Breaking News

Jay Asher: Tizenhárom okom volt


Engem magával ragadott

Jay Asher: Tizenhárom okom volt

A blogturnéról




Hannah öngyilkos lett. Tizenhárom oka volt rá, amit meg is osztott Clay Jensennel. A fiú kezében a vallomásokat tartalmazó kazettákkal és az ósdi walkmanjével bejárja a várost, hogy a végére járjon: miért is lett öngyilkos Hannah Baker?

A Blogturné Klub különleges utazásra hív. Tizenhárom okom volt – ismerd meg Jay Asher mesterművét, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a könyvet.



Eredeti cím: Thirteen Reasons Why
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 264
Fordító: Farkas Orsolya
ISBN: 9789632452616
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: 
Moly link
Goodreads link (4,06)
Megrendelési link
Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP.
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat.
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, …ha megnyomod a PLAY-t.
Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt –
Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért.
Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat…
…és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.
gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát.

Az első mondat:


"– Uram? – ismétli meg a hölgy."

Véleményem


A Tizenhárom okom volt az a könyv, aminek az értékelésében nem arról fogok írni, milyenek voltak a karakterek, milyen a cselekmény és milyen a stílus. Lehet, hogy érinteni fogom ezeket, de minden csak másodlagos. Ugyanis ezt a regényt megélni és átélni a fontos, mert ekkor jön át igazán jól az üzenet. 

Újraolvasások utáni értékeléseknél nem mindig sikerül megtartani az első olvasás szépségét. Viszont a Tizenhárom okom volt olyan olvasmányélményem volt, hogy a mai napig emlékszem rá. Délután volt, az ágyamban feküdtem, és volt rá időm, hogy egy szuszra végigolvassam az egészet. Hála istennek, ugyanis vétek lett volna megszakítani. Meggyőződésem, hogy ez egy olyan könyv, amit nem szabad letenni, ezért neked is ezt tanácsolom, kedves olvasó! Ugyanis ha nem teszed le, ha olvasod és olvasod tovább, akkor Clayjel, a főszereplőnkkel együtt járhatod be az utat, és nyerhetsz választ a kérdéseidre. 


És fontos kérdések ezek. Eleinte csupán annyi, hogy vajon miért lett öngyilkos Hannah és vajon miért kapta meg Clay is a kazettákat? De minél tovább olvas az ember, annál jobban érintetté válik a lelke is. Lehet, hogy nem tudtam egyetérteni Hannah döntésével, számomra ugyanis az élet túlságosan fontos ahhoz, hogy egyszerűen csak feladjam. De a lecke ettől nem kevésbé fontos: minden egyes döntésed és tetted befolyással van mások életére. Lehet, hogy ami neked csak egy apróságnak tűnik, vagy egy egyszerű tréfának, az más számára a lavina megindítója. 

Ahogy ezt most írtam, a Felhőatlasz egy mondata jutott eszembe, de szerintem nagyon sokat mond erről a történetről is, így bemásolom: "Az életünk nem csupán a miénk. Az anyaméhtől a sírig kötődünk másokhoz - a múltban és a jelenben. És minden bűntettel vagy kedves gesztussal a jövőnkhöz járulunk hozzá." 

Hannah öngyilkos lett, meghozott egy döntést, ami ennél véglegesebb nem is lehetne. Függetlenül attól, hogy ezt helyesnek ítéljük-e, az ő története ez a könyv. A főszereplőnk nem ő, hanem Clay, a fiú szemén keresztül követjük az eseményeket, de Hannah az egyik narrátor, aki mesél. Ez a kazettás ötlet egyébként zseniális, volt szerencsém a hangoskönyvbe is belehallgatni, és akárhányszor meghallottam Hannah hangját, kirázott a hideg. Az ötlet, hogy egy öngyilkos kazettákban hagyja hátra végső búcsúját, és életed végéig kísért a hangja... Gratula, Jay Asher! 

Emlékszem, amikor elkezdtem olvasni a könyvet, Clayjel együtt borzadtam el - mit tehetett vajon, amiért megkapta a kazettákat, ami tulajdonképpen egy vádirat. Egyúttal vádirat, másrészt viszont egy utolsó vallomás és a búcsú... Fájdalmas, de végtelenül őszinte. 

Épp ezért lepődtem meg, az évek során hányszor vitatkoztam már a könyvről. Számomra a könyv végig ezt az üzenetet hordozta magában: vigyázz, mert soha nem tudhatod, hogy ami neked csak egy apróság, másnak nem az utolsó cseppet jelenti-e. Amikor letettem a könyvet, zokogtam. Nem Hannah-ért, de Hannah-ért is. Épp ezért lepett meg, amikor először azt olvastam, hogy Hannah gonosz. 

Elmondom, számomra milyen volt Hannah: egy megtört lány, aki eljutott addig a pontig, amikor már az egész világot gonosznak látta. Nem tudott hová menekülni, mert minél jobban menekült az apró rossz helyzetekből, egyre borzalmasabbaknak találta magát. (Igen, úgy olvassátok a regényt: apróságokkal kezdünk, és fokozatosan durvul el minden.) Egyértelmű, hogy azok között, akik a kazettát megkapták, vannak olyanok, akiket nem érzünk annyira bűnösnek, mint másnak - és nem feltétlen Hannah halálában bűnösnek, hanem úgy általában. De - bár én alapból optimista és küzdő alkat vagyok - nagyon is el tudom képzelni azt a helyzetet, hogy egy fiatal lány már nem bír többet. Belesüpped az elfogadásba, abba, hogy minden gonosz és nincs kiút. Nem biztos, hogy egyáltalán gonosznak érezte elmesélni a vádiratnak is beillő történetét. Lehet, hogy bántani akarta azokat, akik megkapták a kazettát, de egy ilyen gonosz világban van-e egyáltalán jelentősége ennek? Nincs-e joga ahhoz, hogy ő is elmondja, amit akar? Dehogynem. A kazettát megkapók nagy része bűntudat nélkül folytatta az életét, ha pedig a kazetták rávilágítottak arra, hogy hibáztak - nos, hibáztak, és legalább ráébredtek. Gonoszság vagy nem gonoszság - számomra Hannah egy megtört lélek, aki még utoljára úgy döntött, ha nem is feljelentéssel, de igazságot szolgáltat, a maga módján. 


Megtehette volna azt, amit Rácz-Stefán Tibor regényének főszereplője, aki ártatlanokat is bántott, és amivel egyszerűen nem tudok azonosulni. De Hannah egyszerűen csak azt akarta, hogy a bűnösök érezzék a kínt, amit okoztak neki és másoknak is. Ha nem is szemet szemért, de némi igazságszolgáltatás...

Hogy volt-e olyan pontja a történetnek, ahol legszívesebben benyúltam volna jól megrázni Hannah-t, hogy ne tegye? Ne süllyedjen még mélyebben a trutyiba? Persze, nem is egy, főleg a vége felé. De ettől még nem gonosz, egyszerűen csak rossz döntéseket hozott, utána pedig már nem tudott kiszállni.

Hannah-n kívül egyik karakterbe sem szeretnék mélyebben belemászni, mert nincs értelme. Clayről beszélhetnék, de igazából nem kifejezetten egyedi, inkább csak egy olyan karakternek éreztem, akivel könnyű azonosulni. Ha pedig a többiekről kezdenék mesélni, rögtön spoilerekben szaladnék, ezt pedig nem akarom. Ezt a történetet meg kell élni, minden fájdalommal és minden meglepetéssel. 

Ugyanis kifejezetten izgalmas haladni előre a kazettákban. Nem tudod, milyen borzalom következik - eleinte talán még meg is lepődsz, hogy úristen, ilyen apróság? Aztán olvasol tovább, és hopp... Minden összeáll. Minden összefügg. Az egyes címzettek bűne mellett pedig ott a másik nagy kérdés: mi a fenét tett Clay? Minél jobban megismertem, annál kíváncsibb voltam. Őszinte leszek: nem erre számítottam, és nagyon-nagyon sajnálom Clayt, amiért... De meg is értem. Nagy rajongója vagyok az összefüggéseknek, és valahogy úgy érzem, Hannah akarta, hogy ott legyen Claynél is a kazetta - hogy hozzá is eljusson a történet. 

Szóval számomra ez annak idején egy nagyon magával ragadó, elgondolkodtató és tanító regény volt. Mindig így emlékszem rá, és így is fogok. Mindenkinek a kezébe nyomnám, főleg a csúfolódós években. 

NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


konyvmolykepzo.chr.hu/wg3/files/download/10/13_ok_60.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Fanmade előzetes


Évekkel ezelőtt, amikor először olvastam a könyvet, találtam hozzá egy fanmade könyvelőzetest, amit imádtam. Mindent kifejezett, a zeneválasztást imádtam, és abszolút elérte, hogy olvasni akarjam. (Pedig már olvastam.) Aztán az előzetes lekerült Youtube-ról, amit nagyon sajnáltam. Néhány hónapja azonban újra rábukkantam.
Ezt az előzetest szeretném most megosztani veletek.



 

Nyereményjáték


Jay Asher fontos témákat elemez a könyvében. Még ha nincs is happy end, akkor is rengeteg információt és tanító jellegű dolgot ad át az olvasóinak. Szerencsére nem Jay Asher az egyetlen ilyen író.

A mostani játékunk során olyan könyvekről írtunk pár soros információt, amik rengeteget adnak és tanítanak is egyben. Mondhatni a kedvenceinkről van szó. A feladatotok, hogy rájöjjetek, melyik az adott könyv, amit bemutatunk kedvencként, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

A helyes megfejtők között egy könyvet sorsolunk ki. A győzteseket e-mailben értesítjük, és kérjük, hogy 72 órán belül válaszoljatok, különben újra kell sorsolnunk. A kiadó sajnos csak Magyarország területén belül tud postázni.

Ez a könyv megmutatja, mi is az igazi csoda. Nem kell szépned lenned, sőt... A legfontosabb a kitartás, a szeretet, a barátság. A külcsín alá kell látni, ott rejlenek az igazi értékek. Gyerekeknek, felnőtteknek, minden korosztálynak csodás olvasmány. Súgok: blogturnéztunk is vele.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


08.03. Deszy Könyvajánlója
08.06. - Cbooks
08.09. Media-Addict.hu
08.12. Tekla könyvei

4 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nem lehetne valami konkrétabb információt kapni a könyvvel kapcsolatban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Van egy szó, ami kétszer is szerepel a leírásban, nem véletlenül. És blogturné is volt vele, én is írtam róla. Ezen a nyomon indulj el! ;)

      Törlés
  2. Szia!
    Annyit esetleg meg tudnál mondani, hogy mikor turnéztatok ezzel a könyvvel ? Tavaly nyár, tél... Próbálkozom, de tényleg nehéz!:D
    Köszi a választ.:)

    VálaszTörlés