Breaking News

Lena Dunham: Nem olyan csaj


Másnak sem egyszerű - megnyugtató
Nem olyan csaj

A blogturnéról


2015 februárjában jelent meg Magyarországon Lena Dunham, amerikai színész-rendező és író-, forgatókönyvíró, illetve a Girls (Csajok) sztárjának első könyve Nem olyan csaj: Egy fiatal nő útmutatója az élethez címmel a Bookline Könyvek gondozásában. 
Az eredetileg novelláskötetként indult, ám később részekre bontott, majd egybegyúrt kötetet március 14-től a Blogturné Klub három bloggere véleményezi, s ahogy a Blogturnéknál már megszokhattátok, a turnéval párhuzamosan nyereményjáték is zajlik, melynek keretein belül egy példány a ti birtokotokba kerülhet.


Eredeti cím: Not That Kind of Girl
Kiadó: Bookline Könyvek
Oldalszám: 320
Fordító: Tamás-Balha M. Etelka
ISBN: 9789633104118
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,38)
Megrendelési link
Nem vagyok szexszakember, sem pszichológus, ahogy dietetikus sem. Nem vagyok 3 gyerek anyja, és sikeres harisnya-üzletláncom sincs. Viszont olyan lány vagyok, akit nagyon is érdekel, milyen, ha „mindened meglehet” – vallja a szerző, Lena Dunham. Könyvében az összes csajosnak mondott témát szóba is hozza, a pasiktól kezdve az ideális testképen át egészen a karrierig. Mindezt pedig olyan egyedi megközelítésben, szókimondóan és merész humorral, ami tényleg csak egy NEM OLYAN CSAJ sajátja.
Lena Dunham 1986-ban született New Yorkban, ahol jelenleg is él és dolgozik. Az HBO Csajok című Golden Globe-díjas sorozatának írója, rendezője és főszereplője.

Véleményem

Kezdjük egy vallomással! Egyetlen részt sem láttam még a Csajokból. De tényleg, egyet sem. Most már évek óta figyelem, ahogy Lena Dunham letarolja a világot, és egyelőre a távolból próbáltam rájönni, hogy vajon mi lehet a sikerének a titka. Láttam például a Golden Globe díjátadót abban az évben, amikor Lena is nyert, és emlékszem, mindenki körülrajongta. Ennek pedig csak van valamilyen oka, gondoltam akkor és gondolom most is. Valahogy odáig mégsem jutottam el, hogy leüljek a tévésorozata elég és nézni kezdjem. 

Viszont sokat hallottam arról, hogy fiatalokról szól. Olyan fiatalokról, akik épp kikerültek a "nagybetűs életbe", meg kellene állniuk a saját lábukon, és ez persze nem megy olyan könnyen, mint arról tiniként ábrándoztak. Könnyű arra gondolni a gimiben, hogy pár év múlva kolbászból lesz a kerítés, elköltözünk otthonról és nyakunkba szakad a nagy szabadság, nem dirigálhatnak már a szülők... De az a bizonyos nagybetűs élet nem is olyan egyszerű. Lena Dunham pedig ezt a generációt képviseli, azokat a huszonéveseket, akik éppen kapunyitási pánikukat élik, és közben próbálják felfedezni önmagukat és felépíteni az életüket. 

És itt jött a kapcsolódási pont: én is egy vagyok a kapunyitási pánikos fiatalok közül, aki keresi az útját. És ezért döntöttem úgy, hogy bár Lena Dunham sorozatát nem ismerem, így nyilvánvalóan rajongója sem vagyok, azért a könyvét elolvasnám. Egyrészt hátha szolgál valami útmutatással, tanáccsal a "mit hogyan" területén, ha pedig mégsem, akkor legalább annyit elkönyvelhetek az írónő sztorijai alapján, hogy másnak sem egyszerű. És mivel emberek vagyunk, az a tudat, hogy másnak is nehéz, másnak sem megy minden első csettintésre, valahogy megnyugtató. Vagy csak én vagyok így ezzel?

