Breaking News

Könyvelőzetes‬ premier: Liliom és vér


Sziasztok!

Amúgy is imádom a könyvelőzeteseket, az pedig külön öröm, amikor egy magyar könyvhöz készül ilyemsi. Most éppen Bíró Szabolcs Anjouk sorozatának első részéhez, a Liliom és vérhez.


Fülszöveg:

1321. Bátor Attila egykor templomos lovag volt, a király első embere, aki ott küzdött az Anjou-lobogó alatt, vérét hullajtva az akkor felemelkedő dinasztiáért. Az évek során legendás harcossá vált, ám a sorsdöntő rozgonyi csata után szögre akasztotta kardját, hogy családjával békés életet élhessen – távol a királyi udvartól, messze minden csatamezőtől. Egy forró tavaszi napon azonban minden megváltozik: királyi küldöttség érkezik a szlavóniai birtokra, hogy csaknem egy évtized után ismét hadba hívja a lovagot. Csák Máté, a Felvidék hadura, az Anjou-ház legnagyobb ellensége meghalt, s itt az idő, hogy huszonnyolc várát és teljes tartományát elfoglalják, egykori alattvalóit a király hűségére térítsék. Attila nem tehet mást, újból vasba öltözik, hogy a királyi bandérium hadnagyaként induljon az északi hadjáratra – ezzel pedig nemcsak egy új korszak, hanem bonyodalmak egész sora is kezdetét veszi. Míg a királyi had a Csákok földjét dúlja, addig Dubicában sötét fellegek gyülekeznek a Bátor család feje felett. A lángok felcsapnak, és úgy tűnik, a tűz sosem hunyhat ki…
Bíró Szabolcs nagyszabású történelmi regényfolyamának lapjain valós és fiktív szereplők, urak és szolgák, királyok és katonák sorsa fonódik össze, és alakul Isten vagy a végzet akarata szerint. A sorozat nyitó kötete a XIV. század első negyedéről, az Anjou-kori Magyar Királyságról mesél – egy távoli, vadregényes, egyszerre dicsőséges és vérben fürdő korról, melyben még számított az adott szó, a becsületnek súlya volt, az emberéletet pedig egészen más áron mérték.

És akkor érkezzen a várva várt előzetes, úgyis mindenkire arra kíváncsi:




Az íróról

Bíró Szabolcs 1988. július 29-én született a felvidéki Dunaszerdahelyen. Az írói vénát minden bizonnyal édesapjától örökölte, és már kisgyermekként versikéket, rövid történeteket fabrikált. A versírással később felhagyott, a próza szerelmese lett. Tizenöt évesen kóstolt bele először a novellaírásba, eleinte főleg a fantasy műfajához és a kalóztörténetekhez vonzódott. Tizenhat évesen, gimnazistaként kezdett aktív kulturális tevékenységbe: íróként, újságíróként, az iskolaújság főszerkesztőjeként és énekesként is bontogatta szárnyait. Prózai művei mellett 2006-tól több száz cikke jelent meg az Új Szó, a netBarátnő, az ekultura.hu, a Vasárnap, a Napvilág.Net, a PRESStige, a Penna Magazin és a Szél-Járás hasábjain. 2010 októberétől 2012 januárjáig könyv- és filmkritikusként dolgozott a szlovákiai magyar Pátria Rádiónál. 2013-ban Vissza a középkorba! címmel önálló rovatot jegyzett a Csallóköz c. regionális hetilapban.
Regényíróként 2007-ben debütált, Francis W. Scott néven, mely álnév alatt összesen hat könyve jelent meg. 2010 első napjától kezdve kizárólag polgári nevén publikál, saját bevallása szerint székirodalmat ír, és egyre megszállottabban fordul a középkor felé. Első komolyabb sikerét Sub Rosa c. regényének köszönheti, mely három különböző kiadást is megért, a szakmai hírnevet azonban a kétkötetes minisorozatként (Kelet oroszlánja és Az utolsó vörös barát alcímekkel ellátva) és egyetlen vaskos kötetben is megjelent Non nobis, Domine hozta meg számára. 2014-ben megjelent Ragnarök c. regényével rövid kitérőt tett a vikingek és az óskandináv mitológia világába, ám azután ismét visszatért a magyar középkorhoz, és tervei szerint jó pár évig kizárólag az Anjouk egyes kötetein kíván dolgozni.

Bíró Szabolcs az írás mellett tizenegy éven keresztül folytatott aktív amatőrzenei pályát. 2004 óta volt tagja a Csak Van zenekarnak, mellyel kilenc év alatt több száz koncertet adtak, 2007-ben felvették 1 című promóciós CD-jüket, 2011-ben pedig kiadták első nagylemezüket is, Mindennek a teteje címmel. Szabolcs rövid ideig, 2011–2012 között a Mojo Risin' zenekar tagjaként is tevékenykedett. Zenei pályáját 2013 végén zárta le hivatalosan.
2011 májusában jött létre a Historium Kiadó, az író egyéni vállalkozása, melynek célja a magyar történelem minőségi felelevenítése mind könyvkiadás, mind rendezvényszervezés, mind közösségépítés által. A Historium égisze alatt folyamatosan jelennek meg regények, novelláskötetek, történelmi tematikájú naptárak és képeskönyvek, illetve folyamatosan kerülnek megszervezésre írótalálkozók, középkori fesztiválok, kulturális rendezvények.
2014 tavaszán Bíró Szabolcs és Gerő Péter vezetésével alakult meg a Csallóközi Anjou Károly Bandérium névre keresztelt hadi hagyományőrző és múltidéző közösség, mely az 1300-as évek második negyedére, Károly Róbert uralkodási idejének utolsó két évtizedére összpontosít, és melyben az író az ispán szerepét tölti be.
Bíró Szabolcs szerető férj és büszke édesapa. Hobbija mindig az, amivel éppen foglalkozik. Egyik legnagyobb álma a Csallóközi Várispánság felépítése. Kamaszkora óta kerekesszékben él, ám határokat nem igazán ismer.

Forrás

Nincsenek megjegyzések