném. Első körben talán Nicknél, mert konkrétan sokkolt a szakítás híre. Tényleg nem erre számítottam. Nyilvánvaló, hogy nem lehet az egész sztori végig csupa rózsaszín a párosunknak, hiszen akkor hol lenne a bonyodalom, na de mégis meglepett ez a fordulat. Persze így is kapunk elég sok Nick-Harriet jelenetet, a magam részéről ennél többnek is örültem volna. Hogy mi lesz velük, azt persze nem spoilerezem el, olvassátok a könyvet! 


Mindenesetre pont ezért sokkal több alkalmunk van magával Harriettel lenni és vele foglalkozni. Nyilván kapunk jó nagy adag belső monológot Nickről, viszont sikerül is tőle kicsit eltávolodni, amit egyébként nagyon élveztem, meg is mondom, miért. Mert Harriet bőven vicces és érdekes anélkül is, hogy egy pasi lenne mellette. Kicsit olyan érzésem volt, mintha a fiatal és jóval okosabb Bridget Jones kalandjait követtem volna, aki egyszerűen képtelen úgy tenni három lépést, hogy ne csináljon valami félelmetesen kínosat: hasra esik, villant, aranyfestékkel jelenik meg, összetintázza magát és még jó hosszan sorolhatnám. Nagyon röviden összefoglalva: a balszerencse áradása. Szintén nem szeretnék spoilerezni, szóval ezt el is engedem az értékelésben, de azért...

A régi mellékszereplők... Nos, el kell mondanom, Natet ebben a részben sajnos nagyon nem bírtam, viszont annál többet röhögtem Tobyn, a megszállottsága már tényleg mindent visz. Komolyan, tud meglepetést okozni. Bár mélyebben ne gondoljatok bele, mert akkor kifejezetten hátborzongató és leginkább kiskorúak börtönében lenne a helye.
Új szereplőként muszáj kiemelnem Harriet nagymamáját (illetve mostoha-nagymamáját, vagy nem is tudom, hogy nevezzem), aki hihetetlenül laza és nevetségesen felelőtlen, de pont kellett Harriet mellé. Főleg, hogy a szülei nem teljesen voltak képben most Harriet dolgaival kapcsolatban. (Bár az is igaz, hogy ő maga is ügyeskedett, utalnék a helytálló címre!) Azért is nevettem jókat, a babanevek kitalálásában Harriet apja verhetetlen, ezt állítom. Majd meglátjátok. 

Szóval összességében azt mondanám, hogy legalább annyira szerettem ezt a részt, mint az elsőt. Tetszett, hogy sokat kaptunk Harrietből, nagyon szeretem, ami ritka az ilyen sztoriknál, bár persze egyértelmű, hogy a végletekig béna a csaj. El tudtam volna viselni kicsit több Nick-Harriet jelenetet, de azért így is jó volt. A humorfaktor még mindig az egekben, határozottan ez és Harriet geek információi viszik a sztorit, és ezek miatt még a kissé azért kiszámítható történetszálat is meg lehet bocsátani. Epedve várom a folytatást, több ilyen vicces tinikönyvre lenne szükség!


NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - Idézetek a könyvből


A személyes kedvencem:
"Íme az első számú kedvenc tényem:
Minden egyes atomra igaz, hogy a 99,999999999999999 százaléka üres térből áll.
Olyan egyszerűnek tűnik, de tudják önök, hogy ez mit jelent?
Azt jelenti, hogy minden egyes dolog, ami a szemük előtt van (a szék, amelyen épp ülnek, a cipő a lábukon, a szemüveg az orrukon, a csokoládé a szájukban), kis híján nincs ott.
És ez önökre is érvényes."

"Annabel gyengéden az óriási, feszes hasára helyezi a kezét.
– Harriet, mi van veled drágám? Rosszul sikerült az utolsó vizsgád? Mi bajod van?
– Nekem? Inkább nektek mi bajotok van? Bébi, bébi, bébi! Mindig csak a bébi, bébi, bébi!
– Most Justin Biebert fogsz énekelni? – kérdezi Apu."

"A szekrényben bujkálni egyáltalán nem furcsa dolog. C. S. Lewis egy egész könyvsorozatot szánt annak bizonyítására, hogy a normális emberek rendszeresen ezt teszik. Na mindegy, amúgy sem volt más választásom. Ez az egyetlen olyan bútordarab Japánban, amibe, vagy ami alá beférek."

"Miközben azzal vagyok elfoglalva, hogy tízméteres körzetben mindent kékre fessek, észreveszem, hogy volt tizenegy nem fogadott hívásom a szüleimtől, kettő téves számról, négy hangüzenet, és kilenc SMS. A legtöbb arról érdeklődött, megérkeztem-e Japánba épségben, és négy arra emlékeztetett, hogy mi hiányzik annyira:
1. A SZEKRÉNYEDEN FELEJTETTÉL EGY NAGY CSOMAG MARS CSOKIT. VEHETEK BELŐLE EGYET? APU X
2. VETTEM BELŐLE HÁRMAT. REMÉLEM, NEM GÁZ. APU X
3. AKKOR MOST KIVESZEK MÉG EGYET, OK? APU X
4. HARRIET, ÉDESAPÁD MÁR MEGINT BEFALT EGY EGÉSZ CSOMAG MARS CSOKIT, ÉS ROSSZUL LETT. KÉRLEK, NE HAGYJ MÁSKOR ÉDESSÉGET OLYAN HELYEN, AHOL
RÁTALÁLHAT. A X"

"Amiért nem gondolok Nickre:
1. Mert erre kért.
2. Mert sokkal fontosabb dolgokra kell koncentrálnom.
3. Mást sem teszek.
4. Mert egy idióta."

"– Most utazol először repülőn? – nevet fel Bunty, amikor lélegzet-visszafojtva mutogatom neki a tájat az ablakon keresztül (ezzel párhuzamosan pedig véletlenül ki-be kapcsolgatom az előttem ülő pohártartóját).
– Nem, de még sosem utaztam… – nyelek egyet. A szüleim vagy Nat nélkül. – …ilyen messzire. Tudtad, hogy annak az esélye, hogy lezuhanjon a repülő, kevesebb mint 0,00001%? Ez azt jelenti, hogy sokkal valószínűbb, hogy egy szamár miatt halunk meg, vagy hogy négyes ikrekkel esünk teherbe."


Nyereményjáték


Harriet a nyarat Japánban töltheti, és megismeri a helyi kultúrát, és a szokásokat is. A játékunk során mi is Japánba kalauzolunk titeket! Minden állomáson Japán három japán nevezetességéről találsz egy fotót, és egy rövidke leírást. Találd ki, hogy miről van szó :)
A szerencsés nyertes egy példánnyal gazdagodik a Geek Girl második kötetéből! E-mailen értesítjük a nyertest, kérjük, 72 órán belül reagáljon, különben újra sorsolunk.


Japán harmadik legnépesebb városa, az egyik legfontosabb kikötőváros. A város területén található egy vár, ezt láthatjátok a képen. 1610 környékén épült, és ekkor az összes környékbeli lakos eköré települt.


a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

03.22. - Deszy könyvajánlója
03.25. - Zakkant olvas
03.28. - Media Addict
 

Nincsenek megjegyzések