Nos, különösebben mélyenszántó tanácsot, amit mindenképp továbbviszek magammal az életben hosszútávon is, nem igazán kaptam. Nem életvezető ez a könyv (legalábbis számomra biztosan nem volt az), és bár nem mondom, hogy nem örültem volna valamilyen ultimate bölcsességnek, ezt nem bántam különösebben. 

Mert cserébe két dolgot határozottan el lehet mondani róla: végletekig őszinte és humoros. Miközben olvastam a fiatal Lena Dunham őrültebbnél őrültebb történeteit, a szüzessége elvesztésén keresztül a kívülállóságáig, elgondolkoztam, mekkora bátorság kellhet ahhoz, hogy mindezt ennyire nyíltan a világ elég tárja. Ha sorozatot ír valaki, elmondhatja, hogy a saját élete ihlette, hogy bizonyos jelenetek megtörténtek vele is, de soha senki nem fogja biztosan tudni, hogy a cikibbnél cikibb, kínosabbnál kínosabb jelenetek közül mégis melyek történtek meg tényleg. Viszont ebben a könyvben Lena rejtegetés, tabuk nélkül írt le mindent, még a belső gondolatait is. 

A nyíltsággal pedig a stílusa is kéz a kézben jár. Nem csak a történetben tárulkozik ki tabuk nélkül, hanem a könyv nyelvezetében is. Sok helyen már-már nyersnek éreztem, de összességében valahogy ez az egész így klappolt. 

Nem lettem óriási Lena rajongó. De azt igenis megértettem, hogy hogy szerezhettem alig néhány év alatt ekkora ismertséget és elismertséget a szakmájában, nem is beszélve a rengeteg rajongótól. Kendőzetlenül mer nyilatkozni olyasmikről, amikről mások nem, és mindezt nagyon egyedi módon teszi. Megvan a stílusa, és ahogyan ő maga is arra jut, hogy talán nem is olyan nagy probléma, ha valaki ennyire különc, mi is. Mert ha nem lenne ennyire ő, nem lenne a sikere sem.

Abban, hogy mindennek ellenére az ilyen könyveket nem fogom ezután sem falni, nem változtatott meg a Nem olyan csaj olvasása. Egyszer-egyszer belefér, de most sem éreztem, hogy valaki megragadta a grabancomat és addig nem ereszt, míg be nem fejezem a könyvet. Tulajdonképpen még azt is mondanám, hogy akár magazinszerűen is lehet olvasni a könyvet, minden napra egy-egy Lena fejezetet és ezzel egy-egy sztorit tartogatva. Szóval amikor végül letettem a kötetet, nem volt olyan érzésem, hogy de kár, hogy máris vége, vagy hogy nyúlnék is felé újra. Nem volt rossz, nem bántam meg, de ennél nagyobb érzelmet nem sikerült kiváltania belőlem. Viszont ha épp a kapunyitási problémáimmal küzdök, talán majd eszembe jut egy-egy vigasztaló pillanatra, hogy nem vagyok egyedül.


Blogturné extra - Csajok előzetes




Nyereményjáték

Úgy gondolod, Te sem vagy olyan csaj, és szívesen elolvasnád Lena könyvét? A turné ideje alatt játék is zajlik, melynek keretében akár Te is lehetsz az a szerencsés, aki Lena sorait élvezheti! Ehhez nem kell mást tenned, mint megfejteni a három turnéállomáson közzétett képeken szereplő helyszíneket, amelyek Lena Dunham életéhez, illetve a Nem olyan csajban említett eseményekhez szorosan kötődnek!

 * A Facebook-oldalakat pedig nem csak meglátogatni, hanem kedvelni is kell, hogy részt vegyél a játékban!  

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, valamint ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az e-mailben küldött értesítőre, akkor automatikusan új nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

 
A blogturné menetrendje

03/14 Tekla könyvei 
03/16 Könyvszeretet
03/18 Deszy Könyvajánlója

1 megjegyzés: